2015. február 3., kedd

Miért rontja el a szerelmi háromszög a Kiválasztott 1. részét?

A szerelmi háromszög az Éhezők Viadala sorozatban visszatérő kérdés, ezúttal a Kiválasztott 1. részének filmváltozata kapcsán került elő. Nem állítanám, hogy azonosulni tudnék vagy akár kívánnék e sorok szerzőjével. Kívánok neki még sok-sok romantikus írást :P

Sokan meghalnak az Éhezők Viadala: A Kiválasztott 1. részében. Peeta Mellark és Gale Hawthorne azonban sajnos nincs közöttük.


Oké, ez gonosz volt. Vagyis talán mégsem. A két, Katniss Everdeen kegyeiért versengő szerencsétlen flótás iránti fortyogó ellenszenv az utolsó Éhezők Viadala filmben talán elég erős érv arra, hogy az egyébként kellőképpen erős, szórakoztató és meglepően érett film még jobb lenne, ha ezt a két őrjítő karaktert likvidálnánk belőle - akár halál útján vagy más módon.

Egyetlen komoly hibája van az Éhezők Viadalának, amely az első két film során lassan izzott fel, a Kiválasztott 1. részében viszont megkerülhetetlen pokollá teszi az egészet. A filmek alaptörténete, ahogyan a könyveké is, amelyeken alapulnak nagyjából egyenlő arányban tartalmaz akciót mint romantikát. A romantikus rész azonban nagyon-nagyon gáz.

Hogy mindenki képben legyen, Katniss Everdeen (akit Jennifer Lawrence alakít) egy akaratos kamaszlány Panemből, a disztópikus országból. A 12. körzetben lakik, ahol van egy kérkedő barátja, Gale Hawthorne (Liam Hemsworth), akivel olyan kapcsolatuk van, amiről mindenkinek azt mondják, hogy "de TÉNYLEG nincs köztünk semmi", aztán senki sem hiszi el.

A felkavaró fordulat a tragédiában, hogy Katnisst kisorsolják, hogy részt vegyen az Éhezők Viadalán, amelyben a különböző körzetekből származó kamaszok küzdenek meg egymással életre-halálra, saját körzetéből pedig Peeta Mellark (Josh Hutcherson) vesz még részt, a pék fia, aki a könyvben erős és komor, a filmben viszont egy anyámasszony katonája.

Katniss és Peeta románcba kezd az Éhezők Viadala alatt, hogy megkedveltessék magukat a TV-nézőkkel és növeljék túlélési esélyeiket. Időközben a színlelt és valódi érzéseik közötti különbségek elhalványulnak. Gale kissé féltékeny lesz, amint végignézi mindezt. Katniss nem tudja, ő hogyan érez. Az egész nagyon nyomasztó.


Talán mert már kulturálisan is erre vagyunk hangolódva az Alkonyat sorozat Team Edward vagy Team Jacob-féle ostobasága óta, - vagy talán magának, Suzanne Collins írónőnek volt ez a szándéka - az Éhezők Viadala rajongók azonnal rákattantak a történet szerelmi háromszög szálára, és még a könyvekben is legalább olyan fontos szerepet játszik, mint a fő ne-öljenek-meg-a-Viadalon-majd-mindez-egy-halálos-forradalomhoz-vezet-hogy-legyőzzük-korrupt-kormányunkat szál.

Amikor a könyveket filmekké adaptálták, Peeta és Gale kiválasztása igazi Viadallá alakult, mivel a Csillogás Városának minden fiatalja a jövő Robert Pattinsonának képében látta önmagát, a sorozat rajongói pedig minden egyes hibásnak vélt szereplőválogatás győztesére vadászdarázs rajokat eresztettek volna.


A szereplőválogatás és ezen látszólag lebilincselő szerelem filmes ábrázolása iránt érzett izgalomnak lehetőséget kellett volna teremtenie, hogy ez a szerelmi háromszög egyfajta kikapcsolódást jelenthessen az Éhezők Viadala filmekre jellemző izgalomból. És mivel Collins okosan írta a történetet, belső viaskodásra számítottunk, hogy oda-vissza táncolunk majd azzal kapcsolatban, hogy végül melyik fiú mellett kellene döntenie Katnissnek (és sajnáljuk a másikat).

