2015. október 22., csütörtök

A SciFiNow Bemutatja: Az Éhezők Díjkiosztóját

Miután évek óta nyomon követjük a filmek készítését, lassan elérkezünk Katniss lebilincselő történetének utolsó fejezetéhez. Így aztán hatalmas örömünkre szolgál bejelenteni, kik azok, akik tényleg díjat vihetnek haza az Éhezők Viadalából a SciFiNow Éhezők Díjkiosztóján. Most Peeta volt segítségemre a fordításban!! :)

A Legütősebb Önfeláldozás
Nyertes: A 7. körzet favágói megölik a Békeőröket.
Tiszteletdíj: Katniss önként jelentkezik Prim helyett; Mags pedig több ízben hoz áldozatot.
Katniss "Ha mi elégünk, Ti is velünk pusztultok!" szlogenje nagyon hamar lángra kap, arra ösztönözve a 7. körzet favágóit, hogy csalogassák a Békeőröket az erdőbe és egyszerre gyilkolják le az összeset. 
Szintén említésre méltó pillanat, amikor Katniss önként jelentkezik az Éhezők Viadalára a húga helyett és ezzel az egész forradalmat beindítja, és azt is, hogy Mags önként jelentkezik Annie Cresta helyett, pusztán azért, mert a lány még fiatal, ő pedig már idős. Mags aztán később egy újabb hatalmas áldozatot hoz, amikor saját elhatározásából belesétál a mérgező ködbe, hogy ne hátráltassa a csapat többi részét. Micsoda asszony!


Legjobb smink
Nyertes: Peeta kőnek álcázva
Tiszteletdíj: Cinna arany szemkihúzója és Effie aratási sminkje.
Ha sminkről van szó, akkor a pék fiú a befutó, aki a sütemények cukormázzal való díszítésekor hatalmas gyakorlatra tett szert. Peeta kő álcája mindenütt rengeteg sminkest inspirált. Ráadásul ez megmentette az életét is. Nem semmi alkotás!
A Kapitóliumban az ember akkor tűnik ki, ha nem akar kitűnni semmivel. Cinna egyszerű aranyszínű szemceruzája saját jellegzetessége lett, és kellemes váltás a város többi részére jellemző túlkapásokhoz képest. A másik véglet Effie első aratási smink összeállítása. Borzalmasan ronda volt, mégis az egyik legemlékezetesebb sminkje lett a sorozatnak.

Legdurvább Aréna-veszedelem
Nyertes: A mérgező köd
Tiszteletdíj: A vadászdarázs fészek és a mutánsok
A Nagy Mészárlás Arénájában elég volt egyetlen szippantás a mérgező ködből, hogy a Kiválasztottakon azonnal viszkető sebek, gennyes fekélyek jelenjenek meg és hogy sorvadni kezdjenek izmaik. Akit utolér, azonnal meghal. Tényleg ez az egyik leghalálosabb fenyegetés, ami az Arénákban érheti a játékosokat.
Hogy az ember túléli-e a vadászdarázs támadást, attól függ, hogy az hogyan éri, Katniss pedig bosszúként használja fel ezt az eszközt. A hatás pusztító erejű volt. A mutáns majmok és farkasok közül ugyan szabadon választhatsz, de mindkettő félelmetes és halálos volt. Lehet, hogy genetikai oka van annak, hogy mindkettő láttán fogvacogva remegünk.

A Legfájdalmasabb Halál
Nyertes: Ruta
Tiszteledíj: Cato, a morflingfüggő nő, a 8. körzet kórházának sebesültjei és az 5. körzet gátrobbantói
Nem is győzhet itt más, mint Ruta (eddig legalábbis). Mindannyian nagyon megkedveltük, szomorú halála pedig fájdalmasan korán következett be. Éppoly elkeserítő volt, amennyire jelentőségteljes: sokan úgy hiszik, Ruta halála lobbantotta lángra Katnissben a lázadás szikráját. Enélkül sosem jutottunk volna el a 13. körzetbe.
Cato búcsúmonológja keserédes volt: Katniss és Peeta megnyerte a Viadalt, de ő is csak egy gyerek volt, aki a rendszer áldozatává lett. Ruta halálához hasonlóan a morflingfüggő nő halála is könnyfakasztó volt, ami csodálatos dolog, ha azt nézzük, még a nevét se tudtuk. A sebesültek és a lázadók halála nagyobb kaliberű volt, az ő áldozatuk egyszerre volt felkavaró és erőteljes.

Legjobb Jelmez
Nyertes: Katniss Esküvői Ruhája
Tiszteletdíj: Finnick Felvonulási jelmeze és Effie számos remek megjelenése
Az, ahogyan Cinna megalkotta Katniss esküvői ruháját, gyilkos erejű lett. Nem csupán mesésen nézett ki, de több üzenetet is hordozott. A remény jelképévé vált, megmutatta a jövendőbeli Fecsegőposzátát és a Katnissnek és Peetának szurkoló kapitóliumi rajongók számára demonstrálta a Nagy Mészárlás kegyetlenségét. 
Finnick és Effie nagyon kicsivel maradtak csak le. Finnick Felvulási jelmeze lett volna a legjobb, ha nincs Cinna parázsló ruhája. Effie izgalmas kiegészítőivel és csöndes pimaszságával dobta fel a 13. körzet szűk folyosóinak hangulatát és mindenki felfigyelt rá a 12. körzet aratásán két egymás utáni évben is rózsaszín és pillangó ruháiban.

Legjobb Frizura
Nyertes: Cressida
Tiszteledíj: Alma Coin frizuája, Seneca szakálla, Johanna fürtjei és Prim hajfonata
Lehet, hogy Katniss hajfonata a lázadás jelképévé vált, mégis Cressida frizurája sokkal, de sokkal vagányabb. Rendezőként ő ugyan nem tölt tölt sok időt a kamera előtt, ami igazi időpocsékolás fantasztikus megjelenését tekintve.
A tiszteledíjas frizurák szintén erősek. Coin elnök segítség nélkül beállítható frizurája még ezüstös szálakkal is vezetői hatást sugároz, Seneca Crance szakálla pedig bármi lehet, amiben hinni akar. Johanna Mason frufrus frizurája minden bizonnyal belső fájdalmának elrejtésére szolgál, és Prim dupla hajfonata is nagyon klassz lett a Futótűzben.

A legjobb pillanat, amitől libabőrös leszel
Nyertes: Az ötödik körzet gátrobbantása
Tiszteletdíj: A tizenegyedik körzet felkelése / Katniss beszéde / Katniss lelövi az almát / Prim megmenti a macskáját
Gond nélkül kijelenthetjük, hogy ez a széria egyik legjobb jelenete. Ámulatba ejtő az ötödik körzet elkötelezettsége arra, hogy káoszt okozzon. Rengetegen életüket vesztik a bevetés alatt. A tiszteletdíjasok ugyanennyire hatásosak. A tizenegyedik körzet felkelésének kirobbantásához elég volt csupán egy tiszteletnyilvánításnak szánt kézjel. Katniss olyankor nyújtja a legjobb teljesítményét, amikor a szívéből beszél: „A tűz már lobog, és ha mi elégünk, ti is velünk pusztultok!” – mondja, amitől bizseregni kezd az ember. A személyisége akkor tör a felszínre leginkább, mikor nyilat röpít a bírák felé a Kiképző Központban. De szintén ide sorolható az a jelenet, ahol Katniss kétségbeesetten keresi Primet, aki csak később érkezik meg a fedezékbe a bombázások alatt.

A legfelkavaróbb pillanat
Nyertes: A 74. Viadal Győzelmi Körútjának 11. körzetbe tett látogatása
Tiszteletdíj: Cinna meggyilkolása / Peeta eltérítése / A Nagy Mészárlás bejelentése / 12. körzet
A Futótűz nem késlekedik játszadozni az érzelmeiddel. Katniss szívszorító beszédétől kezdve a háromujjas tisztelgésig a 11. körzetben egészen a Győzelmi körútig a cselekmény egy érzelmi hullámvasút. Cinna zavaros halála a Békeőrök által, a megtört Peeta látványa az eltérítés előtt, ahogy Katniss rájön arra, hogy ezúttal a győztesek a Viadal résztvevői, valamint Katniss látogatása a lerombolt tizenkettedik körzetbe mind teljesítik az elvárt szintet. Suzanne Collins, miért teszed ezt velünk?

A legjobb kimagasló teljesítmény
Nyertes: Minden alkalom, amikor Katniss Prim nevét kiáltja
Tiszteletdíj: Glimmer halála / Katniss reakciója Ruta halálára / Katniss fojtogatása / Clove összes megszólalása
Mindenki tudja, hogy a torkaszakadtából való ordítás a kulcs egy jó alakításhoz. Akárhányszor Katniss azt hiszi, hogy Prim bajban van, sikolyát a legmagasabb szintekre emeli. Amikor Prim nevét húzták ki az Aratáson: „PRIM!” Mikor a Békeőrök kényszerítették Primet, hogy menjen el: „PRIM!” Mikor a fecsegő Prim hangján kiáltoznak: „PRIIIIM!”
Hasonlóan érez Ruta iránt is. A jelenetben hangját elnémították, de a csendes könnyfakasztó kiáltása így is pont annyira hatékony, mint teljes hangerőn. Glimmer halála is kimagasló alakítást igényelt és Clove hangja minden alkalommal ördögien szólt, akárhányszor nyitotta ki a száját.

Legrosszabb Kiválasztott
Nyertes: A Rókaképű lány
Az Aréna minden veszedelme ellenére a cseles Rókaképű lány halálát végül néhány szem mérgező bogyó okozza. Vannak ugyan rajongói elméletek, amelyek szerint öngyilkosságot követett el a lány a bogyókkal, de ha nem, akkor nagyon béna volt.



Legrosszabb frizura
Nyertes: Claudius Templesmith
Temlesmith hajkoronája tényleg egy természetellenes katasztrófa, bár a Kapitóliumban eleve hemzsegnek az idióta frizurák. Erről konkrétan nem tudni, hogy egy vattacukorra, WC-kefére vagy Ethel néni frizurájára emlékeztet. 



A Leggonoszabb Cselekedet
Nyertes: Snow elnök
A gonoszság definíciója maga Snow elnök. Nincs olyan tette, amely kiemelkedne a többi közül. Hazudik, csal és embereket öl, mióta Panem elnöke lett.




A legnegatívabb személy
Nyertes: Romulus Thread
Mi előnye származhatott abból, hogy megkorbácsolta Gale-t egy csoportnyi szemlélődő szeme láttára? Mit mondasz erre, Thread? Vagy csak egy utolsó mocsok szemétláda vagy?




Forrás: SciFiNow

3 megjegyzés:

  1. Csodálom hogy a legfelkavaróbb jelenet nem az anorexiás szétvert Peeta arca lett vagy amikor Katniss végig megy a porrá vált otthonán amiért annyit harcol. Persze az idős bácsi megölése is borzasztó volt, de volt annál rosszabb is.

    VálaszTörlés
  2. Hát, szerintem az a lány is erősen a versenybe volt a legrosszabb Kiválasztott címért, akit Peeta szúrt le az első este, mert tüzet gyújtott....

    VálaszTörlés