2015. május 8., péntek

Boldog születésnapot, Katniss Everdeen!

Az Éhezők Viadalában olvashatjuk ezt:

"Azzal biztattam magam, hogy csak májusig kell kihúzni valahogy, május 8-ig, a tizenkettedik születésnapomig, mert utána már felírathatom a nevemet a tesszeráért, és megkapjuk a gabonát meg az olajat, és lesz mit ennünk."

Hogy véletlen egybeesés-e vagy sem, arról - tudomásom szerint - Suzanne Collins még nem nyilatkozott, de 1429-ben ezen a napon történt, hogy a francia csapatok Jeanne d'Arc vezetésével a felszabadították Orleans városát, ezért Franciaországban május 8-án Jeanne d'Arc tiszteletére emléknapot tartanak. A párhuzam nyilvánvalóan egyértelmű: Jeanne D'Arc olyan reménysugara volt ekkoriban a francia népnek és épp olyan elszántan harcolt, mint a Suzanne Collins alkotta Panemben Katniss Everdeen.

A nap alkalmából a QuarterQuellOrg csapata egy olyan videót készített, amely propaganda videóként is szerepelhetett (volna?) a Kiválasztott 1. részében.

2 megjegyzés:

  1. Azt se felejtsük el, hogy Jeanne D'Arc-ot a forradalom győzelme után kivégezték

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ?? Hogy jön ez ide?
      Így történt, de ebben már nem párhuzamos a két hősnő története, azért nem írtam le, viszont ezzel együtt gyakran hasonlítják őket össze.

      Törlés