2014. október 13., hétfő

Olvassuk újra A Kiválasztottat! - 11. fejezet

Eljött a pillanat, hogy nincs ihletem kérdéseket feltenni, kénytelenek lesztek szabadon megnyilvánulni ;)

Ezzel együtt továbbra is azt javaslom, aki még nem olvasta el a Kiválasztott könyvváltozatát, mielőbb tegye meg, mert ez a bejegyzést azt megközelítőleg sem helyettesítheti, legfeljebb az események felidézésében segít.

Míg a 13. körzet lakói között lenn él Katniss az óvóhelyen, azon gondolkodik, mit gondol Snow elnök, mitől fog majd megtörni? 
A támadások közben elhúzódnak, a kijelölt területet elhagyni nem lehet, fegyelmezetten kell tölteniük az időt a 13. körzetben élőknek, miközben részleteket nem tudnak a háború menetével kapcsolatban.
Annyi könnyebbséget kapnak, hogy az emberek ismerkedhetnek egymással, sőt némi szórakozás is akad. Erről is Katniss családja gondoskodik.

"Minden este „kergekandúrosat” játszunk, így aztán kis idő múlva amolyan híresség lesz belőle. Ezt a játékot én találtam ki jó néhány évvel ezelőtt, egy véletlennek köszönhetően, amikor egy téli estén áramszünet volt a körzetünkben. A lényege, hogy zseblámpával a padlóra világítok, aztán mozgatni kezdem a lámpát, mire Kökörcsin megpróbálja elkapni az ide-oda cikázó fényfoltot. Mondjuk, elég genyó vagyok... Baromira élvezem, ahogy Kökörcsin hülyét csinál magából. Számomra az is totál érthetetlen, hogy itt mindenki odavan érte, az emberek okos és elbűvölő cicusnak tartják."

Ez a játék az, ami rádöbbenti Katnisst arra is, hogy Snow elnök hasonlóan játszik vele, mint ő Kökörcsinnel. Számára Peeta az, akiről néha tud, néha nem. Időről időre azonban mégis látja, tudja, hogy kínozzák, és ettől Katniss rosszul érzi magát. Mivel tudja, hogy a körzetben egyetlen ember értheti meg ezzel kapcsolatban, Finnickhez vezet az útja. A beszélgetés során Finnick fontos dolgot fogalmaz meg Katniss és Peeta kapcsolatáról. Valószínűleg erre jött rá Snow elnök is valamilyen formában.

"Az volt a baj, hogy amikor megismertelek, még én sem láttam át a dolgokat. Az első viadalodat követően azt hittem, hogy ez a románc Peetával csak színjáték a részedről. Mindenki arra számított, hogy ezt a taktikát folytatod majd. Csak amikor Peeta belerohant az erőtérbe... Nekem is csak akkor esett le, hogy... – Finnick habozik.
[...]
– Hogy félreismertelek. Hogy tévedtem, és tényleg szereted őt. Bár azt nem tudom, mennyire és hogyan szereted. Ki tudja, ezzel talán magad sem vagy tisztában."

Másnap a körzet lakói végre elhagyhatják az óvóhelyet, amikor azonban mindenki elindul felfelé, Katnisst, Finnick-et és Gale-t Boggs a Parancsnokságra viszi, ahol Coin közli, hogy fel kell menniük a felszínre, hogy propagandafilmet készítsenek, amelyben bemutatják a körzetet ért támadást és hogy a Fecsegőposzáta életben van.

Ismét Finnick-et kell, hogy idézzem, mert jópofán oldja a hangulatot, miután kávét kér, amivel Katnisst is megkínálják:

"– Egy kockacukrot? – kérdezi régi, csábító hangján."

Fent a csapat tagjai a körzetet ért támadást elemzik, hogy mi lett volna, ha nem szól Peeta, időben szólt-e, újjáépíthető-e a kár és hasonlók. Bombatölcsérek és kőtörmelékek körös-körül, amerre haladnak. Cressida a Törvényszék épülete előtt akarja lefilmezni Katnisst, ott ahol éveken keresztül azt bizonyította a Kapitólium, hogy a 13. körzet már nem létezik többé. Frappáns válasz volna. Ekkor azonban a egy halom rózsát találnak, amely Snow elnök újabb üzenete Katnissnek.


Ez teljesen összezavarja a lányt, aki nem bírja kiverni a fejéből Peetát és azt, hogy mi történhetett vele. Hogy Snow elnök tudja, hogy szereti a fiút és most érzelmileg próbálja megtörni azzal, hogy Katniss nem tudja, mi van vele. 

Katniss nem tudja elmondani a rá kirótt szöveget, a megfelelő felvételt nem tudják elkészíteni. Plutarch érzéketlen kérdésre Finnick árulja el a többiek, mi Katniss baja és a lányt végül Haymitch próbálja megvigasztalni.

– Jól van. Nem lesz semmi baj, drágaságom.

Katniss végül hisztériás rohamot kap és olyan erős nyugtatókat kap, hogy csak másnap tér magához. Ekkor is egykori mentora ül az ágya mellett és elárulja, hogy az előző napi események hatására úgy döntöttek, megmentik Peetát a Kapitóliumból, még akkor is, ha félő, hogy az akciónak sok halálos áldozata lehet. Elárulja, hogy a csapatba - amelyet Boggs vezet - csak önként jelentkezőket választottak be, és megpróbálja elviccelni azzal, hogy ő is szívesen ment volna, de valamiért nem választották ki.

"– És ki jelentkezett még önkéntesnek? – kérdezem.
– Elég sokan, ha jól láttam – ad kitérő választ Haymitch.
Rossz érzésem támad, és összerándul a gyomrom.
– Kicsoda, Haymitch? – makacskodom. Haymitch végül leveti a nyájasság álarcát, és így felel:
– Tudod te azt jól, Katniss. Tudod, hogy ki jelentkezett elsőnek."

Forrás: @JabberJays
Az idézetek ezúttal is Suzanne Collins: A Kiválasztott című regényéből származnak.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy oldják meg a filmben a mentőakció kiváltó okát. A trailer alapján Katniss követeli, hogy szabadítsák ki, a könyvben nem így volt. Esetleg már korábban követeli, és először visszautasítják, később viszont már nincs akadálya az akciónak.

    VálaszTörlés