2014. október 11., szombat

Éhezők Viadala vonatkozások Jennifer Lawrence Vanity Fair interjújából

Na, megjelent a teljes Vanity Fair cikk digitális szkennje, úgyhogy kiszedegettem belőle az Éhezők Viadala vonatkozásokat. Bár vannak benne olyan részletek, amelyeket a régebb óta idejárók olvashattak korábban, azért azt gondolom Jen és Woody Harrelson megismerkedéséről szóló történetet, mi többiek is elolvassuk akárhányszor. :)


Az Éhezők Viadala hamarosan elérkezik a korszakváltáshoz, amikor megjelenik Suzanne Collins rendkívül sikeres ifjúsági trilógiája utolsó két filmje, a Kiválasztott 1. és 2. része. Ez a világ Jennifer karcsú vállain nyugszik.
- Amikor az emberek másképp néznek rád, és másképp szólnak hozzád, akár egy olyan alkalommal, amikor beszállsz a liftbe az nagyon kirekesztő tud lenni. A világ legmagányosabb, legfagyosabb érzése, olyan mintha immár nem embernek néznének.
Ezt az elsöprő hírnevet úgy kezeli, hogy közel marad családjához és szűk baráti köréhez.
- Amikor ezek a filmek megjelentek a mozikban, mindenki másképp nézett rám, mintha az egész világ megváltozott volna, pedig az én világom nem változott meg. A körülöttem lévő emberek mind őszinték és megmondják az igazat. Nem szeretem a bólogató-Jánosokat. Nem szeretem a talpnyalókat. Nem szeretem, ha az emberek kényszeredetten nevetnek a vicceimen. 

Hogy ennyire szűk körben mozog, szintén magyarázhatja az emberek közötti népszerűségét. 
- Folyamatosan üldözik a lesifotósok - mondja Woody Harrelson, aki a négy filmből álló Éhezők Viadala sorozatban szereplőtársa Lawrence-nek. A színészt Maui-n értük utol telefonon, aki texasi akcentusával a szokásosnál is lazábbnak tűnik. - Jen csodálatos lány. Őt szeretem egyik legjobban a világon. - A 30 éve a nyilvánosság szeme előtt lévő Woody Harrelson, - aki a Cheers című TV-sorozatban Woody Boyd nevű szeretetre méltó, ámde alpári csapos alakítása óta ismert - számára nem idegen ezen jó szándékú üldöztetés. Amikor megismerte Jennifert, azt meséli, "éppen egy filmet forgatott és bár az emberek ismerték, még nem volt igazán híres. Aztán láttam, ahogy belelenő, csodálatosan és ő lesz a világ legnagyobb színésznője. És megdöbbentő számomra, hogyan tudott ilyen csodálatos és tisztességes maradni, hogy maradhatott ilyen gyönyörű a lelke. Tudod, nem az a szörnyű, amikor az emberek azt mondják a másiknak, hogy milyen nagyszerű az illető, hanem amikor a másik elkezdi elhinni. De ő soha nem cseszi el."


Woody és Jennifer úgy ismerkedtek meg, hogy Jen egy ízben bement Harrelson lakóbuszába, amelyben a férfi környezettudatos életet próbált megvalósítani.
- Nem emlékszem már, mit is csináltam - idézi fel - de mindegy is, lényeg, hogy benn voltam, és hallottam, amint valaki jön fel a lépcsőn. Aztán hamarabb meghallottam a hangját, mint őt magát. Így szólt: "Helló, Woody, Jennifer Lawrence vagyok. Csak azt akartam mondani..." aztán belépett a képbe, és rögtön meglátta a jóga-hintámat. Majd így folytatta: "Az egy szex-hinta?" - meséli nevetve Woody Harrelson. - Mire azt mondtam: "Nos, akár az is lehetne." De ez tényleg egy jó példa arra, hogy milyen is ő, mert nagyon sebezhető, miközben csupa ellentmondás. Nagyon nyitott. Mindig megdöbbentő, miket nem tud mondani. És ez nagyon vicces, de néha tényleg megdöbbentő, mert nagyon a határon táncol. Mintha nem működne az öncenzúrája. És ezt tényleg nagyon tudom kedvelni az emberekben. Nyilván vannak olyanok, akikben nem szeretem, de ő így is csodálatos.

- A második Éhezők Viadala film, a Futótűz után a Jennifer iránti őrület új sebességre kapcsolt, folyamatosan fotózták és követték a paparazzik - állapítja meg Francis Lawrence, aki az utolsó három Éhezők Viadala filmben rendezte a színésznőt. - Gondolok itt arra, hogy nem tudott úgy elmenni vacsorázni, hogy legalább 5-6 alkalommal félbe ne szakították volna, hogy képet készítsenek vele. 

Jennifer "mindössze három nap alatt" kiolvasta Az Éhezők Viadala regényeket, amikor azok először megjelentek, ám soha nem képzelte magát a Viadal bátor túlélője, Katniss Everdeen helyébe.
- A bátyáim is ezt mondják. "Amikor olvastuk a könyvet, nem téged láttunk magunk előtt." És én sem. 
Az egy dolog, hogy mindig is úgy érezte, túl kétbalkezes lenne, hogy eljátsszon egy tehetséges íjászt, ám ez a maga által megfogalmazott kétbalkezessége az, ami bájossá teszi, amikor egy rikító rózsaszín Dior táskát visel.

Bár Jennifer sose képzelte el magát Katnissként, Francis Lawrence így nyilatkozik:
- Senki mást nem tudnék elképzelni a szerepben. Rengeteg embert ismerek, akik azt gondolták, hibás választás volt a szerepre. De azelőtt gondolták így, hogy látták volna. Úgy értem, amint az ember látja az alakítását, a kétségek okafogyottá válnak. Jennifer tényleg érti a karaktert, és olyan természetesen alakítja, hogy mindig őszinte, valódi, árnyalt és hihető lesz. A személyiségvonások és a viselkedés legapróbb részleteire is odafigyel, belelát az emberekbe és egy teremnyi embert is iszonyú gyorsan le tud nyűgözni. 
És úgy tűnik, mindezt autodidakta módon tanulta. A színészetet az emberek tanulmányozása által sajátította el. Anyukája, Karen, aki nyaranta gyerektábort vezet, egyszer azt mesélte, gyerekként a kicsi Jennifer rengeteget TV-zett, de nem úgy, mint más gyerekek vagy felnőttek. A képernyő közvetlen közelébe ment és mindent részletesen tanulmányozott. Az is meglepő lehet, hogy Jennifer olyan tapasztalt színészek egyenrangú partnere tud lenni, mint Woody Harrelson, Donald Sutherland és a nemrégiben elhunyt Philip Seymour Hoffman, akinek utolsó szerepe Plutarch Havensbee karaktere az utolsó két Kiválasztott filmben.
Francis Lawrence felidézi, hogy "Hoffman talán összesen vagy három hétig dolgozott ezeken a filmeken. Egy kicsit kívülállóként érezte magát, ahogyan akkoriban én is, mivel ez még az egész legelején volt. Szóval Philip nagyon csöndes volt, bennem pedig volt egy kis áhítat, és ez kis izgalom, hogy "Úristen, Phil játszik a mi filmünkben." Egy kicsit komolyabb volt a forgatási szünetekben, mint a többiek" teszi hozzá, megjegyezve, hogy Jennifer stílusa mennyire más volt. "Jen csak poénkodik, poénkodik és poénkodik, egészen addig a pillanatig, amíg meg nem hallja, hogy 'Felvétel!'"

Amikor azonban a felvétel elkezdődik, Jennifer mindenkit elvarázsol. Harrelson így mesél:
- Be kell, hogy valljam, bármennyire is tahóság bizonyos szinten, mindig megteszek mindent, hogy megnevettessem azt, aki épp jelenetet vesz fel. Jennifert azonban egyszerűen képtelenség megnevettetni. Akárhányszor megpróbáltam, a végére én szégyelltem magam, mert annyira a jelenetben élt. Nagyon mélyre hatol.
Forrás: Vanity Fair

1 megjegyzés:

  1. Jen három nap alatt kiolvasta mindhárom könyvet?! Nemsemmi.
    Bár velem is kb. ez volt, egyszerűen nem lehet letenni őket, annyi feszültség van benne, ha elkezded olvasni bármelyiket a 3 közül, szinte odaragad a kezedhez, ahogy Stephenie Meyer is mondta: "Még a vacsorázni is magammal vittem hogy ne kelljen abba hagynom..." Én főleg a Kiválasztottatnem tudtam lerakni.

    VálaszTörlés