2014. szeptember 13., szombat

12 dolog, aminek nincs értelme az Éhezők Viadalában

Többen bosszankodtunk már a sorozat kapcsán olyan dolgokon, amelyek logikátlanok, ostobaságnak tűnnek vagy átgondolatlannak. A Sugarscape most ilyenből gyűjtött össze 11-et. Vagyis 12-őt, mert bár kötözködni tudnak, számolni nem. Ezúttal is lehet egyetérteni, tiltakozni, vagy hozni a Ti jelöltjeiteket a listára :)

Szeretjük az Éhezők Viadalát, de tényleg. Igazából többször végigolvastuk már az egész trilógiát, ronggyá néztük az első két film DVD változatát.
Mégis van a történetben néhány pont, amelyek mellett az ember hajlamos elmenni egy darabig, most mégis úgy döntöttünk, megosztjuk veletek. Ezeknek egyszerűen semmi értelme.

1. Mutáns kutyák (Az Éhezők Viadala)
Seneca Crane láthatólag mindennek ellent mond az Éhezők Viadalában, amikor szabadon ereszti az Arénában a mutáns kutyákat. A Viadal lényege, hogy legyen egy győztes - ezért választja azt a barom megoldást, hogy engedélyezi, hogy Katniss és Peeta is életben maradjanak, amikor meg akarják enni a bogyókat.
Akkor vajon mi a halálért kockáztatja meg, hogy ezek a megvadult mutáns kutyák esetleg megöljék az összes Kiválasztottat? Oké, eltűnnek, amint megölték Cato-t, de ugyanilyen erővel megölhették volna Katnisst és Peetát is. [Szerintem meg ugyanúgy lehetett volna hatástalanítani őket, ahogyan beküldték őket, ha fennállt volna a fenn említett veszély.]

2. A Hivatásosak és Katniss (Az Éhezők Viadala)
Vonatkoztassunk el attól, hogy nehéz elhinnünk, hogy a Hivatásosak bandába verődve rohangálnak végig az erdőn, viháncolva és nevetgélve, és hát igazából ez az ölés dolog elég királyul megy nekik, hiszen egész életükben erre készültek.
Amikor megtalálják Katnisst, aki egy fán rejtőzik el előlük, nemigen erőltetik meg magukat, hogy eltegyék láb alól. Például tüzet gyújtanak, hogy megmelegedjenek - de ilyen erővel miért nem gyújtanak alá a fának, hogy ezáltal is lekényszerítsék Katnisst a magasból? Ráadásul mind elalszanak és senki sem őrködik.



3. A Hivatásosak és Peeta (Az Éhezők Viadala)
Oké, azt még csak-csak megértjük valahogy, miért lépnek szövetségre a Hivatásosok Peetával (segítségével akarják megtalálni Katnisst), de amikor megtalálják a lányt, miért nem szabadulnak meg Peetától? Lehetett volna még a hasznukra ezek után?

4. Hókenőcs (Futótűz)
A könyv több alkalommal is említi, hogy a 12. körzetben minden szénpor lep. Ebből egyenesen következik, hogy nyilván a hó is piszkosszürke, vagyis nem feltétlenül alkalmas arra, hogy hókenőcsként alkalmazva Gale nyílt sebeit ápolják vele. Higiénikus nem?
[Na, ez már nálam a kekeckedés kategória. Nem, nyilván nem higiénikus, de a 12. körzetben nem sok minden az. A könyv szerint ráadásul ezt a cuccot nem közvetlenül teszik Gale hátára, nem egy lepedőt tesznek alá, persze ezen átjuthat a szénpor, de ennek a pontnak én nem érzem akkora jelentőségét.]

5. A mérgező köd (Futótűz)
Amikor Katniss észreveszi, hogy valamilyen rejtélyes köd közeledik felé a Nagy Mészárlás Arénájában, kinyúl felé és hozzáér (a filmben legalábbis). Aki korábban már megtapasztalhatta, hogy ez a Halál Arénája, halovány sejtelme sem volt arról, hogy valami rossz közeleg felé? Vagyis hogy ebben a ködben valami mérgező anyag lehet, amely megégeti az arcát?
[Katnisséknek ez az első igazán durva élménye az Arénában annak kapcsán, hogy itt az Aréna is aktív "ellenfél". Nem belesétált a ködbe, csak picit megérintette. Ha mégis teljesen ártalmatlan lett volna, akkor felesleges lett volna felébreszteni miatta a többieket...]


6. A 12. körzet (Éhezők Viadala és Futótűz)
Egy olyan világban, ahol 300 km/h sebességgel haladó vonatok vannak, titkos kamerák a fákban és mindenféle modern technológia, mi szüksége van arra, hogy egy régimódi bányába leküldje az embereket, hogy azok kézzel bányásszák ki a szenet?
[Mondjuk ez nyilván olcsóbb munkaerőt jelent, mint a modern technológia.]

7. A kamerák (Éhezők Viadala és Futótűz)
Az Arénában a Kiválasztottak minden mozdulatát hipermodern kamerák rögzítik. Tekintve, hogy a Kapitólium halál paranoiás amiatt, nehogy egy újabb lázadás kitörjön, nem lehetne, hogy ugyanilyen kamerákat szereljenek a körzetekbe is? Ha Snow elnök helyében lehetnénk, mi bekameráznánk minden egyes házat, mindenütt a se**ükben lennénk. Bár akkor valószínűleg mi is a szociopátia határát súrolnák.

8. A nagy terv (Futótűz)
Feltételezhető, hogy Plutarch és a 13. körzet egy ideje már tervezte a lázadást a háttérben. Akkor miért várták meg, hogy Katniss bemenjen a Nagy Mészárlás Arénájába, és vállalták fel az esélyét, hogy a lányt esetleg megölik, mielőtt felhasználhatnák Fecsegőposzátaként? Már korábban a lázadás jelképeként tekintettek rá - miért nem csempészték a 12. körzetből mielőtt mentálisan teljesen megsérült volna vagy felvetődött volna a kockázata, hogy idő előtt megölik? [Mondjuk, mert ez a történet így teljes.]

9. Plutarch Havensbee (Futótűz)
Ha már itt tartunk, meg kell jegyeznünk, hogy amit Plutarch csinál az baromság. Oké, nem árulhatja el Snow elnöknek, hogy az a célja, hogy Katniss életben maradjon, de az, hogy a lány nem halt meg az Arénában pusztán a szerencsén múlt.
Például:
- A gyilkos köd akkor érkezett, amikor Katniss majdnem elaludt, vagyis, ha nem ébred fel véletlenül, akkor meghalhatott volna. [Izé, Katniss akkor őrködött...]
- A megvadult mutáns majmok egész biztosan letépték volna az arcát, ha nem bujkál épp ott egy bedrogozott Kiválasztott/Lázadó, hogy a már fent említett megvadult mutáns majom elé vesse magát.
- Katniss beverhette volna a fejét, amikor megpörgették a Bőségszarut, de bele is fulladhatott volna a vízbe. Nem úgy tűnik, mintha ebbe Plutarch belegondolt volna.


10. Vérfertőzés (Az Éhezők Viadala és Futótűz)
Ha a körzetek egymástól teljesen el vannak izolálva, akkor hogyhogy nincs vérfertőzés? Gyakorlatilag mindannyian valamiféle születési rendellenességgel kellene, hogy rendelkezzenek a körzetek szűkös génállománya miatt.
[Szerintem itt nem ez az irreális vagy logikátlan, hanem hogy például egy teljes körzet - amiről azt gondolnánk, az egykori USA kb 12-ed része, lakosságszám tekintetében alig nagyobb, mint egy kisváros. A Kiválasztottban utalnak ugyanis arra, hogy a 12. körzet lakóinak kb. tizedrésze menekült meg, máshol pedig a menekültek számát 800-nak írják. Ez így tényleg nem reális.]

11. Önkéntesnek jelentkezem (Éhezők Viadala)
Megtudjuk, hogy Katniss az első a 12. körzet történetében, aki valaha is átvette más helyét az Arénában. Hacsak nem volt a körzet minden korábbi lakója egy érzéketlen gazfickó, akkor ezt igencsak nehéz elhinni.
[Hát án meg érzéketlen gazfickó vagyok, de úgy vélem, az emberek nem feltétlenül akarnak meghalni. :( ]

12. Önkéntesnek jelentkezem - még egyszer (Éhezők Viadala)
Az egész önkéntességi rendszer hatalmas kiskaput jelentene mindenki számára, hogy még több ételhez juthassanak. Minden év elején kiválaszthatnák, hogy ki legyen az a fiú és lány, aki önként jelentkezik bárki helyett az Aratáson. Így bárki jelentkezhetne tesszeráért anélkül, hogy megnőne a kockázata, hogy kiválasztják. Nah. (Bár az a két gyerek így is meghal, ami azért szívás.)
[Na, ebbe már belegondolni sem merek. Ez durvább gazság lenne, mint a fent említett.]
Forrás: Sugarscape

Nos, szerintem a cikk szerzőjének sikerült frankón leakadnia apróságokon.
Hiányoltam Peeta műlábát, amivel aztán szalad, mint a nyúl. Vagy Prim megmentését, hogy aztán SPOILER mégis meghaljon a végén SPOILER VÉGE. De lehetne még beleköti annyi mindenbe, de igazából miért is tegyük, ha tényleg szeretjük a sorozatot? Nem tökéletes, de mélyen megindító, elgondolkodtató. Szerethető karakterekkel, hittel, reménnyel, küzdelemmel átszőve.

15 megjegyzés:

  1. A 12. ponthoz szólnék hozzá. Szerintem bármikor fennálna a "veszélye" annak, hogy az a két szerencsétlen gyerek, akit kiválasztanának,hogy jelentkezzen önkéntesnek végül is nem jelentkezik. Nyilván, mert a saját bőrét akarja menteni a halál elő és ilyenkor nem sokat ér a tisztességességesség meg a félelem az utólagos rosszaló megjegyzések től körzet többi lakójától, amiért nem ment el. (Szégyellem bevallani, de én sem jelentkeznék önkéntesnek ha előzetesen kiválasztanának.)

    VálaszTörlés
  2. Na végre egy cikk ami érdekelxD igazából a legtöbb pontnak van értelme ha belegondolunk... csak egy a bökkenő... hogy suzanne collins nem így írta meg a történetet és ennek van oka, mivel ez az egész történet egy nagyon jól átgondolt sztori, amibe nem érdemes belekötni hah! ennyi erővel átírhatnánk az egészet hogy mi jó meg mi nem, de minek??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, ha ennyire kevés olyan cikk van az oldalon, ami érdekes...

      A mondanivaló másik részével viszont egyetértek.

      Törlés
  3. A 2.-es-nél számomra is fura,h csak úgy feladták azt,h felmenjenek a fára.Vagy esetleg addig kellett volna nyilazni és stb... amíg el nem találják.
    3.-as:Ezt sem értem,ha már megtalálták Katnisst,megölhették volna. Vagy esetleg zsarolhatták volna Katnisst,ha nem jön le a fáról akkor megölik a szeme előtt.etc...
    7.-es: Voltak kamerák a körzetekben.(nem mindenhol persze,de így látták,h lázadás tört ki a 11-es körzetben Rue/Ruta halálakor)
    9.: Az volt a cél,h az elnök ne vegye észre,a tervet.(Amúgy pedig,amikor Katniss beleesett a vízbe utána P. megállította a forgatást.(Sztem a köd sem véletlenül állt meg,mert elvileg úgy volt,h amikor egy csapda beindult akkor nem lehetet átmenni egy másik "kvadránsba"Tehát,a köd nem állhatott volna meg.Illetve Katnissék nem juthattak volna át,addig amíg le nem telt az óra.Legalábbis a madaras "csapdánál" nem lehetett a másik kvadránsba átmenni,és Peeta és a többiek sem mehetek már át)

    Egyébként engem az zavart a legjobbban a második részben amikor az elvileg már egyszeri győztesek olyan hamar meghaltak.(ez irreális) A másik meg az,h minden körzetből volt legalább 1 fiú és 1 lány győztes.(74. viadal volt addig) És az első részben azt mondták,h szinte mindig az első és második körzetből nyertek a kiválasztottak.

    Bár ez nem tartozik ide,de azt olvastam,h a Serena c. film November 27-én érkezik a mozikba.(Az h nálunk mikor lesz azt nem tudom.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Futótűz vérfürdőjében a sok halál szerintem sem reális.

      A mozis infókat és egyebeket ki szoktam írni. Várjátok már ki lécci. A november 27. nem ránk vonatkozik, akkor tökre irreleváns is számunkra. Ha lesz magyar mozis bemutató szólok. Mint ahogy az összes többi filmnél is...

      Törlés
    2. Bocsi:D Csak gondoltam nem tudsz róla :)

      Törlés
    3. Azert halnak meg a mar egyszeri gyoztesek mert idosebbek...amikor eloszor harcolzak az arenaban fiatalok voltak...es eleg valoszinu h mar tudtak a lazadasrol es veget akartak vetni az erenanak azzal h gyorsan meghalnak

      Törlés
  4. Kedvenc témám. :)
    1. Öhm... simán meg lehetett oldani, hogy csak egy győztes legyen. Seneca szépen megvárja, amíg mindenkit széttépnek a kutyusok, az utolsó embernél leállítja őket.
    2. Ebben van valami. Nincs megmagyarázva. Persze van rengeteg lehetőség, csak nincs kifejtve.
    3. Ez sincs kifejtve, lehet, hogy reggel megölték volna. Vagy akkor, amikor már csak ők vannak. Ki tudja? Nem érzem jogos pontnak.
    4. Ez a LOL kategória. Ha nincs jobb, akkor miért ne használnák?
    5. Valószínűleg gondolt rá, de hogy tudja meg az igazságot, ha nem ér hozzá? Ez se jogos.
    6. Vagy miért vannak szegények, ha ilyen fejlett a társadalom? Erre ki lehet bővíteni a kérdést. Mert a gazdagokat nem érdekli a csórók szenvedése. Minek ruházzanak be modern gépekre, ha a bányászok szinte ingyen kitermelik?
    7. Na ez az, ami lehetetlen. Még ha bekameráznának is minden házat (elég sokba kerülne több millió háztartásba betenni a kamerákat), ki lenne, aki mindet egyszerre figyelné? :D Bőven elég, ha a veszélyesnek ítélt személyek (pl. a győztesek) lennének megfigyelve. Ezt amúgy meg is teszik, a Győztesek falujának környékét és Katnissék házát biztosan figyelik, lásd Snow felvétele Gale-ről és Katnissről. Nincs itt semmi probléma, az 1984-szerű modell kivitelezhetetlen (érdekes, abba senki se köt bele...).
    8. Ha jól emlékszem, eredetileg is a Kapitóliumból léptek volna meg, csak akkor Katniss még mentorként lett volna ott. Ez a pont jó, az eredeti terv is sokkal rizikósabb, mint a 12. körzetből szöktetés. Ahhoz egy légpárnás elég lett volna, leszállnak, Katnissék beugrálnak, és már ott se vannak. Kíváncsi leszek, lesz-e bővebb magyarázat a Kiválasztott filmben.
    9. Ugyanaz mint az előző. Ez a terv bővebb kifejtést érdemel, mint a könyvben volt.
    10. Ez csak a 12. körzetben számíthat. A többi körzet sokkal nagyobb, akár több milliós is lehet. Nem vagyok genetikus, de szerintem 8000 ember még elég ahhoz, hogy rendellenességek nélkül fennmaradjon a populáció. Érdekes kérdés.
    11. Kíváncsi vagyok, hogy a cikk írója jelentkezne-e bárki helyett. :) Gyanítom, hogy nem, és ehhez még érzéketlen gazfickónak se kell lennie.
    12. Marhaság. Nagyon okos ez a rendszer, a gazdagabbak nincsenek arra szorulva, hogy plusz kaját igényeljenek, míg a szegények igen. Így nem lehet azt megcsinálni, hogy mindenki jelentkezik tesszerára, és ugyanazok maradnak az esélyek. Előre sorsolás nyilván nem engedélyezett, ha pedig mégis megcsinálnák titokban, mi a garancia, hogy az Aratáson önként jelentkeznek az előre kisorsoltak? Na ugye.
    Sokkal érdekesebb kérdés, hogy Katniss és Prim miért nem trükköztek. Ha Prim kéri ki mind a 3 tesszerát, az ő neve akkor is csak 4x van bent, Katniss pedig 5x. Ez összesen 9, a történetben pedig összesen 21 cetlijük volt bent. Persze ehhez az önként jelentkezést előre meg kellett volna beszélniük.

    Szóval van pár pont, ami megállja a helyét, de a többség nem. Ha valakit jobban érdekelnek a bakik, nézze meg a CinemaSins youtube csatornát, rengeteg film hibáit kivesézik, köztük az eddigi 2 Éhezők Viadalát is. A jelzett hibák többsége persze csak vicc, nem kell komolyan venni, de van pár tényleg jó meglátás.

    VálaszTörlés
  5. Nekem ez volt fura az első könyvben, amikor az aratás előtt, idézem, " A hivatalnokok körbejárják a házakat és ellenőrzik a haldoklókat. AKI CSALNI PRÓBÁL BÖRTÖNBE VETIK."
    Mert csak azoknak nem kell részt az aratáson akik a halálukon vannak. Szerintem a tizenévesek akikre a biztos halál vár ha kisorsolják őket, simán jobban járnának ha börtönbe vetik őket, pár évre vagy évtizedre.
    De nem csak ők , hanem a körzet összes szegényebb lakója, mert ott legaláb kapnak ételt naponta, nem halnának éhen. Persze ha életfogytiglant kapnak akkor nem biztos hogy megérné nekik lecsukatni magukat :)

    VálaszTörlés
  6. Hűhaa... hát hogyan fogalmazzak szépen és úgy hogy ne sértsek meg senkit? :D Először is tisztában vagyok vele hogy ez a cikk nem a Te szüleményed Ancsi szóval amit most mondok azt a cikk valódi szerzőjére értem... ezek hülyeségek :D talán a kettes ponttal értek egyet. De hát ez a történet erről szól. Egy világról ahol szinte semmi nem jó mert zsarnokság van és gyerekeket ítélnek halálra. Nem tökéletes semmi de nekünk mégis az. Legalábbis nekem. De azért jó hogy hozol ilyen cikkeket is :) köszi! :)

    VálaszTörlés
  7. Köszi a fordítást!:) A cikk írója nagyon sok dolgon átsuhant. PL:
    SPOILER
    Prim halála (ennyi erővel semmi értelme nem volt,annak,hogy Katniss jelentkezett a viadalra helyette. Így is úgy is meghalt volna gyerekkorában.)
    Finick halála (kérdem én...MIÉRT?! MIÉÉÉÉÉÉRT?)
    SPOILER VÉGE.

    Valamint a 75. viadaljának az arénájában... Véreső. Azt mégis honnan a fenéből szerezték?? Belegondolni sem merek... És,ha a játékmesterek simán tudnak fát csinálni hipp-hoppra akkor kaját mért nem tudnak csinálni? Hiszen abban az időben már minden nagyon modern és profi. Meggyorsíthatták volna a termények növekedését,több föld,több termény. Gyorsabb folyamat. Ezt
    még mindig nem értem.

    Köszi a cikket!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A cikk a logikai bakikat gyűjtötte össze. A spoileres rész nem az.

      A másikra: Valószínűleg nagyon energiaigényes az Arénán belül bármit létrehozni, ezért nem alkalmazzák máshol.

      Törlés
  8. Hát ennek a cikknek az írójának meglehetősen élénk a fantáziája.. Képes volt kiragadni pont olyan dolgokat, amik - legalábbis szerintem - abszolút nem voltak szembetűnőek. Amik pedig már mások figyelmét is felkeltették, lazán kihagyta. Ezen a vérfertőzéses részen, komolyan, azt se tudtam, hogy sírjak vagy nevessek, de most komolyan, na nee ...
    Igazából az nem tetszett benne, hogy mindere megpróbált más megoldást keresni. Ezt bárki megtehetné, hisz bármit meg lehetett volna oldani másképp, több életet is meg lehetett volna menteni, de könyörgöm, nem Ő írta a regényt (HálIstennek') ...

    VálaszTörlés
  9. Prim megmentésébe szerintem nem lehet ilyen síkon belekötni, mert az nem logikátlanság, csak írói döntés. :D (Esetleg max. abba, hogy miért volt ott, ahol volt.)

    Egyébként szerintem ezeknek a pontoknak egy része nem hogy szőrszálhasogatás, de még butaság is, például:

    2-es pont: Ja, mert felgyújtani egy egészséges, élő fát anélkül, hogy lángokban állna körülötte az egész erdő nagyon könnyű. A cikk szerzője nem próbált még bizonyára vizes fával tüzet rakni.

    3: Biztos megölték volna Peetát, csak nem kapkodtak vele, elvégre azt hitték, hogy sült bolond, miért kapkodtak volna?

    4: Ha esik húsz centi hó egyszerre, annak csak a teteje lesz szénporos, alatta 19 centi vidáman használható.

    8-9: szerintem ezt a problémát a film generálta, a könyvből nekem nem úgy jött le, hogy a Nagy Mészárlás Plutarch ötlete lett volna, csak próbálta menteni a menthetőt. Bár el kell ismerni, figyelemfelkeltésnek bravúros volt, és Katniss holtan, mártírként is sokat használt volna az ügynek.

    10: Valóban gyanúsan kicsi a körzetek lakossága, de ezt szerintem még meg lehet magyarázni azzal, hogy rengetegen meghaltak ilyen-olyan természeti csapások és háborúk miatt, azóta meg a rendszer, a betegségek meg az éhínségek ezt többé-kevésbé fenntartják. Egyébként meg 20 ember elég ahhoz, hogy stabilan el tudjanak szaporodni jelentős vérfertőzés nélkül, több ezer meg pláne.

    11-12. Ha a cikk írója szerint nem szükséges kivételes emberi nagyság (vagy kivételes hülyeség) vállalkozni önként valamire, aminek során nagy valószínűség szerint meghalsz, akkor vagy sokkal jobb ember, mint én, vagy nem gondolta át rendesen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A cikk valóban logikai hibákat sorol fel, de a címe az, hogy "12 dolog, aminek nincs értelme" - angolul a "make no sense" szerepelt talán és én úgy vélem, hogy Prim halála értelmetlen. Nyilván azon a módon, ahogyan egy civil halála bármely háborúban.

      Törlés