2015. október 26., hétfő

Kiválasztott 2. rész a Total Film magazinban

Újabb cikk a filmről egy újabb filmes magazinból. Bírjátok még??? :)

Az Éhezők Viadala alapjaiban változtatta meg az ifjúsági irodalmat, karriereket indított útjára és a disztópia ipar magvait is ez a sorozat vetette el. A kirobbanó befejezésre számító sorozat főszereplőivel és a film készítőivel a Total film beszélgetett.


Jennifer Lawrence tisztázni szeretne valamit. Igaz, hogy nyakig gázolt a bűzös csatornában, mutánsok hordáival viaskodott, közel 10 kilós ázott harci felszerelés volt rajta hosszú időn keresztül, de nem, soha nem volt fulladás veszélyben.
- Mindenki azt mondja - mondja fintorogva a legnagyobb hasznot hozó női színésznő, arra a különleges napra emlékezve. - De soha nem történt olyan, hogy majdnem megfulladtam volna. 
- Wes-szel [Wes Catham, Castor szerepében] történt ilyen. - mondja Liam Hemsworth, Jennifer Lawrence főszereplő társa a négy filmből álló sorozatban. - A csatornában zajló harcjelenet során van egy pillanata, amikor az egyik mutáns megtámadja. Az egyik kaszkadőr srác véletlenül túl sokáig tartotta a fejét a víz alatt. 
- Aztaku... - mondja Jennifer Lawrence, akit őszintén meglep ez a hír. - Én erről nem is tudtam.
- Igen, nem tudott felállni. Azt mondta, majdnem megfulladt.
Jennifer elgondolkodik. - Bírom, hogyan terjednek ezek a pletykák. "Úristen, mi történt! Ó, sokkal érdekesebb lesz az egész, ha azt mondjuk, Jenniferrel történt!" Máris látni, hogyan terjed a dolog. "Ki az a Wes? Jennifer Lawrence volt!" [Amúgy szerintem ERRŐL a pletykáról lehet szó, de ez más jellegű fulladás.]


A 21. századi hírnévnek az egyik legfurcsább következménye, ha arról beszélnek, hogy az ember majdnem vízbe fulladt. És Lawrence-nek olyan hírneve van, hogy az még a szoba molekula szerkezetét is átírja. A mai napon a csöndes és előkelő Four Seasons Hotel egyik lakosztályában zajlik A Kiválasztott 2. részének sajtókonferenciája. Jennifer Lawrence némileg szórakozott, a telefonja elvonja a figyelmét.
- Elnézést, egy barátnőm pakol be épp helyettem. Innen egyenesen a repülőtérre kell mennem és nem akarom, hogy rossz hajsütővasat tegyen be nekem. - mondja, majd testvéries évődésbe kezd Liam Hemsworth-szel és Josh Hutchersonnal. Egyik alkalommal, amikor Hutcherson épp egy kérdésre próbál válaszolni, Lawrence hangosan és színpadiasan ásít egyet.
- Jaj, elnézést, észre sem vettem, mit csinálok. - próbálja mentegetni magát. - Ne haragudj!
- A sajtótájékoztatók két napja alatt most harmadszor fordul elő. - dorgálja meg Hutcherson.
- Nem szándékosan teszem! Ha ez vigasztal, akkor ez nálam belülről fakad. 
- Ami azt illeti, nem vigasztal! - füstölög Hutcherson. - Úgy érzem, mintha azt üzennéd vele, hogy unalmas, amit mondok. Ez nem vicces!

A mágikus szám


A trió összetart. És ez nem is csoda. Nem csupán azért, mert mindhárman a fiatal hollywoodiak vonzó génjeivel rendelkeznek, de a kasszasiker sorozat harci sebeit is őrzik, amely Suzanne Collins regényeinek adaptációja a fiatal lázadó Katniss Everdeenről és a kegyetlen Snow elnökkel vívott csatájáról egy disztópikus világban.
- Annyira jó látni, milyen közel kerültek egymáshoz - mondja Nina Jacobson, aki 2012-ben Az Éhezők Viadala film alkalmával álmodta vászonra a sorozatot. - A hírnév gyakran inkább megosztja az embereket. "Nekem kellene ennyit keresnem" vagy "Nekem kellett volna megkapnom azt a szerepet" vagy versenghettek volna egymással. De ilyen közöttük sosem történt. Egy családdá váltak. Hihetetlenül közel kerültek egymáshoz. Együtt nőttek fel, ahogyan mások, amikor egy helyre járnak főiskolára. Ahelyett ők ezt az élményt élték át.

A Kiválasztott 2. rész egy olyan sorozat befejező filmje, amely már eddig is 2,2 milliárd dollár bevételre tett szert világszerte. Collins trilógiája záró kötetének második fele a saga kegyetlen végével végződik, hatalmas vérveszteséggel, áldozatokkal jár és érzelmi traumát okoz Katniss számára, aki beszivárog a Kapitóliumba, hogy végleg leszámoljon Snow elnökkel.
- Ez az a pont, amikor Katniss kezébe veszi az irányítást, hatással van a cselekményre. - mondja Jacobson a Total Filmnek. - Nem a saját személyes érdekeiért küzd immár. És szerintem az, hogy Jen a vezető szerepbe lép, olyasvalakiébe, aki kezébe kerül az irányítás, jót tesz a filmnek, és Jen már rég készen állt, hogy eljátssza, milyen kötelességekkel jár mindez. 


Jennifer Lawrence teljesen már helyzetben búcsúzik a Lángra Lobbant Lánytól, mint amilyenben aláírt a szerepre. 2012-ben még bevásárló központokban találkozott személyesen a rajongókkal. Azóta csillaga egyre ragyogóbban és szédítőbben emelkedik a magasba, szerzett egy Oscar-díjat a Napos Oldalban nyújtott színészi teljesítményéért, és bizonyította azt is, hogy elég jó ahhoz is, hogy a szereplésével bemutatott filmek bevételi sikereket is érjenek el, így összességében gyakorlatilag ő lett napjaink egyik legelismertebb színésznője.
- Furcsa belegondolni, de igen, volt olyan, amikor Jennifer Lawrence-nek meghallgatáson kellett részt vennie egy szerepért, ami mostanra elképzelhetetlen, pedig nem is olyan régen volt. - töpreng Nina Jacobson. - Amikor azonban bejött a meghallgatásra, az váratlanul meghatóra sikerült, még a szereplőválogatásért felelős rendező is elsírta magát. Soha senki fejében meg sem fordult, hogy bárki más is kaphatta volna a szerepet rajta kívül. Sztár minőség? Igen, természetesen. Számomra ő attól a másodperctől kezdve sztár volt, hogy láttam a Hallgatás Törvényében. 

Az Éhezők Viadala sorozat két forradalmat is magáénak tudhat. Amellett, hogy Katniss azért harcol, hogy felszabadítsa Panem népét, a sorozat bizonyította az XX-kromoszóma erejét, vagyis, hogy igenis van igény női főszereplős akciókra is a tesztoszteron által uralt piacon. Ahogy Plutarch Havensbee kimondja A Kiválasztott 1. részében Katniss - és igen, Lawrence is - fáklya, a forradalom arca. A saga sikere végre véglegesen berúgta a nők számára az ajtót?
- Az az ajtó valószínűleg csak évek múlva nyílik ki véglegesen. De hogy behorpasztottuk-e és kivertük az egyik zsanért? Igen. De valószínűleg van ott még egy zsanér. Egy magával ragadó női főhős legalább olyan általános vonzóerő a közönség számára, mint bármi más. Amikor felmerült a lehetősége, hogy vezető szerepet vállaljak a produkciónál, még az volt az általánosan elfogadott vélekedés, hogy a lányok azonosulnak egy férfi főhőssel, de a fiúk nem fogják elfogadni a nőit. De ennek semmi értelme. De legalább a mi filmjeink és az a jó maroknyi másik film, ami az elmúlt öt évben jelent meg, berúgta azt az ajtót és megcáfolta ezeket a nevetséges előítéleteket. Az Éhezők Viadala büszkén áll ezen filmek sorában, akárcsak a Koszorúslányok, a Jégvarázs és A Kém. Hamarosan elkészül egy csupa női főszereplős Szellemirtók - ami tíz évvel ezelőtt őszintén szólva lehetetlennek tűnt. Szerintem ez egy örökség.
- Az a félelmem, hogy Hollywood-ban elegendő lesz egyetlen olyan film, ami nem működik majd és ezek a résnyire nyitott ajtók ismét becsapódnak az orrunk előtt. - mondja Francis Lawrence, aki úgy ér a sorozat filmjei rendezésének végére, hogy az utolsó két filmet közvetlenül egymás után forgatta le. - Nem is volt még olyan rég, amikor az emberek azt mondták, egy filmnek nem lehet női főszereplője. Könnyedén visszaeshetünk ebbe az állapotba újra. Én csak azt szeretném, ha érdekes filmeket készíthetnék, hogy a tétjeimet érdekes történetekre tehessem függetlenül attól, hogy annak főszereplője férfi vagy nő. 



Tegyünk még egy kört!

Tekintve, hogy a modern Hollywood-nak van igénye arra, hogy erős világokat építsenek fel, az a hír járja, hogy nem kizárt, hogy nem utoljára látjuk az íjászatban jártas lázadót és az ő világát. Ahogyan a Warner Bros. is kiterjeszti Harry Potter világát és 2016-ban bemutatja a Legendás Állatok és Megfigyelésük című filmet, úgy a Lionsgate vezérigazgatója, Jon Feltheimer is úgy nyilatkozott nemrégiben, hogy "aktívan keressük a továbblépési lehetőséget és előzményfilmen illetve folytatási ötleteken gondolkodunk". Jövőre bemutatják a londoni West Enden Az Éhezők Viadala színpadi verzióját és az a pletyka terjed, hogy egy Éhezők Viadala vidámpark kivitelezése is tervben van.
Jacobson számára a történet véget ért. Egyelőre legalábbis.
- Fogalmam sincs, hogyan lehetne ezt folytatni és jelenleg nincsenek is ilyen irányú terveim. - mondja a producerasszony. - Ha Suzanne Collins egyszer csak felhívna, és azt mondaná, "Figyelj, van egy ötletem!", egy másodpercen belül ott lennék. De én mindig is őt követem és jelenleg nincsenek tervei. Nem tudom, hogy csinálnám ezt egyedül, és nem is akarnám nélküle csinálni, ha nem ő találja ki, amit.


Az is elkerülhetetlen, hogy húsz év múlva készüljön egy feldolgozás. [De ahhoz már nem én csinálok Nektek az akkori tizenéveseknek Rajongói Oldalt ;)]
- Ahogy ez a szakma működik, tényleg meg is fogják csinálni - nevet Francis Lawrence.
- Naná, hogy meg fogják. - mondja Jennifer Lawrence is. Milyen szürreális lehet ez számára?
- Egyáltalán nem szürreális - von vállat a színésznő. - Ez egy teljesen életszerű lehetőség. Sok szerencsét hozzá!
- Akkor én akarom játszani Haymitchet! - viccelődik Josh Hutcherson. - Te meg lehetnél Effie. - Majd Hemsworth-höz fordul: - Te pedig Snow elnök. Vagy a fia, akiről eddig nem tudtunk.
Hemsworth belemegy a játékba. - Haragszok ám rátok a történtek miatt!
- Ez nagyszerű! - lelkesedik Hutcherson, akinek már közben a film produceri munkája körül járnak a gondolatai. - Mi fogjuk megírni! Jen és Amy Schumer.
Lawrence bólint: - Ez lesz életed legdrámaibb filmje...
Forrás: TotalFilm

7 megjegyzés:

  1. Ez a cikk nagyon tetszett,néhol el is mosolyodtam. Szeretem,hogy ilyen lazák és ennyi mindenről beszélnek. Köszi Ancsi

    U.i Egyébként most láttam egy vadiúj tv spot-ot,és úgy linkelném ide a képet,mert az igazság,hogy akönyvet nem ma olvastam és nincs is nálam jelenleg,érdekelni,hogy mi van azon a képen:) Ancsi email-ben elküldhetném?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, nekem meg - már nem akartam írni, de - nagyon nem tetszett a cikk. Jen néha már nem laza, hanem bunkó (most nem azért, de interjú közben telefont nyomkodni a másik leszarásának netovábbja = tiszteletlenség). A női főhősök témát picit unom, mert abból is olvastam mostanában sokat, a hogyan húznak majd le még egy bőrt a témáról kérdésben meg soha nem mondanak semmi konkrétat. Mindegy, elég sok cikket olvastam/fordítottam mostanában, panaszra semmi ok, de ebből a témából többet ki lehet hozni :)

      A TV spot nem kép, elviekben, hanem videó. Nem stillt akartál írni? De küldd mélben, persze, annak semmi akadálya! (És szétnézek én is, mert én ma még nem láttam új képet, se spotot)

      Törlés
    2. Ja,igen az más kérdés.Így elsőre fel sem tűnt,csak olvastam:P

      De bocsi, stilt,igazából lementettem egy jelenetet a tv spotból:)

      Törlés
  2. Én az utolsó párbeszéden mosolyogtam jót!:))
    Amúgy a múltkori videónál már kifejtettem, hogy Jenből nekem ez már egy kicsit sok. Tényleg, egyszerűen bunkóság telefonozni, miközben a másik interjút készít veled (amiért egyébként, nemkevés pénzt is kapsz, köhm, köhm, na igen, zárójel bezárva). És egyébként, ha már itt tartunk, bármennyire is hangoztatta, hogy ő bizony áltagos ember marad a világhírnév után is, nem maradt az. Egy sima, egyszerű, mezei ember nem csinál ilyet, mert nem illik, de tudjuk, neki szabad, mert a rajongók ezt imádják benne mert olyan laza, jópofa, stb. De hát ez van, sajnos minden közszereplőn alakít a hírnév, nemigazán lehet kivédeni.
    A másik amit mondani akarok, az a női főszereplőkhöz kapcsolódik. Egyértelmű, hogy szükség van női főszereplős filmekre, hiszen a XXI. században élünk. Viszont. Azért a szerepeket nehogy már teljesen felcseréljük! Komolyan, én akkor mondom, hogy megérett a világ a pusztulásra, ha egy férfi akció-főhős egy nőitől, fog 'tanulni'. Hát nem véletlen, hogy a női akcióhősök a férfiakról mintázódnak, hiszen alapvetően egy férfi fizikuma, jelleme, adottságai felelnek meg egy ilyen szerepre, ezt nem szabad elfelejteni. Lehet szidni a feminizmus előtti időket, és tény és való, hogy nem baj, hogy finomadtak a határok a férfi és a női szerepek között, azonban nem véletlen, hogy régebben ahhoz igazodva alakultak ki a 'tevékenységi körök', hogy a férfi az erősebbik nem, a női pedig a gyengébb. És hiába cserélődnek föl a szerepek, mindkét nem kínlódik ilyen helyzetben, hiszen alapvetően nem a másik feladatára lett megteremtve. Visszakanyarodva Katnisshez. Ő egy nagyon összetett karakter, nem lehet feketén vagy fehéren magyarázni a viselkedését, de szerintem ez a nő-férfi szerepcsere is közrejátszik abban, hogy én pl a könyv utolsó pillanatáig nem tudtam neki elhinni, hogy úgy igazán a forradalom éléle akart állni/állt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kicsit hosszu lett, Bocsi.

      Törlés
    2. Sok mindenben egyetértünk. :) Az utolsó párbeszéd valóban jópofa és persze, imádom a trió közötti kapcsolatot!
      És mielőtt bárki félreértene: Jent is a "helyén" kezelem, persze ez a "helyén" mindenkinek más-és-más. Tisztelem a színészi képességeit, de sok esetben nem tartom helyénvalónak a viselkedését. Ennyi. Katnissként zseniális, de nem szeretnék a barátnője lenni.

      Ez a nemi egyenlőség nehéz téma. Ráadásul hosszan lehetne róla beszélni és rengeteg aspektusa túlmutatna az oldal témáján, de igen, ebben is egyetértek.
      És igen, a forradalom élére állás megkérdőjelezése kapcsán is, de ott nem a férfi-női szerepcsere miatt, hanem mert Katniss személyisége nem alkalmas a vezető szerepre. Ő nem elsősorban csapatember, hanem magányos farkas. Mint olyan, lehet példakép, kitűnik bátorságával, emberségével, elszántságával, hogy kiáll a kisebbek, védtelenek mellett. De sokkal-sokkal érzékenyebb, mint ami egy vezető szerephez kell, mert egy vezető nem bújhat el egy szekrényben PTSD ide vagy oda.

      De ami az egyik legjobb a sorozatban, hogy egy pillanaton belül rengeteg fontos témát biztosít, amiről hosszan lehet beszélni. :)

      Törlés
    3. Így van, ezért is írtam, hogy nem fekete meg fehér a karakter, több minden miatt nem hiteles (vagy inkább úgy fogalmazok: lehetne hitelesebb) vezető.
      Egyébként már én is többször észrevettem, hogy sokmindenben gondolkodunk hasonlóan, többek között ezért is szeretek ennyire ide járni.:);)
      (Bocsi, ha kétszer ment el a komment, szarakodott a net)

      Törlés