2015. szeptember 3., csütörtök

Háború kezdődik Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott 2. részében

Nem gondolom, hogy sűrű bocsánatkérésekkel tartoznék a kisebb kihagyásért (majd lesz nagyobb is hamarosan - szokjátok ;), de amúgy engem is nyomaszt, hogy ennyire nincs anyag (poszter, soundtrack, stillek, bármi) így alig 2,5 hónappal a film bemutatója előtt, szóval nem elsősorban rajtam múlt. Ezt a mostani cikket sem a sűrű információtartalmáért fogjuk szeretni, hanem mert egyszerűen már örülünk bárminek, ami Éhezők Viadala. Én legalábbis, de remélem, Ti is :)


Az utolsó Éhezők Viadala film immáron kevesebb, mint három hónapon belül, egészen pontosan 2015. november 19-től látható lesz a mozikban. A népszerű sorozat nagy várakozás övezte befejezésének nem lesz egyszerű elérnie, hogy jó érzésekkel búcsúzzunk a sorozattól, ismerve a Kiválasztott könyvváltozatának keserédes végét. 

Francis Lawrence korábban már elárult pár dolgot azok közül, amire majd számíthatunk a mozivásznon, az előzetesek és a promóképek alapján pokoli utolsó film formálódik.


Egy más Katniss


Az Éhezők Viadalában látott Katniss rendkívül jól ábrázolja, hogyan működik a propaganda. Visszatérő probléma, hogy a felsőbb körökben járó karakterek folyamatosan megpróbálják elérni nála, hogy egy bizonyos szerepet alakítson. Az Éhezők Viadalában és a Futótűzben az Elátkozott Szerelmes illetve Győztes, majd Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott 1. részében a Fecsegőposzáta szerepét. Karakterének fontos lényege, hogy ezeket a szerepeket nem ő választja, hanem korábbi cselekedetei következtében erőltetik rá. 

Más önként jelentkező Kiválasztottakkal ellentétben Katniss nem a dicsőségért vagy a nyereményért jelentkezik a Viadalra, hanem a pillanat töredéke alatt hozza meg a döntést, hogy megmentse húga életét.


Minden, ami az első Éhezők Viadala után történik, annak a következménye, hogy többen saját ügyük arcaként szeretnék Katnisst felhasználni. Épp ezért éli meg akkora traumaként, amikor a Futótűzben újra vissza kell térnie az Arénába. 

A Kiválasztott idejére a dolog sokkal személyesebbé válik Katniss számára, bár kezdetben ugyan visszautasítja Coin kérését, hogy ő legyen a Fecsegőposzáta. Amikor azonban szemtanúja lesz, hogy a Kapitólium Peetát használja fel, hogy ő meggondolja magát, Katniss mindent megtesz, hogy Peetát és a többi győztest megmentsék a Kapitólium fogságából.


Katniss teljesen ki van készülve az őt ért támadás miatt, és nyilvánvaló, hogy Peeta is teljesen készen van. Emiatt azonban Katniss új módon lesz feltüzelve. Mert szerintem a Kiválasztott 1. rész volt számára a mélypont a sorozatban. Katniss megpróbált elrejtőzni, kicsit ki is szorult a cselekmény középpontjából és megpróbálták manipulálni a körülötte állók. De most újra magára talál. - nyilatkozta Francis Lawrence.

Az Éhezők Viadala lényege, hogy egy olyan lányról szól, aki megpróbálja megmenteni szeretteit és most, hogy látta, mit tett a Kapitólium Peetával és a körzetével, még jobban fel van tüzelve, és jobban élteti a bosszú, mint valaha.

Háború mindenütt: "De ha mi elégünk, Ti is velünk pusztultok!"


- Igazából a[z utolsó film] témája lesz nagyon más. Hiszen az előző rész a média manipulálásáról és a propagandaháborúról szólt, ez viszont egy igazi háborús film lesz. Nagyon gyorsan a 13. körzeten kívül találjuk majd magunkat és visszatérünk Panem többi részébe, beleértve a Kapitóliumot is. Az pedig egy igen más környezetet jelent. - mesélte Francis Lawrence egy korábbi interjújában. [A Francis Lawrence-szel készült MTV-s interjú fordítása, amiből a cikk idéz, ITT olvasható.]

Ennek szellemében Francis Lawrence megígérte, hogy a következő film kevésbé fog szólni a pszichológiai propagandáról, sokkal inkább a lázadók és a Kapitólium közötti háborút mutatja majd be.

Eljutunk majd egy pontra, ahol Katnissnek elege lesz abból, hogy állandóan nyomott és levert, hogy családját és barátait bántják és fenyegetik és nagyban vág vissza, gyakorlatilag mindent fel kell használnia, amit korábban csinált.


A Kiválasztott 2. része a háború eseményeire összpontosít, hogy kitöltse az űrt, amit A Kiválasztott 1. részének megnézése után éreztünk. Az csak felvezetés volt egy kirobbanó befejezéshez, amelynek végén minden szereplő élete megváltozik - és attól függően mennyire lesz könyvhű a film - Katniss élete végleg összetörik.
Forrás: MoviePilot

9 megjegyzés:

  1. Hát én majdnem sírtam ezen a cikken

    VálaszTörlés
  2. Huhh, én már nagyon várom a végét. Az éhezők viadalát én mindig a könyv miatt szerettem, soha nem a filmekért és most is - illetve minden interjú olvasásakor - azt érzem, hogy ennek jóval nagyobb a füstje, mint a lángja lesz. Nagyon beharangozták/beharangozzák, hogy így háború, úgy háború, meg komoly vége lesz, sokat látunk majd Panemből, a Kapitóliumból, Snow elnök, Paylor stbstb, de valahogy én nagyon úgy érzem, hogy nem fogják azt a hatást elérni - legalábbis nálam - amit ők akarnak, meg amit ők belemegyaráznak ebbe a filmbe és előadják az interjúkon. Lásd: bocsánat, hogy ilyet mondok egy rajongói oldalon de Az éhezők viadalánál szarabb filmet akció-kalandfilm kategóriában én nemigen láttam. Egy jólsikerült rendezőváltás következtében a Futótűz egy egészen jó kis film lett. Aztán jött a mélyrepülés a Kiválasztott 1. részével, amit megint nagyon beharangoztak, Panem világának megismerése, Effie szerepkörének kibővítése, sötét hangulatú film, stb. Ehhez képest az egész egy dögunalom volt. Egy túlnyújtott Kiválasztott 2. rész első 10 perce. Ráadásul nagyon sokszor éreztem úgy, hogy elnyújtották, legyen csak minél hosszabb céllal. Illetve az ugye egyértelmű, hogy a dupla gázsi miatt szedték szét, mit sem törődve azzal, hogy így a a pt1 szar lett. Szóval kíváncsian várom, hogy mennyire leszek lenyűgözve a moziból kifele jövet novemberben... :)
    P. S.: Bocs, hogy kicsit hosszú lett csak már annyira ki akartam ezt írni magamból. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Figyelj, ez ilyen. Nyilván nem fogják úgy reklámozni, hogy - hahó idén ne gyere, majd jövőre legfeljebb :) Lehet, a fenenagy reklámozásban én is hibás vagyok, de rajongói oldal szerkesztőként mégiscsak ez a természetes.

      Hogy nem teljesen értek egyet azzal sem, amit magáról a Kiválasztott 1. részéről írtál, az valószínűleg a személyiségemből adódik: én annyira nem szeretem az akció-kalandfilmeket, meg a fantasyt, és abban, hogy az Éhezők Viadalát szeretem, szerepe lehet annak, hogy vannak benne elnyújtott olyan időszakok, amikor gyakorlatilag nem történik semmi. Amúgy szerintem ilyen a Futótűz első harmada is - bár nyilván ezt jobban oldották meg filmen, hiszen ott kevesebb idő állt rendelkezésre (1 film, nem 2, mint a Kiválasztott esetében).

      Nekem a Kiválasztott 1. részével sincs gondom, nagyjából a fentiek miatt, meg azért, mert én konkrétan élveztem, hogy a történet világában lehetek úgyis, hogy nincs Katniss veszélyben folyvást. Emiatt aztán én így utólag annyira nem is bánom, hogy szétszedték a könyvet, de azzal egyetértek, hogy a cselekmény maga ezt nem indokolta.

      Én azért remélem, hogy nem okoz Neked majd csalódást a Pt. 2., nekem azért vannak félelmeim ugyanezen kérdésben...

      Törlés
    2. Értem, amit írsz, igazából a jó meg rossz egy relatív fogalom, mindenkinek nyilván más a jó/rossz. Ez csak az én egyéni véleményem, nem akarok senkit meggyőzni és megértem, aki a filmeket is annyira szereti, mint a könyvet, én nem. Ez van.
      Egyébként az oldallal semmi gond nincs, sőt. Klasszul vezeted meg látszik, hogy sok munka van benne, a kissé negatív vélemény a filmnek és nem Neked szólt. :)

      Törlés
    3. Ez nekem olyan fura, de kíváncsivá tettél. Hogy ha az eddigi 3 filmből csak a Futótüzet tartod még úgy-ahogy érdemlegesnek, a többit meg egyenesen szarnak, ahogy írtad is, akkor Te saját magad szórakoztatását figyelembe véve, mi céllal vagy jelen egy ezzel a sztorival foglalkozó rajongói oldalon? :)

      Törlés
    4. A Kiválasztott előtt egy fél évvel olvastam a könyveket, nagyon megtetszett, megnéztem a filmeket, megfogalmazódott bennem egy vélemény, de azért megnéztem a pt1-t, aztán nemrég egy barátnőm javasolta az oldalt és hetente egyszer-kétszer felnézek ide és gondoltam, kommentelek is egyet most, de hogy a kérdésedre válaszoljak, nem vagyok rendszeres olvasó.

      Törlés
    5. Akkor csak az okozhat félreértést, hogy van egy másik Kata nevű kommentelő.

      Törlés
    6. Ez előfordulhat, én ma írtam először.

      Törlés