2014. augusztus 8., péntek

Az Éhezők Viadala - Mennyit vannak képernyőn az egyes szereplők?

A ma esti film (Az Éhezők Viadala: 21:10 - Cool TV, ne feledjétek!) előtt hangulatfokozásként tenném ki ezt a bejegyzést, amely olvasótársatok, misafeco munkája. Misafeco készített ugyanis egy statisztikát, amelyben minden egyes karakter kapcsán kiszámolta, hogy a film időtartamának mekkora részében szerepel az illető a filmben.


  • Gondoltátok volna, hogy Katniss a játékidő majd 90%-ában a képernyőn van? 
  • Hogy rajta és Peetán kívül senki nem szerepel 20 percnél több ideig, a harmadik legtöbbet szereplő karakter pedig Effie? 
  • Hogy Gale kevesebb, mint 8 percet szerepel? 
Ehhez hasonló érdekességekkel foglalkozom ebben a cikkben, miután kigyűjtöttem a film vonatkozó statisztikáit. Kezdjük is el, nézzük meg, hogy ki mennyi ideig bizonyíthatott a képernyőn!


Katniss – 88,9%
A könyv Katniss szemszögéből mutatja be az eseményeket, ráadásul E/1-ben íródik, így a főszereplőt alakító Jennifer Lawrence gyakorlatilag folyamatosan a képernyőn van. A történet minimális kiszélesítése miatt nem magasabb ez az arány, hiszen a filmbe belekerültek olyan jelenetek, mint Seneca és Snow elnök beszélgetései, vagy a 11. körzet lázadása. Természetesen az említett részek is róla szólnak, de mivel nincs jelen, ezért a statisztikájába nem számít bele. A film 136 percéből (a stáblistát nem számolva) több, mint 120 percet szerepel.

Peeta – 43,1%
A film másik főszereplője, bár jóval kevesebbet szerepel a képernyőn, mint Katniss, azért meghatározó a jelenléte. Az Aratástól kezdve – a Viadal első felének kivételével – nagyjából végig a képernyőn van. A nézőnek van ideje megismerni a karaktert, ami nagyon fontos a történet szempontjából. Mindezek ellenére nincsen túlságosan előtérbe tolva, éppen annyit kapunk belőle, amennyi szükséges.

Effie – 13,9%
Feltűnő jelenség a 12. körzet versenyzőinek kísérője, az biztos, és szerepéhez képest meglepően sokat van a képernyőn. Az Aratástól kezdve a Viadal előtti estig rendszeresen feltűnik, bár sokszor csak a háttérben láthatjuk. 19 perccel ő a harmadik legnagyobb játékidővel büszkélkedő karakter, jelenléte (szó szerint) színesíti a filmet. Érdekesség, hogy a Viadal közben és után már nem láthatjuk. Bár karaktere eléggé egysíkú, Elizabeth Banks mindent megtesz, hogy kihozza a maximumot a szerepből.

Haymitch – 12,4%
Katniss és Peeta alkoholista mentora a könyvvel ellentétben csak a vonatút során teszi le a névjegyét, ám ezt követően sokszor ad tanácsokat a Kiválasztottaknak, ráadásul a Viadal közben és után is van szerepe, ha csak pár perc erejéig is. Az ő jellemfejlődését is végigkövethetjük, ahogy a totális érdektelenségből fokozatosan megkedveli Katnisst, és mindent megtesz, hogy főszereplőnk túlélje a Viadalt. 17 percével a fontosabb mellékszereplők közé tartozik ő is.

Caesar – 11,7%
Stanley Tucci Caesarja szó szerint ellopja a showt, meghálál minden másodpercet, amit a képernyőn tölthet. A szerepe bővült némileg a könyvhöz képest, interjúkat készít a Főjátékmesterrel, felkonferálja a nyitóünnepséget, a Viadal eseményeit is kommentálja, de a fő szerepe mégis a Viadal résztvevőinek meginterjúvolása, amelyben maradandó alakítást nyújt. Ráadásul mintha a könyv lapjairól lépett volna le, az egyik legjobban eltalált karakter véleményem szerint.

Seneca – 10,3%
Mondhatjuk, hogy ő a filmváltozat egyik nagy nyertese, számos remek hozzáadott jelenetben szerepel. Mivel a készítőknek volt lehetősége kicsit elvonatkoztatni Katniss narratívájától, ezért beláthatunk a Viadal kulisszái mögé is, hogy még jobban megértsük annak működését. Ezt szolgálja a Snow elnökkel folytatott rózsakerti párbeszéd, de egy hatásos zárójelenetet is kap, ami igazán jól működik. Összesen 14 percet szerepel.

Rue – 10,1%
Ő az, aki az egyik legkevesebb lehetőséget kapja a könyvben lévő nagyobb szerepéhez képest, miután megismerkedik Katnissel, mindössze négy percük van közösen, és még ugyanennyi, amikor már csak halálában látjuk. Úgy gondolom, hogy ennél talán többet érdemelt volna, összesen csak 13 percig láthatjuk, és ebből is csak az előbb említett 8 perc lényeges. Amennyire lehet, sikerült a közte és Katniss közötti viszonyt ábrázolni, de ennél valamivel több idővel is tudott volna mit kezdeni.


Prim – 8,6%
Bár keveset szerepel, de annál fontosabb, azokban a részekben, ahol jelen van. Gary Ross véleményem szerint zseniálisan mutatja be a testvérek kapcsolatát, amihez persze kellett a Primet nagyon ügyesen játszó fiatal színésznő. A legfontosabb jelenete – az Aratáson – a film egyik csúcspontja, neki is köszönhetően. Alig több, mint 10 perces játékidejével ő az egyik legfontosabb mellékszereplő – tudott élni ennyivel is.

Cinna – 6,2%
Cinna szintén csak rövid ideig szerepel, 8 perces játékidejéből is csak 2 rövidebb és egy hosszabb jelenete van, ahol fontos szerepet kap, és nem csak a háttérben láthatjuk. Ennyi idő alatt nehéz volt azt a bizalmas kapcsolatot kialakítani közte és Katniss között, ami a könyvben bemutatásra került, de a Viadal előtti utolsó másodpercekre elmúlnak a kétségeink.

Gale – 5,7%
Bevallom, ezen lepődtem meg leginkább, miután végeztem a statisztikával. Gale összesen nem szerepel 8 percet a filmben. Pedig jobban belegondolva nem is olyan nagy meglepetés. Az ő karaktere a könyvből filmre adaptálás egyik legnagyobb vesztese, mivel a történet nagy részében csak Katniss gondolatain keresztül találkozunk vele. A vadászat és az utána következő beszélgetés - amiben betekintést kapunk kettejük kapcsolatába – az egyetlen lényeges jelenete. Az Aratáson ugyan még ott van jobbára külső szemlélőként, és pár másodperce még van elbúcsúzni Katnisstől, de ezek után már csak másodpercekre villan fel az arca, hogy megtudjuk, éppen mit érez. Ennek ellenére fontos szereplő, de ebben a filmben még nem kap annyi szerepet, hogy a főszereplők egyikeként hivatkozzunk rá.

Snow elnök – 4,5%
Panem elnöke csak nagyon rövid ideig bukkan fel, de annál fontosabb jelenetekben. A nyitóünnepségen mondott beszéde után két, nagyjából egyperces párbeszédet kap Senecával, majd ő koronázza meg a győzteseket, és a záró képsorban is feltűnik. Ebben a filmben még nagyrészt jótékony homály fedi, a titokzatosság pedig nem válik hátrányára. Már itt sejthető, hogy a továbbiakban nagyobb szerepet fog kapni.

A Hivatásosok
Erősek, gyorsak, kegyetlenek, méltó ellenfelei Katnissnek és Peetának a Viadal során. A film 15-17%-ában vannak a képernyőn, de 1-1 jelenetet kivéve egyikük sem kap egyedül lehetőséget. Ezzel együtt jól játsszák a szerepüket, de egyedül Catóról tudunk meg többet a végső monológjában. Na jó, Clove is elbeszélget Katnissel. :)

Egyéb szereplők
Vannak olyan szereplők, akik bár szerepelnek egy pár percet, de nem nagyon szólalnak meg, vagy csak 1-2 jelenetük van, őket itt külön megemlítem. Katniss édesanyja nagyjából 6 percet kap, de különösen fontos szerepe nincsen. Az előkészítő csapat, és Peeta stílustanácsadója csak másodpercekre kap szerepet. A Kiválasztottak közül Thresh és a Rókaképű lány tűnik fel többször, de a szerepük minimális, még a könyvben lévőhöz képest is. Még egy fontosabb szereplőt említenék meg, Claudius Templesmith-t, aki a Viadal konferansziéja. Többször láthatjuk Caesar mellett, és a Viadal közbeni bejelentéseket is tőle halljuk, ha ezt is beleszámoljuk az idejébe, 7 percet szerepel.

Összegzés
Hogy mit tartok a film egyik legnagyobb erősségének? Azt, hogy miközben Katniss marad a történet középpontjában, egy tágabb képet kapunk a Kapitólium és a Viadal világáról, olyan megközelítésben, amit a könyv az E/1-es írásmód miatt nem tudott átadni. Katniss gondolatait ugyan nem halljuk, de Jennifer arcjátéka, gesztusai elegendőek ahhoz, hogy ugyanúgy megkedveljük, együtt érezzünk vele, ahogy azt a könyv olvasása közben tettük. Ennél többet pedig nem lehet elvárni a filmváltozattól, amely törvényszerűen kevésbé részletes, ám így is példás adaptáció.

A következő cikkben a Futótűz filmváltozatával folytatom, megtudjuk, hogyan változik az egyes szereplők játékideje az első részhez képest.
Írta: misafeco

19 megjegyzés:

  1. Misafeco,mennyi idő kellett ennek a kiszámolásához?!!!

    VálaszTörlés
  2. Ez tök érdekes volt, néhányon elég jól meglepődtem. Például nem gondoltam volna, hogy Effie a harmadik. Kíváncsi vagyok hogyan változtak az arányok a 2. részre! :)

    VálaszTörlés
  3. Hát én örülök neki, hogy Katniss és Peeta a két befutó, Gale pedig majdnem utolsó. :) Mondjuk ez a könyvben sincs máshogyan, ott is keveset szerepel Gale. Na de majd a 3. részben! ;)

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon érdekes volt.Én sem gondoltam volna,hogy Effie a harmadig.Szegény Gale!Bár tudtam,hogy keveset szerepelt,de,hogy ennyire!:(

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm mindenkitől az elismerő szavakat! :)
    Dóri: Excel táblázatban dolgoztam. 1-1 oszlopba ment az, hogy éppen hol tartok (óra, perc, másodperc) és hogy az adott jelenet hány másodpercig tart (ezt az előbbiből lehet ugye kiszámolni). A következő oszlopokba mentek a szereplők. A jelenet hosszát pedig át kellett másolni minden abban jelenlévő szereplő adott sorbeli cellájába. A végén pedig csak összesíteni kellett az oszlopokat, és kidobta, hogy ki hány másodpercig szerepelt. Ezeket már csak át kellett váltani percbe, illetve százalékba. Úgy tippelem, hogy kb. 3 óra volt, de nem egyhuzamban csináltam. A hosszabb jeleneteket át tudtam tekerni. És persze még ugyanennyi idő a Futótűz. Mivel magamat szórakoztattam ezzel, így egyáltalán nem tűnt soknak. :)

    Már írom a cikket a 2. részhez, és este küldöm át Ancsinak, szóval nem kell sokat várnotok a folytatásra. Ez talán még érdekesebb lesz, mert nem csak a könyvhöz lehet majd hasonlítani, hanem az első részhez is. Lesznek benne meglepetések, az biztos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is élveztem a statisztikát. Akartam még egy diagramot csinálni hozzá, de végül elmaradt, pláne, mert az első képernyőkép helyére került volna és nem akartam kavarni :)

      És akartam is írni, hogy én már belelestem a Futótűz statisztikájába, szépen változnak az arányok. :)) És ott is van egy-két érdekesség, ami engem legalábbis meglepett. Majd írom privátba, ha Te nem veted fel, de előbb kivárom a Te írásodat :)

      Törlés
    2. Szerettem volna diagramot csinálni, csak az Excelnek annyira gagyi a diagram-készítője, hogy inkább letettem róla.
      Ha valami elkerülte a figyelmemet, nyugodtan szerkeszd bele, holnaptól kenutúrán vagyok, így nem fogok tudni reagálni. Nemhogy net nem lesz, de térerő se nagyon. :D

      Törlés
  6. Gale-ről azért gondoltam h nem szerepel túl nagy százalékban

    VálaszTörlés
  7. Le a kalappal misafeco! :)
    Gale tényleg kevés :( Ancsi, na, majd a Kiválasztott 1. részében szépen feltornázza magát ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezért kifejezetten várom a Kiválasztott, 1-et!! :)

      Törlés
  8. Bármennyire is azt gondolom, hogy Francis Lawrence zseniálisan megcsinálta a Futótüzet, bármennyire is gyűlöljem Gary Ross arroganciáját, na meg kamerarángatós stílusát: azért iszonyú jó újra látni az első filmet, tényleg zsigeri élményt biztosít és ez is klassz adaptáció.

    VálaszTörlés
  9. Először vonakodtam tőle, hogy TV-ben nézzem, de végül csak ott ülök. :) Attól tartok (és remèlem is), hogy erre a filmre sosem fogok ráunni, pedig már azt sem tudom hányadszorra nézem. Ancsi, Te amúgy "Gale-párti" vagy?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van. Gale-párti. Mindenek felett, vakon és hűségesen ;)

      Törlés
    2. Ancsi!
      Megkérdezhetem, hogy miért? Múltkor az újraolvasós rovat alatt elkezdtél írni vmit erről, de aztán abbahagytad és azóta is kíváncsi vagyok, hogy miért szereted Gale-t. :)

      Törlés
    3. Mert számomra Gale testesít meg egy halom olyan tulajdonságot, amit én szívesen látok egy pasiban. Magabiztos, erős, férfias, humoros. Mindig ott van Katniss mellett, amikor a lánynak szüksége van rá és teheti. Nem csak szövegel a Kapitólium ellenesség kapcsán is, hanem, amikor kell, harcol is.

      Ha emlékszel, valamikor tavasszal vagy nyáron volt egy bejegyzés arról, hogy Peeta mennyire feminim. Ő egy nőies típusú férfi, Gale egy férfias. Peetát folyton meg kell menteni, Gale maga ment meg többszáz embert. Peeta sütit süt/díszít, Gale vadászik, húst szerez.

      Gale egy biztos pont Katniss életében a sorozat során végig. Katniss szereti a fiút. Félreértés ne essék, nem azt mondtam, hogy szerelmes belé, de mint barátot, egyfajta "bátyjot" mindvégig szereti, és számomra életszerűbb lett volna, ha ők jönnek össze a végén, mint ez a teljesen életszerűtlen, plátói szerelmen alapuló Katniss-Peeta kapcsolat.

      De mindegy. Többszöri újraolvasás meg a film kapcsán, azért azt érzékelem, hogy Katniss erősen kötődik Peetához is érzelmileg a Futótűz végére, és tiszteletben tartom a Peeta-pártiak érzéseit, de ugyanezt elvárom tőlük is (és sokszor nem kapom meg!)

      A lényeg, hogy szerintem az én személyiségemből fakad, hogy miért Gale-t tartom Katniss-hez illőbbnek (mert ha én pasit keresek, hasonló tulajdonságúak jönnek be, mint Gale), és szerintem mindenkinél ez van. Aki egy dögös, erős pasit vár a fehér lovon, az Gale-lel szimpatizál, aki egy érzékeny lelkű, megértő fickót keres, az Peetát fogja jobban kedvelni.

      Belemehetnék még abba, hogy pszichológia alapján is az életben nem az ellentétek vonzzák egymást, hanem a hasonlók és Katnisshez Gale hasonló, nem Peeta, ezért sem életszerű nekem Katniss választása, de erre is biztos vagyok, hogy azonnal lenne, aki tudna ellenpéldát ismeretségi köréből.

      Kérem azonban, hogy erre a kommentre ne is írjatok Peeta mellett kiálló megjegyzésekre, mert nem szükséges kiállnotok Peeta mellett (pláne nem Gale ellen), ismerem én is Peeta karakterének jó oldalát, viszont én csak egy kérdésre válaszoltam, nem vitát indítottam.

      Törlés
  10. :) Igaz, hogy nem a szerelmi szál a történet lényege, de szerintem tök érdekes mennyire megoszlik a rajongók véleménye, hogy kit látnának szívesebben Katniss mellett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira azért nem. Én is azt hittem, de egyszer - még régebben, szerintem még az első film mozis bemutatója környékén - tettem ki egy szavazást erről és 75% Peeta - 25% Gale arány jött ki kb. Most nem teszek ki hasonlót, hiába vagyunk többen, mert tutira változott, oly 90-10-re.

      Törlés
  11. Misafeco neked aztán van időd ;) gratulálok a türelmedhez és a munkádhoz! :D És ez a film még mindig zseniális! Bár Francis stílusát én is jobban szeretem de hát ez is tökéletes! :)

    VálaszTörlés
  12. Misafeco,jó,hogy megcsináltad,nagyon érdekes,köszi a választ!!:-)

    VálaszTörlés