Ám Hutcherson és Hemsworth alakítása és ennek az úgynevezett szerelmi háromszögnek a filmben való ábrázolása eredményeképp a Team Peeta vagy Team Gale kérdése a búzakenyér vagy a teljes kiőrlésű, sokmagvas kenyér vásárlása közötti döntéshez hasonlít. Mindkettő állott és unalmas és bármelyiket is választja az ember, a végén egyik sem lesz az igazi.

Az elején még volt valami előremutató abban, ahogyan az Éhezők Viadala filmekben kezelték ezeket a románcokat. Nem csak az, hogy a legritkább esetben történik csak olyan, hogy egy női főszereplőjű kasszasiker filmben a fickó a bajba jutott virágszál: Peeta Mellark egy olyan 75 kilós krumpliszsák, amelyet Katnissnek mindenhova magával kell rángatnia, aki nem tud meghozni egy helyes döntést, aki folyton bajba kerül. Még a Kiválasztott 1. részében is Peetát kell megmenteni és Katniss az, aki részt vesz a szabadítási akcióban.

Ebben azért lenne valami izgalmas... ha az ember szeretné Peetát. A könyvekben mindig körüllengte egyfajta szomorúság, ami miatt az ember együttérzett vele. Mindig úgy tűnt jobban szereti Katnisst, mint ahogy a lány szereti őt. Esetlensége jópofa volt. Sokkal inkább volt aranyos, mint gyönge, de emellett még így is férfias volt.


De talán ez a túlzott komolyság, amivel ábrázolják őt a filmben, vagy talán ez a bicskanyitogató stílus, ahogyan a film bemutatja ezt a románcot, éri el azt, hogy az embert úgy nagy általánosságban is idegesíti Peeta. Így aztán a Kiválasztottban, amikor átmosott aggyal a Kapitólium szócsövévé válik, az ember egyszerűen síkideg lesz, hogy mindent elront Katnissnek és a lázadóknak. Nem akarjuk, hogy megmentsék. Csak fogja már be.

A Kiválasztott 1. rész a legnagyobb ballépés az egész "tenni kéne valamit, hogy Katniss dönteni tudjon, melyik szerencsétlent választja" kérdésben, bár Gale története szempontjából ez az egész kudarcra van ítélve. Jól látod, a szerelmi történet ívének most érkeznénk el azon pontjához, amikor végre azért kellene szurkolnunk, hogy Katniss őt válassza.

Az első néhány filmben Gale, vagyis Hemsworth arra van kárhoztatva, hogy csak néhány szomorú arckifejezést mutasson, ami a narratív megfelelője annak, hogy malmozik, míg végre a Kiválasztottban ő is bekapcsolódhat a történetbe. Ő is benne van abban a lázadó csapatban, amely megmenti Katnisst. Ő van mellette, hogy vigaszt nyújtson, amikor a lány felébred a 13. körzetben, támogatja Katnisst, míg a lázadás arca lesz, és ha lehetősége nyílik rá, csókokat lop tőle. De hogy ők ketten együtt? Azt senki nem veszi be.


A Vulture szerkesztője, Lindsey Weber hosszan belemegy abba, hogy a Kiválasztott 1. részében miképp árulták el a Team Gale-t, konkrét sorokat és ami még fontosabb érzelmeket kiemelve a könyvből. (A filmes Gale-en nem igazán lehet komolyabb érzelmeket felfedezni, mint hogy milyen szép szeme van.)  A filmekben a romantikus szálnak ez a szétszórt és esetleges kezelése nem működik. A könyvben hosszú, határozott pillantásokról van szó, napokat tölt Katniss és Gale kettesben, egymás kezét fogva, egymást támogatva.

A filmben azonban egyetlen jelenetük van négyszemközt, amikor együtt vadásznak. Ezen a ponton el kellene ájulnunk, a közöttük lévő vonzódástól. Ehhez képest az jár az ember fejében, hogy mi a fenét keres itt ez a jelenet?

A Kiválasztott 1. része minden alkalommal csikorogva áll le, amikor a romantikus szál következne a történetben. A filmek sokkal inkább az akcióról szólnak, mint a könyv. Ahogyan Weber is írja, a filmben "Katnissnek inkább ellentmondásos hősnek kellene lennie, nem pedig romantikus vezéralak lenne". És ez így jó. Mondhatni nagyszerű. Ez a lány mindenkit legyőz. És senkit nem érdekel, hogy a végén Mrs. Mellark vagy Mrs Hawthorne lesz-e belőle."

Egy filmben azonban, ami eleve több, mint két órás és még így is csak egy két részes befejezés első fejezete, sokkal jobb lenne, ha ennek a két szerelmes főszereplőnek és ezáltal nekünk sem kellene ennyit szenvedni.
Forrás: DailyBeast

8 megjegyzés:

  1. Sziasztok!
    Még nem ismertek .Jázmin vagyok. De rólam elég ennyi. Nem tudom igazán milyen Team vagyok. De míg az Éhezők Viadala 1-re voltam nagyon rácuppanva, addig én Team Peeta voltam. Most nem tudom. Egyszer Gale egyszer Peeta. Most éppen Peeta-párti voltam amikor hirtelen Gale lett a rokonszenves.
    És lenne egy kérdésem:
    Hogy Gale miért játsza el, hogy szomorú?Hogy csókot lopjon?

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok.
    Még nem ismertek. Jázmin vagyok. De rólam ennyit.
    Én nem tudom milyen Team vagyok. DE!!!!! Mikor az első részre voltam rácuppanva akkor Team Peeta voltam(Tudom,hogy ezért a kijelentésért járna egy megkövezés). De az idők változnak. Egyszer Team Peeta egyszer Team Gale. Most nem tudom mi vagyok. Legutóbb Team Peeta voltam(Újabb megkövezés :-) )De amint elolvastam a cikkedet rögtön Team Gale lettem.
    De tulajdonképpen Gale miért nem vallja be Katniss-nek, hogy odavan érte?

    VálaszTörlés
  3. Jázmin! Előbb-utóbb megjelenik ám a megjegyzésed, csak késleltetve, "moderálás" után. Szóval, ha nem öncélúan rosszindulatúskodsz illetve nem linkekkel házalsz, akkor megjelenik, amit írtál, csak később. Türelem. :)

    A kérdéseidre:
    Gale szerintem nem eljátssza, hogy szomorú itt, hanem tényleg az. Azt viszont én magam sem tudom megmondani, hogy miért nem küzd meg jobban Katnissért, ez az egy nagy hibája a karakternek (szerintem).

    Azért meg szintén nem jár megkövezés, hogy ha az egyik vagy másik srác karaktere jön be Neked jobban. Nem biztos, hogy egyetértek Veled (vagy más) minden esetben, de szerintem, ha normálisan fejted ki a véleményed, tiszteletben tartja mindenki. De esetedben így is volt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem pont hogy az illik a karakterhez, hogy nem küzd jobban Kathinisért. Ha jobban küzdene, akkor olyan lenne, mint Peeta, de pont ez a lényeg, hogy teljesen más egyéniség. :) Szerintem. De csak itt belefecsegek mindenbe. Szóval így utólag is bocs. :)

      Törlés
    2. Mondjad csak. Lehet én látom rosszul :)

      Törlés
    3. És se tartanám ezt Gale hibájának. Miért is lenne az hiba, hogy számára csak ennyit és több erőfeszítést nem ér meg Katniss? Ez számomra egyszerűen csak arra utal, Kinek Ki mennyire fontos. :) Persze másnak biztos mást jelenthet ezek az „utalások”.

      Törlés
  4. Fúú, hát ennek a cikknek az írója baromi ellenszenves. :D Főleg, hogy végig T/1-ben beszél, holott nem hiszem, hogy túl sok olvasó volna, aki egyetért vele. :) Sosem értettem ezt, ha valami ennyire negatív valaki számára, akkor miért nem keres valami más témát, amivel jobban azonosulhatna?! :/

    VálaszTörlés
  5. A cikket én is egy kicsit túlzásnak érzem, de van benne némi igazság szerintem.
    Meglátásom szerint Peeta karaktere lehet hogy egy kicsit komoly, azért nem"túlzottan", de "gyengének" biztos nem nevezném, ennyi mindenen keresztül ment és még így is képes szeretni, ha ez gyengeség...
    Gale karaktere a filmben nekem egyáltalán nem lett szerethető, míg a 3.könyvben (akárhányszor is olvasom újra) elnyeri a tetszésemet, újra és újra.

    VálaszTörlés