2014. szeptember 15., hétfő

Jennifer Lawrence a Fecsegőposzátává válásról

Míg tavasszal a film készítőivel, most a film szereplőivel olvashatunk interjúkat. Szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy közülük is Jennifer Lawrence karaktere és interjúja számíthat a legnagyobb érdeklődésre. Aki már unja a mai felhozatalt, tegye el nyugodtan holnapra a cikket, úgyis későn jövök ;)

Harcolsz vagy menekülsz? Ősidőktől kezdve ez a két válasz adódik, ha fenyegetés ér bennünket. Vérnyomásunk megemelkedik. Izmaink megfeszülnek. Katniss Everdeen számára ezek a testi reakciók szinte folyamatosak. Lázadjon fel a Kapitólium ellen vagy bújjon el? "Ezen a ponton van egyáltalán választási lehetősége?" - kérdezi Jennifer Lawrence. "Most már nem csupán az a tét, hogy szeretteit megmentse.

Lawrence ebben a pillanatban egy olyan jelenetet forgat, amelynek során szembe kell néznie a valósággal, amely annak a pillanatnak a következménye, amikor felrobbantotta az Arénát. Atlantában egy elhagyatott romos telep játssza a lebombázott 12. körzet díszletét. Katnissék háza csak árnyéka egykori önmagának. Forognak a kamerák, amíg a lány felméri a károkat: törött üvegek, repeszek az elhagyatott konyhában.

A színésznő arcán a másodperc töredéke alatt láthatóak felváltva a hitetlenség, a düh, majd a döbbenet, minden állapotban gyásszal és elfogadással ötvözve. Amikor valaki felkiált, hogy "Felvétel vége!", Jennifer Lawrence úgy veti le magáról ezeket az érzéseket, mint más a kardigánját. "Jennifer megtestesíti azt a csöndes erőt, amely Katniss személyiségének is fontos része." - mondja Francis Lawrence rendező. Kamerán kívül minden teljesen más. Az Oscar-díjas színésznő beszédesebb nem is lehetne. A forgatás szünetében leült, hogy meséljen nekünk karaktere izgalmas fejlődéséről.




"Katniss egy álomkarakter. Folyamatosan fejlődik. Soha nem untam." - Jennifer Lawrence.

Jennifer Lawrence kérdezz-felelek

Katniss ekkortájt egész biztosan úgy érzi, mintha önmaga alteregója lenne.
Igazából ő nem hasonlít hozzám, de Katniss egy álomkarakter. Egy hős, aki nem akar az lenni. Folyamatosan fejlődik és változik, és hiába alakítottam négy filmen keresztül, soha nem untam. A Kiválasztott, 1. részében szerettei nagy részétől elszakítják, és elárasztják az érzelmek.

Hogyan játszol el egy olyasvalakit, akinek ilyen sok szenvedésen kell keresztülmennie?
Nem tudom. Talán az együttérzés segít, vagy az, hogy elképzelem, mit is érezhet. De az ember ezt csak néhány felvétel alkalmával érzi át így, ezután már emlékezetből és rutinból is megy.

Saját személyiséged mely jellemvonásait használod fel a karakter életre keltésekor?
Nem igazán érzem, hogy olyan sokat felhasználnék magamból Katnisshez. Bárcsak én is tudnék olyan komor, komoly és bátor lenni, mint ő.


"Jennifer kicsit sem fogja vissza magát. Színészként is megvan benne Katniss ereje és bátorsága." - Liam Hemsworth (Gale)

Mit szerettél a Kiválasztott forgatásában?
Josh és Liam a legjobb barátaim. És a lehető legjobb stábunk van, akikkel ráadásul évek óta ismerjük egymást. Nem kell állandóan a szemük előtt lennem, mert olyan, mintha a családom lennének.

Ha már Joshnál tartunk. A Kiválasztott 1. részében Peeta szerepe a Kapitóliumra korlátozódik. 
Ó, igen, ez borzasztó volt. Ez nagyon sötét időszak volt. Soha nem történt még ilyen - Josh és én elszakadtunk egymástól. A többi film forgatása alkalmával nap-mint-nap láttuk egymást.

Most azonban csak Gale áll Katniss mellett. Hogyan alakult a kapcsolatotok Peeta távollétében?
Ez rossz hatással van a kapcsolatunkra, mivel Katniss egy lépést sem tud megtenni Peeta nélkül és nem tudja elfelejteni, hogy a fiút épp a Kapitóliumban kínozzák. Szóval ez mindkettejüket nyomasztja. De most olyan, mint egykor volt [a 12. körzetben], csak Gale és ő teljesen más világban élnek. Hozzá kell szokniuk a 13. körzethez, ami nagyon komor.


"Láthatjuk, mekkora hatása lehet egyetlen embernek." - Jennifer Lawrence

Van néhány új szereplőtársatok is a Kiválasztott, 1. részében, például Cressida szerepében Natalie Dormer, Coin szerepében pedig Julianne Moore.
Csajok! Hurrá! Mindig olyan pasi klub volt ez, szóval örülök, Julianne és Natalie csatlakoztak. Mindkettejükkel nagyszerű volt együtt dolgozni, és jó volt, hogy még több nőt láthatunk ilyen erős szerepben. Ami Cressidát és stábját illeti, Katniss általuk olyan embereket ismer meg, akik egy bizonyos oknak szentelik életüket. A lázadás kedvéért megszöktek a Kapitóliumnak és most bebizonyítják hűségüket.

Mi a helyzet Coinnal?
Katniss és Coin kapcsolata rendkívül érdekes, mert nagyon hasonlóak az elképzeléseik arról, milyennek kellene lennie a világnak, arról viszont nagyon eltér, hogy hogyan kellene eljutni oda. Szerintem ez az emberek számára is vitakérdés. Szentesíti-e a cél az eszközt?

A Kiválasztott könyvváltozatában kizárólag Katniss szemével látjuk Panem világát. Hogyan lehet ezt képernyőre vinni?
A könyv egy elbeszélés, szóval mindent Katniss szemszögéből látunk. Amit imádok a filmben, ahogyan megmutatják, hogy Snow hogyan építi fel magát és azt is, hogy én hogyan. Szerintem a rajongók izgatottan nézik majd, mi is zajlik a háttérben a Kapitóliumban.


"Nagyon sok finomság van Katniss szerepében. Jennifer ráérez ezekre az apróságokra." - Natalie Dormer (Cressida)

A Kiválasztott a legtöményebb kötete a sorozatnak. Hogyan fogtál hozzá?
Az első két kötet története az Arénában játszódik és Katnissnek együtt kell működnie a kormánnyal az életben maradásért. A harmadik kötetben azonban minden egy még nagyobb dologban, a forradalomban csúcsosodik ki. Láthatjuk, mekkora hatása lehet egyetlen embernek.

Cinna Fecsegőposzáta jelmeze teljesen új megjelenést kölcsönöz Katnissnek.
Imádtam, hogy ez a ruha nagyon félelmetes, dögös, ugyanakkor nőies és nagyon csinos is. Nem ez a világ legkényelmesebb jelmeze, de azért praktikus. Szeretem azokat a jelmezeket, amelyben az ember nyugodtan végezheti a munkáját.

Amikor véget ér a forgatás, elviszel valamit emlékbe?
Az íjat! A kellékesünk azt mondta, szerez nekem egy újat, mert állítólag többet csináltak belőle, de nekem az kell, amelyet Katniss használt a forgatás során. Az az íj jelenti számomra a legtöbbet.


Forrás: TheHungerGamesExclusive

2 megjegyzés:

  1. Köszi a fordítást, olyan jó olvasni a Jen interjúit :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi! Jó volt :) Most már tudjuk h Peeta nem nagyon lesz a 13.ban az első részben.

    VálaszTörlés