2016. február 23., kedd

Jennifer Lawrence visszatekint az Éhezők Viadalára

Ez a cikk már januárban került elő, bár valószínűleg még a film megjelenése előtt készült interjú Jennifer Lawrence-szel, de azért mások is megszólalnak benne. Végül is nem sok újdonságtartalma van, de egyfajta összefoglalóként érdemes elolvasni.


Amikor Jennifer Lawrence hat évvel ezelőtt dolgozni kezdett Az Éhezők Viadalán, messze állt attól, hogy nevét mindenki ismerje. Volt ugyan egy Oscar-jelölése egy kis nézettségű független filmben, a Hallgatás Törvényében mutatott alakításáért és rajongókedvenccé vált, amiért Mystique-t alakította az X-Men filmekben. Katniss Everdeen viszont a csúcson túlra repítette Lawrence karrierjét.
Nem sokkal az első Éhezők Viadala film forgatása után Lawrence-t meghallgatták a Napos Oldal főszerepére. Ő megszerezte azt, sőt, a filmben való alakításáért már nem csupán jelölést, hanem díjat is kapott az Oscaron az érzelmi problémákkal küszködő Tiffany szerepének alakításáért.

Hihetetlen sikerét Lawrence - aki az Amerikai Botrányban való alakításáért újabb Oscar-jelölést kapott - megtörhetetlen munkamoráljának tulajdonítja... Míg mások pihennek, Lawrence kőkeményen dolgozik. 
- Tényleg dolgozó nőként gondolok magamra. - mondja a színésznő. - Forgatásról forgatásra járok és dolgozom... Volt néhány alkalom, amikor tényleg vágytam egy kis szabadidőre, de nagyon tudatában voltam annak, milyen elsöprő erejűek ezek Az Éhezők Viadala filmek és hogy ez a karakter rányomhatja a nevemre a bélyegét, ha nem csinálok valami mást is. 
- Katniss nagyon emlékezetes karakter. Szerintem ő minden idők legjobb női karaktere. Ezért szerettem volna folyamatosan dolgozni, hogy az emberek más karakterekben is láthassanak, és ismerjék a többi filmet is, amiben szerepelek.

Az Éhezők Viadala sorozat utolsó filmjében Katniss éppen lábadozik az agymosott Peeta által elkövetett gyilkossági kísérlet után, majd részt vesz egy küldetésben, amelynek célja, hogy megdöntse a gonosz Snow elnök hatalmát. Egy Gale [??? - nem Boggs??] által vezetett lázadó csoporttal Katniss a Kapitóliumba indul, ahol olyan csapdák várják őket, mint magától beinduló golyózápor vagy meghatározhatatlan olajos massza. Ahogyan azonban a brit Guardian megjegyzi, "Katniss kétségek közt találja magát: a háború hevében rájön, hogy az általa képviselt oldal lassacskán épp olyan zsarnokinak tűnik mint, az, amit éppen megdönteni készülnek."

A sorozat, amely mindeddig 2,3 milliárd dollárnyi mozis bevételre tett szert, azzal kezdődik, hogy Katnisst arra kényszerítik, hogy más tinédzserekkel harcoljon életre-halálra Snow legnagyobb örömére, majd végül Jeanne D'Arc-hoz hasonló rettenthetetlen hősnővé válik.
Még Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 2. rész mozis megjelenése előtt beszélgettünk a színésznővel, amikor is Lawrence nosztalgikus hangulatban, lelkesen tekintett vissza a sorozatra, amely olyan sokak szívét meghódította.



- Olyan vége-érzésem van, ami szerintem csak fokozódni fog, amikor megjelenik a film a mozikban. - mondja a színésznő. - Nem igazán érzem szomorúnak magam, amiért el kell búcsúznom Katniss karakterétől. De szerintem nagyon durva lesz, amikor a film majd megjelenik és hivatalosan is véget ér minden. Ez nagyon különös lesz majd számomra, mivel ez a sorozat olyan sok éven át életem része volt.


- Remélem, felnőttem az elmúlt hat évben - mondja a színésznő. - Sokkal könnyebb érettnek lenni egy-egy forgatáson, ahol nincs ott Josh és Liam. Nagyon sokat segítettünk egymásnak abban, hogyan kezeljük ezt az egészet. Az, hogy elköszönünk egymástól és már nem együtt fogunk filmet készíteni, az olyan lesz, mintha elvesztettem volna egy részemet.




Az Éhezők Viadala rajongói egy olyan utolsó részre számíthatnak, ami nem csupán sötétebb és még izgalmasabb, mint elődei, de sokkal komolyabb harcjelenetek lesznek benne és sokkal nagyobb veszteséggel is számolniuk kell.
Azon kívül, hogy le kell győzniük Snow elnök csapdáit, Katnissnek és társainak egy végtelen, vízzel teli csatornán is át kell verekedniük magukat.
A Párizsban és Berlinben forgatott csatornajelenetek [Szerintem ezeket Atlantában vették fel. Föld alatti jelenetért kár lett volna ennyit utazni és ennyi pénzt kiadni] felvétele három héten át tartott és mint a stáb, mind pedig Francis Lawrence rendező nagyon kimerült a jelenetsor felvétele során.
- Egyértelműen a legnyomorúságosabb három hét volt... Úgy éreztük, mintha kilenc hét lett volna. De jó jelenetsor ... legalábbis jó látni, amikor összeáll. De ezek a csatornák, folyamatosan össze kellett görnyednünk, és munkavédelmi sisakot kellett hordanunk. De a vizet melegítették. Emiatt viszont olyan párás és füstös volt minden. Minden nyirkos volt, nagyon utáltuk.
Jennifernek azonban nem csak végig kellett mennie a csatornákon, harcolnia is kellett bennük. 
- Amikor elértünk a harcjelenetekig, már mindenki panaszkodott. - mondja [Jen]. - Minden felszerelésünk és jelmezünk ázott a vízben. Olyan volt, mintha több mázsányi túlsúlyt cipelnénk.

Sok más disztópiával ellentétben Az Éhezők Viadala azt sugallja, nincs minden veszve, és az egyes emberek, ha összefognak, képesek lehetnek a változás elérésére. 
Nina Jacobson producer, aki az egész sorozatot felügyelte, reméli, hogy nézőkre átragad Katniss hite, hogy "ellen kell szegülni az igazságtalanságnak és hogy a kedvesség mindig előrébb való a kegyetlenséggel szemben."
A producer asszony azt mondja:
- Szerintem ez a sorozat jól ábrázolja azt a szorongást, amit a fiatalok éreznek azzal kapcsolatban, ami vár rájuk a jövőben. Ami számomra nagyon reményteli ezekben a könyvekben és filmekben, hogy igenis van lehetőség a változásra. Visszautasíthatjuk, hogy beszálljunk mások játékába és láthatjuk, hogy ennek következtében megváltozhat a világ.

Jennifer Lawrence az Amerika Botrányban - valóban nem egy Katniss...

Úgy tűnik, Katniss karaktere több szempontból átragadt Lawrence-re, aki a közelmúltban bátran osztotta meg gondolatait egy magazin cikkében a hollywoodi férfi és női színészek tiszteletdíja közötti egyenlőtlenségről.
A cikkben Lawrence azt írja, hogy az Amerikai Botrány tárgyalásai során ő nem küzdött meg azért, hogy túl magas fizetést kaphasson, mert aggódott, hogy akkor a többiek mit gondolnának róla. Ennek azonban az lett a következménye, hogy férfi főszereplő társai, Bradley Cooper és Christian Bale lényegesen magasabb összeget tehettek zsebre ugyanazért a filmért.
- A cikk alapvetően nem arról akart szólni, hogy panaszkodjak, amiért nőként kevesebbet kaptam, hanem inkább arról, hogy alakult úgy, hogy én is megtanultam kőkeményen küzdeni azért, hogy én is megkaphassam azt, amit a férfiak. - mondja Lawrence. - Azt szerettem volna megfogalmazni, hogy féltem, hogy fognak majd nézni rám emiatt, mit fognak gondolni... Nyilván a film férfi főszereplői nem gondolkodtak így.

Lawrence szinte azonnal kapott visszajelzéseket a cikkben foglaltakra.
- "Jennifer Lawrence csibészes megnyilatkozásának" nevezték. - meséli a színésznő. - Köszönettel tartozom, amiért rávilágítottak, hogy ha egy nő kiáll magáért, határozott és hallatja a hangját, akkor őt csibésznek nevezik. Azt persze nem látom, hogy egy férfit ugyanezért lecsibészeznék.

Most, hogy az Éhezők Viadala véget ért számára, Lawrence-nek még mindig folyamatban van az utolsó X-Men filmje és azt mondja, nem zárná ki a Marvel filmekben való szereplésének lehetőségét sem.
- Szívesen játszanék a Marvel homokozójában. - mondja.

Jennifer Lawrence sok-sok arca

Addig is Lawrence legalább három másik új filmben szerepel majd. Erős üzletasszonyt alakít a Joy-ban, amely karácsonykor jelenik/jelent meg. A filmet ugyanaz a David O. Russel rendezte, aki korábban a Napos Oldalt és az Amerikai Botrányt is.
Folyamatban vannak a Steven Spielberg rendezésében készülő It's What I Do előkészületei, amely Lynsey Addario háborús fotósról szól, aki egyike annak a négy újságírónak, akiket a líbiai hadsereg foglyul ejtett 2011-ben és 2016. végén jelenik meg a Passengers című sci-fi dráma is.

Lawrence karrierje közelmúltban történő emelkedésének egyetlen hátránya, hogy elvesztette anonimitását, aminek tudomásulvételéhez, mint mondja, szükség volt némi időre.
- Eltartott vagy három évig, mire hozzászoktam. - mondja a színésznő. - Az ember egész világa megváltozik. Most nagyon könnyű számomra, mert elszigeteltem magam. Most új normáim vannak, kiegyensúlyozottnak és boldognak érzem magam. De eltartott egy pár évig, mire megszoktam, másképp néznek rám, és ez nagyon zavaró tud lenni. Az ember nem érzi másnak magát, mégis másképp tekintenek rá. Megpróbálok nem gondolni a rám nehezedő nyomásra, mert akkor nem tudok aludni éjjelente... Az emberek pedig azt csinálnak és úgy állnak hozzám, ahogy akarnak. És jól van ez így. Én pedig végzem a dolgom.

Lawrence pedig úgy tervezi, az elkövetkezendő években is teszi majd a dolgát.
- Évezem, ha dolgozhatok. - mondja. - Vannak bizonyos dolgok, amik miatt szeretnék elmenekülni ebből a szakmából, de legtöbbször mostanában inkább nem megyek le vidékre. Ha valami csöndes helyre mennék, valószínűleg megőrülnék. Biztos eljön az ideje, amikor majd lelassítanék és visszavonulnék, de most szeretek dolgozni. Élvezem, hogy pöröghetek.
Forrás: BucksLocalNews

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése