2012. április 29., vasárnap

Minden, amit a Futótűzről tudni érdemes

Most, hogy lassan csillapodik az Éhezők Viadala film körüli felhajtás, lassan tovább lehet tekinteni a Futótűzre, mint ahogy azt egyre gyakrabban meg is tesszük az oldalon. Most, hogy elviekben lezajlott a rendezőváltás [pedig hivatalos sajtóközlemény még mindig nem olvasható Francis Lawrence személyével kapcsolatosan], a következő lépés a forgatás előkészítése lesz, ennek egyik eleme pedig a Futótűz új szereplőinek kiválasztása. A Movies.com oldala összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a második kötettel kapcsolatban, hogy mindennel pontosan képben legyünk. Természetesen mindezekről a dolgokról az Olvassuk újra a Futótűzt! rovatunkban még részletesebben beszélünk, de tetszett, hogy így össze van szedve pár dolog. 

Az Éhezők Viadala menetrendje

Amint azt az Éhezők Viadalában láthattuk, az Aratás napja környékén igencsak forróság van a 12. körzetben. Miután a Kiválasztottakat kisorsolják, azonnal a Kapitóliumba szállítják őket, és egyetlen héttel később már el is kezdődik a Viadal. Vagyis A Viadal nyáron zajlik Panemben. Az Éhezők Viadala lényege azonban, hogy emlékeztesse a körzetek lakóit az évekkel korábbi felkelésre és megbüntesse őket ezért. Ami azt jelenti, hogy Snow elnök nem engedheti meg magának, hogy a Viadal csak egyszer kerüljön az emberek elé egy évben. A Futótűzben a korábbiakhoz képest sokkal többet megtudunk tehát az Éhezők Viadaláról is.

Akkor találkozunk újra Katniss-szel, amikor a Győzelmi Körútra készül. Ahogy Katniss fogalmaz, "A Kapitólium úgy próbálja életben tartani a borzalmak emlékét, hogy az évenkénti Viadal után nagyjából fél évvel megrendezi az úgynevezett Győzelmi Körutat." Vagyis a Győzelmi Körút télen kerül megrendezésre, ami Katnissnek, aki nem szeret kiöltözni, épp megfelelő lenne, hiszen, amint azt az előkészítő csapatának is megjegyzi: "Úgyis olyan hideg van, hogy csak az arcom fog látszani.



Nos, mi is az a Győzelmi Körút? Alapvetően az, ami a nevéből is következik, hogy a győztesek körbejárják a körzeteket. A Körút mindig a 12. körzetből indul, de mivel ezúttal ebből a körzetből származnak a győztesek, és a saját körzetük mindig utolsóként kerül sorra, ez azt jelenti, hogy ez alkalommal Peeta és Katniss a 11. körzetben kezdenek. Miután minden egyes körzetben megfordulnak, a győztesek zárásként a Kapitóliumba utaznak, ahol maga Snow elnök rendez számukra egy hatalmas bankettet. A Körút legutolsó állomása a győztesek otthonában, a 12. körzetben van, az úgynevezett Aratóünnep. Ekkor a 12. körzetben egy nagyszabású központi rendezvényt tartanak, amely során "az egész körzetben mindenki degeszre tömheti a hasát". 

Bár a következő Viadal csak hónapokkal később kezdődik, ebben az évben a Nagy Mészárlás kerül megrendezésre, ezért országszerte még nagyobb felhajtást rendeznek. A Nagy Mészárlást 25 évente rendezik meg, ez egyfajta jubileuma az Éhezők Viadalának, amelynek célja, hogy Panem lakói soha ne feledkezzenek meg a lázadás vérontásáról. Vagyis a hagyományos Aratásnapi ünnepség előtt néhány hónappal nyilvánosságra hozzák annak a kártyának a tartalmát amely megfogalmazza ezen jubileumi években a Kiválasztottak sorsolásának speciális szabályait. Ekkor egy ünnepség keretein belül Snow elnök tart egy rövid szöveget, mielőtt kibontja a sárga borítékot, és felolvassa, milyen borzalmak várhatóak. Az első Nagy Mészárlás alkalmával maguknak a körzeteknek kellett kiválasztaniuk azokat a gyerekeket, akiket a Viadalra küldtek, a második során pedig minden körzetből kétszer annyi Kiválasztottat kellett küldeni a Viadalra. Várjuk ki, milyen feltételek lesznek idén.

Új otthon és új élet

Ha valaki megnyeri az Éhezők Viadalát, akkor a Győztesek Falujában telepedhet le, amely egy kis közösség, ahol 12 olyan ház van, amely tízszer akkora, mint Katnissék korábbi otthona. Figyelembe véve azonban, hogy a 12. körzetben csak Haymitch, Peeta és Katniss a győztesek, csak három ház lakott. Katniss azonban még így is gyakran visszasomfordál a Peremben lévő régi lakásukba.


