2014. szeptember 1., hétfő

Olvassuk újra a Kiválasztottat - 5. fejezet

Folytassuk a könyv felidézését! Még ebben a fejezetben sem pörögnek fel az események, de lassacskán azért haladunk előre. Hoztam kérdéseket, képeket, idézeteket is.
  1. Hogyan tud(na) védekezni Katniss az újabb hatalom - Coin - ellen?
  2. Plutarch és Fulvia miért ragaszkodnak ahhoz, hogy ugyanúgy csináljanak mindent a forradalom promózásakor, mint ahogy a Kapitóliumban is csinálnák?
  3. Beetee helyében milyen íjat terveznél Katnissnek?
  4. Miért gondolja azt bárki is, hogy egy előre beállított erőltetett jelenet felvételét simán meg lehet valósítani Katniss-szel?

Ismét felhívom figyelmeteket, hogy az összefoglaló nem helyettesítheti a könyvélményt, szóval mindenképp olvassátok el hozzá az eredeti regényt is, ha eddig nem tettétek volna!

Forrás
A bejelentés másnapján, Katnissnek - miközben a kádban ázik a habokban - azon jár az agya, amit előző este Coin mondott. Felismeri, hogy Coin is csak egy újabb olyan hatalom, amely bábuként kívánja mozgatni őt a saját sakkjátszmájában. 
Katniss külsejének átalakítása pontosan a kapitóliumi rendszer szerint zajlik, ami igencsak elüt attól, ahogyan eddig megismertük a 13. körzetet, amely ragaszkodik a maga szigorú, katonás rendjéhez és a takarékossághoz. A folyamat során Katniss emberi valójukban látja kapitóliumi előkészítő csapatát: sminkjük, hajfestékük megkopott, érzelmileg gyöngék. 


Ebéd közben mindenki kicsit zavarban érzi magát egymás szokatlan társasága miatt, mégis az egyik legkedvesebb momentum a fejezetben, ahogyan Gale kishúga Posy megmenti a helyzetet:
"Odacsúszik a padon Octavia mellé, és óvatosan megtapogatja a bőrét.
– Te tényleg zöld vagy. Talán megbetegedtél?
– Ez csak amolyan divathóbort, Posy. Mint amikor valaki kirúzsozza a száját – magyarázom.
– Csak csinos akartam lenni – suttogja Octavia, és már látom, hogy mindjárt kibuggyannak a könnyei.
Posy elgondolkozik kicsit, aztán teljesen komolyan kijelenti:
– Szerintem te bármilyen színben csinos lennél."

Katniss és Gale között sokasodnak a vélemény különbségek. Sok esetben Katniss a szívére, Gale pedig az eszére hallgat. 
Ebéd után a páros a különleges védelemhez indul, ahol Beetee-vel találkoznak, aki új íjakat és nyilakat készített kettejüknek, amelyeket adott esetben egy harc során is használhatnak. A beszélgetés során Beetee felismeri, hogy Gale azért jó vadász, mert képes az áldozatai fejével gondolkodni. Katnisst ez és a tény, hogy korábban Beetee de ő maga is gyilkolt már, rossz érzéssel tölti el. 
Ez az érzés elmélyül, amikor a különleges biztonsági védelemmel ellátott fegyvertárban high-tech íjakat nézegetnek, amíg Beetee elmegy Katniss új íjáért. Ami maga is elég modern, hiszen egy modern forradalmárhoz az illik. Az íj szép, szárai egy madár széttárt szárnyaira emlékeztetnek, felismeri Katniss hangját és még köszönti is használóját. Mindemellett funkcionálisan is használható, igazi futurisztikus fegyver. Többféle gyújtó- és robbanótöltettel ellátott nyilakat lehet vele használni, amelyet azonnal ki is próbálnak, amitől Katniss jobb kedvre derül.

Forrás: Kim-Beurre-Lait
Folytatódik Katniss képernyőképessé varázslása, felveszi az új, Cinna által készített Fecsegőposzáta-szerelést, kisminkelik, kezébe veszi az íjat és elég klassz lesz a végeredmény. A külsőségeket illetően legalábbis. Igazából szerintem senki sem tudja, mit is gondoljunk, amikor beállított pozícióban, füstgéppel, Katnissnek dühösen azt kell kiáltania, hogy "Panem népe! Bátor a csatában, aki az igazságra szomjazik!"

Az eredmény olyan, amilyennek elképzeljük. Vicces, erőltetett, amelyet maga Haymitch fogalmaz meg:
"Végül az egyik hangszóró recsegni kezd, majd Haymitch keserű kacagása tölti be a stúdiót. Csak annyi időre hagyja abba a nevetést, hogy elhadarhassa:
– Íme, drága barátaim, így múlik el a forradalom dicsősége!"

A részletek Suzanne Collins: A Kiválasztott című regényéből származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése