2015. július 27., hétfő

Kökörcsin szerepében: Rion :)

Akik már régebben járnak ide, azok tudhatják, hogy igyekszem a sorozatot minden lehetséges irányból körbejárni. Olvashattatok már azokról a környékekről, ahol forgatták a sorozatot, voltak interjúk mellékszereplőkkel, de még statisztákkal is, megtudhattuk, hol készülnek azok a csokik és cukorkák, amelyeket a kapitóliumi buliban szolgáltak fel a filmben, de olvashattunk a családról is, amelynek lovai szerepeltek a Futótűz felvonulásán.

Nos, most a Kökörcsint alakító cica, Rion történetét olvashatjátok gazdája tollából. Elég hosszú cikk és egészen sok Éhezők Viadala vonatkozása is van, képekkel, úgyhogy próbálom az előzményeket és a kevésbé izgalmas részleteket visszafogni, de a macska/Kökörcsin-rajongók minden bizonnyal élvezni fogják a cikket. :))

Cain Haley-nek hívnak. Családommal egy festői szépségű faházban élünk Észak-Karolinában a Panther Hegység oldalában. Egy tiszta napon akár 50 km-re is ellátni innen Tennessee hegyein át. Csodálatos hely. 1997 óta Maine Coon macskákat tenyésztek, amelyek törzskönyvi neve Panther Hill. A cicák sok időt töltenek árnyékos tornácainkon. A nagyszerű kilátás, a friss levegő és a napsütés egészségesen tartják Maine Coon macskáinkat.

Rion
Kedvenc hím és nőstény macskám összepároztatásának eredményeképpen 2005-ben három kiscicánk született. Az anyacica, GC Rumford FiveStar of Panther Hill volt az első nagydíjas macskám és tekintve, hogy neki nagyon szokatlan színe volt, nem volt egyszerű pontokat szerezni vele a többi népszerű színekben pompázó Maine Coon macska között.



Kiállításokon
Az alom legszebbje egy vörös-fehér cirmos kancica lett, akit Panther Hill Orionnak, röviden Rionnak neveztem el. Rion még kiscicaként vett részt első macskakiállításán és azonnal tudtomra adta, hogy ez tetszik neki! Akár a kiállítási kifutón volt, akár a bírálóasztalon, mindenki tudtára adta, hogy nagyon élvezi a helyzetet.
A kiállítási területen nagyon bátor volt, mindenkit üdvözölt, aki elhaladt a ketrece előtt. Bíráláskor szeretett a ketrec hátsó részébe húzódni, mielőtt a bíró egy utolsó kört nem tett a ketrecek sora előtt. Amint a bíró közeledett, Rion a ketrec elejébe ugrott, és kinyújtotta a mancsát, hogy megfogja az elhaladáskor felkínált játékot.

Az első kiállításán az egyik bíró megjegyzést is tett Rion őrült személyiségére. Mosolyogva azt mondta, Őrült Lajos látszik, milyen jól érzi magát. Innentől kezdve más kiállításokon is gyakran utaltak Őrült Lajosként Rionra. Na, igen: Rion elég eleven macska volt!

[...]

Felkérés Hollywood-ból

2012 tavaszának egyik napján Greg és Carol Lane Tresan kerestek meg telefonon. Ők az atlantai Dogworks Ügynökség állatidomárjai. Jan Chambers a Jattican Zots-tól ajánlotta, hogy keressen meg engem (és már Maine Coon tenyésztőket is). Különleges macskát kerestek egy fontos filmszerepre.
Elsőre közöltem, hogy nem érdekel. Ugyanakkor felhívtam Roanne Fulkerson-t a CFA üzleti kapcsolattartóját, hogy ismer-e olyasvalakit, akinek a macskája szerepelt filmekben. Azt ajánlotta, beszéljek Sharyn  Hauck-kal, akinek Bombay kandúr cicája már szerepelt különböző műsorokban és a CFA-nál az év macskája volt 2004-ben. Roanne elmondta, hogy az, hogy fajtiszta cicája TV-filmekben és reklámokban szerepelhetett, jó dolog, mivel szélesebb közönségnek is bemutathatta a fajtiszta macskákat. Megnyugtatott, hogy az Amerikai Emberségességért felelős Szövetség képviselője is jelen lesz a forgatáson, hogy segítsen gondoskodni arról, hogy az állattal jól bánjanak a felvétel során.

A meghallgatás

Felbuzdulva a hallottakon, meghívtam az állatidomár/ügynök Carolt lakásomba, hogy megismerje Riont. Carol férjével és egyben üzlettársával, Greggel érkezett. Rion igazi showműsort mutatott számukra. Vicces személyisége, amellyel már a Kiállításokon is kitűnt, teljes repertoárját megmutatta. A meghallgatás után Tresan-ék biztosak voltak benne, hogy Rion a megfelelő macska a szerepre.

Ekkor árulták csak el, hogy az Éhezők Viadala második filmjéhez, a Futótűzhöz keresnek macskaszereplőt, aki eljátszaná Kökörcsin szerepét. Bár nem olvastam a népszerű regényeket, hallottam a könyvsorozatról és tudtam, hogy az első film nagy sikert aratott és hatalmas rajongóbázisa van. Ez jó móka lehet!

Kökörcsin szerepe

A könyvekben Kökörcsin a "világ legrondább macskája" Primrose Everdeené, a női főszereplő húgáé. Prim azért nevezte el Kökörcsinnek, mert őt a macska piszkossárga bundája az élénk színű virágra emlékeztette. A könyv szerint tehát Kökörcsin nem szép.  Úgy fogalmaz, hogy "betört az orra, hiányzik az egyik fülének a fele, szemének meg olyan a színe, mint a rohadt töknek". Ezen felül pedig a cica jó egerésző, alkalmanként pedig patkányokat is zsákmányul ejt.

Az első filmben Kökörcsin szerepét egy fekete-fehér macska alakította. Úristen! A rajongók teljesen kikeltek magukból, amikor meglátták ezt. Meg voltak döbbenve és felháborodtak, amiért a filmes Kökörcsin ennyire különbözött a könyvben leírtaktól és amit ők olvasás közben elképzeltek. Az Éhezők Viadala könyvek szerzője, Suzanne Collins, Nina Jacobson producer és a Futótűz új rendezője, Francis Lawrence helyre akarták hozni a dolgot. Elhatározták tehát, hogy új cicát választanak a szerepre a második filmre.


Megkaptuk!!

Rion én én Atlantába utaztunk, hogy megismerkedjünk az írónővel és a rendezővel. Ők mondták ki az utolsó szót, hogy melyik macska kapja meg a hőn áhított szerepet. Két másik macska reménykedett még ugyanebben, de végül Riont választották.

Rionnak "szövege" van!

Az ügynök, Carol megkérdezte, hogy meg tudnám-e tanítani Riont, hogy parancsra nyávogjon. Elkezdtünk tehát dolgozni ezen. Megkértem, hogy nyávogjon, amikor pedig megtette, szárított csirke csemegével jutalmaztam. Egy héten belül parancsra nyávogott.
Rionnak nem csak a személyisége nagyon különleges, hanem nagyon okos Maine Coon is!
Azt is megkérdezték, hogy azt meg tudnám-e tanítani, hogy kérésre fújjon valakire, de mondtam, hogy nem - a Maine Coon-okat kedves óriásként ismerik, szóval nem hajlandóak fújni senkire sem.

[... - hadd ugorjam a cicakozmetikáról szóló részt]

Rion a Kiválasztott 1. rész forgatási szünetében lustálkodik

Akció!

Most, hogy Rion Kökörcsin bőrébe bújt, eljött az ideje, hogy hozzászokjon a film díszleteihez. Az első nap kicsit mindkettőnk számára ijesztő volt. Nem igazán tudtuk, mire számíthatunk azon kívül, hogy nagyon hosszú ideig kell majd várakoznunk két felvétel között. Ez mindig így megy a filmes munka során (nekem legalábbis azt mondták). Vittem tehát egy könyvet, hogy olvassak a saját székünkben pihenésképp.

Az első jelenetben, amiben Rion részt vett, valamelyik szereplő sikoltott. Szerencsére bemehettünk a díszletek közé, míg a stábtagok ebédeltek. Rionnal leültünk a kanapéra, az állatidomár Carol pedig elkezdett halkan visítani... majd egy kicsit hangosabban... és még hangosabban - míg Rion akkor is mozdulatlan maradt, amikor valaki torka szakadtából sikított. Ez volt a show-business világába való belépőnk.

A következő hetekben Rionnak gyakran kellett Willow Shields ölében ülnie, aki a filmben a gazdáját, Primrose Everdeent alakította. Rion azonnal megkedvelte Willow-t és Willow is őt. Rion boldogan lustult a fiatal színésznő ölében sok-sok felvétel alkalmával.

Rion Willow ölében


Az Oscar-díjas Jennifer Lawrence, az Éhezők Viadala főszereplője maga is beleszerelmesedett Rionba. Minden alkalommal az ölébe akarta venni, amikor jött a forgatásra. Rion kiváló nagykövete lett tehát a Maine Coon fajtának.

Amikor 2013. novemberében bemutatták Az Éhezők Viadala: Futótüzet, azonnal hatalmas sikere lett, a közösségi média pedig nagyon felkapta, hogy a rajongók mennyire megörültek, hogy Kökörcsin szerepét új macska alakítja [bizony, itt is volt róla szó, mégpedig EBBEN a bejegyzésben :)] Rion mostanra tehát hírességgé vált!

Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott 1. része

Rion ismét visszatérhetett szerepéhez Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott 1. részében, ami újabb csodálatos élményt jelentett. Rion különösen jól teljesítette a "le" és a "marad" vezényszavakat.
A film egyik jelenetében Kökörcsin egy szökőkút peremén ül. Amikor a filmben látjuk, addigra nyolc órája tartott a forgatás. Ez még a legengedelmesebb cicától is hatalmas teljesítmény.


Rion órákon keresztül ült a szökőkút szélén a forgatás kedvéért.

Rion dublőrt kap

Nem akarom, hogy azt hidd, hagytam, hogy a sztárság Rion szőrös kis fejébe szálljon... de valóban lett dublőre. Carol elmondta, hogy Rionnak dublőrre lehet szüksége azon jelenetekben, amikor órákon keresztül nyugodtan kellene ülnie, vagy azokra az időkre, amikor pihenésre van szüksége. Így aztán Rion lakótársa, Panther Hill Josh is csatlakozott a történethez. Ő is elutazott velünk a forgatásra és amikor Rionnak pihennie kellett, ő ugrott be helyette.

Itt a Josh nevű cicát látjuk Kökörcsin szerepében.

Riont két és fél éven keresztül vették igénybe a filmek forgatásához. Mire a Kiválasztott filmek forgatása befejeződött, 9 éves lett. Gazdája - érthető módon - nagyon büszke rá.
Forrás és képek: Pandecats

6 megjegyzés:

  1. JUj. Ez nagyon jó volt olvasni. izgi cikk volt. Jó,hogy mindenki sorra kerül :) Anno az első filmnél én is csak nézte,hogy ezt most hogy gondolták vagy tényleg ,ennyire mindegy,hogy milyen a macska. De megjött az eszük. És,hogy dublőr ? ezt nem is gondoltam volna,nem tűnt fel. Jó persze ez a lényege. De nem tűnt veszélyesnek a jelenetei. habár a zsákos részben majdnem megfulladt szerintem :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Korábban, talán az audiokommentár részleteinek fordításakor én már olvastam, hogy két macska volt. (Bár akkor azt olvastam, egyik a játékosabb, másik a nyugisabb jelenetekre, de eszerint nem pont így volt :)
      De azért egész sok szerepe van annak a macskának. Mondjuk én szívesen olvastam volna részletesebben a Kiválasztott 1. rész forgatásáról, hiszen ott a zsákon kívül szerencsétlen Prim is cibássza szegényt, amikor van a riadó, de a cikk még 2014. november elején íródott (csak most jött szembe velem), gondolom, erről a gazdi még nem írhatott.
      De igen, én is szívesen fordítottam :))

      Törlés
  2. Pont akartam kérni hogy hozz nekünk eg kis infót Kökörcsinről:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha sikerült beletalálnom abba, ami érdekel, bár amúgy ha nem jött volna szembe a cikk, nem biztos, hogy olyan egyszerű dolgom lett volna, mert folyamatosan dolgozom fel az érdekesnek tűnő cikkeket, amit meg nem, azt elteszem. Szóval ha nincs készleten olyan anyag (márpedig most nem nagyon van), akkor nem biztos, hogy csak úgy megtaláltam volna :)

      Törlés
  3. Amikor megláttam, hogy a macska neve Orion, az egyik fanfiction jutott eszembe, amit karácsonykor tettél ki, és Katniss és Peeta kisfiát Orionnak hívták.
    Nekem is tetszett ez a cikk, bár amikor láttam, hogy Josh a dublőr cica neve, ez jutott eszembe.
    Francis: Most Josh következik!
    Josh: Itt vagyok!
    Francis: Én a macskára gondoltam.
    Bár tudom, hogy ez nem lehetséges, mert nem volt olyan jelenet, mikor Josh és a macska együtt voltak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))
      De a Part 2 végén simán lehet ilyen.
      Az Orion a fanficből pedig nekem is eszembe jutott :)

      Törlés