2015. december 4., péntek

Francis Lawrence interjú részletek

Na, lassan mindent tudunk Francis Lawrence-ről illetve tőle a filmekről. Próbálok szelektálni és kerülni az ismétlődést, de nem egyszerű. Az általam válogatott interjúrészletekben alapvetően két témát feszegetnek: a könyv szétválasztásának helyességét és az epilógus forgatását.

Korábban említette, hogy a Totál Szívásban látottakhoz hasonló függővégeket tervez a sorozat filmjeihez. A Kiválasztott 2. rész eleje kifejezetten ilyen. Azonnal a dolgok közepébe vág.
Igen!

Ez azt feltételezi, hogy hamar felpörögnek az események.
Abszolút. Szeretem, amikor van erre lehetőség. Úgy nagyon könnyű a dolog. És az az érdekes, hogy amikor csináltuk ezt a két filmet, egy darabig úgy volt, hogy az 1. rész majd ott ér véget, amikor Peetát leütik, miután fojtogatta Katnisst. Aztán vágás, feketeség és vége.

Az emberek imádták volna.
Szerintem inkább dühösek lettek volna.

Cinikus akartam lenni.
Jó, rendben. (nevet)

Szóval az embereknek ez nem tetszett volna.
Ettől féltem én. És mikor forgattunk és már elkezdtük összevágni a meglévő részeket, már megvolt az a felvétel, ami a 2. rész első jelenete lett volna, amikor Katniss felébred a kórházi ágyban, Coin pedig ünnepi beszédet tart a 13. körzetben a körzetek egyesítéséről és hogy a lázadók meg fogják támadni a Kapitóliumot, közben pedig Katniss elmegy Peeta kórterméhez és nézi, amint Peeta az ágyhoz kötözve őrjöng. Eredetileg ezzel kezdődött volna a 2. rész. Így aztán, amikor elértünk oda, ahova az 1. rész végét terveztük - miközben még tartott a forgatás - egyértelművé vált, hogy sokkal jobb lenne, ha a 2. rész azzal kezdődne, amikor Katniss nyakáról leszedik a merevítőt, látjuk, milyen kárt okozott neki Peeta, és Katniss próbál megszólalni. Szóval ez nagyon egyértelmű lett és aztán így is maradt.




Sokan azt mondták, az 1. rész csak az események előkészítése volt. Örül, hogy végre eljött az, hogy végre láthatjuk az előkészített események lezajlását is?
Sok minden van még folyamatban. Egyelőre nem érzem a megkönnyebbülést. Érdekes, főleg, amikor a kritikákat olvasom, mert legtöbbször igyekszek tanulni belőlük. Érdekes volt a helyzet a Kiválasztott 1. részével is, de én még mindig kiállok mellette. Tényleg azt gondolom, hogy a könyv két részben való bemutatását lehet cinikusan tekinteni. Akik pedig úgy érzik, hogy a pénzhajhászásra ment ki a dolog, azok nem fogják szeretni a filmeket, mások viszont átlátják, miről szól az egész, őket megragadja. És tényleg nem tudom, hogyan lehetett volna ezt a könyvet egy filmben bemutatni anélkül, hogy az események nagy részét ki ne hagytuk volna. 

Egyik nap erről beszélgettünk Suzanne Collins-szal, és arra jutottunk, hogy ha egy filmben csináltuk volna meg a könyvet, akkor Peetát a film első harmadásnak végére meg kellett volna menteni. Az egész történetnek: a propaganda elképzelések, a média manipulálása, az emberek manipulálása, ennek nagyjából egy 25-30 oldalon belül meg kellett volna történnie [a forgatókönyv szerint]. Azt járt a fejemben, Istenem, ez képtelenség. Coin megváltozása, Peeta állapotának fokozatos javulása: ezeket egyszerűen nem lehetett volna megvalósítani. Nem tudom, hogyan lehetett volna elérni, hogy nagyjából másfél óra alatt úgy megmutassuk, hogy mindent megfelelően átérezzünk. Nehéz ügy ez, szóval én még mindig a szétválasztás mellett állok. És azzal is tisztában voltam, hogy ebbe a két részbe belevágni is nehéz vállalkozás, mert a sorozatnak először itt lesz teljesen más a hangulata, mint az első két résznek. Nincs több Viadal, Katniss - aki az első két filmben folyamatosan lövöldözik - ezúttal kikerül a cselekmény középpontjából. Ez Katniss mélypontja a sorozatban és sokkal több a politika is benne. Én átlátom ezt, szóval igen, kitartok a szétválasztás mellett.

A könyv epilógusával nem voltak túl elégedettek az olvasók. Hogy oldotta meg ezt a problémát?
Én nagyon elégedett vagyok az epilógussal. Úgy gondolom, a film utolsó fél órája nagyon megnyugtató lett. Az utolsó jelenetet tényleg nagyon szerettem volna megcsinálni és bár nem akarok magyarázkodni, de nem volt egyszerű kitalálni, hogyan valósítsuk meg. A könyvben Katniss ezen gondolkodik, de én nem vagyok nagy híve a szövegalámondásnak, szóval a megvalósítás átgondolásakor felvetődött néhány ötlet, de szerintem, végül jól megoldottuk.

Tavaly júniusban mentek vissza, hogy leforgassák a legutolsó jelenetet. Ennek az volt a célja, hogy tovább tartson a varázslat?
Nem. Az volt a durva, hogy ez a jelenet nem sokkal az után van, hogy Katniss hazatérése után először elmegy egyedül vadászni. Ez volt a legelső jelenet, amit felvettünk a Kiválasztott filmekből. Nyár vége volt, felvehettük volna a legutolsó jelenetet is, de érzelmileg nem lett volna helyénvaló egy 155 napos forgatás első napján felvenni a legutolsó jelenetet. Nem tudtam rávenni magam. Áttettük tél végére, illetve, hogy majd április közepén felvesszük Atlantában, de kemény telünk volt, jégviharokkal, kőkemény mínuszokkal. Aztán eljött az április és azt láttuk, "Jééé, nem zöldültek ki a fák!" El kellett utaznunk Párizsba és Berlinbe, ez a jelenet pedig szerencsére csak a 2. rész végén van, szóval eltoltuk egy évvel annak a jelenetnek a felvételét.

Nem volt nehéz így utólag összeszedni Jennifert és a stáb többi tagját, akikre szükség volt?
Mindenki szívesen jött, részben azért, mert eltelt egy év és mindenki örült, hogy viszontláthatjuk egymást. A jelenet sem volt túl bonyolult és minimál stábbal dolgoztunk. Szóval visszamentünk oda júniusban és minden üde zöld volt.

Sok rendező valószínűleg nem aggodalmaskodott volna azon, mikor forgatják le azt a jelenetet. 
Igen, de éppen ezért volt ez nagyon könnyű döntés. Mert volt lehetőségünk várni. Nem kellett rohanni vele, mert csak a következő filmhez kellett. Sokkal fontosabb volt, hogy A Kiválasztott 1. részéhez felvegyük a dolgokat. És érdekes is, amit mond, hogy közben eltelt egy teljes év a film és az epilógus forgatása között. És Jen 25, Josh pedig 23 évesen már kicsit másként nézett ki, mint korábban. Egy picit idősítettük Jent, de csak egy nagyon kicsit. Szarkalábakat sminkeltünk a szeme alá, és hasonlók. De tényleg, ők maguk is változtak. Egy kicsit más volt a súlyuk és a hajuk is.


A könyvben 20 év telik el.
Így van, igen.

Itt öt évvel később lehet?
Nem. Úgy értem, nem mondunk pontos időt. A könyvben valóban 20 év van, de ezzel Suzanne csak azt akarta érzékeltetni, hogy sok idő kellett, mire Katniss elszánta magát, hogy gyereket merjen vállalni. Sok mindent érzett ezzel kapcsolatban, ami szerintem hiteles. De ha nekem tippelnem kellene, a filmben 10-15 év telik el.
Forrás: Blastr, Upprox

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése