2016. január 15., péntek

Teljes Josh Hutcherson DuJour interjú

Josh Hutcherson ezen interjújából korábban már olvashattatok részleteket és az újság számára készített fotósorozatot is láthattátok már ITT, de valamiért úgy érzem, nem fogjátok bánni, ha a teljes anyagot olvashatjátok. :) Kedvenc színészetek a forgatásokon zajló bohóckodásról, stábtagokkal kapcsolatos titkokról és a távolsági szerelemről beszél őszintén.


Az Éhezők Viadala sorozat máris több, mint 2 milliárd dollárnyi jegybevétellel büszkélkedhet világszerte, pedig a sorozat utolsó része, A Kiválasztott 2. rész még csak most jelenik majd meg a mozikban [az interjú november elején volt olvasható a magazinban]. És ebben még nincsenek benne a DVD-bevételek, a közvetítési jogdíjak vagy az olyan, gyűjtők számára készített termékek, mint egy-egy Katnisst ábrázoló polár takaró (darabja 50$) vagy egy Futótüzes Katniss-Barbie (38$). Mivel a tét nagy - és a rajongók is sokat áldoznak a sorozatra - az ember azt gondolhatná, hogy a sorozat színészei komolyan veszik magukat. Amikor azonban A Kiválasztott forgatásáról kérdeztük, Josh Hutcherson - aki Peeta Mellarkot, a pék fiából lett forradalmárt alakítja - a forgatás hangulatát egy főiskolai koleszéhoz hasonlítja.

Berlinben forgattunk és mindannyian ugyanabban a szállodában voltunk elszállásolva. Legtöbben ugyanazon az emeleten. Megegyeztünk, hogy szabad a bejárás egymáshoz. Az embernek bármikor készen kellett állnia, hogy felkapjon valamit, mert bármikor bármi képtelenség történhetett. - Mint például micsoda? - Például, hogy Woody Harrelson félmeztelenül, egy szál törülközőben ront rá az emberre.

Hutcherson egy jellegtelen hollywoodi kávézó kerthelyiségében üldögél Cincinnati Reds baseball sapkájában, előtte egy tányéron egy hatalmas csirkehúsos szendvics, és izgatottan mesél közelgő születésnapjáról - amely során egy paintball meccset hatalmas buli követ majd. Ha úgy tűnne, mintha ő is egy átlagos munkakereső frissdiplomás lenne, az azért van, mert gyakorlatilag az is.
Az Éhezők Viadala olyan volt számomra, mintha főiskolára jártam volna. - mondja. - Az ember 18 évesen kezdi a főiskolát. Most 23 vagyok, és kikerültem onnan.


Kétség nem fér hozzá: sokak kedvence a változás korát éli. A srácnak 3 millió követője van a Twitteren és tavaly díjat adott át az Oscar-gálán. Ugyanakkor élő céltáblaként is szolgál. Bár tisztában van vele, milyen unalmas, amikor egy színész a magánéletéről beszél, bevallja, időnként mégis ideges lesz, amikor elvakult rajongó megnyilatkozásokkal találja szembe magát.
Cincinnatiban forgattam nemrégiben - meséli - Egy nap felkeltem és indultam volna dolgozni. Odamentem az autómhoz és látom, hogy a földön két 12-13 éves kislány alszik pulóverekkel és takarókkal körülbástyázva, anyukáikkal együtt. Azt mondták, órák óta várták már, hogy végre kijöjjek. Én pedig azt gondoltam, ez így nagyon nincs rendben.

Mindeközben Éhezők Viadala szereplő társnőjével való barátsága olyan fokú országos szintű rögeszmévé vált, hogy a párosnak saját beceneve lett: Joshifer. Az együtt töltött éjszakáik (amelynek harmadik szereplőtársuk, Liam Hemsworth is rendszeres résztvevője volt) nem arról szóltak, amire az ember gondol:
Nem azért aludtunk egymásnál, hogy ágyba bújjunk hármasban és ölelgessük egymást. - Akkor miért? Hogy ne vezessenek ittasan? - Pontosan! Felelősségteljes fiatalok vagyunk!

Most, hogy közeleg a sorozat vége, úgy tűnik, mindenki ugyanarra kíváncsi: Milyen volt a forgatás utolsó napja? Sírt aznap Josh? És Jen? Hutcherson elmeséli, hogy Hemsworth-szel együtt megittak egy üveg whiskey-t, aztán a forgatás végén Jennel és Woody Harrelsonnal négyesben összekapaszkodtak, kicsit sajnálták magukat, majd mindenki hazament. Egy héttel később a három főszereplő együtt vacsorázott és jót nevettek azon, hogy mennyire drámaian fogták fel az egészet és hogy kiborultak miatta.

Ami sokkal érdekesebb, az a másnap reggel. És az azutáni. Hogy továbbléphessen, Hutchersonnak talán el kell majd távolodnia attól a dologtól, ami népszerűvé tette. (Amikor a Vulture megjelentette a 2014-es Escobar: Paradise Lost előzetesét, a cikk címe az volt, hogy "Peeta Pablo Escobar ellen".)
Bár Hutcherson jóképű - mély, barna szemeivel és félénk, kentucky-i fiú mosolyával - nyilvánvalóan nem egy akcióhős típus. Nem is egy komikus alkat, mint a pályáját szintén gyermekszínészként kezdő Zac Efron. De van benne valami hamisíthatatlan kedvesség, úgyhogy már csak azt kell kitalálnia, hogyan tudja mindezt kiaknázni?

Hutcherson továbbra is azt mondja, nincsenek tervei Panem utánra, és hogy nem tanulmányozza Alkonyatot megjárt társai saga-t követő életét, hogy ötleteket nyerjen. Érdemes persze megjegyezni, hogy Taylor Lautner például már szintén adott át Oscar-díjat. 
Inkább az olyan történetek és karakterek érdekelnek, amelyek valamiért felkeltik az érdeklődésem, nem pedig azok, amelyek stratégiailag fontosak lennének a karrierem szempontjából. - mondja Hutcherson nevetve. - Nos, majd meglátjuk, hogy alakul. De inkább éhen halok és feladom a forgatást, semmint hogy olyan filmeket vállaljak el, amiket nem szeretek, pusztán azért, hogy karriert építsek.

Az Éhezők Viadala forgatásának vége óta Hutcherson már két filmet is leforgatott, amelyek egyike sem tűnik várható kasszasikernek. Valójában mindkettő egy James Franco rendezésében készülő 1940-es években játszódó film. Az első, a Késik a szüret, egy munkásmegmozdulásról szól.
Érdemes megjegyezni, hogy így nyilatkozik egy felelősségteljes felnőtt ember és ez nem is csak szöveg nála.
- Én vagyok az a keményfejű fickó, aki azt mondja, b***uk ki innen ezeket az idiótákat. Ezek nem idevalósiak. Végül én leszek az, aki a balhét okozza. - Bár Josh azt nem ismerné be, hogy ez nála Éhezők Viadalát követő taktika, azzal egyetért, hogy ezáltal más oldalát is megmutathatja a közönségnek, mondván:
- Ezért vállaltam el.

Komolyabb szerepe van a The Long Home-ban, a fordulatokban gazdag thrillerben, amelyben egy ácsot alakít, aki gyanítani kezdi, hogy munkaadója lehet az ördög maga, aki hatalmas pusztításra készül. A filmet mindösszesen 17 nap alatt forgatták le, amiből sejthető, milyen kevés volt ez, főleg, ha belegondolunk, hogy az első Éhezők Viadala film forgatására 70 nap állt rendelkezésre. Ez a produkció több szempontból is kulturális sokk volt. A The Long Home-ot Cincinnatiban forgatták, nem messze Hutcherson otthonától, így a dolgok könnyebbek voltak számára, hiszen gyerekkori ágyában alhatott és néhány hétre visszaköltözhetett édesapjához (aki a Környezetvédelmi Hivatal adminisztrátora). 9 évesen Josh itt jelentette be, hogy színész akar lenni, és maga csapta fel a telefonkönyvet, hogy ügynököt keressen magának. Hollywoodban utazott, ahol - annak ellenére, hogy nem sok esélye volt minderre - nagy (Utazás a Föld Középpontja Felé) és ragyogó (A Gyerekek Jól Vannak) filmekben talált rendszeres munkát. 19 évesen, miután kiválasztották Az Éhezők Viadala szerepére, már 2,5 millió dollárból tudott házat vásárolni a Laurel Canyonban. Az egykor gyermekszobája falán lógó Britney Spears posztereket már kidobálta.
- De az, hogy a baseball trófeáim mellett ébredhettem, és ez a két világ összecsapott, nagyon durva volt.

Most pedig ismét itt van a sűrűjében, és élvezi a kis-költségvetésű független filmek ritmusát.
- Megvan a hangulata annak, amikor az ember elmegy egy forgatásra és naponta nyolc oldalnyi anyagot kell megcsinálnia. Nekifogunk és 60 beállás egyetlen nap alatt. Csináljuk! Nem ülünk le, nincs pihenő.

Ami szerencsés, hogy senki nem kételkedik a tehetségében. Ami azt illeti, Peetának hosszú útja vezetett a Kiválasztottig, hiszen kezdetben egy félénk fiú volt, aki beleszeret a közelben élő lányba, majd a végére egy agymosott bábbá válik, aki még merényletet is elkövet Katniss ellen. Josh Hutcherson az SNL [Saturday Night Live] műsoraiban is rengeteg arcát mutatta, egyik alkalommal egy orvosi rendelőben alakít harsány beosztottat, máskor pedig egy olyan férfi bőrébe bújt, aki barátnőjét - aki történetesen török - Hálaadáskor viszi haza bemutatni.

Miközben következő filmjét keresi, és forgatókönyveket olvas produkciós vállalata számára, amelyet édesanyjával alapított, élvezi a 23 évesek életét. Egyik este elment Koreatown-ba Tove Lo svéd énekesnő egyik koncertjére (egyik haverja készíti a lány koncertkörútjának kulisszák mögötti videóanyagát), aztán mindenkit egy tánc-partyra invitált. Josh előhúzza telefonját, hogy mutasson néhány képet arról az estéről, amelyen a vendégek maszkban fotózkodtak.
- Van egy hatalmas dobozom, tele jelmezekkel - meséli Josh nevetve, miközben görgeti a képeket. - Volt közöttünk Burger King srác, indián törzsfőnök, sütőtöknek öltözött lány...

Doboznyi jelmez? Hutcherson nem akar különösebben jó fejnek tűnik a riporter előtt, ami üdítő élmény. Amikor arról mesél, hogy korábban öccsével elment a Bonnaroo fesztiválra, épp olyan lelkesen mesél arról, hogy milyen volt Kendrick Lamar koncertje, mint hogy MacGyver stílusban egy vödör jég és ventilátor segítségével csináltak légkondit a tesójával. Amikor Jennifer Lawrence előadta Cher Believe című számát a Conan-show-ban, Josh akkor is bátran csatlakozott hozzá.



Amikor azonban az ember egy óráig beszélget vele, rájön, hogy Josh mindvégig tudatában van annak, mi forog kockán és hogy milyen gyorsan elillanhat minden. Ez a srác 19 évesen azt mondta édesanyjának, hogy vásárolni szeretne egy házat, mert ha csak bérelne, "az olyan lenne, mintha két kézzel szórná a pénzét az ablakon". Igen, valóban egy Harley Davidson 1200-a van, ám extra hangos kipufogócsöveket szereltetett rá, hogy az autósok hallják, hogy ha érkezik.

Most még több vesztenivalója van. Immáron két éve a spanyol színésznővel, Claudia Traisac-kal jár, aki az Escobar: Paradise Lost című filmben játszotta főszereplő társát, amelyben Hutcherson egy szörfös srácot alakít, aki beleszeret Pablo Escobar unokahúgába. Traisac jelenleg egy TV-sorozatot forgat Spanyolországban, és néhány nappal a paintball-os szülinapi buli után Josh Madridba repül, hogy meglátogassa.

Sokat utazunk, sokat skype-olunk. - mondja távkapcsolatáról. Amikor felvetem, hogy a Skype kétélű kard, nem tiltakozik, sőt, ő maga is elmeséli, milyen nehéz az, hogy ugyan láthatja barátnőjét, megérinteni azonban nem tudja. - Olyan, mintha együtt lennénk, hiszen látom, beszélgetünk. - mondja. - De az csak egy kibaszott képernyő. Iszonyat idegesítő. - Josh hamar visszavált a megszokott visszafogott stílusához és az előnyökre koncentrál: - Azért klassz. Nemzetköziek vagyunk. - És úgy tűnik, Josh hosszú távra tervez, mert arról beszél, a jövő nyarat szeretnék együtt tölteni New Yorkban. - Fiatalok vagyunk, majd elérjük, hogy működjön.



KÉRDEZZ-FELELEK

Ki eszik a legtöbbet a forgatáson?
- Liam kib*** sokat eszik. Párizsban forgattunk és itt volt a legjobb forgatási büfé az egész világon. Egész nap ezeket a kicsi francia szendvicseket hordozták körbe. És akárhányszor a kiscsaj arra jött a tálcával, Liam felkapott vagy hármat és nyomta is befelé.

Mi fog legjobban hiányozni a sorozat forgatásáról?
- A nyári tábor hangulat. Bármelyik városba is utaztunk, a mi kis csapatunk beült valahova vacsorázni. Bárokba jártunk együtt. Volt egy ilyen mozgó egységünk. Ez kifejezetten hiányozni fog. Nagyon jó hangulat volt a forgatásokon.

És mi nem fog hiányozni?
Hogy szőkére fessék a a haját. Ez a kölyök büszkén mossa hetente egyszer a haját. Ha kíváncsi vagy rá, mi volt az első, amit az utolsó forgatási nap tett, íme: elment a fodrász-kamionhoz és olyan sokat levágatott a szőke hajából, amennyit csak lehetett.
- Egy darabig narancssárga volt a hajam. Olyan volt, mintha egy 90-es évekbeli elbénázott frizura lenne.

Melyik volt a kedvenc jeleneted az utolsó filmben és mi tette azt emlékezetessé?
- Az egyik olyan jelenet, amelyben az Igaz vagy Nem igaz-t játsszuk. Ez egy igazán kulcsfontosságú jelenet a filmben, Peeta nagyon rosszul van és láthatjuk, amint Katniss igyekszik gondoskodni róla. Ekkor kezdjük még jobban megérteni kettejük kapcsolatát. Ez valahogy végig fordítva volt. És a nagyszabású gyíkmutánsok elől való menekülés jelenetsora is [kedvenc] a csatornában. Azt vagy három hétig forgattuk. Nagyon kemény volt. De nagyon szórakoztató is egyben.

Ki az a forgatáson, aki a legkorábban jelenik meg?
- A jelmezfelelősöket mondanám. Ők már korán ott vannak. Mindig ők érkeznek elsőnek és ők mennek el utoljára.

Ki az, aki sosem felejti el a szövegét?
- Julianne Moore.

Ki az, aki legnagyobb eséllyel nevetteti meg a többieket a forgatáson?
- Woody. Kétségtelenül. A kamerákon túl tök hülyét csinál az emberből. A maga saját világában él. Ő a legnagyobb. Időnként, ha nem kamera előtt áll, grimaszokat vág. Egyszerűen képtelenség vele szemkontaktust teremteni. Egyszerűen elképzelni sem bírom. Mindig ott van a csillogás a szemében, hogy most fimet forgatunk. De ő megpróbál ebből kiemelni. Ez a legviccesebb szemétség.

Kinek van a legfurcsább rejtett tehetsége? És mi az?
- Woody rengeteg furcsa durvaságot tud. Például nagyon jól játszik vízi kosárlabdát. Egyszer elmentünk hozzá, játszottunk és kibaszottul nagyon jó volt. És sokkal erősebb, mint az ember gondolná. Nem mintha meg akarnám bántani a vegánokat, de sosem gondoltam volna, hogy valaki vegánként ilyen kemény lehet. De ő kemény, mint a sz*r.

Hogyan erősödött a kapcsolatod a szereplőtársakkal az első filmtől az utolsóig?
- Egyszerűen nem fejlődött. És ez az igazi őrület. Szó szerint minden azonnal klappolt és kezdettől fogva így működött. - Bár úgy tűnik, Liam többet beszél nála, de volt idő, amikor csöndesebb volt még. - Talán egy dolog változott. Mostanra Laim is épp olyan lökött, mint mi vagyunk. Mostanra mindannyian visszahülyültünk egy adott szintre.
Forrás: DuJour

3 megjegyzés:

  1. Jó cikk volt, köszönjük! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, hogy megirtad. Nagyon jó volt olvasni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ugyan csak fordítottam, nem írtam, de azt szívesen.

      Törlés