2014. október 18., szombat

Lorde a Kiválasztott filmzenei albumáról

Noha az nem derült ki számomra (mivel a kintiek sem tudják), miért nem került elő Lorde Yellow Flicker Beat videója, viszont egy cikket találtam, amelyben a Kiválasztott filmzenei albumának felügyeletéről mesél. Ha még lehet hinni a múltkori híreszteléseknek, akkor a teljes számlistát elviekben kedden (vagy szerdán reggelre) kapjuk meg - más kérdés, hogy ez az infó ugyanabban a hírcsokorban volt, amelyben Lorde klipjének megjelenési dátuma és ha őszinte akarok lenni, én ehhez nemigen láttam hivatalos forrást.


Nos, fura egy világban élünk. Az egyik pillanatban meglátsz egy gyereket a Youtube-on [aki egy Lorde koncertjegyet kapott ajándékba], a másik pillanatban meg találkozol vele. Ez igazi őrület számomra.
Tényleg őrület. De hivatkozhatnék a saját szakmai életemre is. Az Éhezők Viadala filmzenei albumát készítem épp és az előadók körülbelül felét úgy kerestem meg, hogy üzenetet küldtem nekik [valamelyik közösségi oldalon]. Vagy Instagramon privátban egy selfie-t mondván, hogy "Írnál egy mail-t?" Nagyon felgyorsítja a folyamatát annak, hogy valakivel beszélhessen az ember, és az emberek méltányolják is a személyes megkeresést. De a rajongókkal is így megy. Ők pedig nagyra tartják ez és ez tök klassz.

Ez a filmzenei album, amelyet felügyelsz, azokkal az emberekkel - egész biztosan olyan, mint egy álom. Hiszen a film maga is nagyszerű, és aztán Te meg belekeveredtél ebbe az egészbe, és odaadták Neked a munkát és úgy értem - meglehetős szabad kezet kaptál...
Igen, ez így igaz!


Hogy kezdtél bele? Egyszerűen összeírtál egy listát nevekkel és...
Nos, igen, úgy kezdődött, hogy a rendezővel leültünk beszélgetni, és volt egyfajta elképzelése arról, hogy olyan Appalache-hegységben élőkhöz illő hangulata legyen az egésznek. Én meg gyakorlatilag kifejtettem, hogy ... nyilvánvalóan nem fogok Appalache-hegységbeli népzene alapú zenét írni. De aztán találtam ilyen 1920-as évekbeli spirituális alapokat, népzenéket, és ezek ilyen gyönyörű, kísérteties hangzású, igazán szenvedélyes dalok, amelyekről úgy gondoltam, megfelelő kiindulási alapot szolgáltathatnak számomra. Aztán ezek inspiráltak, amikor megírtam a számomat. Amikor pedig megkerestem más előadókat, ezt küldtem referenciának, hogy én mit érzek ezzel kapcsolatban, és a filmet a saját szemszögemből tekintettem, belegondoltam, mire van szükségem zeneileg és ebből indultam ki. Szóval az alapoktól építettük fel.

És ami a Yellow Flicker Beat-et illeti, a turnébuszon írtad? Idegen városokban? Vagy amikor visszatértél Új-Zélandra? Mert a rajongóknak most itt van ez az egész... hogy Te...
Igen, ez egy hosszú folyamat volt! Nos, a dalszöveg egy korábban, magamról írt számon alapult, amiről nem is gondoltam korábban, hogy jelen lehet Az Éhezők Viadala világában aztán Joellel [Little] stúdióba vonultunk, és tudtuk, hogy a számot ezzel a misztikus, kísérteties, rekedtes búgással szeretnénk kezdeni... mert akkor az ember úgy érzi, mintha valakinek a gondolatai között lenne, és épp ezt akartuk elérni Katnisszel. Aztán végigmolyoltam a dalszöveget és azt gondoltam, "Ez egész érdekes!" ... és megszületett az elképzelés, hogy Katnisst nem úgy állítjuk be, mintha hibás lenne, hanem hercegnőként, harcosként. És ő egy nagyon klassz karakter volt, akiről írhattam.

Klassz csaj.
Klassz csaj, az biztos.

Az a dünnyögés kemény meló igaz? Mintha az ember agyából indulna ez a zúgás.
Igen, de ez adja a hangulatát!

És ez élőben is működik. Láttam egy videót, amit valaki egyik este vett fel és nagyon kísérteties hangzása van, nagyon klasszul hangzik.
Az emberek szuperül nagyon jól beleélik magukat élőben, nagyon jó volt ezt nekünk is átélni.
Forrás: 3News.co.nz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése