2016. július 31., vasárnap

Innen-onnan, röviden

Ismét van mára néhány egyéb hír, amelyet ki is teszek, mielőtt még teljesen elveszítené aktualitását. 


  • Ma Jenről, Josh-ról és Liamről sincsenek friss, izgalmas, ropogós híreim. A csajozós lesifotókat pedig nemigen szívesen látom, keresem, szóval annak mindenki szépen utána jár önmaga, ha annyira meg akar küzdeni érte. 
  • Josh Hutchersonról azért van egy karakterposzterem még az Escobar: Paradise Lost-ból, amely - ha jól értelmezem - a film olasz megjelenése kapcsán került elő, és megjelent a Késik a Szüret című film plakátja is, amelyre Josh nem fért rá, illetve egy másik, amelyen már több szereplő van, köztük Josh is. Ez a film a szeptemberben a Velencei Filmfesztiválon kerül bemutatásra, nem tudom, van-e rá remény, hogy esetleg mi is láthatjuk, de sajnos, nem úgy tűnik.
  • Sam Calfin nemrégiben a Giffoni Filmfesztiválon járt, onnan vannak róla képeim a kék szőnyegről és rajongókkal is. A rendezvényen Sam átvehette a Giffoni Experience Award-ot, ITT pedig a filmfesztiválon Sam-ről készült portrét láthatjátok. Aki még mindig nem sajnálja eléggé a srácot ;), az Sam Instagramján megtekinthet még egy eredeti olasz napfelkeltét Sam-mel, első kézből Sam-től. No, ennyit Sam sanyarú olasz "nyaralásáról" :)
  • Natalie Dormerről a Modern Weekly magazin 2016. júliusi számából láthattok 2×2 felvételt ITT és ITT
  • Mahershala Alit a Comic Conon fotózták. A Luke Cage című sorozattal kapcsolatos sajtótájékoztatón és autogramosztás során is készültek róla jó képek. A Luke Cage paneljáról további képek Mahershala Alival még ITT is láthatóak.
  • A Comic Conon az egykori Éhezők Viadalás Alexander Ludwig [Cato!] is megjelent, ám ő immáron a Vikingek kapcsán. Róla a Just Jared írt, ahonnan megtudhatjuk, hogy egy ponton Alexander a közönség soraiba dobta a papucsát, amelyet a közönség tagjai által dedikálva kapott vissza. :)
    Azért szomorú, hogy számunkra idén kb ennyi is a teljes Comic Con. Mindig úgy éreztem, mintha néhány napig én is ott nyaralhatnék. 
  • Stef Dawsont amerikai közönség a The Lennon Reportban láthatja viszont, amely október közepétől látható a kinti mozikban. A film a John Lennon elleni merényletről szól és arról, hogy utána hogyan próbálták az orvosok és nővérek megmenteni az életét. Stef Dawson egy Barbara Kammerer nevű ápolónőt játszik a filmben, amelyből egy jelenetfotót meg is nézhettek az Éhezők Viadalában Finnick kedvesét alakító színésznővel.
  • Amandla Stenberg kapcsán újabb filmszerep lehetősége merült fel: a The Hollywood Reporter cikke szerint Nicola Yoon Minden, minden című könyve filmadaptációjának lesz majd a főszereplője. A film cselekménye talán gyorsabban körvonalazódik, ha elolvassátok a könyv ajánlóját, amely kifejezetten izgalmasnak tűnik. A film férfi főszerepét Nick Robinson alakítja.

2016. július 30., szombat

Rajongói Kiválasztott 2. rész előzetes

Jaaaj, ez egy nagyon klassz hangulatú Kiválasztott 2. rész előzetes, nézzétek, szeressétek. Fogjátok szerintem.

2016. július 28., csütörtök

Régi/új képek az Éhezők Viadala ruhapróbáiról

Szervezni sem lehetett volna ennél jobban, pedig ezeket a képeket nem gyűjtögetem hetek óta, hanem tegnap este kerültek elő, de szerintem épp alkalmasak arra, hogy kicsit hangolódjunk a ma esti filmre. A most előkerült képek még Az Éhezők Viadala első filmjének előkészületei, ruhapróbái illetve forgatása során készültek és korábban nem láttuk még őket. Nosztalgia ON!

Az első képen nekem az a durva, hogy Willow mennyire kislány még. Szinte épp, hogy kihullottak a tejfogai. Alacsony és megvan még benne az a gyerekes báj, mégis magam előtt látom, milyen hibátlanul alakítja a szerepét. De rengeteget érett azóta. Durva ebbe belegondolni.



