2015. október 31., szombat

A Fecsegőposzáta Utolsó Reménye - Részlet a Kiválasztott 2. rész produkciós jegyzetéből

Tudom, hogy rengeteg cikket olvastatok már a Kiválasztott 2. részéről, de ez most más, hiszen a produkciós jegyzetbe a tényleg ferdítés nélkül kerülhettek be a szereplők nyilatkozatai. Ráadásul nem bulváros anyag, hanem színtisztán a filmről szól!

A négy film során az Oscar-díjas Jennifer Lawrence egyre összetettebben ábrázolta Katniss Everdeen szerepét. Az egyszerű, családja és önmaga életét megmenteni kívánó tinédzser lányból kelletlen lázadó hős lett, mostanra viszont végre határozott, elszánt vezető lesz, aki meg akarja dönteni a kegyetlen társadalmi rendszert, hogy egy mindenki számára jó kerüljön a helyébe. Lawrence azt mondja, élvezte a fejlődő, önmagához azonban mindvégig hű maradó karaktert, és büszke arra, hogy A Kiválasztott 2. részében karaktere elér csúcspontjához. 
- Katniss ebben a fejezetben érti csak meg igazán, mekkora hatással van másokra. - jegyzi meg Lawrence. - Eddig vonakodott és mindig olyan helyzetekbe került, ahol nem tehetett mást, minthogy megpróbálja védeni saját életét, de most ő is támadni fog. Nagyon izgatott voltam, amiért Katniss végre elfoglalja vezetői szerepét. A Kiválasztott 1. részének végén megdermed, és egyáltalán nem biztos abban, hogy folytatni akarja ezt az egészet. A Kiválasztott 2. részében azonban Katniss végre az egész képet átlátja. Túllép személyes veszteségein és mindent elkövet, hogy jobb jövőt teremtsen.



Nina Jacobson - aki Jon Kilik mellett kezdettől a sorozat mellett állt producerként - hozzáteszi:
- Az első három filmben Katniss úgy érzi, mintha valaki más írná élete forgatókönyvét és nem volt lehetősége cselekedni vagy reagálni erre. Ebben az utolsó filmben meghozza a maga döntését: Snow elnökkel végezni kell és ha kell, ő fogja elfogni. Végre úgy látjuk a karaktert, hogy teljességgel uralja tetteit.

Josh Hutcherson - aki Peetaként szintén szédítő változásokon ment keresztül a pékfiú szerepétől Katniss leghűségesebb szövetségesén át a Kapitólium által megkínzott gyilkos fegyverig - így fogalmaz a Katniss által megtett útról:
- A lány története, aki meg akarta védeni családját és életben akart maradni, mostanra annak a lánynak a történetévé vált, aki egy egykor lehetetlennek látszó lázadást szított. Ez a végső ütközet, amelynek eredménye egy új világ lehet.


Még ha immáron a jövő felé is fordul, a múlt nyomja Katniss vállát. Az, hogy Peeta még mindig nem annak látja őt, aki valójában és még mindig azok a gyilkos gondolatok ösztönzik, amelyeket a Kapitólium plántált az agyába, arra emlékeztetik Katnisst, hogy vállalásának milyen súlyos ára lehet. 
Jennifer Lawrence így nyilatkozik erről:
- Az, hogy valakinek átmossák az agyát, és azt gondolja, hogy gonosz mutáns vagy, hatalmas gátat vet a kapcsolatnak. Katnissnek és Peetának mindent újra kell kezdenie.
Nina Jacobson megjegyzi, hogy bármilyen borzasztó dolgokat mond vagy tesz is Peeta, Katniss nem tudja megtagadni a benne élő ösztönt, hogy megvédje a fiút és a vele való kapcsolatát sem tudja megszakítani. 
- Katnissnek ebben a filmben sok közös pillanata van Gale-lel, de még a fiú is átlát Katniss-en. - elmélkedik Jacobson. - Katniss szíve Peetáé. Nem tudja még most sem elengedni, és ez elég megrendítő.

Noha minden kapcsolata változóban van, Katniss lassan egy dolog kapcsán megvilágosodik Gale iránt. 
- Egyértelművé válik mindkettejük számára, hogy bármi is történjék, amíg Peeta ilyen állapotban van, Katniss nem fogja őt elengedni. - mondja Jennifer Lawrence.

Katniss Coint is egyre világosabban látja. 
- Katniss Coinnal való viszonya egyre összetettebbé és feszültebbé válik. - jegyzi meg Lawrence. - Katniss elkezd attól tartani, hogy Coin elnök néhány vonása Snow elnökére kezd emlékeztetni. 

Most, hogy Katniss aggodalmai közvetlen cselekvéshez vezetnek, a karakter most először kerül kényszerül egy behatárolt aréna keretein kívül harcolni. A helyzetet fokozza, hogy Katniss húga, Prim szintén vágyik arra, hogy harcolhasson a Kapitólium ellen, mostanra a frontvonalon nyújt orvosi segítséget a rászorulóknak. 
- A Kiválasztott 2. rész akciójelenetei hihetetlenek - mondja Jennifer. - Némelyik nagyon nehéz volt - forgattunk vizes csatornában, folyamatosan ki-be ugráltunk a vízbe, 10 kilós vizes harci felszerelésben hajtottunk végre koreografált harcjeleneteket - de egyértelműen megérte, mert fantasztikusan néz ki és a nézők számára hiteles lesz.


A történet végül Katniss világmegváltó meséjének végkifejletéhez vezet. A sorozat befejezése keserédes volt Jennifer Lawrence számára, de izgatott, hogy Katnisst élete legígéretesebb fordulópontjánál hagyjuk magára.
- Ebben a filmben Katniss elkezdi meglátni a szépet az emberiségben. - jegyzi meg Jennifer. - Az elején neveltetése miatt nem látott túl távolra. Nem reménykedett sok mindenben és élete legnagyobb részében magára volt utalva. Mialatt ez a sok minden megtörténik vele, a Viadalokon, a 13. körzetben, és a történet végén a Kapitóliumban, egyre közelebb kerül az emberekhez. 

Jennifer nagyon hálás, amiért lehetőséget kapott rá, hogy életre kelthesse Katnisst.
- Élveztem, hogy olyan filmben játszhatok, ahol volt néhány igazán klassz párbeszéd. - vonja le saját következtetését. - Hihetetlen fejezete volt ez életemnek és csodálatos, mennyire azonosulnak az emberek ezekkel a filmekkel. 

Francis Lawrence szerint Katniss szépsége részben azon múlik, hogy miközben a világa és a saját felelőssége megváltozott, a lány belső értékei szilárdak maradtak.
- Alapjaiban véve Katniss nem változott semmit. - magyarázza Francis Lawrence. - Mindegyik filmben összetett jellemfejlődést láthattunk nagyon különböző helyzetekben, de közben Katniss ugyanaz a lány maradt, aki meg akarja védeni szeretteit.
Ezt pedig Jennifer szuper természetes karakterábrázolása által életre is kelti, mondja a rendező.
- Jennifernek mindvégig lenyűgözőek voltak az ösztönei, és minden egyes filmben csodálatos volt látni, mit csinál. Ebben ez az utolsó utazás sem különbözik. - mondja. - Ez egy újfajta érzelmi utazás Katniss számára. Az a sorsa, hogy jóvátegye, amit Peetával tettek, amit a saját személye ellen elkövettek és amit a körzetek lakói ellen vétettek és Katniss ebbe beleveti magát. 

Nina Jacobson így foglalja össze: - Jen mindig szerény érzelmi őszinteséget tett a szerephez. Most azonban vált, és dacát, bánatát és haragját cselekedetekre és a vezetésre fordítja. És mindezt különlegesen jól csinálja. Alakítása egy olyan karakter összetettségét mutatja be ezekben a filmekben, aki békére és boldogságra vágyik, de mindig is hordozni fogja az általa látottak benne hagyott nyomait.
Forrás: Liongate UK Publicity

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése