2015. november 23., hétfő

A produkciós csapat A Kiválasztott 2. rész filmvászonra adaptálásáról

Francis Lawrence rendező, Nina Jacobson producer és Peter Craig forgatókönyvíró a film adaptálásának nehézségeiről beszél. Vigyázat, SPOILERES, aki nem látta a filmet és még azt is kibírta, hogy beleolvasson a kommentekbe, az most is várjon még ezzel a bejegyzéssel.
Annyit hozzátennék még bevezetésként, hogy iszonyú hosszú a cikk, de ezeket szeretem. Végre nem a szokásos felszín, hanem egy csomó jelenetbe konkrétan belemennek, elemzik, mi miért került bele, mi miért nem. 


Valaminek a vége mindig nehéz, különösen ha egy népszerű, ifjúsági sikerkönyvön alapuló, több milliárd dollár bevételre szert tevő filmsorozat ér véget. Ezért aztán illik elmondani, hogy a 2013-14 során 152 napon át forgatott Kiválasztott filmek legelső felvett jelenete A Kiválasztott 2. rész egyik utolsó jelenete. 
- Ez a jelenet közvetlenül az után van, amikor sír a macskával és ismét kimegy vadászni az erdőbe. - mondta Francis Lawrence a BuzzFeed-nek. [És igen, már két éve is mondta EBBEN az interjúban.]
Ez az E/3 Katnissre vonatkozik, akinek szerepe által Jennifer Lawrence (aki nem rokona Francis-nek) világhírnévre tett szert, és aki bebizonyította, hogy minden kétségek ellenére Hollywood készíthet női főszereplős kasszasiker filmet. 

Hogy a Suzanne Collins pszichológiai jellegű regényei a filmvásznon is megállják a helyüket, komoly kihívást jelentettek Lawrence-nek, Nina Jacobson producernek és Peter Craig forgatókönyv írónak, akikkel a Buzzfeed arról beszélt, milyen kihívásokkal szembesültek az utolsó regény második felének adaptálása során. A Kiválasztott 1. részéhez hasonlóan a trió először egy vázlatot készített, amelyet Suzanne Collins írt meg, aki ezzel elnyerte a stáblistán a "Filmvászonra adaptálta" státuszt. (Craig az után vette át az elsődleges forgatókönyv írói feladatokat, hogy Danny Strong az első vázlat megírása után távozott a projektből.)




A csapat arra kérte Collinst, hogy fogalmazza meg mindkét Kiválasztott film konkrét, elsődleges célját, amellyel majd meg lehet azokat különböztetni. 
- Az első film lényege Katniss számára, hogy megmentsék Peetát a Kapitóliumból - mondta Jacobson. - A második pedig, hogy bosszút álljon Snow-n, hogy kivégezze. 

A Kiválasztott 1. részével ellentétben - amely több ponton eltért Collins eredeti regényétől a lázadás Panem egyes körzeteiben való bemutatása által - azonban a filmkészítő csapat tudta, hogy ezen sorozat utolsó filmjének szigorúan követnie kell Collins regényét.

- Ebben sokkal több a cselekmény - mondta Craig. - Sokkal több nagyhatású jelenet volt itt a könyvben, amit a rajongók szerettek és szerettek volna látni is. Szóval a kihívást az jelentette, hogy ezt a sok mindent hogy rakjuk egymás mellé. Biztosak akartuk lenni abban, hogy mindez szolgálja a célt és hű marad az egészhez. Ráadásul szerintem minden olyan jelenet, amit Suzanne Collins mindenképp szeretett volna megmutatni a vásznon, a könyvnek ebben a felében volt.

Így aztán a film készítőinek lehetőséget kellett találniuk arra, hogy néhány fontos és meglepő változtatást eszközöljenek a könyvhöz képest, ez pedig azzal kezdődik, hogy

Teret kell találni Johannának


Collins regényében miután Johannát és Peetát kiszabadítják a Kapitóliumból, Johanna először irigykedik majd közel kerül Katnisshez, miközben mindketten részt vesznek egy fárasztó kiképzésen és egy kegyetlen teszt során bizonyítják Coinnak, hogy alkalmasak a 13. körzet katonai szolgálatára, amely során Katniss sikerrel jár, Johanna viszont nem. Mindezekből azonban semmi nem került bele a filmbe.

- Mindannyian nagyon félve álltunk a kiképzés témájához. - mondta Lawrence. - A kiképzést általában montázs-szerűen lehet megoldani, én pedig nem vagyok ennek nagy rajongója. Hogy azzal foglalkozzunk, hogy ne legyen montázs-szerű, még több időt emésztett volna fel. 
Jacobson hozzátette: - Szerintem senki nem gondolja, hogy Katnissnek kiképzésre lenne szüksége ahhoz, hogy katona legyen

A problémát az jelentette, hogy sokan kedvelték Johanna karakterét és azt, ahogy Malone őt ábrázolta. 
- Az volt a nehéz tehát, hogy anélkül legyen jelen Johanna, hogy végigcsinálná a kiképzést. - mondta Lawrence.

Ez az irigylésre méltó feladat, hogy kitalálja, hogyan kelhetne életre Johanna mindössze két Katnisszel közös és egy végén látható csoportjelenetben, Craigre hárult. 
- Megpróbáltam elérni, hogy ő adja az utolsó lökést Katnissnek, hogy eljusson a Kapitóliumba. - mondta Craig. - Kellett valaki, aki Katniss szemébe néz és azt mondja, "Menj, csináld!" és Johanna volt erre a legalkalmasabb. - mondta Craig, aki azt is elárulta, hogy még az is felmerült, hogy Johanna esetleg elkísérje Katnisst a Kapitóliumba, Collins azonban ezt gyorsan megvétózta. - Suzanne nagyon erősen úgy érezte, hogy Johannát nem engednék el. - mondta Craig nevetve. - A morfling ugyan nem heroin, de a történetnek ezen a pontján Johanna morflingfüggő. Szóval semmiképp nem mehetett.

El kellett dönteni, hogy kerül Katniss a Kapitóliumba


Ahelyett, hogy megvárja, amíg Coin hivatalosan is megbízza, hogy elutazzon a Kapitóliumba, ahogyan a könyvben történt, Katniss egy ellátmányt szállító repülővel érkezik a frontvonalra, dacolva Coin kifejezett kérésével, hogy maradjon a 13. körzetben és pihenjen. 
- Az volt a cél, hogy aktív legyen, főleg miután a Kiválasztott 1. részében kiszorult a cselekmény középpontjából, ráadásul manipulálták is. - mondta Lawrence. - Ezúttal azt akartuk, égjen benne a tűz, ami hajtja, hogy "Meg kell ölnöm Snow-t!" Az, hogy kijelölnek mellé egy csapatot, az nem érezteti ezt a motivációt. Így viszont, hogy maga erejéből jut el Katniss a Kapitóliumba, új sebességre kapcsolja a történetet.

Peeta útja Katniss fojtogatásától az egy ágyban alvásig


A Kiválasztott 1. részének végén Peeta, akinek Snow elnök átmosta az agyát (vagy másképp: eltérítette) majdnem megfojtja Katnisst, miután kiszabadul a Kapitóliumból. A Kiválasztott 2. részében végigkövethetjük felépülését, ami olyan szintig fejlődik, hogy a film végére Katniss ahhoz is biztonságban érz magát, hogy bebújjon mellé az ágyba. Ez egy elég hosszú út és Jacobson azt mondja, ez volt az egyik kulcsfontosságú érv Collins utolsó regényének két filmben való bemutatása mellett.
- Nem is tudom, hogy csináltuk volna meg egyetlen filmben, hogy eltérítsék Peetát és még helyre is jöjjön. - mondta. - Akkor nagyon hamar meg kellett volna menteni, aztán rosszul lett volna, amiből ugyanolyan hamar fel is épül. Szóval időre volt szükségünk, hogy a második film egészét a felépülésére szánhassuk.

Ennek érdekében Craig kihúzta azokat a jeleneteket, amelyek azt hangsúlyozták, hogy Peeta mennyire gyűlöli Katnisst, ehelyett a fokozatosan elhelyezett közös Katniss-Peeta jelenetekre összpontosított. 
- Az alapötlet az volt, hogy Peeta fokozatosan nyerje vissza emlékeit, mit is érzett Katniss iránt, így Katniss is fokozatosan újra közelebb kerül hozzá. 

Ekkor is Collins volt az, aki a kulcsfelvetést biztosította, hogy segítsen Craignek rájönni, mi az, ami Katnisst Peetához vonzza. 
- Emlékszem, amikor egyszer a film végéről beszélgettünk Suzanne-nel, arról volt szó, hogy mielőtt végleg elindulnának Snow elnök rezidenciája felé, Peeta adja meg a végső lökést Katnissnek, ő győzi meg, hogy ezt megéri megtenni, ő az egyetlen, aki hatni tud rá. - eleveníti fel Craig.
- Mert a négy film során ő az egyetlen, aki mindenen ugyanúgy átmegy, mint a lány és egyedül ő az, aki pontosan érti, milyen sajátságos helyzetben is van Katniss.

Snow elnök hanyatlása


Az Éhezők Viadala filmek abból a szempontból mindig eltértek a könyvektől, hogy időnként nem csupán Katniss szemszögéből látjuk az eseményeket. Előfordulhat azonban, hogy ezek nem sikerülnek olyan jól, mint vártuk.
- Ez elég bonyolult kérdés - mondta Lawrence. - Volt egy jelenetünk A Kiválasztott 1. részében Peeta és Snow elnök között, amit egyszerűen ki kellett vágnunk, mert nem illett a filmbe. 

Azzal a jelenettel - amelyet év elején hatalmas felhajtás közepette online meg is jelentettek - lényegében az volt a probléma, hogy nem Katnissről szólt. Így aztán A Kiválasztott 2. részében a film készítői arra törekedtek, hogy a nem Katniss szemszögéből látható jelenetek is valamilyen logikus módon kapcsolódjanak hozzá, például amikor Snow elnök megtudja, hogy Katnisst lelőtték és kormányzatának embereivel ezt megünnepli.
- Itt van kapcsolat, amely kettejüket összeköti. - mondta Lawrence.
A jelenet maga egy meglepő ünnepi vacsoráról szól, amelyről először úgy tűnik, mintha Snow elnök Katniss halálát ünnepelné meg, majd kiderül, hogy ezen alkalom célja, hogy megmérgezze katonai miniszterét, Antoniust, aki elveszítette a 2. körzetet. A jelenetben már érzékelhetőek az elkerülhetetlen vég előjelei.
- Mindig is lenyűgöző volt, amikor megpróbáltuk felderíteni Snow elnök valódi életét. - mondta Lawrence. - És persze sokféle döntést is hozhatunk. Snow elnök egészen a végéig hihetné azt, hogy győzni fog. Nekem azonban tetszett, ahogyan Hitler a Bukásban végignézi, ahogy minden összeomlik körülötte. 

Craig számára ez a jelenet arra is lehetőséget biztosított, hogy bemutassa Snow elnök azon szokását, amelyről Collins könyveiben is olvashattunk.
- Tetszett, hogy megmérgezte áldozatait. - mondta Craig. - Ezért azt gondoltam, mérgezzük meg egyik tanácsadóját. Volt egy másik konkrét célunk is ezzel a jelenettel: hogy bemutassuk, Snow elnök a Kapitóliumra tényleg újabb Arénaként tekint és szerettük volna, hogy ezt mindenki lássa. Ez is őrületének része.

Ami Snow elnök halálát illeti, Lawrence úgy döntött, nem tér el attól, hogy ugyanúgy ábrázolja, ahogyan Collins is a könyvben: láthatjuk, amint Panem népe elindul, hogy eltiporja, Katniss pedig mindezt végig is nézheti még.
- Miután már több filmet elkészítettünk, rengeteg időt eltöltöttünk a vágószobában, próbavetítéseket tartottunk, felmerülhetett volna a kérdés, hogy "De mi lett Snow elnökkel?" - mondta Lawrence. - Nem akartuk, hogy az emberek úgy hagyják el a mozit, hogy azon tűnődnek, mi történt. Ez nem egy elvarratlan szál.

Coin elnök felemelkedése


- A könyvben Coint csak Katniss szemszögéből látjuk, ő viszont már kezdettől nem kedveli. - mondta Jacobson. - Egy kamaszlány számára ő egy olyasvalaki, akit tekintélyelven tisztelnek. 
Ezért aztán a film készítői úgy döntöttek, hagyják, hogy Coint Katniss-től függetlenül lássuk, így láthattuk, hogy A Kiválasztott 1. részében megismert 13. körzet egyenlőségre törekvő hatékony vezetőjéből hogyan lesz könyörtelenül számító politikus, aki A Kiválasztott 2. részében megszilárdítja hatalmát. Coin fejlődési útja részletesebb bemutatásának egyik oka maga a színésznő volt, aki maga kereste a lehetőséget, hogy eljátszhassa Coin szerepét.
- Megnyertük Julianne Moore-t! - mondta Jacobson. - Úgy voltunk vele, gyerünk, akkor már hadd játszhasson el nagyszerű dolgokat.

A 2. részben ez azt jelentette, hogy Moore frizurája, sminkje, öltözködése sokat változott és ezt remekül egészítette ki többször is Plutarch sokat mondó tekintete és az a jelenet, amikor Katniss Kapitóliumba szökése után Coin azt mondja: "Azt akarom, hogy mindenki tudja, bármit is játszik, azért játssza, mert mi így terveztük."

- Ha egyáltalán nem látjuk, akkor nagyon hirtelennek tűnik, hogy olyasvalakit látunk, aki ilyen számító lett. - mondta Craig. - Jó volt látni, hogy elkezdi felismerni, hogyan lehet manipulálni a közvéleményt. Ez segített abban, hogy sokkal stratégikusabbnak lássuk, és azt is látni engedi, hogy néhány nagyon ravasz döntés tényleg tőle származik és nem Plutarchtól.

Teret nyerni Paylor parancsnoknak


Coin terveit persze rövidre zárja Katniss lövése, ami arra is lehetőséget biztosított, hogy annak a nőnek is több jelenetet szánjanak, aki majd a helyébe lép, mégpedig a Patina Miller által alakított Paylor parancsnoknak. Miller tehát ott van, amikor a 2. körzetben megtámadják a Diót, és ő az, aki feltüzeli a lázadókat, mielőtt betörnének a Kapitóliumba.

- Megpróbáltuk elérni, hogy olyan sok ember elé kiállhasson, amilyen sok elé csak lehet, hogy az embereknek legalább halvány elképzelése legyen, ki is ő. - mondta Craig. - El kellett érnünk, hogy a film végére mindenki érezze, hogy ő tényleg jó lehetőség. Ezen a ponton - különösképp, hogy két zsarnoki uralkodó is képben van - ő nincs versenyben az elnökségért. És jó tudni, hogy ő olyasvalaki, akinek helyén van az értékítélete.

Megtalálni az erőszak ábrázolásának helyes módját


Collins Éhezők Viadala regényeinek egyik legfontosabb eleme az erőszak következményeinek zsigeri ábrázolása, ez pedig a Kiválasztott regényváltozatának második felében elég élénken megjelenik: megfogalmazza, hogy egyes karaktereknek lyuk lesz az arcán, az egyik karakter lába leszakad, egy kapitóliumi kislányt pedig akkor lőnek le gépfegyverrel, amikor szülei holtteste fölött sír. Ezek a pillanatok azonban nem jelenhetnek meg ugyanígy a filmben.

- Mindig is tudtuk, hogy ezt a filmet nehezebb lesz kezelni az erőszak ábrázolásának szempontjából, mert a háború és az erőszak következményeinek témája az egész sorozatban itt a legerősebb. - mondta Lawrence. - Sok kemény dolgot láthatunk megtörténni a filmben és a könyv sikere részben annak köszönhető, hogy ezek előtt Suzanne nem hátrált meg, amikor a tizenéveseknek elmesélte ezeket a történeteket. Szóval az ember ezt olyan mélységben szeretné ábrázolni, amennyire csak lehet, ugyanakkor nem akarunk beleszaladni abba, hogy a film magasabb korosztály besorolást kapjon, mert akkor a fiatalabbak nem láthatják. Ezért az volt a célom, hogy amennyire csak lehetséges, az erőszak érzelmi hatásaira összpontosítsak, ahelyett, hogy a vért mutatnám. 

Az egyik nehezítő tényező az volt, mondta Lawrence, hogy a médiahatóság már magáért az erőteljes képsorokért is magasabb korosztály besorolást adhat.
- Még ha nem is folyik a vér, ha valami túlságosan erőteljes és nagy hatású, már azért is magasabb életkor besorolást kaphat. - mondta. - Ezért aztán próbáltuk megtalálni az arany középutat... Ha nézed a filmet, fel fog tűnni, milyen kevés benne a vér. Nekem nem elvem az erőszak dicsőítése vagy a konkrét vér vagy vérontás imádása, de mindezek következménye már ütős lehet. És ez a film tényleg a következményekről szól.

Az erőszak óvatos ábrázolása leginkább a lázadás utolsó szakaszára jellemző, amikor Katniss, Gale és a kapitóliumi lakosok két tűz közé szorulnak. Collins regényében itt néhány különösen veszélyes pod aktivizálódik és lemészárolja a lázadókat és a civileket, erről pedig a film készítői úgy érezték, nem működne a filmjükben.
- Adott az ötlet, rendben, hogy Snow elnök egyfajta emberi pajzsként használja fel saját polgárait és becsalogatja őket a Kapitólim középpontjába, de azért csak nem kellene még podokat is aktivizálni itt. - veti fel Lawrence. - Ha az ő emberei menetelnek ott, csak nem akarja kivégezni őket mind egy szálig.

Jacobsonnak további fontos indokai voltak arra voltak arra vonatkozóan, hogy vegyenek visszább ebből a végső csatából.
- Ami engem illet, a filmek harmadik harmadát - aminek a legizgalmasabbnak kellene lennie - gyakran unom. - mondta. - Az akció ugyanis függetlenné válik a karaktertől, emiatt aztán a legtöbb nagy filmnek ez a része unalmassá válik. Az ember nézi, amint a karakterek szétrúgják egymás seggét, minden felrobban és össze-vissza verik egymást. Egy adott pont után az ember már nem érzi, hogy az egésznek tétje lenne, csak azt, milyen sokáig tart ez az egész. Szóval az akciójeleneteket megpróbáltuk arra alapozni, milyen hatással lesznek, a mi hősnőnkre. 

Finnicknek még hősiesebb halált biztosítani


A Kiválasztott összes halálesete közül Finnick halála a legfelkavaróbb, aki egyetlen bekezdés során hal meg, amikor csapatnyi vérszomjas mutáns gyíkember megtámadja Katniss osztagát. Ezért aztán, amikor eljött az ideje, hogy összerakják a jelenetsort a film számára a film készítőinek egyetlen egyértelmű célja volt:
- Legfontosabb célunk az volt, hogy Finnick halála olyan hősies lehessen, amennyire az csak lehetséges és minden cselekedet ezt készítse elő. - mondta Craig. - Mindent úgy alakítottunk ki, hogy Finnick egyértelműen megmenthessen mindenkit, vagyis alapvetően megtisztítsa számukra a létra felé vezető utat, amely a meneküléshez vezet. 

Hogy Finnick halálának még erősebb érzelmi töltete legyen, a film készítői átrendezték Collins könyvéhez képest az akciójelenetek sorrendjét, szándékosan Finnick halálát állítva a közepére, mielőtt Katniss, Peeta, Gale, Cressida és Pollux [és itt még él Messalla] megjelenne a kapitóliumi metróállomáson, ahol újabb podok és Békeőrök támadnak rájuk.
- Az volt a vonzó a dologban, hogy ne adjunk nekik időt gyászolni. - mondta Lawrence. - Így nincs közte érzelmes jelenet. Ehelyett az érzelmeket az az érzés helyettesíti, hogy a fenébe, még innen is ki kell jutni. Mivel a háború és az erőszak következményeinek témáját taglaljuk, van valami meglepő abban, amikor az ember valami borzalmasat lát, és akkor egy pillanattal később a közönség ugyanazt érzi, mint a karakter. De az csak egy pillanatnyi döbbenet, amit sokkal-sokkal később dolgoz csak fel.

Még egy követkeménye volt annak, hogy az eseményeket nem a könyvnek megfelelő sorrendben mutatták be: - Ez azt is jelentette, hogy még azok sem lehettek biztosak, mi történik a következő pillanatban, akik olvasták a könyveket. - tette hozzá Craig.

Dönteni Prim sorsáról


Ha Finnick halála a legfelkavaróbb, Primé - akit Katniss szeme láttára öl meg egy valószínűleg Gale által tervezett bomba - teljesen kikészíti az embert. Prim egyébként egyáltalán nem sokat szerepel a Kiválasztott könyv második felében. Ezért a film készítői úgy döntöttek, hogy Prim legyen az, aki Peeta számára az ismerős kapcsolatot jelenti Delly Cartwright helyett, aki egyébként egy olyan karakter, aki Az Éhezők Viadala filmekben nem szerepelt.
- Úgy éreztük, ezen a ponton már elkéstünk volna azzal, hogy egy teljesen új karaktert mutassunk be. - mondta Craig. - Suzanne, Nina, Francis és én sokat beszélgettünk erről. Mindenki szereti Primet és jól ismerjük. És olyan szomorú véget ér a a film végén, hogy igyekeztünk mindent megtenni, hogy az elején annyit láthassák a nézők, amennyit csak lehetséges.

És ha esetleg felvetődött volna a kérdés: nem, egyik filmkészítő sem gondolkodott arról, hogy esetleg Primet ne ölnék meg.
- Nem, soha. - mondta Lawrence. - Soha egyikünk sem harcolt azért, hogy megpróbáljunk megmenteni olyasvalakit, aki meghalt a könyvben. Számunkra ez mind a történet része.

Ez persze nem volt könnyű döntés.
- Úgy értem, amikor először olvastam a könyvet és Prim meghalt, úgy voltam vele, hogy "Neeee!" - mondta Jacobson. - Nagyon felzaklató. Végtelenül fájdalmas az elvesztése. De az igazság az, hogy épp a veszteség és az igazságtalan kegyetlenség az, amit Suzanne megpróbál bemutatni ezekben a könyvekben. Amikor Katniss azt mondja Gale-nek a búcsújelenetükben, hogy "Egy Arénában senkit nem tudsz megvédeni", akkor az Aréna a háború metaforája volt. És a háborúban ártatlan emberek szenvednek. Ez a könyvnek egy nagyon fontos mondanivalója és tényleg nagyon nehéz lenne úgy megcsinálni a filmet, hogy idáig ne jussunk el. Szóval bármennyire fájdalmas is, hatalmas űrt jelentett volna, ha kihagytuk volna.

Bemutatni Katniss gyászát


Miután a könyvben Katniss összeszedi magát Prim halála után és meghozza a döntést, hogy Snow helyett Coint öli meg, pszichológiai mélyrepülésbe kezd. Mivel megég a robbanásban, amely során Prim meghal, teste tele lesz égési sebekkel. Megnémul, morflingfüggővé válik, öngyilkos szeretne lenni, elzárják, mialatt anélkül, hogy tudná, hónapokon keresztül zajlik a tárgyalása Coin megölésének tárgyában. Ezek közül semmi sincs benne a filmben.
- Ez volt az egyik legnagyobb változtatás, mert a könyvben működik a passzív időszak, hisz Katniss nézőpontjából követjük a történteket, és halljuk a gondolatait. - mondta Jacobson. - Egy filmben azonban egy passzív hős halott hős. Egy hős nem csinálhat olyat, hogy nem tesz semmit. Miután meghozta a döntést [hogy Coint öli meg], az, hogy egy ilyen nagyhatású pillanatot egy hosszú passzív időszak kövessen, egyszerűen nem életképes. Ezért aztán egy kicsit aktívabbá kellett tennünk Katnisst. Persze ekkor felvetődhet a kérdés, hogy "Jó, de hogy fogjuk ezt elérni?"

És hogy mi a megoldás?
- Kivettük a könyvnek ebben a szakaszában lévő passzív időszakot, ami a belső fájdalmat és szenvedést jelentette és egyfajta dermedtségbe ültettük át. - mondta Jacobson. - Egész addig nem hagyja, hogy érezzen bármit is, míg végül meg nem látja Kökörcsint, és akkor minden érzelem kiszakad belőle. És igen, míg nem jutott át a gyászon, nem tud gyógyulni sem. De még csak gyászolni sem tud, amíg haza nem megy.

Ezt a döntést részben az is szükségszerűvé tette, hogy miután Prim és Coin meghal, a történet gyakorlatilag véget ér, és egy tárgyalás a lehető legrosszabb helyen nyújtaná el a filmet.
- Megpróbáltuk olyan gyorsan lezárni, amennyire csak lehetett, ezért nem részletezhettünk mindent a könyvből. - tette hozzá Jacobson.

Eldönteni, hogy oldják meg Philip Seymour Hoffman hiányát


Hoffman 2014. február 2-án váratlanul hunyt el kábítószer túladagolásban, amikor még tartott A Kiválasztott filmek forgatása. Lawrence elmondta, hogy Hoffman kettő kivételével az összes párbeszédes jelenetét leforgatta addigra. A kettő közül a fontosabb az lett volna, amikor miután Katniss megölte Coint, Plutarch kifejtette volna, hogy reméli, hogy ezen a polgárháború végével az emberiségben örökre megszűnik az önpusztítás vágya. Ehelyett Katniss egykori mentora, Haymitch olvas fel egy levelet, amelyben Plutarch elnézést kér, hogy nem állhat Katniss mellett ebben a politikailag ingatag pillanatban.
- Úgy véltük, ezek nagyon fontos gondolatok. - mondta Lawrence. - Igazából Suzanne Collins vetette fel a levél ötletét. Phil halála után elég gyorsan jött az elképzelés. 
Jacobson hozzátette: - Így volt rá lehetőség, hogy abban a jelenetben is érezzük jelenlétét.

Ezen kívül volt még néhány jelenet, amelyben Plutarch-nak jelen kellett volna lennie, de nem volt szövege, Lawrence számára pedig nem volt kérdéses, hogy nem fog számítógépes animációt használni Hoffman megjelenítésére.
- Csak azt tehettük, hogy átírtuk ezeket a jeleneteket vagy találunk Hoffmanról odaillő felvételt, de erre szerencsére nem túl sokszor került sor. - mondta.
Csak egy példa: Snow elnök kivégzése után, amikor Plutarch sokatmondó mosollyal nézi, amint Katniss Coint öli meg helyette, Lawrence azt a jelenetet a Kiválasztott 1. részéből emelte át.

Mondani sem kell, de Hoffman újbóli életre keltését, hogy úgy mondjuk, senki sem élvezte igazán, és nem is szívesen beszélnek róla.
Lawrence ugyan megtette, de megjegyezte: - Azt kell, hogy mondjam, sokkal többet láthattuk volna ebben a filmben, ha még mindig élne.

Hagyni, hogy Woody Harrelson Woody Harrelson legyen


Az egyik nagy nézőknek tetsző pillanat A Kiválasztott 2. rész végén található, ami még magukat a film készítőit is meglepte, amikor Haymitch elköszön Effie-től, elcsattan közöttük egy összetéveszthetetlenül szerelmes szájrapuszi.

- Woody Harrelson találta ki, hogy ezt tegyük bele és ne áruljuk el senkinek előre. - mondta Jacobson nevetve. - Szerintem Woody, aki alapvetően egy vidám, vicces fickó, kezdetben a poén kedvéért csinálta. Aztán Francis-szel mi összenéztünk, mert váratlanul ért, mégis nagyszerű volt. Mindig is érződött, hogy van egyfajta szikra a két karakter között, ezért aztán úgy döntöttünk, ez a momentum jót fog tenni a filmnek.

Az Epilógus


Egy film utolsó jelenetéről való döntés mindig nagyon nehéz, különösképp, ha ennek a jelenetnek egy közel négy órás film végét kell megnyugtatóan lezárnia, amely méltó marad mindahhoz az áldozathoz is, amely mindezt megelőzi. Collins könyvében nagyjából húsz évet ugrunk előre időben, hogy láthassuk Katnisst Peetával közös két gyermekével, miközben azt fontolgatja, mit mesél majd nekik az életről, amelyben születésük előtt része volt.
"Elmondom majd nekik, hogyan élem túl. Elmondom nekik, hogy azokon a reggeleken, amikor rosszul ébredek, nem tudom örömömet lelni semmiben, mert attól rettegek, hogy a következő pillanatban megfosztanak tőle – bármi legyen is az örömöm forrása. Ilyenkor gondolatban listát készítek minden jó cselekedetről, amelynek valaha tanúja voltam. Olyan ez, mint egy játék. Egyhangú. Húsz év után talán már egy kicsit unalmas is.
De vannak ennél sokkal rosszabb játékok."
- Emlékszem, mennyire szerettem volna, hogy az epilógus vége benne legyen a filmben, de nem akartam narrálást. - mondta Lawrence. - Olyan egyszerűnek tűnt.

Ehelyett aztán a film csak vagy öt évet ugrik előrébb, amikor Katniss egyik gyereke még csecsemő és neki mondja el ezeket, miközben nézi, amint Peeta a közelben, a réten a nagyobb gyerekükkel játszik.
- Peeta és ő életben tartják egymást. - mondta Craig. - Mindig is ezt tették, most pedig folytatják és immár a gyerekeikre is vigyáznak. Szerintem ez így bizakodásra ad okot.
Forrás: Buzzfeed

7 megjegyzés:

  1. Hm, Coinból és Snowból kaphattunk volna még többet, egy-két jelenet a TV-s rész és a bombák között. Különösen a Snow és unokája jelenet hiányzott, így a szavazás ebből a szempontból is nagyobb súlyú lehetett volna. Coin evolúciója tetszett, de rá is lehetett volna szánni még a játékidőből, összekötve néhány jellemző képpel a háború alakulásáról. A többi ponttal maximálisan egyetértek, ezeket a döntéseket meg kellett hozni, akármilyen nehéznek is bizonyultak. Na jó, a Haymitch-Effie csók is felesleges volt szerintem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem értünk egyet. :)
      Nekem az Antonius halála jelenet volt teljesen felesleges. Snow elnök kegyetlenségét nem súlyosbította, ráadásul hosszú és elnyújtott volt. Jó, persze váratlanul ért, hogy saját emberét mérgezte meg, de ez e jelenet akkor sem érdemelt ennyi játékidőt.

      A Hayffie csók meg melengeti a romantikusabb rajongók lelkét, mondhatni, easter egg és nem járt jelentős változtatással.

      Törlés
    2. Eh, mennyi volt az a jelenet, 2 perc? Én úgy látom, hogy akármennyire is érdekes szereplő Katniss, a filmeknek jót tett, hogy néhányszor elszakadunk tőle. Snow unokáját pedig felvezették néhány jelenettel az előző filmekben, egy rövidet szerintem itt is megérdemelt volna.

      Hát, én nem vagyok romantikus alkat. :D

      Törlés
    3. Nem tudom, mennyi volt az a jelenet, de hátha egyszer majd leül valaki a DVD elé egy excel táblával és leméri :D ;)

      Snow unokája jöhetett volna, és itt sem az volt a baj, hogy elszakadtunk Katnisstől. Nem tudom, nekem szükségtelen volt az a rész. Nem kell egyetértenük :D

      Törlés
  2. Mivel a cikk többi részével kapcsolatban is voltak gondolataim és hatalmas önmérsékletet tanúsítva nem írtam bele azokat, most kiírom magamból.

    - Amint fentebb írtam, az Antonius halála jelenetet kihúztam volna, helyette viszont örömmel fogadtam volna egy Johannás vagy Primes jelenetet. Katniss és Prim esetleg elbúcsúzhatott volna a Kapitóliumba indulás előtt.
    - Érthetetlen, hogy Gale teljesen természetesen üdvözli Katnisst a 2. körzetben (vagy az már a Kapitólium? ez nem világos. A gyógyszerszállítmány, amiről Johanna beszél, a 2. körzetbe tart, onnan már az osztaggal mennek át a Kapitóliumba??), mikor viszontlátja és persze a többiek közül se kérdezi meg/vonja felelősségre Katnisst, hogy ezt így hogy? Csak összeáll a Sztár Osztag, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne.

    - Egyetértek Ninával abban, hogy az akciók sokszor válnak unalmassá. Én nagyon gyakran jutok el odáig, hogy tudom, hogy úgyis győz a jó, legyen már vége egymás értelmetlen püfölésének. De eljutott idáig az első filmes kutyás mutánsos jelenet is, a Futótűzben is a mutáns majmos és itt is a gyíkemberes. Nem fogom perceken keresztül bámulni, hogy majdnem megölik ezek a szörnyek a főhőseinket. Felesleges és értelmetlen.

    - Paylor parancsnok térnyerésének örülök, hogy Prim megy be Peetához, az nagyon várható húzás volt, a Philip Seymour halálából fakadó nehézségeket jól megoldották.

    - Az epilógus, illetve sokkal inkább az az előtti rész lehetett volna kicsit érzelemgazdagabb, bár én végigbőgtem elsőre a macskát, Peeta megjelenését is, meg az esős rész is olyan kis békés és nekem Paylor esküje is tetszett. De az igaz vagy nem igaz a végén nagyon béna lett. Kár.

    És bár most sok negatív kritikát is látok, meg nem olyan erősek a box office adatok, és igen, belefáradt ebbe Francis Lawrence, de mindent összevetve méltó búcsúfilm ez. Rendben van és szerethető :)

    VálaszTörlés
  3. Napok óta egyszerűen nem tudom rendesen megfogalmazni, hogy mi hiányzott nekem IGAZÁN ebből a filmből (meg ami azt illeti az előző 3-ból), de ma Francis megfogalmazta helyettem. A montázs és a narrálás. Nekem nagyon hiányzott az időérzékeltetés és Katniss gondolatainak megismerése miatt.
    Ezektől függetlenül viszont én is úgy gondolom, hogy a film méltó befejezése volt a sorozatnak.

    VálaszTörlés