2015. február 17., kedd

Francis Lawrence a Snow-Peeta törölt jelenetről

Izgalmas nap volt a tegnapi, amikor a Kiválasztott 1. részének mai amerikai iTunes megjelenése és vélhetően a szintén kinti President Day okán a Lionsgate hivatalosan is megmutatta nekünk az egyik legjobban várt törölt jelenetet, amelynek címe: Én nem kér(l)ek! //Ma amúgy palacsinta-nap van kinn, erről is van Éhezők Viadala anyagunk ITT :D //

A jelenttel kapcsolatban a HuffingtonPost beszélt Francis Lawrence rendezővel, ezt a cikket fordítom most Nektek. Izgi! :)


Ha az Éhezők Viadaláról van szó, minden út a Jennifer Lawrence által alakított Katnisshez vezet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Francis Lawrence rendező, aki a Futótűz és mindkét Kiválasztott film rendezéséért felelős, idegenkedne attól, hogy megmutassa, mi történik, amikor főszereplője nincs képernyőn.

- Míg a könyvek annyira Katniss-központúak, és minden egyes jelenet amit látunk, hallunk és átélünk, Katniss szemszögén keresztül látszik, a filmben azonban lehetőségünk van arra, hogy egy kicsit eltávolodjunk ettől. - mondta Lawrence a HuffPost Entertainment-nek. - Van azonban egy határ, amikor érződik, hogy egy-egy jelenet nem működik. 

Ez a törölt jelenet egyike azoknak. A jelenet, amely a film első felében jelent volna meg, - és amelyet a Lionsgate egy világméretű felhajtás és kincsvadászat közepette adott ki hivatalosan [erre a kincsvadászatra és felhajtásra még visszatérünk a héten :)] - egy Snow elnök (Donald Sutherland) és Peeta Mellark (Josh Hutcherson) között játszódó beszélgetés, amely során a kétszínű elnök azt követeli foglyától, hogy segítsen elfojtani a közelgő forradalmat. 

- Ha megnézzük a Futótüzet, akkor ott vannak olyan jelenetek, amelyekben Katniss nincs jelen, amikor Snow Katniss-szel kapcsolatos terveket gyárt és ezekről beszélget Plutarch-kal. - mondta Lawrence. - Ilyen jelenetek ebben a filmben is vannak, és úgy gondoltuk, lesz rá alkalmunk, hogy Snow elnökhöz kapcsoljunk és lássuk, ahogyan Peetával beszél. Valami oknál fogva azonban, talán mert nem közvetlenül Katnisshez kapcsolódik, ez nem érződött működőképesnek. Mintha kibillentünk volna az egyensúlyból. Kicsit úgy éreztük, így túl sok olyan információhoz jutnánk, amely Katniss előtt örökre titok marad. Így olyan lett volna, mintha többet csalnánk a kelleténél.

Ahogy Lawrence magyarázza, nem csak az volt a baj, hogy Katnisszel ellentétben a közönség láthatta volna, hogy Peeta épségben van, de így a történetvezetés fonala is sérült volna.


- A Kiválasztott 1. részének nagy drámai kérdése, hogy visszakapjuk-e Peetát? Jól van-e Peeta? - mondta Lawrence. - Ha a film közben láttuk volna, hogy Peeta életben van, jól van, és hogy behívatják egy szép környezetbe egy megbeszélésre, azzal kicsit csökkent volna a mozinézők feszültsége. Túl sokat elárult volna. Így aztán a fenti okokat együttvéve inkább lemondtunk a jelenetről.

És míg Lawrence azt mondta, a jelenet kivágása végső soron egyszerű döntésnek bizonyult, azért ez egy problémát is felvet: ez a jelenet egyike azoknak is, amelyekben Snow elnök valódi természete is megmutatkozik.

- Tudom, hogy Donald nem örült neki, amiért ezt a jelenetet kivágtuk. - mondta Lawrence. - Ez vele kapcsolatban elég bonyolult helyzet volt, mert nagyon óvatosan bánunk minden perccel, amelyet vele töltünk a képernyőn. Az a célunk, hogy pártatlanul mutassuk be Snow elnök filozófiáját. 

- Szeretem azt a jelenetet Peetával. - mondta Sutherland tavaly egy HitFix-nek adott interjújában. - De nem illeszkedett az összképbe. Ez nem derült ki egyértelműen, amikor megírtuk a jelenetet, de olyan kedves jelenet volt. Olyan kedves. 

Nos, a rajongók végre láthatják, mire is gondolt.
Forrás: HuffingtonPost

1 megjegyzés:

  1. Teljesen megértem Francis Lawerence döntését, hogy kihagyta ezt a részt. Imádom Donald Sutherlandet és sajnálom hogy kimaradt ez a jelenet, de legalább mi is láthattuk, nem csak a film készítői. Tetszett az a pillanat, amikor Snow elnök az unokájával beszélget Peeta érkezése előtt. És ennek a cikknek a végén D.S. szavai: "olyan kedves jelenet"... Sajnálom hogy kimaradt, mert szerintem zseniálisan alakítja Snow elnököt és számomra minden perc lenyűgöző, hogy miként kelti életre őt.

    VálaszTörlés