2015. február 28., szombat

Kiválasztott 1. rész: Mi a helyzet a film végével?

Miközben a Kiválasztott 2. részére előretekintő cikkek is egyre gyülekeznek, azért vannak még visszatekintő cikkek is, amelyeket érdemesnek tartok kitenni. Nem rémlik például, hogy beszéltünk-e részletesebben a film végéről, de a Yahoo Movies cikke most azt tárgyalja. És lesz is még hasonló.

Mivel a film címében szerepel, hogy "1. rész", a mozilátogatók valószínűleg tisztában voltak azzal, hogy csak egy fél filmet kapnak, amikor besétáltak az Éhezők Viadala két-filmes utolsó fejezetének első felére, a Kiválasztott 1. részére. Mégis, ahogyan néhány kritika rámutatott, a filmesek a lehető legnagyobb csalódást okozó pillanatban szedték szét a két részt a Mátrix - Újratöltve és Forradalmak óta. 

Már maga a Kiválasztott, a teljes könyvváltozat is elég megosztó lett - néhány rajongó úgy érzi, túl sok elvarratlan szál maradt, és hogy Katniss maga is belerokkant Suzanne Collins írói munkásságába. (Egy olyan karakterként, aki az első két könyv minden akciójának középpontjában állt, sérülései miatt több alkalommal kiszorul az események sodrásából.) Bár a filmmel kapcsolatos morgásokra nagyszerű ellenérv az a tény, hogy a film készítői az összes fontosabb pillanatot megmentették, és hogy előkészítették a 2. részt; A Kiválasztott 1. rész azonban így sem több, mint egy elnyújtott előjáték egy háborúhoz, amit még egy újabb évig nem láthatunk.


Számítógépes animációktól hemzsegő akció jelenetek helyett a film Katniss sérült lelkére összepontosít, miközben a lány beleegyezik, hogy a 13. körzet által vezetett lázadás eszközeként használják. Ez idő alatt még Peeta miatt is aggódik, akit Snow elnök tart fogságban a Kapitóliumban. Az 1. rész Peeta mentőakciója felé halad, amelyben egy csapat lázadó katona vesz részt (köztük Katniss másik gyakorlatilag barátjával, Gale-lel), és afelé, hogy megtudjuk, Peeta egyfajta erőszakos alteregója lett egykori önmagának. A Snow-elnök által előírt temérdek kínzás és vadászdarázs méreg által végrehajtott agymosás eredményeképpen a fiú kész megfojtani egykori társnőjét, akivel jóban-rosszban összetartottak az Arénában és aki mostanra a lázadás szimbólumává vált. A film akkor ér véget, amikor Katniss döbbenten figyeli egy plexiüvegen át, amint Peeta kórházi ágyában vonaglik.




Ez a csöndes, pesszimista lezárás már túl sok egy eleve nagyon komor filmnek még akkor is, ha ez illik a posztapokaliptikus szabványok közé. Nem mintha az Éhezők Viadala eddig is lazaságáról és könnyedségéről lett volna ismert, ám az előző két rész olyan pillanatban ér véget, amikor a nehézségekkel szembeszállva Katniss végül győzelmet arat. Tekintettel arra, hogy a dolgok csak még rosszabbá válnak számára innentől kezdve, nincs reális lehetősége annak, hogy a Kiválasztott 1. részének végét is hasonló győzelemmel zárja, hacsak a történetet jelentősebben át nem írják. (És már így is elég sok változtatás történt a könyvből filmre adaptálás során, többek között Elizabeth Banks Effie-kének megjelenése a 13. körzetben illetve Julianne Moore Coin elnöke jelenlétének fokozása.)

Ám a film készítői vitathatatlanul kicsit előrébb vihették volna a történetet, hogy még izgalmasabb függővéggel zárulhasson a film. Például ahelyett, hogy közvetlenül Katniss és Peeta találkozása után fejezték be a filmet, mi lett volna, ha mutattak volna egy keveset abból a próbálkozásból, hogy miként próbálják a lázadók visszatéríteni Peeta agyát? Jennifer Lawrence és Josh Hutcherson képernyős kapcsolata mindig is a sorozat erőssége volt, a Kiválasztottból azonban ez hiányzik, mivel Katniss és Peeta el vannak választva egymástól. Egy olyan záróképben, amelyben Peeta agya átjut a ködön és felismerné Katnisst anélkül, hogy azonnal a torkának akarna ugrani, a sok-sok depresszió után némi pozitív érzéseket is kelthetett volna a nézőkben.

Másik lehetőség az lehetett volna, ha a film záróképeiben felvetik a lázadás következő lépését - hogy a harcokat közvetlenül a Kapitóliumban folytatják - és Coin elnök megkérdőjelezhető döntését, hogy hagyja, hogy Peeta is csatlakozzon az osztaghoz. Egy olyan záróképet kaphattunk volna, amelyben a mentálisan bizonytalan Peeta és az érzelmileg instabil Katniss felszállnak egy gépre, amely egy olyan csatába viszi őket, ahol össze kell fogniuk, ugyanakkor mindkettejük jövője tartogathat meglepetéseket. Lett volna bőven lehetőség Birodalom Visszavág típusú befejezésre. Sok minden van, amit szeretünk a Kiválasztott 1. részében (Lawrence énekhangját, Kökörcsin visszatérést és a Philip Seymour iránti tisztelet kifejezését a végefőcímben), de talán egy kicsit ütősebb zárásra lett volna szükség, nem ilyen nyafogósra.
Forrás: Yahoo Movies

No, hát én sem értek egyet, még lehet, ki is fejtem, miért, de addig mondjátok el Ti is a véleményeket nyugodtan, kommentben, ha van hozzáfűznivalótok.

2 megjegyzés:

  1. Amint írtam emailben Ancsinak is, szerintem ennek nem így kell befejeződnie, és egyáltalán nem is van így jól, hogy 4 filmbe belezsúfolják az egészet, mert ha belegondolunk, milliárdokat hozott ez a pár film, hiszen zseniálisan jó lett, ha folytatnák 8-9 akár 10 részben, vagy csinálnának róla egy sorozatott a pénz 10-15szörösét is visszahozná, és felejthetetlen élményt okozna azoknak akik megnézik. Mindenesetre én bizakodó vagyok, mivel ezt találtam az imént http://cinestar.hu/johetnek-az-ehezok-viadala-folytatas-es-elozmenyfilmek/ Ancsinak szeretném megköszönni, hogy igaza volt ő itt mindent leírt ez egy remek blog!Titeket pedig szeretnélek megkérni arra, hogy ha tudtok olyan írásos bizonyítékot ami alátámasztja, hogy a Kiválasztott 2. részén kívül lesz folytatása a THG-nak akkor kérlek írjatok egy mailt a donegman444@gmail.com emailra, vagy ide bejegyzésbe!Előre is köszönöm!Ancsi nekedis mégegyszer, ez egy remek blog! ;)

    VálaszTörlés
  2. Nem értek egyet a cikkel én se. Peeta visszatérítése már teljesen más téma, az első film nem erre ment ki, direkt van a pesszimista befejezés. Az, hogy valami pesszimista és ütős, nem zárják ki egymást. A Kapitólium pedig egyértelműen túl késő, akkor a második résznek kb. a fele az lenne, hogy a 451 nyomul előre a városban. Már korábban is írtam, hogy legfeljebb addig vittem volna, hogy Katniss a 2. körzeti kirándulás mellett dönt.

    VálaszTörlés