2016. július 27., szerda

Holnap este Az Éhezők Viadala a Film+-on

Szokás már minden nyáron, hogy leadják a TV-ben Az Éhezők Viadala TV-ben adható filmjeit. Idén (nyáron legalábbis) ugyan A Kiválasztott 2. részét még ne várjátok, de szerintem az első három filmet megnézhetik TV-ben (is) a nosztalgiázni vágyók.

A 2012-ben megjelent, Gary Ross rendezésében készült első filmet, Az Éhezők Viadalát holnap, július 28-án, csütörtökön este 20:45-től nézhetitek meg a Film+-on. Ezúttal az első ízelítőt nézhetitek meg a filmből, ami nekem különösen maradandó élmény, hiszen ezek voltak a legelső (mozgó)képkockák, amit mi rajongók láthattunk az első filmből.


Úgy látom, kicsit kevesebben vagyunk, mint az elmúlt évek hasonló időszakában (érthető módon persze), úgyhogy chat-et és hasonlót nem tervezek, részben mert nem is nagyon leszek gép- és TV-közelben, de persze nem tilos kommentelni ehhez a bejegyzéshez, majd igyekszem figyelni (telefon azért lesz nálam :) és kiteszem a kommenteket vagy ha úgy érzem, feloldom a moderálást, hogy lehessen beszélgetni, ha van rá igény.

2016. július 26., kedd

A Beavatott bukása egy korszak végét jelenti?

A korszak, amelyről a Bustle beszél a "két filmben bemutatott utolsó kötetek korszaka" lenne, de olyan hosszú lett volna ez így, hogy nem akartam címbe kitenni.

A Bustle cikkét nem fordítom most szó szerint, hanem egy összefoglalót kaptok belőle, ami igazából fene nagy meglepetéssel nem szolgál, csak összefoglalja az elmúlt évek tapasztalatait, ráadásul olyan témát feszeget, ami egyrészt érinti Az Éhezők Viadalát is, másrészt pedig olyat, amiről mindenkinek van véleménye.

A Beavatott bukása vagy inkább az, hogy ez a rendszer be fog bukni, már évek óta benne volt a levegőben, mondhatni efelé haladtunk, szóval a dolog nem meglepő (azért én személy szerint sajnálom a Beavatott-rajongókat, nem ezt érdemelték!). Most, hogy az utolsó filmet nem mutatják be a mozik, hanem "csak" TV-film készül belőle, arra késztet minket és persze leginkább a filmstúdiókat, hogy átértékeljük, átértékeljék a nagy költségvetésű játékfilmsorozatok zárásával kapcsolatos tapasztalatokat. Úgy tűnik, a piac elért egy pontra, ahol már nem működik az, hogy minél több filmet készítsenek el minél rövidebb idő alatt, illetve, hogy minél több film, annál több a haszon. 

A minta a Harry Potter sorozattal kezdődött, amikor is a sorozatot gyártó filmstúdió, a Warner Bros. úgy döntött, az utolsó kötetet két részben mutatják be. A Harry Potter és a Halál Ereklyéi [amerikai] könyvváltozata 607 oldal és a cikk szerzője [aki rajongója a sorozatnak] szerint megállta a helyét a két filmes befejezés. Ez mindenkinek jó volt, hiszen a) a rajongók minden megfilmesített részletnek örültek, b) a könyv maga elég tartalmas volt, hogy indokolt legyen a vágás, c) a filmstúdió jól járt a két filmmel, hiszen még nagyobb bevételt hozott.


2016. július 25., hétfő

A Lionsgate TV-s sorozatban képzelné el Az Éhezők Viadala jövőjét?

A MoviePilot rákattant Jon Feltheimer Éhezők Viadala jövőjére vonatkozó nyilatkozatára és körüljárta a témát. Mit lehet kezdeni az Éhezők Viadala világával, milyen lehetőségek és ezeknek milyen rizikói vannak. Az elmélkedő kedvű és/vagy elvakult rajongóknak kötelező olvasmány :)

A Harry Potterhez és az Alkonyathoz hasonlóan Az Éhezők Viadala is hatalmas sikerre tett szert, miközben jelentős méretű, hű rajongótábor alakult ki körülötte. Mindhárom franchise egy nagy népszerűségnek örvendő regénysorozatként indult, amelyből aztán nagy sikerű filmsorozatot adaptáltak. 

Jon Feltheimer, a Lionsgate vezérigazgatója nemrégiben egy 50 fős értekezletet szervezett forgalmazó csapatának tagjai részvételével. Az volt a céljuk, hogy megoldást keressenek franchise-aik, különös tekintettel Az Éhezők Viadala világának kiterjesztésére. Hogyan is hagyhatnák, hogy Panem világa ne virágozzék tovább?

Miben látja a vezérigazgató a jövőt?

Ha végigvesszük a széles körben ismert sorozatokat, észrevehetjük, hogy teljesen változatos formában botlunk beléjük, bármerre is járunk. Még azután is megtalálják a módját, hogy halhatatlanná legyenek, miután a sorozat hivatalosan véget ér. Feltheimer maga fogalmazta meg, hogy ostobaság lenne, ha a produkciós cég nem keresné tovább a lehetőségeket, hogy kibővítse a sorozatot.
"Azt kell, hogy mondjam, hogy egy ilyen nagyszabású világjelenség esetében nincs az a stúdió, amely ne keresné az előzményfilmek, folytatások, spin-offok lehetőségét. Szerintünk Az Éhezők Viadala nagyszerű termékünk. Izgalmas világa van."

Milyen formai lehetőségek vannak Az Éhezők Viadala folytatására?

Amikor egy franchise-nak ilyen széles körű rajongótábora van, számos lehetőség áll rendelkezésre, hogy még inkább kiaknázzák a benne rejlő lehetőségeket. Az egyik nyilvánvaló lehetőség az ajándéktárgyak forgalmazása, új világ nyílhat meg a franchise-zal kapcsolatos tárgyak, ruhadarabok, lakberendezési tárgyak és játékok előtt. Amikor a történet eleve egy egyedülálló fiktív világban játszódik, vidámparkok létesítése szintén további hasznot hozhat, mint például az orlando-i Disneyworld-ben Harry Potter Varázslatos Világa.

2016. július 23., szombat

Nosztalgia szombat - Ez történt az elmúlt évek július 23-áin

Bármennyire hihetetlen, nem direkt teszem szombatra ezt a rovatot, hanem egyszerűen idén tényleg szombaton vannak azok a napok, amikor az elmúlt években valamiféle izgalmas bejelentések, megjelenések, cikkek előkerültek. Nézzük, mik is történtek az elmúlt évek július 23-áin!

4 éve...
2012. július 23-án szintén egy szereplőválogatás hírt tudtunk meg, nem is akárkiét. Ekkor derült ki, hogy Jena Malone alakíthatja Johanna Mason szerepét. Vicces volt, amikor kiderült, előző nap az egyik Teen Choice Awards-on készült interjúban Josh Hutcherson véletlenül elszólta magát, amikor - még a hivatalos bejelentés előtt - közölte, hogy az új szereplőket nagyon kedveli, szerinte Jena Malone is fantasztikus :) Bár ezt én már csak másnap reggel tudtam posztolni, de a nosztalgia szempontjából izgalmas látni azt az Instagram bejegyzést, amelyben Jena örült a hivatalos bejelentésnek. Jena Malone valóban helytállt a sorozatban, méltó Johanna lett (talán csak az sajnálatos, hogy az utolsó filmben visszább vettek karaktere jelentőségéből), a magánéletben pedig nemrégiben anyuka lett a tehetséges fiatal színésznő.


A további évek úgy alakultak, hogy ez időtájt a San Diedo Comic Con kapcsán rendre ebben az időszakban jelentek meg a filmek előzetesei vagy valamilyen fontos promóanyagai.
Részletek a folytatásban.

2016. július 22., péntek

A Lionsgate még nem mondott le Az Éhezők Viadala folytatásáról

Nem szeretek "nesze semmi, fogd meg jól" típusú cikkeket kitenni, de ez a cikk, amiből idézek, most jelent meg annak kapcsán, hogy a Lionsgate nemrégiben felvásárolta a Starz stúdiót is.

A Variety cikke egyébiránt azt elemzi, volt-e értelme ennek a beruházásnak, mert némely Wall Street-i elemzők azt mondják, ezzel adósságba verte magát a filmstúdió. A stúdió fejesei persze ellenkeznek, de azért Michaels Burns, a Lionsgate alelnöke elejt egy olyan mondatot, miszerint: "Megtanultunk néhány dolgot az elmúlt években. Valószínűleg néhány filmet elkapkodtunk." Mondjuk, hogy itt mire gondol, azt nem fejti ki.

Az elemzők nyilván arra hivatkoznak, hogy nincs olyan nagy film most a filmstúdió tervei között, mint az elmúlt években [Az Éhezők Viadala], mire kiderül, hogy a Lionsgate a Power Rangers-ben bízik. Persze a Lionsgate-nek TV-sorozatai is vannak, amelyek közül az egyik legismertebb az Orange is The New Black című, amely azonban a várakozások ellenére egyetlen Emmy-díjra sem lett jelölve.

Mielőtt beidézném a cikk tényleg ránk vonatkozó részét, megjegyezném még azt is, hogy jártak a Beavatott-rajongók: miután a Lionsgate - a többször már bevált módon - szétszedte az utolsó kötetet, ám annak első filmje teljes bukás lett, a könyv második feléből készülő utolsó filmet viszont már nem jelenteti meg a mozikban, úgy hírlik TV-film lesz csak belőle. Franchise-rajongóként azt hiszem, jobban nem lehet kics***ni az emberrel.

Na, de akkor a Variety cikkéből Az Éhezők Viadalára vonatkozó rész:
Bár Katniss utazása véget érhetett Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 2. részével, a Lionsgate további lehetőségeket keres, hogy elmélyülhessünk Panem világában. A stúdió színpadi show-t készít [amelynek úgy hírlik, csúszik a bemutatója], kalandparkokat tervez, és keresi a lehetőségeket, hogy mind az Alkonyat, mind Az Éhezők Viadala világát még szélesebb körben bemutathassák.
- Azt kell, hogy mondjam, hogy egy ilyen nagyszabású világjelenség esetében nincs az a stúdió, amely ne keresné az előzményfilmek, folytatások, spin-off-ok lehetőségét - mondta Jon Feltheimer [a Lionsgate vezérigazgatója]. - Szerintem Az Éhezők Viadala nagyszerű termékünk. Izgalmas világa van.
Forrás: Variety

És ahogy nézem, a gondolatot a MoviePilot továbbvitte és egy hosszabb cikkben kifejti, mire is számíthatunk esetleg. Majd hozom a cikket valamikor :)

2016. július 21., csütörtök

Jön-jön-jön! - Fanfiction fordítás augusztus 21-től

Bár a legutóbbi fanfiction nem érte el a kívánt hatást, nem adom fel a reményt. Be kell azonban látni, hogy egy fejezetes fanfiction-ök között nehéz jót találni, és azt is, hogy vannak olyan ficek, amiket hiába fordítanék szívesen, ha Ti nem olvassátok örömmel.

Úgyhogy elkezdtem más szemszögből nézni a dolgokat és elszántam magam több fejezetes fic(ek?) fordítására is. Ezzel azonban az lett volna a gondom, hogy a) nem szeretném látni, hogy ahogyan előre halad egy történet úgy fogy a nyár (vannak problémáim, mi? :), b) nem szeretném benn tölteni a nyarat a gép előtt.

Így az az ötletem született, hogy augusztus 21-től (előreláthatólag október 30-ig) lefordítok Nektek egy 11 fejezetes történetet.
Egyelőre csak annyit árulok el róla, hogy (prológussal és epilógussal együtt) 11 fejezetes, a címe "Lista" lesz, Peeta szemszögű és Peeta 12. körzetbe való visszatérése után játszódik.
Bár nem mélyültem el benne, de kinn sokan szerették, reméljük, Nekünk is tetszeni fog!


Ui: Ne várjátok, mert akkor már vége lesz a nyárnak, úgyis eljön majd :)

2016. július 20., szerda

10 részlet A Kiválasztott - Befejező részéből

A Movieclips videó csatornájára az elmúlt napokban felkerült 10 jellegzetes rész A Kiválasztott - Befejező részéből. Akinek nincsen meg a DVD, talán nem bánja, ha most kiteszem ide ezeket és lehet kicsit nosztalgiázni.
Szolg. közl.: Bár beágyaztam, de csak YT-on engedi megnézni a csatorna a részleteket. Mindegy, a link odavisz Titeket, azért remélem, így is hasznát veszitek.

Egyébiránt jövő héten TV-ben is látható lesz az első rész, Az Éhezők Viadala a FilmPluszon, de erről előtte írok még, mindenesetre aki nézné TV-ben a filmet, legyen résen. :)

Íme a 10 klip egy lejátszási listában, ahol a következő jeleneteket láthatjátok:

  1. Katniss beszéde a 2. körzetben
  2. Johanna és Katniss a kórházban
  3. Fekete massza támadás
  4. A mutánsok támadása a csatornában
  5. "Maradj velem"
  6. Gyász Tigris pincéjében - "Az életünk sosem volt a miénk"
  7. Harc az elnöki rezidencia előtt - Prim halála
  8. Snow és Katniss utolsó beszélgetése
  9. Kivégzés jelenet
  10. Epilógus


2016. július 19., kedd

Innen-onnan, röviden

Szolg. közl.: Ez kereken a 4000. kitett bejegyzés az oldalon...

Lassan ott tartok, hogy már az egyéb hírek sem a régiek. Jenről régi/új fotósorozat darabok jelennek meg, nekem ez nem hír. Josh szereti a kutyáját, szintén. Azért vannak a lentiek között értelmesek, továbbra is azokra törekszem, csak most inkább a mellékszereplőkről olvashattok érdekességeket.


Részletek a folytatásban.

2016. július 17., vasárnap

Hitler megtudja, hogy Peetát eltérítették

Hitler Bukását sok mindenre fel lehet használni, valahogy mindig ütős lesz. Éhezők Viadala fronton volt már, hogy megtudta, hogy nem Gary Ross rendezi a Futótüzet, de láthattuk már azt is, milyen rosszul érinti, amikor megtudja, hogy Finnick meghal

Mai videónkban A Kiválasztott 1. részének végével szembesül vagyis azzal, hogy Peetát eltérítették. Bár egy idő után kicsit sablonossá válik a dolog, de van még raktáron egy olyan példány is, amikor megtudja, hogy Ruta meghal, igény esetén azt is kiteszem és lefordítom Nektek.


Fordítás a kattintás után.

2016. július 15., péntek

A politika eszközévé válhatnak a valóságshow-k?

Szolg. közl.: A helyzet immáron teljesen kilátástalan. Most már gyakorlatilag minden forrásom leállt, ami még döcög, az is - nyilván - a színészek egyéb projektjeivel foglalkozik. Ti is egyre kevesebben és ritkábban jártok erre - ami érthető is.
Mindenesetre az oldalon a továbbiakban egy-egy véletlenszerűen (és egyre ritkábban) megjelenő cikkre, egy-egy nosztalgia rovatra és az Innen-onnan-ra lehet számítani. Meg bármire, amit találok, de mondom: ez egyre ritkásabban fog már sajnos előfordulni...

De most ismét egy cikk, ami kicsit politikai témát boncolgat ugyan, de ízig-vérig Éhezők Viadala téma.

Suzanne Collins trilógiája, Az Éhezők Viadala egy - Amerika romjain felépült országban - virágzó kegyetlen valóságshow-ról szól, ám azzal kapcsolatban, hogy Amerika vajon hogyan is bukik el, az írónő szándékosan nem árul el pontos részleteket. A műsorvezető, aki az Aratást irányítja, katasztrófákról, viharokról, aszályokról, tüzekről beszél, mindent elöntő tengerekről, melyek nyomán nagyon kevés élelem és kegyetlen háború következett. Majd ezután következik a [szerintem Snow elnök üzenetére utal a cikk] a lázadás említése, az ellen a Kapitólium ellen, amely jelenleg is elnyomja az országot. 


Ezután azonban az a zseniális Az Éhezők Viadalában, hogy Collins nem igazán Az Egyesült Államok bukásának forgatókönyvét vázolja, hanem elmagyarázza azokat a társadalmat irányító eszközöket, amelyek oly sok államban megakadályozzák, hogy zűrzavar törjön ki és bemutatja azokat a töréspontokat, amelyek végül társadalmi változást eredményezhetnek. Az pedig, ahogyan a valóságshow-kat kezeli, hogy olyan eszközként ábrázolja, amely segít ezen elnyomás megszilárdításában nem azért érződik kellemetlenül aktuálisnak, mert Collins a műsort a sokkal fontosabb dolgokról való figyelemelterelés eszközeként használja, hanem azért, mert felismerte, hogy egy valóságshow mekkora hatással lehet a politikánkra és olyan eszközzé válhat, amely által mi magunk társadalomként is nagyon fontos döntéseket hozhatunk.

2016. július 11., hétfő

Hogyan ábrázolják a jót és a rosszat Az Éhezők Viadalában

Jaaaj, olyan jó még Éhezők Viadala cikkekre bukkanni, bármennyire semmitmondó legyen is. Azért fogadjátok Ti is szeretettel a Moviepilot cikkének fordítását.:) Pláne, mert nem is nagyon van most más anyagom megint...

Az Éhezők Viadalában a legelejétől könnyű megállapítani, kik állnak a jó oldalon és kik a rosszak. Rögtön az elején megtudjuk, hogy "A felkelésük miatt büntetésül minden körzetnek egy nyilvános aratáson fel kell ajánlania egy 12 és 18 év közötti fiút és lányt... ezeket a Kiválasztottakat előbb a Kapitóliumba, majd egy Arénába szállítják, ahol életre-halálra meg kell küzdeniük egymással, amíg csak egyetlen győztes marad életben." Annál azonban, hogy ki a rossz és a jó, még érdekesebb ahogyan a film érzékeltetni akarja a nézővel, hogy kit tartson jónak és rossznak, nem csupán a sorozat filmváltozataiban, hanem a való életben is.


A Kapitólium színei élénkek, vonalai élesek. A várost tökéletesnek mutatják magasba törő épületeivel és csillogó vizeivel. Ez éles ellentétben áll a 12. körzetben látható kékekkel és szürkékkel és egyértelműen jelzi számunkra, hogy a Kapitólium az elnyomó.

2016. július 9., szombat

Nosztalgia szombat - Ez történt az elmúlt évek július 9-éin

Lassan tényleg nem nagyon van mit hoznom, már csak egyetlen cikkem van félretéve. Viszont most, hogy így tényleg a végét járja a történet, sokszor visszagondolok, mi is történt az elmúlt évek hasonló időszakában. Ha találok izgalmasabb napokat, néha megjelenik majd ez a nosztalgia rovat is, de ha nő a csend, azon se lepődjetek meg...

4 éve...
2012-ben, ezen a napon, július 9-én jelentették be a Futótűz legelső új szereplőjének kilétét. Ekkor tudtuk meg, hogy a Nagy Mészárlás Főjátékmesterének, Plutarch Havensbee szerepét Philip Seymour Hoffmann alakítja.


"A LIONSGATE és az Éhezők Viadala: Futótűz című film készítői örömmel jelentik be, hogy Philip Seymour Hoffmant választották, hogy eljátssza Plutarch Havensbee, az Éhezők Viadala Fő Játékmesterének szerepét Suzanne Collins világszerte óriási sikert aratott regényének, a Futótűznek a filmadaptációjában."
Végtelenül szomorú, hogy Philips Seymour Hoffman azóta tragikus hirtelenséggel elhunyt, mi azonban megkedveltük Plutarch szerepében.


2016. július 8., péntek

Lori Petty a kezdő Jennifer Lawrence-ről

Egy nagyon helyes kis interjú jelent meg Lori Pettyvel - az Orange is The New Black aktuális évada kapcsán -, Jen egyik első filmjének, a The Poker House-nak a rendezőjével, amelyben Jennifer Lawrence-ről is beszélt.

Jennifer Lawrence és Lori Petty

Milyen kérdéseket tett fel a fiatal Jennifer Lawrence élete első filmforgatásán?
Lássuk csak. "Mi ez?", "Úgy érted a lemez?" Nem emlékszem, hány éves lehetett - 16? 17? De mondtam, hogy "Pörögjünk, vegyük fel és tudjuk le ezt a jelenetet.", miközben már másik jelenetet készítettek elő. Szerettem volna, ha Jen elővesz egy Isaac Hayes lemezt, felnyitja a lemezjátszó tetejét, beteszi a lemezt, ráteszi a tűt, lezárja a fedelét és elsétál. Csak el kellett indítania a lemezt. Majd mondtam, hogy "Felvétel!" Ő meg csak ott állt. Akkoriban még filmszalagra vettünk fel, olyan, mintha ez lenne az utolsó filmszalagon rögzített film, nem? Mondtam, "Bébi, tedd fel a lemezt!", de Jen csak ott állt és nem nézett rám. Megkérdeztem, "Mi a gond, drágám?", mire ő: "Nem tudom, mi ez." Mire én, "Basszus, ne haragudj!" Ez még azelőtt volt, hogy a bakelit újra divatba jött volna. Jen nem volt hülye, csak egy kamaszlány volt, aki nem látott azelőtt bakelit lemezt.

Sejtette, hogy Jennifer Lawrence csillaga olyan magasra emelkedik majd, amilyen magasra végül emelkedett?
Ó, hát persze! Szexi, szőke hajú, a kamera imádja. Egyáltalán nem fél a kamerától - ő még csak nem is játssza meg magát a kamera előtt. A kamera egyszerűen felzabálja. Nagyon jók az ösztönei. Sok mindent tanítottam neki három hónap alatt. Nem gondolom, hogy bármi is ezen múlt volna, de igyekeztem átadni neki sok mindent, amit nekem is megtanítottak.
Forrás: HuffingtonPost

2016. július 7., csütörtök

Kiválasztottak naplója Az Éhezők Viadala premiere előttről

Egy nagyon klassz videó került fel a YT-ra a múlt héten még Az Éhezők Viadala előtti időkből. Akkor hét Kiválasztottat alakító szereplőnek adtak egy-egy videókamerát, amelynek segítségével rögzíthették élményeiket az Éhezők Viadala premier előtti amerikai bevásárló központokban tartott körútról és a film premierjéről. 

Jack Quaid (Marvel), Leven Rambin (Glimmer), Alexander Ludwig (Cato), Isabelle Fuhrman (Clove), Jacqueline Emerson (Rókaképű lány), Amandla Stenberg (Ruta) és Dayo Okeniyi (Thresh) mellett a videóban feltűnik persze Jennifer Lawrence és Josh Hutcherson is. 
A videót eredetileg feltették a kinti Target-es Extra DVD-re, mi azonban nem láthattuk, szóval izgalmas újdonság lehet ez minden Éhezők Viadala rajongó számára. Bár a videó több, mint negyed órás, klassz nosztalgiázási lehetőség, érdemes megnézni. Jó szórakozást hozzá :)

2016. július 5., kedd

Ajánló: Az Éhezők Viadala utódja lehet a Chaos Walking trilógia

Sokszor firtatjuk, mely könyv/történet lehet az Éhezők Viadala méltó utódja. Noha nem gondolom, hogy bármivel lehetne vagy akár kellene helyettesíteni ezt a történetet, azért más sorozatok is felkelthetik érdeklődésünket, sőt akár meg is tetszhetnek. A következő ajánlót az sg.hu oldalán találtam:

Doug Liman filmjében mindenki hallja mindenki gondolatát. 

A The Hollywood Reporter arról értesült, hogy A holnap határa rendezője, Doug Liman megtalálta következő projektjét, ami egy YA, azaz ifjúsági regény feldolgozása lesz. A rendező a Lionsgate/Summit gyártásában a posztapokaliptikus thrillerként meghatározható Chaos Walking-sorozatra vetődik rá. A projekt eredetileg Robert Zemeckisé volt. Patrick Ness könyvciklusának első része a The Knife of Never Letting Go címet viseli, ami magyar keresztségben Kéz a zajban lett. 

Az itthon is megjelent könyv hazai kiadásának a fülszövege a következő: 
"MEGDÖBBENTŐEN EREDETI, IZGALMAS, KÜLÖNLEGES KÖNYV A FELNŐTTÉ VÁLÁS VESZÉLYES ÚTJAIRÓL
Todd Hewitt az utolsó fiú Prentissvárosban, ahol állandó, nyomasztó Zajban mindenki hallja a többi ember gondolatát is.
Nincsenek titkok.
De Todd váratlanul tökéletes Csöndre bukkan.
Hazudtak neki, menekülnie kell.
Patrick Ness világszerte népszerű, díjnyertes trilógiájának első kötete végre magyarul. "
Forrás: Sg.hu

Tegyük hozzá, a cikkben egy csúnya elírás található, konkrétan a könyv címe nem KéZ, hanem Kés a zajban
Patrick Ness sorozata három kötetét már magyarul is megtaláljátok a boltokban Kés a zajban, Válasz és Kérdés illetve Háború a Békéért címmel. Izgalmas, hogy épp a Lionsgate dolgozza fel a sorozatot, bár az IMDB-n még nincs róla konkrétum, szóval nagyon előkészületi fázisban lehet a dolog.


A sorozat maga érdekesnek tűnik, én magam még nem olvastam, de ha bárki más igen, írjatok róla, örömmel fogadom. Sőt, felmerült bennem, hogy keresnék idén nyárra is néhány hasonló témájú könyvet, ahogyan azt az előző években is tettem (ha már ennyire nem bír leülni az oldal). Van rá igény? Sőt, ha vannak tippjeitek, azt is örömmel fogadom. :)

2016. július 4., hétfő

Innen-onnan, röviden

Jöjjön egy szokásos adag egyéb hír a színészek egyéb projektjeiről. Érdekes, hogy Jenről, Josh-ról és a mostanában sokat szereplő Sam Claflinről sem érkezett most friss hír, de sokan másokról viszont igen.


A részletek szokás szerint a folytatásban.

2016. július 2., szombat

Fanficton: Gale története

Elöljáróban. Sokan kértétek, hogy hozzak fanfic-et. A fanfiction.net-en kb. 35.000 Éhezők Viadala fic van, nyilván nagyon sok jó is ebből, de azok többször sok fejezetesek. Hosszú történet fordításába egyelőre/már(?) nem kezdenék, az ilyen rövidebb novellákból pedig nehéz igazán jókat találni. Ez sem az. De azért élvezhető. Én kicsit úgy éreztem (nyelvtan/stílus), hogy a szerzője igen fiatalkorú lehet és talán nem is eredeti angol nyelvű, úgyhogy egy hajszálnyit csaltam itt-ott. A történetet nem ferdítettem el, csak próbáltam stílusban változtatni. Nem biztos, hogy teljesen jól sült el, majd eldöntitek, de szívem-lelkem benne van, az biztos.

