2014. szeptember 14., vasárnap

12 Katniss-Gale idézet A Kiválasztottból

Mielőtt az a vád érne, hogy elvakult Gale-párti vagyok (mondjuk ezt vállalom: ez nem vád, hanem tény), jelezném, hogy ennek a cikknek lesz (még ma!) egy Katniss-Peeta párja is. Ennek ellenére, szerelmi háromszög ide vagy oda, Katniss és Gale között is szoros (bajtársi, baráti) viszony van, amely mellett szintén nem érdemes elmenni szó nélkül. Olyan idézetek következnek tehát a Kiválasztottból, amelyek valamiért fontosak Katniss és Gale kapcsolata szempontjából.

1. "– Nem hiszem, hogy nagyon faggatni fognak a részletekről – feleli Gale. – Látták, ahogy a tűz felperzselte a körzetet. Szerintem jobban izgatja őket, hogy hogyan dolgozod fel, amit láttál. – Gale megérinti az arcomat. – És ami azt illeti, ez engem is jobban érdekel."

A 12. körzetben való látogatás után arra a kérdésre válaszolja ezt Gale, amikor Katniss megkérdezi, mit mondjon a családjának. Gale rajongóként nem tudok nem meghatódni ezen a jeleneten. Itt érződik, hogy Gale mennyire odafigyel a lányra, fontos neki, hogy érzi magát, mit gondol.

2. "Lehet, hogy én is úgy lennék vele, mint az akasztott ember a dalban. Aki még mindig válaszra vár."

A 12. körzetben járunk, amikor felvetődik, hogy a korbácsolás után Katniss megcsókolta Gale-t, amikor a fiú bódult volt a morflingtól. Katniss azt hiszi, Gale nem emlékszik erre, pedig igen.
A Bitódal egy férfiról szól, aki felakasztja magát, miközben arra vár, hogy kedvese vajon elmegy-e a megbeszélt helyre. A dal jól jelképezi Katniss és Gale kapcsolatát is: Gale mindent megpróbál, hogy Katnisszel lehessen, a lánynak azonban időre van szüksége, hogy eldöntse, őt akarja-e.

3. "Nekem kellett volna önként jelentkeznem a helyedre az első viadalon. Hogy megvédjem."

Ezt Peetának mondja Gale. Hmmm. Valóban nagyon máshogy alakult volna a történet - konkrétan nem ez lenne, ha így történt volna. Mindenesetre elgondolkodtató, amit itt Gale megfogalmaz.

4. "– Mert szenvedek – feleli Gale. – Csak ilyenkor szoktál rám figyelni."

Katniss megcsókolja Gale-t, amikor visszatérnek a 12. körzetbe (amikor a Bitódalos jelenet is van), mert a fiú elérzékenyül, amikor visszagondol a korábban itt történtekre. A csók után fogalmazza meg észrevételét, ami nagyon igaz.

5. "– Itt csókoltál meg – mondja. – Emlékszel?"


Még mindig ugyanott vagyunk, a 12. körzetben, ahová sok-sok emlék fűzi a fiatalokat - ez az a csók, amire már a 2. pontban is utalás van. És nem az, ami a képen. De a filmben nincs olyan sok Katniss-Gale csók, szóval ezt muszáj volt kitennem.


6. "Inkább azon döbbentem meg, ahogyan gyűlöl. Valahogy annyira... ismerős. Én is valami ilyesmit éreztem – ismeri el. – Amikor a tévében láttam, hogy megcsókolod őt."

Amikor Peeta elkezdi visszanyerni az emlékeit, ugyanakkor Katniss valódi énjét is látja már, akkor van egy komolyabb nézeteltérés közöttük egy alkalommal. Katniss ekkoriban Gale-re tud csak támaszkodni, szinte lemond Peetáról, aki immár nem elég, hogy nem az a vakon szerelmes fiú, mint egykor, de ha alkalma nyílik rá, meg akarja ölni vagy - ahogy itt is - meg akarja bántani a lányt. A beszélgetés után mondja el Gale, hogy ő maga milyen dühös volt, amikor látta, mi történik a Viadalon közöttük. Mondjuk ez a kép sokat van előttem, de én ebben inkább a fájdalmat látom Gale részéről, nem a dühöt, de akkor is szeretem.



7. "Arra gondoltam, hogy... ezzel nem tudok versenyre kelni. Nem számít, mennyi fájdalmat érzek. – A mutató- és hüvelykujja közt pörgeti a tollat. – Ha Peeta állapota nem fordul jobbra, nincs semmi esélyem. Soha nem leszel képes elengedni őt. Egyfolytában bűntudatod lesz, hogy velem vagy.
– Ahogyan azért is mindig rosszul éreztem magam, hogy miattad csókoltam meg őt – mondom.
Gale a szemembe néz.
– Ha elhinném, hogy ez igaz, a többit képes lennék elviselni valahogy."

Hát, ehhez nem is fűznék hozzá semmit. Bármennyire is nem a szerelmi háromszögről szól a történet szerintem sem, az érzelmeket, a karakterek egymással szembeni érzéseit nem lehet, nem kell és nem is szabad kizárni a sorozatból.

8. "Leülök a sziklára, ahol Cressida lefilmezett bennünket, de túl nagynak érzem a helyet így, hogy Gale nincsen mellettem. Lecsukom a szemem, elszámolok tízig. Többször megismétlem ezt, abban bízva, hátha egyszer ott lesz mellettem, hangtalanul odaoson mellém, ahogyan régebben szokott. Emlékeztetnem kell magam, hogy Gale most a Második Körzetben dolgozik, menő melója van, és lehet, hogy épp most is egy csinos csajjal smárol."

Hát, egy-egy ilyen részlet az, ami nekem sokszor hiteltelenné teszi, hogy mégis Peetát választotta Katniss... Aki most reagálni szeretne, ne tegye, nem fogom kitenni a Gale-ellenes kommenteket, viszont, mint ígértem, még ma jön a Katniss-Peeta romantikus idézetes bejegyzés, amelyben a a Peeta-rajongók is megtalálhatják, amit szeretnek benne.

Ezt a pillanatot viszont ne vegyétek el tőlünk, mert igenis azt bizonyítja, hogy Katnissnek és Gale-nek is lehetett volna közös jövője.

9. "A kiugró sziklapárkány, ahonnan be lehet látni a völgyet. [...] Együtt jártuk az erdőt, közben megosztottuk egymással a gondolatainkat, és megtöltöttük zsákmánnyal vadásztáskáinkat. Ez volt az egyetlen módja, hogy életben maradjunk, és ne veszítsük el az eszünket. Tökéletesen megértettük egymást, és bíztunk egymásban."

A 12. körzetbe visszatérvén Katniss visszaemlékszik azokra a régi időkre, amikor olyan sok időt töltött Gale-lel.


10. "Szemügyre vesszük egymás tükörképét. Valami kapaszkodót keresek, valami jelet, hogy ez a lány meg ez a fiú ugyanaz a két ember, aki öt éve véletlenül összefutott az erdőben, és azóta elválaszthatatlanok. Azon töprengek, hogyan alakult volna az életük, ha a lánynak nem kell elmennie az Éhezők Viadalára. Lehet, hogy akkor beleszeretett volna a fiúba, sőt, talán még össze is házasodnak. És valamikor a jövőben, amikor az öccseik és húgaik már felcseperedtek, együtt szöktek volna az erdőbe, egyszer s mindenkorra maguk mögött hagyva a Tizenkettedik Körzetet. Boldogok lettek volna kettesben, kint a vadonban, vagy ez a rejtélyes, mindent átható szomorúság, amely a kapcsolatukat jellemzi, a Kapitólium hathatós segítsége nélkül is kialakult volna?"

Húga halála után, amikor megtudja, hogy a Gale által kigondolt csapda megvalósításának köszönhetően vesztette Prim az életét, Katnissben megtörik valami. Akárhonnan nézem, szomorú ez a könyv és sokszor nagyon kegyetlen.

11. "– Minden éjjel legalább tízszer felébredek.
– Azért, hogy meggyőződj róla, Katniss még itt van? – kérdezi Peeta."

Tigris boltjában a két fiú "kibeszéli" Katnisst, míg azt hiszik, a lány alszik. Szeretem ezt a jelenetet, mert mire elérünk ide, a két fiú megtanulja tisztelni egymást. Nem akarnak "megküzdeni" Katniss kegyeiért, hanem hagyják, hogy idővel a lány érzései döntsenek közöttük.

12. "most a Kapitólium megöli őt, vagy megkínozza, vagy eltéríti, vagy... Repedések keletkeznek a bensőmben, azzal fenyegetve, hogy darabokra török. Egyetlen reményem maradt: sikerül térdre kényszeríteni a Kapitóliumot, és miután leteszik a fegyvert, átadják a hadifoglyokat. Ez Gale egyetlen esélye."

Akár szerelmes Katniss Gale-be, akár nem, egy biztos: régi és szoros barátok, és ha baja esett volna Gale-nek Katniss azt ugyanúgy nem bocsátotta volna meg magának, ahogyan Peeta esetében sem tette volna.

Az idézeteket ezúttal is a Bustle javasolta, a magyarázatokat nagyrészt én tettem hozzá.
A könyves idézetek Suzanne Collins: A Kiválasztott című regényéből származnak.

8 megjegyzés:

  1. Az idézetek többségéből az jön le, hogy tényleg lehetett volna közös jövője Katnissnek és Gale-nek, de sokkal komplikáltabb a szitu, ha az egész sztorit nézzük.Megnéztem, hogy 2,5 éve, amikor először olvastam, mit is írtam :) Akkor azt, hogy elég kurtán-furcsán lett befejezve, és nem lettem meggyőzve Katniss választásával, sőt nekem úgy jött le, hogy Peeta választotta őt. Azt is, hogy Gale-től azért fokozatosan eltávolodott a lány. De emlékszem, hogy akkor Gale fele húztam egy picit. Aztán, ahogy telt az idő, és elolvastam újra (szerintem tavaly ilyen tájt, vagy a Futótűz előtt lehetett), akkor volt egy olyan érzésem, hogy egyik fiút sem kellett volna választania. Vagy úgy írni meg Collinsnak, hogy egyedül marad Katniss. Tudom, ez durva, de már eleve a sztori sem túl happy, így egy ilyen nem "hepiendes" befejezés talán reális lett volna. (Juj, remélem nem nyírnak ki a Peeta-fanok :D ). Csak egyébként, ha meglátok egy-egy ilyen elmélkedős cikket, akkor szokott kattogni az agyam, hogy mi lett volna a jó döntés, na ezért is jó ez a trilógia :)

    VálaszTörlés
  2. Sztem ugyan nem ez a sorozat legfontosabb szála,DE én úgy vettem észre,h Katniss szereti Peeta-t és Gale-t is. Ezért én azon a véleményen vagyok,h Katniss bárkit választott volna,mindenképpen lett volna benne egy olyan érzés,hogy „mi lett volna,ha másképp dönt?”(Amúgy sztem jól döntött,de ez csak az ÉN személyes véleményem)
    Amúgy én azt vettem észre,h a filmben(főleg a második részben) sokkal jobban kötődik Katniss Peetához,mint a könyvben.

    VálaszTörlés
  3. Hú ez nagyon klassz lett! Alig várom a Peetásat is! :)

    VálaszTörlés
  4. Ancsi az alábbi hozzászólást kiteszed, akkor kiteszed, ha nem hát nem. Rád bízom a döntést, én igyekszem úgy fogalmazni, hogy ne legyen „Gale ellenes”. Bár alapvetően olyan nincs, hogy „Gale ellenes”. Ez nem verseny, nem beszavazó show, de még nem is teleregény. Ahol interaktívan meg lehet valamit is szavazni! Itt van egy író, aki megírta valahogy a könyvét, a saját elképzelései szerint, nem befolyásolva a rajongok vágyaitól. (Jó befolyásolva, de nem ilyen alapkérdésben. :D) Felfűzte egy történet ívre az első oldaltól az utolsóig, és minden részletet úgy írt meg, hagy az együttesen azt az összképet agya ki, amit ő tervezett eredetileg. Ezzel a véleményével lehet egyetérteni, és lehet nem egyetérteni, de ettől még Collins - minden valószínűség szerint - azt értette a saját szavaiba, ami a könyv végéből következik. Mindenkinek ettől még joga van mást is belelátni, és a történet következetességét megkérdőjelezni, más következményt levonni. Max úgy zavaros lesz az összkép. :D
    Amit írtatok azzal, egy-két kivétellel szó szerint egyetértek. Amivel nem az, az alábbi pontok: 2-es és a 8-as. Hogy miért, azt nem írom le, mivel nem akarok semmilyen pillanatot elvenni senkitől.
    Viszont még a „Gale párti” idézeteitek között is szerintem van olyan, amelyik azt a befejezés jogosságát támasztják alá, amit Collins írt meg. Ezek a következők: 4-es és 8-as.
    Vannak olyanok is, amely alapvetően igazak, csak szerintem a végkövetkeztetésetek egy kicsit elhibázott. Azok pedig: 6-os és a 12-es.
    Az összes többi 100%-osan igaz és azt is bizonyítja, amit Ti is mondatok, hogy Gale-nek nagyon fontos Katniss és fordítva, hogy nagyon jó barátok. De ki kérdőjelezte meg ezt?

    Van viszont egy pont, amivel nem 100%-san, hanem 150%-san értek egyet, és meg is fogalmazza e „vita” értelmetlenségének fő eszenciáját! :D
    „3. Nekem kellett volna önként jelentkeznem a helyedre az első viadalon. Hogy megvédjem."

    Ezt Peetának mondja Gale. Hmmm. Valóban nagyon máshogy alakult volna a történet - konkrétan nem ez lenne, ha így történt volna. Mindenesetre elgondolkodtató, amit itt Gale megfogalmaz.”
    Kiemelve a leglényegesebb részt: „Valóban nagyon máshogy alakult volna a történet - konkrétan nem ez lenne, ha így történt volna”. Ez a lényeg, így is megírhatta volna a történetet Collins. De nem így írta meg! És ez nem véletlen! A „vita” ennél a résznél dőlt el végérvényesen Collins fejében. Mondjátok már meg miért jó a Rajongott Íróval vitatkozni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem vitatkozok. Sem az írónővel, sem veled. Egyszerűen csak úgy érzem, hogy én nem így választottam volna.
      Ha azonban a választás ténye annyira zavart volna, amennyire esetleg feltételezed, nem valószínű, hogy itt olvasgathatnád az oldalamat. :)
      Ennyi :))

      Törlés
  5. Viszont lenne egy érdekes kérdésem evvel a „Mi lett volna ha…” történet elképzeléssel kapcsolatban. Ki mit gondol, ha Gale megy a viadalra Katniss-al, hogy tudta volna Collins a szállakat mozgatni, hogy mindketten élve visszatérjenek a Viadalról? Gale egyszerűen képtelen lett volna megszerettetni magát a Capitoliumiakkal, így ott nem működött volna az éjfürtös trükk. Ő egy harcos alkat, inkább puszta kézzel ment volna neki egy erőtérnek, hogy azon áttörjön, mint, hogy öngyilkossági kísérletet kövessen el Katniss-ért. Nem azért mert esetleg nem annyira fontos neki a lány élete, hanem mert ilyen „megfutamodó” megoldás idegen lenne a személyiségétől. Gale képtelen lett volna beállni a Hivatásosok közé úgy, hogy közben ne szennyeződött volna be a lelke. Gale max akkor vallott volna szerelmet nagyközönség előtt, ha Katniss fejéhez pisztolyt nyomnak, az pedig úgy nem biztos, hogy elég hiteles lett volna. Már pedig ahhoz, hogy a Viadalról élve térhessenek vissza mindketten (feltételezem, senki sem vágyódik egy tragikus megoldásra) az kell, hogy hihető legyen, hogy a Capitolium lakossága kikövetelte a „kegyelmet”, hogy két győztes is lehessen!
    Sőt, ha eljutnak az utolsó „kettőig”, akkor egy feloldhatatlan dilemma elé került volna Collins. Mert nyilvánvalóan egymást nem tudták volna megölni, és egyik se lett volna képes a másikért megölni saját magát, nem azért mert nem szeretik egymást eléggé, hanem mert nem lettek volna hajlandók utolsó cselekedetükkel a Capitoliumiak szabályai szerint játszani.
    Szóval szerintetek hogyan lehetet volna megoldani ebben az esetben az 74. Éhező Viadalának túlélésének problémáját? Mert az irodalom szabályai szerint az lesz a végső megoldás, aki a „Kalandra” ment a csajjal.
    Az pedig kizárható, hogy lehetett volna a könyv sorozatott úgy lezárni, hogy Katnissnak ne legyen párja a végén. Mivel ez egy fiataloknak szóló regény, így a műfajából eredően szükségszerűen tartalmaznia kell szerelmi szálat, ami vagy tragikusan, vagy Happy Endel kell zárulnia. Ez akkor is igaz, ha ez társadalomkritikai mű, vagy ha ez egy szerelmi történet (ahogy mondjuk én látom). A világon elhanyagolható mennyiségű olyan regénysorozat van, ahol a végén a fő szereplőnek nincs párja, vagy legalább egy-kettő fő-mellékszereplőnek. Javaslom mindenkinek, hogy próbáljon összegyűjteni olyan könyv sorozatott, mely esősorban fiataloknak készült (de nem gyerekeknek!), és egyáltalán nincs benne szerelmi száll! Elég hamar rá fog jönni nem nagyon van ilyen. ;)

    VálaszTörlés
  6. Én határozottan "Peeta-párti" vagyok, de a 8. pontban lévő szöveget a könyv olvasása közben is nagyon átéreztem. Emlékszem magamon is meglepődtem, de én is reménykedtem Katniss-el együtt, hogy Gale egyszer csak megjelenik. Szerintem a könyv egyik legmeghatóbb része ez, főleg, hogy már mennyire a regény végén járunk. Az utolsó 20 oldalt amúgy is szinte torokgörccsel olvastam. Akár csak a 10. pont. Ott tényleg megtörik a kapocs közöttük. Az írónő remekül megfogalmazta. Remélem ezt jól fogják tudni ábrázolni a filmben is, mert ez nagyon megindító lehetne. Összességében mindig szomorúan gondolok rá, hogy hogyan is végződött az Ő kapcsolatuk, de az legalább felvidít, hogy Peeta vele maradt.

    VálaszTörlés
  7. #Team Gale forever! ♥♥♥♥
    Nagyon jók lettek, én az Éhezők Viadalával kapcsolatban mindig valamiféle realitást veszek észre. Azt a fajta szomorúságot, és fájdamat, ami teljesen valósághű. Igazán gyönyörű és elgondolkodttató. Én speciel mindig sírok rajta. Gyönyörű!!
    Jázmin

    VálaszTörlés