2015. október 11., vasárnap

Kiválasztott 2. rész cikkrészletek a Scifi és ScifiNow magazinból

Találtam itt különböző szkennelt Éhezők Viadala cikkrészleteket a Tumblr-en, amivel még nem találkoztam. Elég nehéz kinyomozni ezek forrását, de szerintem egy nyári SciFi magazin és egy decemberi SciFiNow magazin részleteiből olvashattok. Kicsit független részletek, de azért jók.


Az Éhezők Viadala előtt Jennifer Lawrence egy feltörekvőben lévő színésznő volt, Liam Hemsworth Thor öccse, a kamaszok pedig ki tudták mondani a mahagóni szót anélkül, hogy elnevették volna magukat. Mostanra azonban majdnem elékeztünk az egyik legizgalmasabb ifjúsági sorozat végéhez. Lawrence (Katniss Everdeen), Josh Hutcherson (Peeta Mellark), Francis Lawrence rendező és Nina Jacobson producer múlt hónapban a San Diego Comic Conon beszéltek arról, merre tart a forradalom.
- A film leginkább a háború következményeiről szól, minden erőfeszítés, minden rossz dolog ebbe az irányba vitt. - mondta Hutcherson. - Hogy álljunk meg, mielőtt elérünk a háborúig, ez az üzenete. Hogy lássuk, hogy megy tönkre minden, pedig el lehetett volna kerülni mindezt.
- A Kiválasztott 2. részében nagyrészt valóban a következményekről van szó és a dologok bonyolultságáról, ahogyan azt Josh is mondta. - tette hozzá Francis Lawrence. - Nagyon összetett és soha sem egyértelműen eldönthető kérdés, hogy van-e szükség egy háborúra vagy sem, és ha van, akkor mindig lesznek következményei.

A Kiválasztott 2. részében kerülnek elő legélesebben a háború következményei, hiszen a könyvben is jó néhány olyan felkavaró tragikus eseményről olvashattunk, amelyet megnézni sem lesz sokkal könnyebb. Lawrence arról beszélt, hogy sokat gondolkodtak azon, hogyan keltsék életre óvatosan ezeket a jeleneteket, de kiemelte, "A könyvet forgattuk le. Minden fontos dolgot érintettünk, ami  könyvben benne van, szóval leginkább a beállítás és az előadásmód volt a kérdés. Mivel itt az erőszak következményeiről van szó, én a kezdetektől arra törekedtem, hogy az érzelmi hatást emeljük ki és ne a sokkot és az vért. Szóval bizonyos esetekben messziről látjuk majd a jelenetet, sőt időnként csak a hatását érezzük, amiből az következik, hogy az embernek magának kell majd elképzelni, bizonyos dolgok hogy néznek ki, milyen érzés lehet vagy milyen szaga van. Nekem nagyon tetszik ez a megközelítés."




Josh Hutcherson Peeta szerepéről.
Peeta sok mindenen keresztülment a sorozat folyamán. Melyik arcát volt a legizgalmasabb eljátszani?
- A történet során mindvégig szerettem Peeta lelkét. Az elején egy csöndes fiú, aki nem biztos önmagában és nehéz családi háttérrel rendelkezik. Amikor bevallja Katniss iránti szerelmét, azáltal valamiképp megerősödik. A Kiválasztott 1. és 2. részében foglyul ejtik, megkínozzák és átmossák az agyát. Az ebből való felépülés hullámhegyek és mélypontok sorozatát hozza számára. Nagyszerű volt mindezt eljátszani és megmutatni, milyen dolgokon megy keresztül.

Josh Hutcherson és Nina Jacobson a sorozat mondanivalóiról:
- Szerintem a médiának hatalmas ereje van, nagy hatással van az emberekre ezért hatalmas eszköz, akár fegyver is lehet. Megvan a veszélye, hogy egy kormány túl erős kontrollt eszközöl, ezáltal elnyomja az embereket. Az erőszak dicsőítése a másik téma, ami nagyon fontos, különösen az első két Éhezők Viadalában. És az, hogy milyen veszélyes dolog az emberek 99%-át elkülöníteni a felső 1%-tól, ami által a különbség még tovább nő. Ez egyfajta tanmese arról, hogyan is mennek a dolgok a világban.
- Az elején a Kapitólium irányítja egyedül a médiát, és ebbe rondít bele Katniss Peetával az első rész végén. - mondja Jacobson. - A forradalom során pedig a végkimenetel szempontjából nagyon fontos, hogy éppen kinek a kezében van a média feletti kontroll. A karaktereink csak az igazságot akarják általa közvetíteni és ellenszegülnek a rendszernek.


Francis Lawrence a sorozat végéről:
Amikor megkérdeztük, hogy az utolsó kötet mely idézeteit szerette volna mindenképpen beletenni a filmbe és hogy mi az, amit fontos gondolatnak tart, Francis Lawrence így válaszolt:
- A film utolsó fél órájában lesz néhány jelenet, amely kapcsán úgy érzed majd, mintha minden összeérne, a történet, a karakterek és a közöttük lévő kapcsolatok. Nagyon elégedett vagyok ennek a filmnek az utolsó fél órájával.
Mivel a könyv végén epilógus is található, a rajongók többsége már tűkön ül, hogy lássa, miképp valósítja ezt meg Lawrence, mivel ez a rész sokkal rövidebb lett a könyvben, mint azt legtöbben szeretnék, ugyanakkor nagyon fontos része Katniss személyes utazásának:
- Az utolsó jelenetet tényleg szerettem volna megcsinálni és bár senki nem akarok győzködni, de sokat dolgoztunk azon, hogy kitaláljuk, hogyan mutassuk be. - magyarázza Lawrence. - A könyvben Katniss mindezt csak gondolja, de én nem vagyok a szövegalámondás híve, szóval ki kellett találni, hogyan oldjuk meg ezt, de szerintem sikerült.

[Francis] Lawrence azt mondja, nagy örömmel végezte az utóforgatásokat, hiszen ha azt nézzük, nagyon élvezte a munkát a franchise-on és sokat áldozott rá az életéből.
- Mindenki szívesen vett részt benne, részben azért, mert eltelt egy év, és valami olyanért gyűlhettünk újból össze, ami nem volt nagyon bonyolult. Szóval visszamentünk oda júniusban, és minden szép volt és zöldellt. - Majd megnyerő mosollyal teszi hozzá: - Nagyon elégedett vagyok az epilógussal.
Forrás: Tumblr

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése