2015. január 18., vasárnap

6 dolog, amit alig várunk a Kiválasztott 2. részéből

Nos, lassan hangolódjunk az utolsó filmre is. Ez a cikk még az első Kiválasztott film megjelenése után került elő, de eddig még nem volt időm rá, hogy kitegyem. Ma meg úgy látom, Kiválasztott, 2. napot tartok, holnap meg már jön az első visszaszámlálás a filmig :)

Mostanra legtöbben legalább egyszer már láttuk Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott 1. részét, és bár káprázatos volt, alig várjuk, hogy láthassuk a történet epikus befejezését. Még közel egy év, mire láthatjuk a Kiválasztott 2. részét, de mivel egyelőre nem sok remény van rá, hogy a közeljövőben előzetest láthassunk belőle, ezért mi megyünk bele, mire számíthatunk Suzanne Collins utolsó regényének feldolgozásától. Íme azok a pillanatok, amelyeket a legjobban várunk a filmből, amelyben Jennifer Lawrence utoljára bújuk Katniss bőrébe.

Vigyázat, spoileres írás!

1. Peeta gyógyulása


A Kiválasztott 1. része ott fejeződött be, hogy Peetát kimenekítették a Kapitóliumból, ám a Josh Hutcherson által alakított pékfiút immáron nem kábítja el Katniss iránti szerelme. A könyv rajongói tudják, hogy hosszú időbe telik, mire a 13. körzetben Peetát helyrehozzák a Snow elnök által elrendelt agymosásból, de érdekes lesz látni, Francis Lawrence mennyi időt szentel ennek a filmből (végülis sokmindent be kell még mutatnia), hisz Collins sok részlettel ellátott minket azzal kapcsolatban miképp próbálják Peetát meggyógyítani, többek között gyermekkori barátja Delly Cartwright bevonásával, hogy Katnissről szóló videókat nézetnek vele és megpróbálják felébreszteni iránta érzett pozitív érzéseit, és Finnick és Annie esküvői tortáját is ő dekorálja, hogy részt vehessen ezekben a nyugodtabb eseményekben is. Ám a dolgok nem feltétlenül a terv szerint haladnak, amikor Peeta adandó alkalommal meggyilkol egy jófiút, a végén pedig minden Katnissen múlik: vajon el tudja érni, hogy Peeta régi önmaga legyen?


2. Finnick és Annie esküvője

Az 1. rész egyik szívmelengető pillanata, amikor Annie és Finnick újra találkoznak, mi pedig izgulhatunk, hogy az utolsó filmben legalább egy rövid bepillantást kaphassunk az esküvőjükből. Amellett, hogy ez egyike az utolsó kötet nagyon kevés boldog pillanatának, a lakodalom a lázadók propagandaháborúja szempontjából is fontos szerepet játszik.

3. A legnagyobb háborús jelenetek még hátra vannak


Az 1. rész világpremierjén Francis Lawrence filmrendező azt mondta nekünk, hogy jó okuk volt rá, hogy két filmben mutassák be az utolsó kötetet és nem csak a pénz miatt csinálták így. "Sokkal többet láthatunk a könyvből, ha két részre osztjuk", mutatott rá. "Ha a könyvet egyetlen két órás filmben akarjuk feldolgozni, rengeteg mindenről le kell mondanunk. Így egy kicsit jobban bemutathatunk mindent és meglephetjük a rajongókat." Vagyis ez vajon azt jelenti, hogy a rajongókra, akik már oda-vissza ismerik a könyvet, várnak még váratlan fordulatok? Lawrence azt is elmondta, hogy "a történet egyre durvább, ahogy haladunk előre, hiszen lázadásról van szó, majd háborúról. Arról, hogy egy háború milyen érzelmi, fizikai és pszichikai következményekkel jár. Megpróbáljuk olyan hűen ábrázolni, ahogyan csak tudjuk, hogy az emberek bizonyos helyzetekre hogyan reagálnának. És ez olykor nagyon kemény lesz." Ez alapján úgy tűnik, nem ússzuk meg Collins könyve végkifejletének brutális részleteit.

Nina Jacobson producer Lawrence szavait ismételte, kiemelve, hogy a "Kiválasztott 1. része a propagandáról, a 2. része a háborúról szól".

4. Prim nagy pillanata

Katniss kishúgát nem láthattuk túl sokat a képernyőn az első három film során, ám a Kiválasztott könyvváltozatának végén komoly szerephez jut. Francis Lawrence vajon elég bátor lesz, hogy az egész történet talán legdöbbenetesebb eseményét megmutassa nekünk?

5. Katniss Snow ellen


Ha már a nagy pillanatoknál tartunk, valami csúnyán kimaradt a Kiválasztott 1. részéből. Amikor Katniss felsorolja követeléseit Plutarchnak és Coinnak, hogy minek árán vállalja el, hogy lázadás arcává váljon, egyszerűen azt kéri csak, hogy mentsék meg Peetát és a többieket a Kapitóliumból, ám a könyvben van még egy nagyobb kérése. Suzanne Collins így írja le a jelenetet a könyvben: "Még mindig túl rövidnek érzem a listát. Meg kell próbálnom nagyobb léptékben gondolkodni. Egyelőre nagyon fontos vagyok a lázadóknak, de mi lesz, ha véget ér a háború, és nem kellek majd nekik? Nem kellene kérnem még valamit? Mondjuk a családomnak? Vagy a túlélőknek a körzetemből? A bőröm viszket a holtak hamvaitól. Érzem, ahogy belerúgok egy koponyába, és összerándul a gyomrom. Vér és rózsa illata csapja meg az orromat.
A ceruza a kezemben szinte magától írni kezd. Kinyitom a szemem, és meglátom a girbegurba betűket: ÉN ÖLÖM MEG SNOW ELNÖKÖT. Ha elfogják, saját kezűleg akarok végezni vele."

A Kiválasztott 1. rész londoni sajtótájékoztatóján Francis Lawrence elárulta, hogy ennek kihagyása szándékos volt, hogy a két filmet még jobban el lehessen különíteni. "Ez azért történt így, mert két különálló történetet akartunk létrehozni az 1. és 2. résszel" - mondta. "Szóval tudatos volt, hogy ezt kihagytuk. De elhangzik majd ez a mondat valahol ezekben a filmekben." Ez a sor nagyon fontos Katniss és Snow végkifejlete szempontjából, szóval érdekes lesz látni, mikor és hol kerül majd elő a következő filmben.

6. A hogyan-továbbról

A Kiválasztott epilógusa a Harry Potterére emlékeztet, hiszen Katniss és Peeta 20 évvel későbbi életébe enged bepillantást. Hogy néz majd ki JLaw és Josh felnőttként? De végül mindezek után boldogan élnek majd... megérdemlik!
Forrás: EntertainmentWise

3 megjegyzés:

  1. Szerintem (és remélem) a Kiválasztott 1.rész DVD/Blu-Ray megjelenését követően lassan elkezdenek csordogálni az újdonságok. :)

    A cikkről:

    1. Tuti, hogy az új rész első felében kiemelkedő szerepe lesz Peeta gyógyulásos folyamatának, de szerintem Delly nem fog szerepelni a filmben.
    2. Finnick és Annie eksüvőjét nagyon várom! Tuti, hogy nem marad ki a filmből, kell egy kis vidámság a sok szomorúság közé. Viszont nem hiszem, hogy 5 percnél hosszabb időt szentelnének neki.
    3. Hát személy szerint én már az előző rész mentőakciós jeleneténél a székem karfáját szorongattam, és az ugye még semmi a háborús jelenetekhez képest!
    4. Jó kérdés, hogy mennyit látunk majd Prim halálából, de az biztos, hogy szívbemarkoló lesz. Úgy értem, Rue vagy akár Mags halála is szomorú volt, de őket "csak" 1-1 rész erejéig ismerhettük, Prim meg velünk volt 4 éven át. :( Ugyanígy vagyok Finnick-el. :(
    5. Hogy hol és mikor teszi fel Katniss az utolsó követelését, miszerint ő maga akarja megölni Snow-t, arra kíváncsi vagyok.
    6. Az epilógus... Nos, hát ez tuti, hogy roppant szélsőséges jelenet lesz. Úgy értem vagy nagyon elrontják, vagy zseniális lesz. A Harry Potter esetében pl. nekem annyira nem jött át, pedig imádtam a sorozatot. Nagyon-nagyon remélem, hogy ezúttal máképp lesz!

    VálaszTörlés
  2. 3. Ugye a kapitólium tele van csapdákkal amik nekem már a könyvben is sántítottak egy kicsit, mert elég hihetetlennek tűntek. Nem lesz könnyű megoldani hogy ezek ne tünjenek gagyinak.
    6. Sztem ne akarjuk beskatulyázni ezt a filmet is egy tömeg filmnek. Katniss nem fog boldogan élni inkább csak élni. Valószínűleg élete végéig kisérteni fogják az esemènyek. Ès Peeta is szenvedni fog a szellemi szavarai miatt.

    VálaszTörlés
  3. Olvastam a HP-t és indokoltnak tartottam h az utolsó részt ketté vették De ott is és most is az érzem h az Epilógus csak oda dobott csont Még 1-2 oldalt szenteltem volna neki Sztem sem lesz benne Delly és az esküvő is rövid lesz ami érthető de a torta elég jelentős dolog ha kimarad nagy csalódás lesz Nagyon kíváncsi vagyok a csatajelenetekre De még így is nagyon messze van CS

    VálaszTörlés