A másik, amiért megéri győztesnek lenni, hogy az ember gazdag lesz. Katniss meg is jegyzi, hogy úgy "felveti a pénz", hogy több is van belőle, mint amennyi családja eltartásához szükséges. 

Új arcok

Plutarch Havensee: Ha láttad az Éhezők Viadalát, akkor tudod, hogy az nem végződött jól Seneca Crane számára, ezért Snow elnöknek új Főjátékmestert kell kijelölnie, ő lesz Plutarch Havensee.

Új Hivatásosok: Mivel Marvel, Glimmer, Clove és Cato meghaltak, az 1. és a 2. körzet új Kiválasztottakat küld, akik nyilván megpróbálják majd létrehozni a maguk szövetségét. A 75. Éhezők Viadalán az 1. körzetből egy testvérpár, Gloss és Cashmere [akik egymás utáni években győztek, amikor Katniss még fiatalabb volt] alkotja a csapatot, míg a 2.-ból Brutus, aki különösen izgatott amiatt, hogy [újra] ölhet az Arénában és társnője Enobaria, akinek a lehető leggonoszabb mosolya lehet a világon.

Beetee: Ha az ember abból a körzetből származik, amely Panem elektronikai dolgairól gondoskodik, akkor nagy az esélye, hogy nem nagy harcos. Mégis Beetee-t kimagasló intelligenciája olyanná erőssé teszi, akivel számolni kell. Mivel Beetee jól bánik az elektronikával, jobb ha számítunk Beetee csapdáira.

Finnick Odair: Nagyszerű szerep egy dögös, fiatal színész számára. Finnick nem csak jó harcos, hanem "magas és izmos, bőre aranyszínű, haja bronzbarna" és ahogy Katniss fogalmaz, szemei hihetetlenek. És mivel Finnick a Negyedik Körzetből származik, testének esztétikai élményeiben sokat gyönyörködhetünk, mivel ott a halászattal foglalkoznak, így a srác tud egy s mást az úszásról és a háromágú szigony használatáról.


Johanna Mason: Amilyen helyes Finnick, olyan ellenszenves lehet Johanna Mason. Pimasz, legkevésbé sem gátlásos, és ami a szívén az a száján. A lány a 7. körzetből származik, amely a faipar és papírgyártás körzete, így az ő fegyvere a balta, amellyel halálos fenyegetést jelent az Arénában.

A Hawthorne család: Ezúttal kicsit több időt töltünk a 12. körzetben is, ezért a Futótűzben többet láthatunk majd Gale-ből is, mint az Éhezők Viadalában és a családja is jobban előtérbe kerül. Gale végre kikerül abból a korból, amikor Éhezők Viadala játékosnak sorsolják ki, ezért teljes munkaidőben dolgoznia kell a bányákban. Bár ezzel jövedelmet szerez, ez még messze nem elég. Édesanyja Hazelle mosást vállal, hogy eltartsa Gale testvéreit, a 12 éves Roryt, a 10 éves Vick-et és a 4 éves Posyt. Éhezők Viadala győzelme okán Katnissnek elegendő pénze lenne arra, hogy segítsen eltartani Gale családját is, ám Gale egyetlen fillért sem hajlandó elfogadni. Mivel azonban Gale egész nap a bányában húzza az igát, Katniss egyedül vadászik.
[Sokkal több új szereplő van, beszélgetünk majd még róluk :)]

Lehetséges változtatások

Nyilván senki nem örül, ha kedvenc könyvének egyes részeit kivágják a filmadaptációból, az Éhezők Viadala filmváltozatánál azonban láthattuk, hogy ez szükséges, sőt néha hasznos. A Futótűz esetében elképzelhető, hogy épp Bonnie-t és Twill-t hagyják majd ki. Noha ők kulcsfontosságúak a harmadik könyv felé vezető úton, mégis úgy tűnik, Katniss-szel való találkozásuk az erdőben feláldozható. 

Noha Haymitch életében Ripper töltheti be a legfontosabb szerepet, a körzetet alkohollal ellátó nőt valószínűleg nem fogják nevén nevezni a Futótűz moziverziójában. Várhatóan ugyanerre a sorsa jut Leevy is, aki Katniss korábbi szomszédja, aki egy meglehetősen nehéz pillanatban nyújt segítő kezet Katnissnek. 
Aztán szóba kerül Maysilee Donner, aki Haymitch korábbi Kiválasztott társa, és hiába van neki Éhezők Viadala kötődése, ha az első filmből már az is ki lett vágva. [Maysilee ugye Madge édesanyjának ikertestvére]

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése