2012. július 3., kedd

Olvassuk újra a második kötetet! - 10. fejezet

Túl vagyunk a könyv harmadán, de eddig azok az izgalmak, amelyekért a második kötetet szeretjük, nem kerültek elő. Mondhatjuk, hogy laza bevezetést olvashattunk eddig, bár személy szerint én kedvelem, amikor a 12. körzetben játszódnak az események, ezért nem tudok nagyon "haragudni" az írónőre. Meg azért sem, mert lassan azért beindulnak majd az események.

Az előző fejezet végén ott hagytuk Katniss-t az erdőben a két Békeőr-egyenruhás nővel, akik kezében egy olyan kenyér van, amelybe belesütötték Katniss ill. immáron a felkelés fecsegőposzátás jelképét. Most már azt is tudjuk, láthatjuk majd a két nőt, Bonnie-t és Twill-t a filmben is. Ennek azért is örülök, mert egy korábbi cikk azt taglalta, hogy nem elképzelhetetlen, hogy kihagyják a Bonnie és Twill szálat, véleményem szerint azonban ez nagyon fontos a folytatás szempontjából.


Katniss lassan megérti, hogy a két nő nem ellenség, történetükből megtudja, hogy a 8. körzetből menekültek, és arról is beszámolnak, miképpen történhetett, hogy megszervezték és végre is hajtották a felkelést a 8. körzetben. Elmesélésükből kicsit megismerhetjük a 8. körzetet, a gyár'város't, ahol - többek között - a Békeőr-egyenruhákat is gyártják, és egyáltalán minden textilárut, amelyre Panemben szükség van; a szövödét, ahol a felkelés ötlete egyáltalán felmerült és elterjedhetett. Megtudjuk azt is, hogy a körzet lakói hogyan használták főpróbára azokat az alkalmakat, amikor kötelező volt megjelenniük a téren, és hogyan tört ki valójában a felkelés. Sajnos történetükből az is kiderül, milyen gyorsan, hatékonyan, ugyanakkor milyen kegyetlenül vágott vissza a Kapitólium, hogyan repült a levegőbe egy robbanás során a szövöde, ahol a két nő, Bonnie és Twill családja is odaveszett. A két nő ezután a gyárból ellopott Békeőr-egyenruhákba öltözött, majd felszálltak egy Hatodik körzetbe tartó vonatra, amelyről egyik üzemanyag töltés alkalmával szálltak le, majd gyalog folytatták útjukat.


Amikor Katniss rákérdez arra, hogy mi a céljuk, meglepő - ám a későbbieket nagyban meghatározó - választ  kap: a Tizenharmadik Körzetbe tartanak. Amelyről bár a Kapitólium megpróbálja elhitetni, hogy porrá zúzták, ám mégis létezhet. Ezt bizonyíthatja, hogy evről-évre ugyanazt a felvételt mutatják a körzetről "élőben", hogy a körzet korábban a nukleáris ipar központja volt, vagyis van olyan eszköz a kezükben, amellyel távol tarthatják maguktól a Kapitóliumot, amit a többi körzet nem tehet meg. Az elképzelések szerint a fennmaradt város a föld alatt létezhet, de létezése igencsak bizonytalan.


Mivel időközben alkonyodni kezd, Katnissnek haza kell indulnia, ám előtte odaadja az összes élelmet, ami nála van, és amelyet eredetileg a körzet éhező családjai között tervezett szétosztani. Indulása előtt ő is elmeséli az új Főbékeőr, Thread rémuralmát a körzetben, amivel megerősíti a két nőben, hogy igenis el kell jutniuk a 13. körzetbe és segítséget kell kérniük a Kapitólium önkényuralmának megdöntéséhez.

Hazaúton Katniss rádöbben, hogy ha a dolog így áll, akkor valószínűleg Snow elnök csak a bolondját járatja vele, és ez az egész Peetával való kapcsolata, esküvője csak arra szolgál, hogy megakadályozza, hogy Katniss újabb őrültségen törje a fejét, hiszen a lány akaratán kívül a felkelés jelképévé vált fecsegőposzátás dísztűjével együtt. Gondolatai közepette ér vissza a körzet határában lévő kerítéshez, ahol meglepetés várja: a kerítés áram alatt van. Katniss tehát nem tud visszajutni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése