2015. február 27., péntek

Kurt és Bart a Kiválasztott 1. rész jelmezeiről

Bár már többször volt szó a témáról, az urak tudnak még újat mondani. :)

Az Éhezők Viadala rajongói jól tudják, hogy a tehetséges és érző-szívű Cinna mindig a legemlékezetesebb szerelésekbe öltözteti Katnisst, legyen szó harcról vagy a Kapitóliumban való megjelenésről. A filmekben nyilvánvalóan a jelmeztervezők veszik át a szerepét, mindegyik alkalommal más-és-más. A 2012-es első filmben Judianna Makovski volt felelős a jelmezekért, őt a Futótűzre Trish Summerville váltotta. Ám a sorozat utolsó részében Francis Lawrence a Kurt és Bart nevű divattervező párossal dolgozott, akik korábban a Mielőtt meghaltam és a Vonzások című filmekben tették le kézjegyüket.

Kemény munka várt rájuk, hiszen a Kiválasztott 1. és 2. része a trilógia legsötétebb és legridegebb fejezetei. Már nincs Viadal, és bár a Kapitólium továbbra is fényűző (és hivalkodó), sokkal kevesebb jelenet játszódik ott. Ehylett Katniss a 13. körzetbe utazik, hogy annak földalatti világából lázadást szítson. A lángra lobbanó és fecsegőposzátává változó ruhák ideje a múlté, helyüket a körzet egyenruhái és Katniss harci Fecsegőposzáta szerelése veszi át. A Jelmeztervezők Egyesülete a Fantasyk Világa Kiválóságai címre jelölték Kurtot és Bart-ot, ahol február 17-én a Hobbit: Öt Sereg Csatája és a Vadregény jelmeztervezői ellen szállnak harcba [a díjat végül a Vadregény jelmeztervezője/i nyerte]. 

Röviden beszélgettünk a párossal a csodálatos Fecsegőposzáta szerelésről, Effie Trinket őrült improvizációiról és szegény szerencsétlen Peeta öltönyéről is.


Elolvastátok a könyveket felkészülésként és ha igen, melyik volt a kedvencetek?
Amikor először beszéltünk Francis Lawrence-szel, még nem készült el a forgatókönyv, így elolvastuk a könyvet, hogy felkészülhessünk. Azonnal izgatottak lettünk, hogy mennyivel másabb ez a történet és hogy mennyire más irányba viszi a karaktereket, mint az első két film. 

Ami a könyveket illeti, a legizgalmasabb ruhák az első két részben vannak, amelyekben a Viadalok állnak a középpontban és a megnyitóünnepségek, amelyek rengeteg kreativitást tesznek lehetővé. Nem aggódtatok amiatt, hogyan kezelitek majd ezt a jóval ridegebb befejezést?
A sorozat nagyon erős vizuális hatásokat tartalmaz, az előttünk dolgozó jelmeztervezők hatalmas munkája nagyszerű örökséget jelentett. A Kiválasztottban megmutathattunk néhány olyan körzetet, amelybe korábban csak bepillantást nyerhettünk, és ami a legfontosabb, egy teljesen új terepet térképezhettünk fel a 13. körzetben. Nagyszerű volt egy ilyen föld alatt élő társadalmat felfedezni, akik ilyen egyszerűen öltözködnek. Szem előtt tartottuk az egyéniség pszichológiáját, az egyén céljait az öltözködés által egy társadalomban, és ezeknek nagyon fontos céljuk volt a forradalom kapcsán. Olyan apró részletekre koncentráltunk, mint a színek, hogy valami be van-e gombolva vagy nincs, vagy hogy valamin hány gomb van egyáltalán.

A Kiválasztott melyik karaktere jelmezének tervezését vártátok a legjobban és miért?
Ami nagyon klassz volt, hogy mindegyik karakter nagyon jól fel volt építve, szóval nagyon inspiráló volt őket elhelyezni egy olyan világban, ahol a ruhák nagyon meghatározottak és praktikusak. Hogyan viselik ezek a karakterek a ruháikat, mivel teszik sajátjukká azokat? Azonban tény, hogy Katniss Fecsegőposzáta ruhájának tervezését vártuk a legjobban.

Milyen kihívást jelentett a Fecsegőposzáta ruha megtervezése?
Egy váratlan fordulat szerint ezt a ruhát még Cinna tervezte, szóval az, hogy gyakorlatilag vele kellett képzelnünk magunkat az ő helyébe és látni, amiként ő látja, milyen lesz benne Katniss, az klassz rész volt. Nagyon fontos volt, és nem csak számunkra, hanem Francis Lawrence számára is, hogy a ruhától Katniss ne legyen szuperhősös és ne legyen benne túl feltűnő. Cinna valami csodálatos ruhát tervezett számára, de ez nem a Kapitóliumnak szól. Cinna tudta, hogy Katniss lesz majd a forradalom jelképe, aki egyben katona is. Szintén nagyon fontos volt, hogy a ruha elemekből álljon és lehessen viselni ünnepélyes formában is, szárnyakkal, ha pedig azt levesszük, akkor pedig nagyon praktikus legyen. Nem akartuk, hogy szárnyakkal a hátán kelljen Katnissnek rohangálnia.

Mi volt a legjobb része Katniss jelmeze elkészítésének vagy mi igényelt a legtöbb kreativitást?
Merítettünk némi ihletet néhány történelmi harci páncélzatból és japán íjászfelszerelésből, felhasználtuk a fecsegőposzáta madár "valódi" tulajdonságait is, majd végül mindezt hozzáigazítottuk egy igazán karcsú és teljesen katonai jellegű páncélzathoz Katniss számára. Jen nagyon szerette, mert tényleg nagyon vagányul nézett ki és könnyen is tudott benne mozogni. Azt akartuk, hogy kényelmesen érezze magát az akciójelenetek során.


Beszéljünk egy percet Peetáról is: ő még mindig a Kapitóliumban van és borzalmas gyötrelmeken megy keresztül. Hogyan akartátok elérni, hogy ruházata különbözzön korábbi kapitóliumi viseleteitől? Bonyolult inggallérja olyan, mintha origami lenne.
Az alapötlet az volt, hogy a Kapitólium még mindig büszkén mutogatja és semmi kétség, hogy ők öltöztetik, így a megjelenése összhangban van az elősző részben látottakkal. Három színnel ábrázoltuk érzelmi átmeneteit. Fehérrel kezdtünk, amivel a tisztaságára és szimbólum szerepére akartunk utalni, ebből feketére váltottunk, végül szürkére, amikor a legrosszabb állapotban van. Az ingnyakak és a nyakkendők arra utalnak, hogy a Kapitólim szó szerint nyakon ragadta.

Az ő ruhája teljesen egyedi vagy vettetek át elemeket más tervezőktől? 
Mivel a divat világából érkeztünk, mindig is szerettünk együttműködni más tervezőkkel. Peeta például Maison Margiela, Juun J, Byungmun Seo, Unconditional és Les Hommes darabokat viselt, olyan darabokkal egyetemben, mint például az az egyedi gallér, amelyet Alexis Bittarral együtt terveztünk.


Effie Trinket megy át a legradikálisabb változáson - ő mondjuk soha nem volt az a praktikus darabokat viselő típus. Sok elképzelés volt az ő felöltöztetésére?
Az Effie-hez való hozzáállásunk nagyon spontán volt. A szó szoros értelmében kitettük ezeket az egyendarabokat a polcra, és azt mondtuk, lássuk, Effie mit hozna ki ezekből. Igazi lázadás volt. Nagyban inspirált  Little Edie a Grey Gardens-ből, aki egy igazán egyedi és különc divatikon, aki néhány igazán durva párosítással rukkolt elő, mert ezt kellett tennie. Néhány olyan dolgot vetettünk fel Effie esetében, amit még a bulizós időszakunkból hoztunk, például, hogy hordjon harisnyát ingként vagy hogy gomboljunk össze két inget, hogy egy négyujjas ruha legyen belőle.

Engem először Rosie the Riveter-re [Rozi, a szegecselő] emlékeztetett. Ilyesmi volt a cél?
Ez mondjuk várható volt a kendő miatt, hiszen már nincsenek parókái és így jól be is illeszkedik a 13. körzet lakói közé. Ezek a kendők aztán egyre bonyolultabbak lettek, ahogyan Effie is használná őket.


Nos, egy olyasvalaki, mint Cressida, akit Natalie Dormer alakít, sokkal szokatlanabb látványt nyújt, azáltal, hogy a feje fél oldala le van borotválva és indák vannak tetoválva a haja helyére. Ezt ti találtátok ki vagy a sminkes és fodrász szekció?
Francis mutatott egy képet egy lányról, akinek csak a fél feje volt leborotválva és mi egyhangú IGEN-t mondtunk rá. Szerintem ő is a forgatási képeken és azokon kívül is nagyon dögösen néz ki.

Az utolsó könyvet két filmben mutatják be. Sok új szerelésre számíthatunk az utolsó filmben?
Aki olvasta a könyvet, az tudja, hogy még sok minden várható a kötet második felében. Izgatottan várjuk, hogy a rajongók láthassák ennek a nagyszabású történetnek a befejezését.
Forrás: MTV

6 megjegyzés:

  1. Peeta-nál nagyon jól ábrázolták a 3 öltönyének színeit, mind metaforikusan mind látványilag. Ez nekem már akkor szembetűnt mikor a filmet néztem, így elismerés!:) Bár ha azt nézzük, hogy "lelki-állapot" alapján ötletelték ki, nekem nem fér össze, hogy miért nem a fekete színt hagyták utolsónak.. A szürke jobb lett volna másodikként, átmenetet képezve. Na mindegy, ebbe nem fogok belehalni, mindenesetre tényleg nagyon ötletes! A gallér is jó jelkép volt, szinte tényleg folytogatta a nyakát, főleg az utolsó. Továbbá tetszett, hogy Effie kendőét is mennyire variálták, egyre vagányabb lett!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ezt én sem értem, miért nem fehér-szürke-fekete a sorrend.

      Törlés
  2. Ancsi,ezt a hozzaszolast nem kell kitenned,de mondom,h az utolso kerdesnel azt irtad ,,a filmet ket konyvben mutatjak be" ez nem forditva igaz? :D Berni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaja, elírtam. Köszi, hogy szóltál, javítottam is :))
      De legalább látom, hogy van, aki olvas :))

      Törlés
    2. Más is olvas, csak nem koentel!;)

      Törlés