2015. november 2., hétfő

Részletek A Kiválasztott 2. rész produkciós jegyzetéből - Finnick és Johanna

Folytatódik a sorozat, bár ezek az írások talán már egy kicsit rövidebb részletek lesznek.

Finnick Odair - Sam Claflin

Miután élete legnehezebb időszakán kellett túlesnie, A Kiválasztott 2. részében Finnick Odair ismét együtt lehet örök szerelmével, Annie Crestával, de továbbra is elkötelezett a lázadás ügyében, ezért csatlakozik a 451-es Osztaghoz, azon belül is Katnisshez, Peetához és Gale-hez a Kapitóliumba tartó veszélyes utazásra. Sam Claflin, aki teljes szívével alakította az agyafúrt, mégis érzelmes karaktert a sorozatban, arról beszél, hogyan folytatódik a történet a karakter számára. 
- Finnick teljesen új emberré válik, miután újra együtt lehet kedvesével, Annie-vel. Életét átértékeli és élvezi újdonsült szabadságát. Annie-vel való esküvőjére a lázadás új, erőteljes szimbólumaként tekint. 


A szerelem Claflint visszavezeti a háborúba.
- Ez az újdonsült szenvedély hajtja Finnicket, hogy visszatérjen és megtegye Panemért, amit helyesnek tart. - mondja Claflin. - Ez mindenki számára egy teljesen új fejezet. A tét már nagyon magas, a karaktereknek hatalmas a vesztenivalójuk és minden nagyon valóságos. Immáron nem csupán egy Viadalról van szó, mégha ez is halálos. Most a jövőjük a tét, ezért mindannyiuknak keményen meg kell harcolniuk érte. 


Finnick számára a jobb jövő megteremtése azt is jelenti, hogy segít Katnissnek, hogy kibéküljenek Peetával, bármilyen erősnek is tűnik Peeta agymosásának hatása. 
- Finnick tudja, hogy Katniss szerelmes Peetába, mégha Katniss maga bizonytalan is. - mondja Claflin. - Ebben rejlik Finnick szépsége: olyan dolgokat észrevesz, amit mások nem, és ez azokból a borzalmas tapasztalatokból ered, amelyeken ő maga keresztülment. 

Claflinnek megvolt a lehetősége, hogy harcoljon Finnick híres szigonyával a csatában, egy olyan képességét villogtassa, amelyet az első rész óta tökéletesít és amelyben a Kapitólium mutáns gyíkemberei ellen a következő szintre kellett fejlesztenie. 
- Rengeteg órát töltöttem el seprűnyelekkel a kezemben. - tűnődik el. - Egy nagyszerű csapat is mellettem állt, akik segítettek abban, hogy még jobb legyek és akik megtanították, hogy úgy tekintsek a szigonyra, mintha egy újabb végtagom lenne. 


Noha Finnick a Viadalok mestere volt, ez volt Claflin fizikailag legnagyobb kihívást jelentő filmje. 
- Úgy éreztem, mintha minden egyes napon lefutottam volna egy maratont - akár, amikor a fekete olajos massza elől menekültünk, vagy amikor a mutáns gyíkok seregével harcoltunk. - emlékezik. - Ami nagyban inspirált, hogy minden egyes színész hajtott, mindenki a legjobb képességei szerint szerette volna elkészíteni ezeket a hihetetlenül jól megtervezett jeleneteket. 

Mégis azt mondja, a legnagyobb kihívás az volt, amikor táncolnia kellett Finnick nagyszabású esküvőjén. 
- Gyűlölöm, amikor lelkesen kell táncolnom. - vallja be nevetve. - Kemény volt, talán még keményebb, mint amikor a csatornában forgattunk. De nagyon szép volt, én pedig megpróbáltam a lehető legtöbbet kihozni belőle. 

Claflin a legutolsó jelenetei felvétele alkalmával is igyekezett a legjobbat kihozni magából. 
- Ez az egész sorozat hihetetlen volt - összegzi gondolatait. - Megtiszteltetésnek érzem, hogy a részese lehettem, akár rajongóként, akár a rajongók kedvéért.

Johanna Mason - Jena Malone

A Kiválasztott 1. rész utolsó pillanataiban Gale és Boggs ostromot indít a Kapitólium ellen, amely során kiszabadítják az egykori győzteseket, Peetát, Johannát és Annie Crestát, akiket Snow elnök még a Nagy Mészárlás óta tartott fogva.

A Kiválasztott 2. részében Johanna, akit megsebeztek az általa átéltek, alig hasonlít arra a pimasz lányra, aki meztelenre vetkőzött Katniss és Peeta előtt a Futótűzben. Jena Malone arról beszél, hogy Johanna mostanra egyrészről poszttraumatikus stressztől szenved, ugyanakkor megpróbálja élvezni hirtelen jött szabadságát.
- Most először történik egész élete során, hogy nem kérték, hogy olyasvalami legyen, ami egyébként nem. - mutat rá Malone. - Johannát arra kényszerítették, hogy részt vegyen a Viadalban, majd meg kellett tanulnia, hogyan használja szexualitását, mostanra viszont megfosztották a manipuláció minden eszközétől. Most kicsit zavarodott, amiért nem tudja, mit kellene tennie, így aztán nehezen találja önmagát. Ezért aztán keresi a veszélyt és bármit, amiről úgy érzi, segít feledtetni érzéseit.


Malone számára a megtört Johanna ábrázolása fizikai jellegű kihívást is jelentett, hiszen alkalmanként három órát töltött el a fodrász székében.
- Igazi bravúr volt. Ezek a zseniális protetikai művészek aztán értik a dolgukat! Lelapították a hajamat, aztán rátették a kopasz sapkát, majd kiegészítették az eredményt azzal, hogy tovább sminkeltek, különböző vágásokat, véraláfutásokat hoztak létre a nyakam környékén. 
A hatás megdöbbentő volt Malone számára:
- Szerintem Johanna életében az is most először fordul elő, hogy nem számít számára a szépség. - emeli ki Jena Malone. - Egy színész számára ez elég felszabadító erejű, de ez Johannának egy egészen más oldala, mint ahogy megismertük. 


Bár Johanna nehéz időszakon megy keresztül, Malone megjegyzi, hogy fénye nem halványult el.
- A Kapitólium meg akarta törni a szellemünket, ki akartak fordítani magukból, mutánst akartak csinálni belőlünk. - összegzi Malone. - Peetával piszok jó munkát végeztek, és megpróbálták ezt Johannával is, de szerintem ez lehetetlennek bizonyult. 
Forrás: Lionsgate UK Publicity

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jó cikk, köszi a fordítást! :)
    Lehetne egy kérdésem? Ez a mondat mire utal, mert nem tudom értelmezni: "Most először történik egész élete során, hogy nem kérték, hogy olyasvalami legyen, ami egyébként nem." Ez a viadalra vonatkozik? Es egyébként mikor kértek tőle ilyet

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt nehéz is volt magyarul megfogalmazni, de olyasmire utal, hogy most először lehet önmaga. Hiszen amikor a Viadalra kisorsolták, gyilkolnia kellett, pedig nem gyilkos, aztán - ha jól értelmezem a cikket, mert nekem a könyvből ilyen nem rémlett - a szexualitását kellett úgy használnia, ahogy egyébként nem tette volna. Így érthető?

      Törlés
    2. Igen, igy már értem, köszi!
      Egyébként nekem se rémlik ez a könyvből.
      Most kicsit leragadtam az új jelenetnél, megnézem még párszor :) örülök, hogy belerakták Johannától ezt a mondatot, csak igy akkor valszeg az ebédlős rész nem lesz benne, de nem baj :)

      Törlés