2015. május 1., péntek

Nina Jacobson a Kiválasztott 3D konverziójáról

A héten a Milken Institue Global Conference elnevezésű konferencián egy Trendek a Világ Szórakoztatóiparában című előadásán vett részt, ahol a 3D-s filmek fejlődéséről, a Kiválasztott, 1. rész Kínában bemutatott 3D-s konverziójáról és a Kiválasztott, 2. részének tervezett világméretű 3D-s bemutatásáról beszélt.

 
- Úgy vélem, a 3D-s technológia hosszú utat járt be az elmúlt időszakban... most már sokkal jobban biztosítja az élményt, hogy mintha az ember is benne lenne az egészben. Kínában bemutattuk a Kiválasztott, 1. részét 3D-ben és nagyon bizonytalanok voltunk a tekintetben, hogy ezáltal nem fogják-e úgy érezni a nézők, hogy dicsőítjük az erőszakot, amikor mindvégig az a cél, hogy bemutassuk, mégse dicsőítsük azt. És nagyon ütött, amikor először megnéztem, hogy még az előadásmód is sokkal sokoldalúbb lett azáltal, hogy ezeket a csodálatos színészeket 3D-ben láthattuk. És nem az volt az ember érzése, hogy a dolgok jönnek közel hozzá, hanem, hogy az ember kerül közel a cselekményhez, gyakorlatilag annak közepébe csöppen. És szerintem ez a magával ragadó minőség nagyon hatásos, és a 3D-s technika sokkal kifinomultabb lett, mint volt. De... ennek a lényege igazából a választásban van. Hogy ha akarom, meg tudjam nézni a filmet az iPad-emen, ha akarom, láthassam a saját TV-men, vagy akár a telefonomon, vagy ha akarom, megnézhessem 3D-ben, ha pedig nem, hát nem. Ha erőltetjük a 3D-t, az idegesíti az embereket, mert még mindig sokan nem szeretik. Nem akarnak fizetni érte vagy egyszerűen csak nem tetszik nekik. De ez csak egy lehetőség, és hogy a nézőnek megvan a lehetősége, hogy a számára megfelelő formában láthassa a történetet és természetesen bizonyos piacokon ez egyébként is nagyon fontos.

Szerintem is nagyon fontos dolgot fogalmaz meg Nina, amit én érzékeltem már korábban, ezért is álltam értetlenül egyes hozzászólásaitok előtt. Ez pedig a választás lehetősége. Ha megvan a lehetőség, hogy aki akarja, hagyományos 2D-ben nézze meg, azt miért zavarja, ha van 3D-s verzió is? Így mindenki választhat és ettől senkinek nem kerül többe. Keres rajtunk a Lionsgate így is eleget. :)

A beszélgetés során később arról esik szó, hogy manapság jellemző, hogy nagy márkák vagy az ismertebb színészek nevével próbálják eladni/promotálni a filmeket. Ennek kapcsán Jennifer Lawrence-t hozta fel példaként a sorozat producere:

- Nem tudom elképzelni, hogy az Éhezők Viadala - még a könyvek sikere mellett is - ilyen sikeres lehetett volna Jennifer Lawrence nélkül. Jennifer Lawrence tökéletes a szerepre, egy nagyon modern híresség, nagyon szerény, visszafogott, kedves.
Forrás: QuarterQuellOrg

9 megjegyzés:

  1. Engem az zavar,hogy az utolsó 5 centest is kiakarják "venni" az emberek kezéből. Úgy érzem, a kevesebb néha több (lenne).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De nem kell fizetned érte, ha nem akarsz. Egyszerűen nem értem, mit nem lehet ezen megérteni. Van akinek viszont bejön a 3D, az fizet. Aki meg nem akar, az nem. Ennyire egyszerű. Akkor lenne igazad, ha csak 3D-ben lehetne nézni. De így nem.

      Törlés
    2. Tudom,hogy nem kell fizetnem érte(nem is fogok). Engem ez az elv/viselkedés zavar. Hogy a rajongókkal takaróznak minden döntésüknél, a Kiválasztottat sem a rajongók két szép szeméért bontották ketté és nem is azért mert olyan sok minden történik benne. Ezeknél a döntéseknél egy dologról van szó: a pénzről. (és ez zavar)
      Elméletileg a könyvek és a filmek egyik mondanivalója a médiakritika lenne, de ezt mintha a szerkesztők elfelejtették volna...

      Törlés
    3. Egyetértek Mátéval. A Kiválasztott kettészedése egyértelműen a dupla annyi bevétel miatta történt meg, nem miattunk. És így egy elég unalmas film lett az első rész. Bár meg is kapták érte a (filmkészítők) magukét rendesen...

      Törlés
  2. Nem érted, hogy más mit nem ért, mert bocs, hogy így fogalmazok, de az elvakult fan-ok táborát erősíted.

    HG1 - a dvd és bd kiadáson még csak magyar felirat volt

    HG2 - a film, az első részhez hasonlóan csak feliratosan került a mozikba, DE a dvd és bd megjelenés alkalmával már kaptunk dual szinkront és feliratot (magyar és angol hang és felirat is)

    HG3 1/2 - itt már a szinkront is engedték a magyaroknak vagy fizetett eleget a forgalmazó, mert német nyelvterületen szinkronnal vetítették a filmet, 99%-ban mindent.

    HG3 2/2 - még több pénzt akar lehúzni a nézőkről a stúdió a 3d-vel, mert az elterjedtem, a világszerte ritkaságnak számító 4dx mozitermekhez képest.

    Az pedig tény, hogy a normál 3d az mélységi 3d élményt nyújt, ami szinte egyenlő a nullával.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy az elvakult fanok táborát erősítem-e, azon lehetne vitatkozni, de nem fogok. Te így döntöttél, akkor biztosan így van.
      A baj az, hogy tévedsz pár másik dologban is.
      A HG1 DVD és BD kiadáson van magyar szinkron is, nem csak felirat.

      A HG2, de már a HG1 is szerintem ment pl. IMAX-ben, itt Mo-n is. Itt a HG2-nek volt gyakorlati jelentősége. A Kiválasztott már nem. Tehát ezzel nem akartak több bőrt lehúzni a rajongókról (persze, a könyv kettészedésével önmagában igen).

      Az, hogy a Kiválasztottat lehetett nézni szinkronnal és felirattal is, véleményem szerint a hazai viszonyokon múlt és nem a kintieken. Ezeknél a világjelenségeknél a rajongóknak van egyfajta igényük rá, hogy eredeti hangon hallhassák a filmet, szerintem emiatt is volt még szinkronos verzió. Ugyanakkor hazai viszonylatban csökken a feliratos filmek aránya és egyre durvábban. Lehet, csak nekem tűnik így, de szerintem ez tendencia.

      Hülye nem vagyok, mert nyilván tudom, hogy a bevételnövelés a célja a stúdiónak a 3d-vel. És persze sok minden mással is (pl. a könyv 2 filmben való bemutatásával is.) De mint írtam, nem kötelező 3D-ben megnézni, nem akarják senkire ráerőltetni.

      Azt pedig nem kérdőjeleztem meg, hogy a 3D nyújt-e többet, mint a mélységi élmény, de hát miért is kellene nyújtani. A mélység a harmadik D. De abban egyetértek Nina Jacobsonnal, hogy ez fejlődött az elmúlt időszak során. Nem nézek túl gyakran 3D-s filmet, de amikor igen, élvezem. Ennyi.

      Törlés
  3. Teljesen más élményt nyújt a 3D kacérkododm a gondolattal hogy kétszer nézem meg a filmet 3Dben és 2Dben is. Sőt ha kijön a star wars azt lehet h megnézem Imax 3d-ben (bocs ha nem pont ez a neve) is. És a lényeg tényleg az hogy lehet választani. Én tuti hogy ilyen apróság miatt nem idegesíteném magam, hogy lehet 3D ben is nézni valamit és az drágább. Na bumm, nem járok minden héten sőt minden hónapban se moziba. Azon kevesek alkalmával amikor van mit nézni és értelmes, akkor kifizetem azt a kis pluszt 3D ért, itthon úgy se úgy nézek tv-t.

    VálaszTörlés
  4. Nekem csak az a bajom, hogy én nagyon szeretem az IMAXet, ott meg biztos, hogy 3D szinkronban fog menni szóval nem tudom mihez kezdjek majd.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyanez az én problémám is. Szinkronosan amúgy se nézném meg, és mivel 3D-ben nem látok, ezért amúgy se játszik ez az opció. Persze nem dőlök a kardomba, A kiválasztott első résznél is jó volt a sima feliratos 2D, legalább olcsó.

      Nina meg nyugodtan bevallhatná, hogy a pénz az elsődleges szempont, nem haragszunk érte. Csak mert az első filmeknél még nagyon hangsúlyozták, hogy a 3D-t azért nem akarják, mert azzal a Viadal szórakoztató vonulatát emelnék ki.

      Törlés