2014. július 14., hétfő

39 dolog, amit valószínűleg nem tudtál az Éhezők Viadaláról

A Buzzfeed kicsit szerintem nagyra vállalkozott, de oké, próbáljuk meg. Kíváncsi vagyok, mennyi lesz ebből az, amit tényleg nem tudunk, számoljatok, majd én is bevallom a végén :)

1. A sorozat szerzője, Suzanne Collins egykor kardvívást tanult, de azt gondolja, hogy ha részt kellett volna vennie az Éhezők Viadalán, maximum 4-es pontszámot kapott volna érte. [1.]


2. Az Éhezők Viadala minden idők harmadik legolvasottabb könyve a Kindle-n. A Biblia az első. [2.]

3. Collins régebben szövegeket írt a Clarissa Explains It All és a The Mystery Files Of Shelby Woo című sorozatokhoz, és a Nickelodeon Little Bear című sorozatának is szövegírója volt. [3.]

4. Gyerekkorában Collins görög mitológia fanatikus volt.

5. A Thészeusz és Minotaurusz története, amely az Éhezők Viadala eredeti ihletője volt, gyerekkorában elborzasztotta őt.

6. Az a növény, amelyről Katniss kapta a nevét "nyílhegy" néven is ismert. [3.]

7. Katniss vezetékneve, az Everdeen Thomas Hardy Távol a világ zajától című regényében szereplő Bathsheba Everdene-re való utalás. Collins azt mondja, "A két karakter teljesen más, mégis mindketten teljes szívükből küzdenek.[4.]

8. Collins fejéből azon az éjszakán pattant ki Katniss története, amikor egy valóságshow és az iraki háború eseményeit bemutató hírcsatorna között szörfölgetett. Így fogalmazott: "Ez a két dolog elég zavarba ejtő módon kezdett összevegyülni a gondolataimban."

9. A Futótűz és a két Kiválasztott filmváltozatát rendező Francis Lawrence rendezte Lady Gaga Bad Romance, Beyoncé Run the World (Girls) és Avril Lavigne Sk8er Boi című videoklipjeit.

10. Collins eredetileg nem tervezte, hogy trilógia legyen a sorozatból. Amikor azonban az első kötet végére ért, úgy érezte, hogy folytatnia kell, mert Katnisst minden bizonnyal megbüntetik majd, amiért úgy tett, mint aki meg akarja enni az éjfürtöt. [5.]

11. Taylor Swift, a The Civil Wars és T-Bone Burnett producer egyetlen nap alatt írták meg és vették fel a Safe And Sound-ot az Éhezők Viadala filmzenei albumára. 


12. Swift újraolvasta a könyvet, miután megírták a számot, hogy lássa, hova illeszkedne a dal igazán. A The Civil Wars azt mondta, szerintük legalább négy olyan helyzet van a könyvben, amelyhez illene. [6.]

13. A forgatás során Jennifer Lawrence be akarta bizonyítani, hogy Josh Hutcherson feje fölé képes rúgni. Amikor azonban kipróbálta, véletlenül úgy fejbe rúgta Josht, hogy a fiatal színésznek agyrázkódása lett.

14. Miután elolvasta a trilógiát Donald Sutherland egy három oldalas e-mailt küldött Gary Rossnak, amelyben kifejtette, hogyan látja ő Snow elnököt. A levélnek a Levelek a Rózsák Kertjéből címet adta [amit mi is olvashattunk az első DVD megjelenésekor ITT], és leírta benne, hogy három dolognak látja nagy jelentőségét: Snow elnök mosolyának, szemeinek és a rózsáknak.


15. A Kiválasztott forgatókönyvét az a Danny Strong írta, aki maga is szerepelt a Buffy a vámpírok réme című sorozatban Johnatan Levinson szerepében.

16. Amikor Collins 6 éves volt, édesapja a vietnámi háborúban harcolt. Azt mondja, apja "felelősnek érezte magát azért, hogy gyerekei megértsék, mivel is jár a háború, milyen következményei vannak" és ebből fakad az Éhezők Viadala is.

17. Az első Éhezők Viadala filmet betiltották Vietnámban. [7.]

18. Suzanne Collins azt mondja, a könyvek megírásának legnehezebb része "a halálok leírása volt... és a fiatalok közötti erőszak ábrázolása.[8.]

19. Az első film forgatásának utolsó napján Jennifer Lawrence teljes erőből belerohant a falba. Az edzője megijedt, hogy nem ütötte-e meg a lépét, ezért Jennek csináltatnia kellett egy CT-t.

20. A Plutarch Havensbee szerepét alakító Philip Seymour Hoffmannak 8-10 napnyi munkája maradt vissza a film forgatásából, amikor elhunyt. A kimaradt jelenetekben szövege már nem volt, de nem számítógépes animációval oldják majd meg a pótlását.

21. Paula Malcomson, aki Katniss anyukáját alakítja, egy 2007-es Döglött akták epizódban szintén Jennifer Lawrence karakterének édesanyját alakítója. [9. - na ez legalább izgi új infó!]


22. Collins túlélő könyveket olvasott és édesapja tudását használta fel a vadonban való táplálkozás és vadászat kapcsán. Édesapja a nagy gazdasági világválság idején nőtt fel, családjának étkezése nagyban függött attól, amit vadászott.

23. Sok rajongó úgy véli, hogy a könyvbéli Kapitólium a mai Denver környékén van. [10.]

24. Elizabeth Banks azt mondja, Effie összetett jelmezei közül a körme volt a legdurvább. A WC-re sem tudott elmenni anélkül, hogy valaki ne segített volna neki lehúzni a cipzárt és kezébe adni a WC papírt.

25. Banks kedvenc Effie jelmeze a királypillangós ruha volt, amelyet a Futótűzben játszódó aratás alkalmával viselt a filmben. A ruha kézzel festett, pillangókra emlékeztető tollakból állt.

26. Jennifer Lawrence kedvenc Katniss jelmeze a Futótűzben a Kiválasztottak felvonulásán viselt sötétarany ruhája.[11.]


27. A Panem országnév a "panem et circenses" római kifejezésből származik. A kifejezés magyarul "kenyeret és cirkuszt" jelent.

28. Az első film alkalmával volt egy persely, amelybe az dobott be érméket, aki káromkodott. Gary Ross szerint a perselyben lévő összeg felét Jennifer Lawrence dobálta be.

29. Jennifer Lawrence beceneve gyerekként "Aki a tűzzel játszik" volt. Amikor idősebb lett, szülei azt mondták neki, hogy azért kapta ezt a nevet, mert mivel Jen, ahogy egyre idősebb lett, annál többször égette le őket, ezért inkább elhatározták, hogy több gyereket már inkább nem vállalnak. [12.]

30. Jennifer Lawrence a Futótűz forgatása során egy hétig nem hallott egyik fülére. Egy mutatvány miatt ugyanis le kellett merülnie egy tóban, ami miatt mindkét füle begyulladt, majd az egyik fülét nem sokkal később egy nagyobb vízsugár is elkapta. [13.]

31. Az első film forgatása alkalmával 1800 különböző jelmezt kellett készíteni a kaptóliumi statiszták számára. Ezek legtöbbje kézi készítésű volt. [14.]


32. Az első film forgatásakor 450 parókát használtak fel és 35 teljes állású sminkes dolgozott a produkción. [15.]

33. Katniss jellegzetes fonatának elkészítése mindössze 20 percet vesz igénybe. [16.]

34. Woody Harrelson Haymitch frizurájának ötletét bátyjától, Brettől vette.

35. Johanna Mason szerepére Kristen Bell színésznő is jelentkezett.

36. Jacqueline Emerson, aki a Rókaképű lány szerepét alakítja az első filmben, a felkészülés során egy alkalommal véletlenül beszerzett egy monoklit. Nem árulhatta el senkinek, hogy kiválasztották a filmbe, szóval hazudnia kellett iskolatársainak, mikor hova megy.

37. Az Éhezők Viadala könyvváltozatát 51 nyelvre fordították le. [17.]

38. Collins jelen volt Josh Hutcherson meghallgatásán, és azt mondja, három sor után már tudta, hogy a fiú fantasztikus lesz a szerepben. [18.]

39. Végül Collins reméli, hogy mindazok, akik elolvassák vagy megnézik a sorozatot, felteszik maguknak a kérdést, hogy "a könyv egyes elemei milyen hatással lehetnek az ő életükre", például, hogy hálásak azért, hogy egyáltalán van mit enniük és politikai szempontból kicsit (ön)tudatosabbak lesznek.
Forrás: Buzzfeed

Na, egész jó arány: 39-ből 18 új volt számomra. Bár sok helyen csak a pontos számok, mert a Kindle témánál tudtam, hogy a Biblia az első, de hogy egész pontosan 3. az Éhezők Viadala azt nem, meg a stáblétszámokat, meg jelmezszámokat sem tudom fejből nyilván :)

3 megjegyzés:

  1. Csak 11-et tudtam :D amúgy én meg törvívok :)

    VálaszTörlés
  2. 6, 13, 14,17, 20, 27, 30 => ezeket tudtam. :DD
    A 19.-nél néztem egyet. :D

    VálaszTörlés
  3. 13. xD Jen nem normális :D

    VálaszTörlés