2016. szeptember 13., kedd

A modern társadalmak hasonlósága az Éhezők Viadalával

Egyre ritkább pillanat, viszont éppen emiatt - számomra legalábbis mindenképp - annál örömtelibb, hogy újra új cikkfordítást tudok kitenni. A téma persze nem teljesen új, hiszen Az Éhezők Viadaláról tudjuk, hogy társadalomkritikát is megfogalmaz, de most ezeket gyűjtötte össze a Moviepilot szerzője. Fogadjátok szeretettel!

Az Olimpia

Az egyik hasonlóság az Olimpiával kapcsolatos. Amikor az ember az Olimpiát nézi, akaratlanul is eszébe jut, hogy az Olimpia nagyban hasonlít Az Éhezők Viadalára. Az Olimpiát megelőzően láthatjuk a Megnyitó Ünnepséget. A Megnyitó Ünnepség nagyjából ugyanaz, mint amikor Katnissnek és a többi Kiválasztottnak ki kell öltöznie és fel kell vonulnia, hogy lenyűgözze Panem népét, akiktől segítségeket kaphat az életben maradáshoz. Mindkét esemény során a színpadra vonulnak a versenyzők/résztvevők, hogy mindenki láthassa, kik fognak versengeni. Ez lehetővé teszi, hogy az emberek megéljenezzék kedvenceiket és láthassák, kinek van még esélye győzni a Viadalon/az Olimpiai Játékok során [érdekes, hogy az angol mindkettőre a Games szót használja: Olympic Games - Hunger Games].


A résztvevőknek az Olimpia és a Viadal alkalmával is lehetőségük nyílik fejleszteni képességeiket [vagyis edzeni/felkészülni], hogy minél tovább maradhassanak versenyben. Ez lehetővé teszi a játékosok számára azt is, hogy még a verseny/Viadal előtt felmérjék, milyen esélyeik lehetnek a valódi küzdelmek alkalmával, milyenek az ellenfelek. Az Éhezők Viadalán ennek alapján választanak szövetégest az egyes Kiválasztottak, hogy még tovább életben maradhassanak. Ugyanakkor ez a felkészülés arra is lehetőséget biztosít, hogy a riválisok megismerhessék egymás erősségeit és gyengeségeit és stratégiákat alakíthassanak ki, hogy fogják megölni/legyőzni a másikat a Viadal/versenyek során.



Mindkét esetben - akár Olimpára, akár Viadalra készül az ember - van egy mentora. Az Olimpián ez az ember az edző, aki általában jelen van az edzések, a felkészülés során, és tanácsot ad a minél hatékonyabb fejlődés elősegítése érdekében. A Viadalon azonban minden körzetből kijelölnek egy embert, aki korábban már maga is részt vett a Viadalon. Ennek az embernek a feladata, hogy iránymutatást adjon arra vonatkozóan, hogyan maradjanak életben a Kiválasztottak ellenfeleikkel szemben.

Mindkét rendezvényt élőben közvetíti a tévé műsora, hogy mindenki láthasson minden eseményt. Ez lehetőséget biztosít a közönségnek, hogy eldönthesse, kinek szeretne szurkolni. Mindkét esetben az esemény lezajlása után megmutatják a legizgalmasabb pillanatok összefoglalóját is, hogy a közönség tovább követhesse a műsort.

Noha az Olimpia nem olyan kegyetlen, mint a Viadal, azért határozottan érezhetőek a kettő közötti különbségek, ami által az Olimpia még érdekesebbnek tűnhet.

Hírességek és médiában való megjelenítésük

Napjaink világában a média nagy teret biztosít a hírességeknek és azok mindennapjai bemutatására. Láthatjuk őket TV műsorokban, magazinokban, napilapokban, bármerre, ahol járunk. Beszélnek róluk az emberek, mert napjaink társadalma számára ez fontos beszédtéma. Minden részletet megismerhetünk az életükről, mintha azok fontos hírek volnának. Az Éhezők Viadala résztvevői ugyanilyen bánásmódban részesülnek, mielőtt a Viadal elkezdődik. Hírességekké válnak és életüket darabjaira cincálják. Katnissre különösképpen nagy figyelem irányul, miután önként veszi át húga, Prim helyét a Viadalon.


Ez a döntése - hogy önként jelentkezik húga helyett - indítja el őt az általunk is ismert és kedvelt Fecsegőposzáta szerep felé. Ugyanekkor lesz híresség is, sokan a Viadal alatt ismerik meg. Ahogyan napjaink társadalmában is, miután önként jelentkezik a Viadalra, Panem minden lakója kíváncsi lesz rá, ki is ő valójában. Panem sajtója beleás magánéletébe, megpróbálnak minél többet megtudni Katnissről. Ekkor történik, hogy Peeta és mentoruk, Haymitch elkezdenek taktikázni és kitalálják, hogy Katnisst úgy teszik népszerűbbé, hogy egy párnak kiáltják ki őket Peetával. Ez is nagyon ismerős napjaink médiájában, hiszen minket is elbűvölnek a hírességekből álló párok. Ennek jele, hogy olyan TV-műsorokat nézhetünk meg, mint a Nagy Ő, és ezeket a sztárpárokat épp olyan gyakran láthatjuk a médiában, mint magukat a sztárokat. Ha két híresség találkozgatni kezd, kapcsolatukat minden tekintetben szétcincálják. Az első két kötetben és a filmekben Katniss és Peeta ezt saját javukra fordítják, hogy életben maradhassanak. A Futótűzben odáig fajul a dolog, hogy Katnisst esküvői ruhába öltöztetik, és az is szóba kerül, hogy valójában már összeházasodtak és kisbabát várnak.


A Viadal alatt a körzetek Kiválasztottjai hírességekké válnak és mindent közvetítenek a televízióban, bármit is csinálnak, hogy mindenki láthassa. Ennek hírértéke van, és Panem számára épp olyan fontos, mint ahogy napjaink társadalmában is láthatjuk és hallhatjuk.

A 2016-os [amerikai] elnökválasztás

A vezetés minden társadalomban fontos szerepet játszik. Akik kezében van a felelősség, azok rendelkeznek a hatalommal is, hiszen ők írják a törvényeket és ők kormányozzák országunkat. Itt, az Egyesült Államokban változások előtt állunk, az idei évben Obama távozása után új elnökre szavazunk. Az Éhezők Viadalában Panem elnöke Snow elnök. Kizárólag neki köszönhető a Viadal fenntartása, ezzel szeretné ugyanis bizonyítani a körzeteknek, hogy minden hatalom az ő kezében van. A sorozatban azonban nem ő az egyetlen politikai vezető. A Kiválasztottban Katniss megtudja, hogy még létezik a 13. körzet. A 13. körzetnek szintén van egy vezetője, Alma Coin elnök, aki szeretné átvenni az uralmat az összes körzet között és meg akarja ölni Snow elnököt. Vagyis, ahogyan napjaink társadalmában, Panemben is elnöki váltás bekövetkezése várható.


Panemben sok tekintetben hasonló események zajlanak le, mint az Egyesült Államokban az elnökválasztás évében. Ez látható, ha összehasonlítjuk Snow elnök uralmát Trump-éval, Coin elnökségét pedig Clintonéval vagy fordítva, függően az ember politikai nézeteitől és attól, kit szeretne következő elnöknek. Személy szerint én egyik jelölt híve sem vagyok, úgyhogy én mindkét összehasonlítás mellett tudok érveket felhozni. A Kiválasztottban azt is láthatjuk, hogy Coin hogyan használja fel Katnisst, hogy a lány fellázítsa a körzeteket Snow elnök ellen. Ahogyan Katniss az embereket a Kapitólium ellen hangolja a videóbejátszások által, olyan érzést kelt, mintha Coin mellett tenné le a voksát. Vagyis Katniss nem csupán Snow ellen hangolja az embereket, hanem arra ösztönzi őket, hogy Snow bukása után Coinra szavazzanak. Ez sokszor emlékeztetett engem arra, amikor a választási kampány során az egyes résztvevők arról szeretnék meggyőzni az embereket, hogy rájuk szavazzanak.

Bár az elnökválasztás még nem ért véget, aki látta A Kiválasztottat, az észreveheti, hogy az idei évi elnökválasztáson milyen hasonló stílusú is a két elnök.

Az Éhezők Viadala sorozat tehát rengeteg hasonlóságot mutat napjaink társadalmaival. Bár csak felszínesen említettük a témát, de azért Ti is megfogalmazhatjátok, mi az, ami hasonló a sorozatban és abban az országban, ahol Te élsz.
Forrás: MoviePilot

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése