2014. augusztus 18., hétfő

2015 legnagyobb várakozás övezte könyv-film adaptációi

Jövőre több izgalmas és sikeres regény filmváltozatát mutatják be a mozikban, erről pedig a HuffingtonPost írt egy cikket. A bevezetőt fordítom és az Éhezők Viadala vonatkozást, de felsorolás szintjén beteszem a listát, hátha kedvet kapunk/kaptok valami máshoz is :)

A regények az igazi filmek.
Számomra az igazán nagyszerű regény ismertetőjele, hogy látom magam előtt a cselekményt olvasás közben. Nem pontosan jelenetről jelenetre, mert prózai szöveg olvasása közben más élmények is érik az embert: a nyelv szépsége, a szöveg ritmikája, az a zsigeri érzés, ahogy regény mögött álló filozófia miatt összeszorul az ember gyomra. Mégis, a legjobb könyveknek van vizuális összetevőjük is, amelyet minden ember maga képzel el saját fejében.

Vegyük hozzá, hogy a regények nagy terjedelmű írások - még a leggyorsabb olvasók is 8-10 óra alatt olvasnak ki egy regényt, szemben azzal, hogy egy film legfeljebb két órán át tart - épp ezért megfilmesítésük kockázatos dolog. Több példa van arra, amikor ez a próbálkozás sikertelen volt, mint arra, amikor sikeres. Amikor azonban mégis az, amikor a forgatókönyvírónak, a stábtagoknak és a stúdiónak sikerül megragadnia a történet lényegét, az eredmény varázslatos lehet.

Ezért aztán a 2015-ös évben több varázslat várhat ránk. Több, mint 15 komolyabb könyvadaptáció kerül filmvászonra, amelyek disztópikus forradalomtól kezdve kortárs szoft-pornóig sokféle témát bemutatnak majd. Némelyeket hatalmas várakozás előzi meg, másokat később fedeznek majd fel. Bármelyik lehet az a következő, amelyre azt mondhatjuk, "ez a film pont olyan jó volt, mint a könyv".

Szerzőként [a cikk írója Marcus Sakey, az érdekesnek tűnő Brilliánsok szerzője] furcsa dolog végignézni egy regény megfilmesítésének folyamatát. Rendkívül izgalmas, de valahogy olyan, mintha kulcslyukon leskelődnénk, végtére is a regényírók ritkán folynak bele igazán a filmadaptálás folyamatába. Ami azt jelenti, hogy amikor elérkezik a film premierje, amikor az ember ott ül a közönség soraiban, és amikor a fények kialszanak, abban a ritka élményben van része az embernek, hogy úgy nézze végig saját munkáját, hogy nem tudja, mi fog történni pontosan. Láthatjuk, mások mit látnak az ember könyvének olvasása közben.

És ha már varázslat, íme 2015 legnagyobb várakozás övezte könyv-film adaptációinak listája:


  1. A Kiválasztott, 2. rész Suzanne Collinstól
    Mivel a Kiválasztott 1. és 2. rész ugyanazon regényen alapszik, nehéz megtippelni, hol válik majd szét a könyv két filmre. Az első két film alapján, úgy érzem, jól megoldják majd. A filmen már az utómunkálatokat végzik és 2015. november 20-tól láthatjuk a mozikban.
  2. A Szürke ötven árnyalata E. L James-től - 2015. február 12-től látható a magyar mozikban.
  3. Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei Ransom Riggs-től [A cikk címével ellentétben  a fantasy csak 2016. március 4-től látható a mozikban.]
  4. Brilliánsok - Marcus Sakeytől [Emberünk csak becsempészte saját könyvét a kínálatba, amit két okból vagyok neki hajlandó megbocsátani: egyrészt a bevezetője olyan jó stílusú, hogy élmény volt fordítani, másrészt izgalmasnak tűnik a regénye. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az IMDB még nem ír konkrétumokat a filmmel kapcsolatban, ami alapján én nem vagyok meggyőzve arról, hogy jövőre kijön a film, de hátha.]
  5. Frankenstein [új feldolgozás] Mary Shelley-től - Kinnre 2015. október 2-re írják a bemutató dátumát.
  6. Inferno - Dan Browntól, amely kinn 2015. december 18-án jelenik meg [Én pedig nem tudom, hogy nem olvastam, amikor megvan itthon a könyv. Valszeg nem realizáltam, hogy Robert Langdon folytatás.]
  7. A Lázadó Veronica Roth-tól - A Beavatottban megismert Tris és Négyes kalandjai 2015. március 20-án folytatódnak.
  8. A dzsungel könyve Rudyard Kiplingtől - A szintén klasszikus történet legújabb feldolgozásának kinti bemutatója 2015. október 9.
  9. Amerikai mesterlövész Chris Kyle-tól - Az önéletrajzi regényen alapuló film főszerepét Bradley Cooper játssza, a filmet pedig elviekben már 2014. december 25-étől vetítik a kinti mozik.
Forrás: HuffingtonPost

5 megjegyzés:

  1. Mikor lesz Magyarországon a kiválasztott 1 része?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kinn van az oldalsávban két helyen is (Jön-jön-jön rovat + visszaszámlálás), hogy 2014. november 20.
      Lécci nézzetek már szét, mielőtt alapdolgot kérdeztek!

      Törlés
  2. Ebből egyedül A kiválasztott, ami tényleg érdekel. Esetleg a Beavatott folytatásának és A dzsungel könyvét nézem meg, de csak otthon. Az az igazság, hogy a régi klasszikusokat már mind rengetegszer feldolgozták, így maradnak a gyengébbek, illetve az új könyvek. Bár egyéb témákból is kezdenek kifogyni Hollywoodban, így pl. a képregényfilmek is kezdenek átmenni önismétlésbe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért ez egy jó lista. A Kiválasztott alap, nálam nézős a Szürke 50 árnyalata. A Brilliánsok felkeltette az érdeklődésemet, azt szerintem elolvasom majd, a Lázadót valszeg előbb megnézem, utána olvasom el, ha úgy érzem, az Amerikai mesterlövész pedig szintén érdekesnek tűnik. A Vándorsolymot pont 1-2 éve kérte Anyum karácsonyra, azt is el tudnám olvasni, bár az nem tudom, mennyire érdekel. A klasszikusok engem kevésbé fognak meg.

      Törlés
    2. Ja, az Inferno-t is előkerestem azóta, szóval nincs gond ezzel a listával elég izgalmas szerintem.
      Igazad van, hogy sok az ismétlés Hollywood-ban, de szerintem elég sok minden van még, aminek érdemes esélyt adni, beszűkülni nem szabad szerintem.

      Törlés