Ha valakinél van raktáron egy (na jó, max 5-6) fejezetes jónak tűnő történet és nem tudja/akarja lefordítani, de úgy érzi, érdemes foglalkozni vele, azt küldjön linket, megnézem.

Összefoglalás: Cressida észreveszi, hogy Gale elszomorodik, amikor Katniss a Bitódalt énekli. Követi Gale-t a 12. körzetben, aki elmeséli neki saját szerelmi történetét. Ez örökre megváltoztatja Cressida életét. Jobban, mint Katniss.


Cressida elmosolyodott, amikor Katniss énekelni kezdett. A dal csodálatos volt, kísérteties és lázító hangulatú. Épp erre volt szükségük egy ilyen nyomasztó nap végén. 
Borzalmas volt végighallgatni Gale-t a halálesetekről és végignézni a pusztítás nyomait. Szívszorító volt hallani, hogy bűnösnek érzi magát, a sok "Mi lett volna, ha...?" kezdetű kérdést.

Cressida végignézett a többieken és látta, hogy mindenki mosolyog. Mindenki, csak Gale nem. Gale-nek szomorúság ült a szemében, bűntudat, fájdalom, szerelem és megtörtség. Olyan érzések, amelyeket mindössze egyszer látott azelőtt: a húga szemében, amint végignézték, hogy húga barátjából avox lett.
Látta, hogy Gale magában beszél és egy, a csuklóján lévő kék szalaggal játszik, ami olyan volt, mintha a Kapitóliumból származna. Cressidának feltűnt, hogy Gale-nek több szalad is van a csuklójára kötve. 
Amikor a dal véget ért, megkérdezte, hogy maradjanak-e még, hogy felvegyenek valamit. Mivel úgy tűnt, biztonságban vannak, megkérte stábját, hogy menjenek Katnisszel.
Neki Gale-lel kellett beszélnie.

Katniss a törvényszék, a polgármester háza, a pékség és saját otthona felé indult. Gale követte őt, majd megállt ott, ahol a polgármester háza lehetett korábban. Térdre esett és elkezdett keresni valamit. Cressida csöndben követte őt, majd megállt, amikor Gale felemelt egy dobozt és amikor kinyitotta, látta, hogy hajszalagok vannak benne. Rengeteg hajszalag.
Gale szomorúan nézte, majd eltette a dobozt a táskájába.
Aztán beszélni kezdett.

2016. július 1., péntek

Gary Ross az Éhezők Viadalától való távozásáról

Először is egy rossz hírrel kell kezdenem, mert én is szívesen megnéztem volna a Harc a Szabadságért című filmet, amelyet Az Éhezők Viadala rendezője, Gary Ross rendezett és amelynek egyik főbb szereplője Boggs karakterének alakítója Mahershala Ali. Bár az oldalsávban hónapokig láthattátok kitéve, hogy nálunk is bemutatják a filmet - ez sajnos végül mégsem lesz így. Pontosabb okokat az általam talált cikk sem tud, de akit érdekel a dolog, IDE kattintson részletekért.

Amiért én mégis felvetem a film témáját az az, hogy egy kinti interjúban Gary Ross kapcsolatba hozza ezt a filmet Az Éhezők Viadalától való távozásával. Íme az ide vonatkozó részlet:

Gary Ross a Harc a Szabadságért című film forgatásán

Amikor ezt a filmet készítette, mennyire volt tudatos a tény, hogy fehér bőrű rendezőként fehér bőrű színészekkel játszatja el a fekete amerikai történelem egyik kulcsfontosságú eseményét?
Nos, ez valóban így van. Tökéletesen tudatában vagyok ennek, de ugyanakkor úgy vélem, ez az én felelősségem. Én nem gondolom úgy, hogy most nem kellene elmesélnem ezt a történetet, csupán mert én fehér bőrű rendező vagyok, vagy mert osztályharcokról szól és kapcsolat fedezhető fel benne a társadalmi viszonyok és a rasszizmus között. Én nem gondolom, hogy jobb lett volna mindezt elkerülni. Nem. Meg kellett csinálnom. Ez az én felelősségem. Elkerülhetném az amerikai rasszizmussal kapcsolatos problémákat, de tényleg sokat olvastam, tanultam róla, tanulmányoztam a témát. Igazából emiatt még komolyabb a felelősségem, mert tudok róla egy keveset. Azért hagytam ott Az Éhezők Viadalát, hogy megcsináljam ezt a filmet. Nem volt rá pénzem. Ez nem egyfajta komolytalan dolog. Ez egyfajta életmű. Olyasmi, amit nagyon komolyan körbejártam, amivel nagyon mélyen foglalkoztam, és amivel kapcsolatban komoly felelősséget vállaltam.
Forrás: www.scpr.org