2013. október 4., péntek

Az Entertainment Weekly Futótűz cikke, 1. rész

Amint már jeleztem, előkerült az Entertainment Weekly cikkének szkennje, szóval nekifekszek :)
Valószínűleg több részletben jön a hétvége folyamán, aztán a végén vagy egyberakom, vagy nem :)

Egy decemberi napon a Paradicsomban vagyunk, Jennifer Lawrence pedig nyakig a mocsárban. Levegőért kapkod, agonizál. Katniss Everdeen, aki akaratlanul vált egy összeomlás szélén álló nemzet hősnőjévé, épp az imént menekült meg a mérgező gázokból álló ködből, amelyet abból a célból idéztek elő, hogy őt elpusztítsák - mindezt pedig Panem lelkes nézőközönségének szeme láttára - a várva várt Éhezők Viadala: Futótűzben. Lawrence aztán nem sokkal később csatlakozik szereplőtársaihoz, Josh Hutchersonhoz és a brit Sam Claflinhez (Hófehér és a Vadász) a kellemetlen szagú vízbe, ahol mindannyian üvöltenek az extázistól, amikor karaktereik hólyagos keléseiből végre távoznak a mérges gázok. Amikor a rendező, Francis Lawrence, jelzi, hogy "Vége!", a 23 éves Oscar-díjas színésznő kikecmereg a sárból, és az iránt érdeklődik, hogy üdvöltéseik nem hangzanak-e hátborzongatóan szexuálisnak, akárha Suzanne Collins regényének valamiféle bizarr pornóverzióját forgatnák. A hatalmas stáb, amely egy kupacba tömörül a Hawaii dzsungelben, könnyű nevetésben tör ki. 

Az ember arra számítana, hogy a Futótűz forgatása kicsit feszültebb. Az Éhezők Viadala, amely Collins sorozatának első kötetén alapszik, egy kamasz lányról szól, aki magára marad disztópikus társadalmának diktatórikus fenyegetéseivel szemben, több, mint 400 millió dolláros bevételre tett szert csak az amerikai mozikban, amikor 2012. tavaszán megjelent. És még alig néhány hónappal a Futótűz forgatása előtt is ott állt a sorozat rendező és forgatókönyv nélkül. Aztán megjelent a Legenda vagyok rendezője, Francis Lawrence, és Michael Arndt (Toy Story 3), aki megteremtette a mozis bemutatási lehetőségét a történetnek, amelyben a teljesen összetört Katnisst kegyetlen módon egy újabb Éhezők Viadalára kényszerítik, egy teljesen új Kiválasztott csapat tagjaként, amelyben korábbi győztesek ellen kell harcolnia, akiket Sam Claflin, Jeffrey Wright, Amanda Plummer és Jena Malone alakítanak. 

Katniss vezeti a 12. körzet győzteseinek sorát, mögötte Peeta (Josh Hutcherson) és
Haymitch (Woody Harrelson), mellettük Panem Békeőrei.


Visszatérve a Waikiki dzsungelbe, Hutcherson, aki Katniss legrendíthetetlenebb szövetségesét, Peetát játssza, nagyon közelebb megy színésztársához és új rendezőjükhöz. Az hihetnénk, a következő jelenetet elemzik - egy hátborzongatót, amelyben számítógép-generált mutáns majmok támadják majd meg őket - valójában azonban egy internetes videón nevetnek, amelyben egy férfi beleugrik egy medencébe, amiről aztán kiderül, hogy be van fagyva. Francis jelenléte olyan nyugodt, ugyanakkor tekintélyt parancsoló a forgatás során, hogy a munkálatok felénél a Lionsgate bejelentette, hogy ő rendezi a hátralévő két részt, a Kiválasztott 1. és 2. részét is. Mostanra pedig Jennifer Lawrence szereplőtársaival való könnyed, játékos kapcsolatáról is sokszor írtak már. Vagyis a forgatás laza és vidám. Egy adott ponton Hutcherson elvonul az őt meglátogató édesapjával. Azzal húzza társnőjét, hogy a sötét színű víz kiszívja majd a lábát teljesen. A színésznő, aki két fiútestvér mellett nőtt fel, válaszként behúz neki egyet. Hutcherson félreugrik, hogy elkerülje Jennifer ütéseit, aztán egy fejfogással hatástalanítja ellenfelét.

Olyan sok pozitív energia érződik Hawaii-on, hogy igencsak megrázó, amikor hónapokkal később viszontlátjuk a Futótűz jelenetsorait a képernyőn. A rendező elmondja, hogy két fő célja az volt, amikor leszerződött a sorozathoz, hogy javítson a vizuális effektek minőségén, és hogy kihangsúlyozza a Kapitólium pompáját. És azt ígérik, a film tobzódni fog a látványos elemekben: az óriáshullámtól, amely elmossa az Éhezők Viadala Arénájának egy cikkelyét egészen Effie Trinket (Elizabeth Banks) különc hajviseletéig és ruházatáráig. De abból, amit láttunk a Futótűzből arra lehet következtetni, hogy mélyen megindító lesz a harcok pusztításának látványa, és mindezek következménye az emberekre és a kultúrájukra nézve.

A folytatásban az az ominózus beszélgetés következik majd Santa Monicában, amelyről az előzetes is ír. Ahogy elnézem, a beszélgetésben Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Francis Lawrence, Nina Jacobson, és Sam Claflin vettek részt. Izgalmasnak tűnik. :)

Folytatás hamarosan... 

2 megjegyzés:

  1. Köszi Ancsi , edddig nagyon jó a cikk ez már tényleg a napom megkoronázása. :))) Várom a folytatást!
    ( megjött a fecsegõ poszátás nyakláncom szóval nem is lehetnék jobban feldobódva :D )

    VálaszTörlés
  2. koszi :D remelem meg leszenk ilyen ugymond kulisszak mogotti cikkek :)

    VálaszTörlés