2014. október 25., szombat

A 10 legjobban várt pillanat a Kiválasztott 1. részéből

Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott 1. része jövő hónapban kerül a mozikba, ideje felkészülni, mit várunk belőle a legjobban.


Itt az ideje újraolvasni a könyveket, újranézni a filmeket és leginkább reménykedni abban, hogy ez a film nem lesz olyan hiábavaló, mint a Harry Potter és az Alkonyat utolsó könyvéből készült 1. film. (Bár azért az is elgondolkodtató, hogy mindkét könyv 190.000 szavas volt, tehát azok a könyvek legalább tényleg elég hosszúak voltak ahhoz, hogy két film készüljön belőlük, nem úgy, mint A Kiválasztott könyvváltozata, amely mindössze 100.000 szóból áll.) De azért ne aggódjunk. Inkább legyünk izgatottak. 

Már lassan egy éve történt, hogy Jennifer Lawrence szemünkbe nézett és lelkünkbe hatolt a Futótűz végén, és ezáltal máris rohantunk volna elővételben megváltani jegyeinket A Kiválasztottra. Egy éve történt, hogy Peetát túszul ejtették, a 12. körzetet porig rombolták, és hogy megtudtuk, létezik a 13. körzet, amely a mai napig harcban áll a Kapitóliummal. Egy éve csak ülünk és várjuk, hogy Katniss végre egyszer s mindenkorra leszámoljon Snow elnökkel... és bár ez az 1. részben még nem fog megtörténni, azért számtalan olyan pillanata van a könyvnek, amit alig várunk, hogy viszont láthassunk a képernyőn.



10. Effie kibővített szerepe


Effie érdekes karakter lesz a Kiválasztott 1. részében, hiszen benne sem kellene lennie, legalábbis a könyv szerint. A könyvben Effie csak a Kiválasztott legvégén jelenik meg, vagyis nem kellene látnunk őt a 2. rész végéig, ám a karaktert láthattuk a film előzetesében és saját karakterposztert is kapott.

Effie szerepe tehát minden bionnyal jelentősebb lesz, mint a könyvben, de miképp? Vajon csak messziről láthatjuk majd parókája nélkül, ahogy szenved, hogy hozzászokjon a Kapitóliumon kívüli élethez? Vagy fontosabb szerepet játszik majd abban, hogy Katniss a Fecsegőposzátává váljon? Fogalmunk sincs. De tuti, hogy alig várjuk, hogy kiderüljön.

9. Megtudjuk, mi történt Cinnával?


Bár a poszterek és előzetesek már körülhatárolják Effie szerepét, nem kizárt azonban, hogy Cinna története is tisztességes lezárást kap. Amikor legutóbb láttuk Katniss stílustanácsadóját, közvetlenül a Nagy Mészárlás előtt történt, amikor az indítószobában péppé verték és félholtan kivonszolták onnan.

A Kiválasztottban megtudjuk, hogy megölték, amiért átalakította Katniss menyasszonyi ruháját, és Fecsegőposzáta szárnyakkal egészítette ki azt. Az is kiderül, hogy közvetlenül a halála előtt még tervezett egy egyenruhát, amelyet Katniss majd a harcok során visel. 

Mivel a könyvből két film készül (még egyszer: annak ellenére, hogy mindössze 100.000 szóból áll), van idő, hogy részletesen megismerjük Cinna halálának körülményeit. Vajon egy flashback képsort látunk róla vagy tényleges videófelvételt? Vajon Katniss látni fogja? Akárhogy is, erőteljes jelenet lesz, amikor Katniss megtudja, hogyan is végződött Cinna története.

8. A 12. körzet romokban


Egyszerűen megfogalmazva a Futótűz pokoli függővéggel zárult.
A film utolsó perceiben (illetve a könyv utolsó néhány oldalán) megtudjuk, hogy Peetát foglyul ejtették, felkelés indult a Kapitólium ellen, a 13. körzet valóban létezik és hogy a 12. körzet teljesen megsemmisült.

A Kiválasztott aztán úgy kezdődik, hogy Katniss visszatér öreg körzetébe és szembesül a rombolással. A jelenet során megértjük, miért lesz a könyv során ilyen lelkiállapotban Katniss. Magát okolja a pusztítás miatt és megtagadja, hogy ő legyen az a Fecsegőposzáta, amit Coin, Plutarch és Haymitch vár tőle. A fent látható előzetes bepillantást enged a jelenetsorba, amely minden bizonnyal hátborzongató lesz.

7. Megkínzott Peeta


A Kiválasztottban akkor látjuk először Peetát, amikor Caesar Flickerman interjút készít vele a háborút illetően.
Ez a jelenet kiemelt szerepet kapott az előzetesben, és egy egészséges, jól táplált Peetát láthatunk, aki fehér öltönyben szólít fel mindenkit a tűzszünetre. Amit az előzetesben nem láthatunk, az a megkínzott Peeta, akivel másodjára készít majd interjút Caesar Flickerman. Ezúttal nem lesz kérdés, hogy Peetát éheztették, megkínozták a Kapitóliumban, és hogy a korábbi interjút minden bizonnyal hetekkel a bemutatása előtt rögzítették, amikor a fiú még jobb állapotban volt.

Érdekes lesz látni, hogyan valósítják meg ezt a jelenetet a képernyőn. Vastag sminkréteggel látjuk majd Josh Hutchersont vagy ténylegesen lefogy majd, mint Christian Bale A gépészben? Az előbbi is jó lenne, de az utóbbi kifejezetten megdöbbentő hatást keltene.

6. Finnick


Finnicket a Futótűzben ismertük meg, miután egy szerethető dögös fickóként mutatkozott be. A férfi, aki a valaha volt legfiatalabb Viadalgyőztes, jóképű, erős, gyors, halálos, fegyvere pedig egy háromágú szigony. Az egyetlen gond a karakterrel, hogy kicsit egysíkú, de ez a harmadik kötetben drasztikusan megváltozik.

A Kiválasztottban gazdagodik néhány réteggel Finnick személyisége. Láthatjuk majd Annie-val való kapcsolatát, végignézhetjük, miképp omlik össze a tudattól, hogy a lányt a Kapitólium fogva tartja, és megtudunk pár megdöbbentő titkot a múltjából. Finnick a lázadók értékes fegyverévé válik, mi pedig alig várjuk, hogy munkába álljon és felfedje piszkos kis titkait.

5. Katniss és Gale harcba száll


Annak ellenére, hogy Katniss és Gale már éve óta jó barátok, csak a trilógia harmadik kötetében nyílik lehetőség rá, hogy végre láthassuk kettejük kapcsolatát.
A páros nagyon kevés időt tölt együtt Az Éhezők Viadalában, Gale pedig csak csöndben kullog Peeta mögött a Futótűzben. A Kiválasztottban azonban Peeta a Kapitóliumban van, Gale pedig végre újra központi szerepet kap Katniss életében (bár Finnick miatt egy kicsit kevesebbet, mint érdemelne. Ááá, ennek a srácnak sosincs szerencséje).

Ennek ellenére nagyon várjuk már, hogy láthassuk őket akcióban vagy Beetee társaságban lőni, hogy együtt szálljanak fel a légpárnásra vagy csak úgy barátilag lógjanak az erdőben. Már két film óta várjuk, hogy átélhessük a kettjük közötti kémiát és végre elérkezik ez az idő is.

4. Katniss követelményeket állít Coin elé


Miután rájön, hogy Coin és Plutarch milyen elkeseredetten harcol azért, hogy rávegyék, hogy ő legyen a forradalom jelképe, Katniss elhatározza, hogy kihasználja a lehetőséget, és követelésekkel áll Coin elnök elé cserébe azért, hogy elvállalja a Fecsegőposzáta szerepét.

Ebből már láthattunk egy kis ízelítőt, amikor Katniss megkéri Coint, hogy az első adandó alkalommal mentsék meg Peetát, "különben kereshetnek maguknak másik Fecsegőposzátát!" Coin ekkor kezd el félni Katniss erejétől, amelyet épp a forradalom jelképe szerep által nyert el, ez pedig törést okoz kettejük között, mi pedig izgatottan várjuk, hogy ábrázoljak majd ezt a széles vásznon.

3. A 8. körzetbeli kórház-jelenet


Az a pillanat, amikor Katniss valóban felismeri, mekkora hatással van az emberekre és milyen fontos lenne személye a forradalom szempontjából és ezáltal elvállalja a Fecsegőposzáta szerepét, a 8. körzet kórházában történik.

Eredetileg azért küldi Plutarch a 8. körzetbe Katnisst, hogy felkeltse a lány szenvedélyét, Katnisst azonban váratlanul éri, hogy láttára mennyivel elszántabbak lesznek a sebesültek. Ebben a jelenetben válik ténylegesen is Fecsegőposzátává, a forradalom reményének jelképévé, és megígéri, hogy együtt harcol majd az emberekkel.

2. Peeta visszatérése


Ezúttal nem csupán Peeta visszatérését várjuk, hanem mindent, ami ezzel jár.
Valamikor az 1. rész során (legalábbis reméljük, hogy ez még az 1. részben lesz), a 13. körzet lázadói behatolnak majd a Kapitóliumba és megmentik Peetát. Ez jól is hangzik, amíg rá nem jövünk, hogy ez a Peeta már nem ugyanaz a Peeta, akit Katniss a 12. körzetből ismert.

Vadászdarázs méreg segítségével ugyanis megváltoztatták Katnisszel kapcsolatos emlékeit, amely által elérik, hogy nem csupán ne bízzon meg a lányban, hanem támadja is meg az első adandó alkalommal. Ez szívszorító lesz Katniss számára, Josh Hutchersonnak viszont nagyszerű lehetőség, akinek valljuk be, eddig nem volt túl izgalmas dolga színészileg.

1. Hogy fog véget érni [az 1. rész]?


Ez az egyik, amit a legjobban várunk és amitől a legjobban rettegünk, mert tudjuk, hogy eljön. Ezúttal csak az 1. részt látjuk majd, ami azt jelenti, hogy nem lesz még feloldozás, a happy-end még várat magára. Sőt, a befejezés valószínűleg akkor következik majd, amikor azt hihetnénk, a dolgok nem is fordulhatnak rosszabbra.

Mi arra szavazunk, hogy a film közvetlenül azután ér majd véget, hogy megmentik Peetát a Kapitóliumból és Katniss megtudja, hogy eltérítették. Mi így fejeznénk be. Épp, amikor azt hinné, végre visszakapja Peetát, szem,besülnie kell vele, hogy talán mégis örökre elveszítette. (főcím)
Forrás: WhatCulture

Természetesen ezúttal is várom véleményeiteket, hogy Ti mely jeleneteket várjátok legjobban, csak ne feledjétek, ezeket csak vasárnap este tudom megjeleníteni.

2 megjegyzés:

  1. 10. A 13. körzet bemutatása
    9. Első utazás a 12-be
    8. Coin vs. Katniss
    7. Gale fontosabb szerepben, mint az eddigiekben, rá nagyon kíváncsi leszek
    6. Második utazás a 12-be (ez különösen érdekel, mert még szinte semmit nem láttunk belőle)
    5. Peeta a Kapitóliumban
    4. 8. körzet
    3. A 13. körzet bombázása
    2. Peeta-mentőakció
    1. Hol lesz a vége?!!!! :D

    (Amúgy ki az, aki szerint a HP1 felesleges volt? Megnézném azt, aki 1 filmben be tudja mutatni a 7. könyv cselekményét lényegi részek kimaradása nélkül.)

    VálaszTörlés
  2. 10. A 13. körzet
    9.Gale szerepe
    8.Katniss és Gale
    7.H. és K. "békülése"
    6. a 8. körzet
    5. Katniss követelései,majd annak bejelentése
    4. K. összeomlása
    3. Peeta és Johanna megmentése
    2. a bombázás
    1. P. vs. K.

    Sztem a HP 7/1.rész nem volt felesleges csak sokkal unalmasabb mint a többi. Nem is unalmasabb bár nem volt vmi esemény dús,inkább más mint amihez a HP filmekhez szoktam,nagyon más...

    VálaszTörlés