2014. február 17., hétfő

Működni fog-e a Kiválasztott két filmben való feldolgozása?

Újabb elemző cikk (egyszer lehet, ezeket is összegyűjtöm már egy bejegyzésbe, ha a végére érek, és bármilyen döbbenetes, szinte látom a végét: ezen kívül legalábbis már csak egy van félretéve), amely ezúttal azt elemzi, vajon érdemes-e a Kiválasztottból két filmet csinálni. Részemről nagyon izgalmasnak találom, hogy a különböző cikkek mennyire másképp fogják meg a témát, milyen újabb és újabb szempontokat vetnek fel és azt is örömmel látom, hogy Nektek is vannak gondolataitok ezekhez a cikkekhez. Ezúttal se fogjátok vissza magatokat :)

Az egész Harry Potter hibája. Mióta a varázslós sorozat utolsó kötetét két anyagilag is sikeres és kritikusok által is elismert filmben mutatták be, eldöntött tény lett, hogy minden egyes lezárt végű kasszasiker sorozat utolsó részével ezt kell tenni. És hát miért is ne tennék? Nem sokból tart rájönni, hogy két kasszasiker film több, mint egy, különösen, ha nincs kilátás további folytatásokra.

Peter Jackson ugyan vehemensen próbálta megmagyarázni, miért kell három Hobbit filmet készíteni ahhoz, hogy JRR világának minden apró részletére rávilágítson, azonban mindannyian tudjuk, hogy a végjáték az sokkal inkább az anyagi megfontolásokról, semmint az igazi kreativitásról szól. Az elkötelezett Alkonyat-rajongók tagadhatatlanul hálásak voltak azért, hogy a sorozat utolsó részét elhalasztották, de egy szűk két órás film nem jobb lett volna, mint két enyhén vérszegény Hajnalhasadás? Valószínűleg, de. [Nem. És pont. Jó volt ez így.]


Szóval hogyan fog mindez működni a Kiválasztott esetében, amely Suzanne Collins harmadik és egyben legnehezebben emészthető Éhezők Viadala könyve? Egy zord, kísérteties hangulatú háborús dráma, amely mentes igazán nagy történésektől, középpontjában egy egyre inkább összetört Katniss-szel, egy olyan történet, amelyből határozottan hiányzik egy harmadik, győztes esemény, nem igazán alkalmas arra, hogy két részes filmet készítsenek belőle.

De vannak a dolognak előnyei is, különösen, amikor egy olyan világról van szó, amelyben annyi háttértörténet van, mint Panemben, ez Danny Strong forgatókönyvnek biztosít némi szabad teret. A Futótűz zsúfolt történetvezetése után, amelyből néhány kulcsjelenet is hiányzott - leginkább Haymitch háttértörténete és Katniss találkozása a 8. körzetből származó menekültekkel - a Kiválasztottban sokkal nagyobb lehetőség lesz arra, hogy egy-egy karakter kibontakozhasson, hiszen a cselekmény nem mozdul olyan gyorsan előre.

Vigyázat! A cikk hátralévő része fontos SPOILEReket tartalmaz a harmadik kötet cselekményét illetően. Én szóltam!

Akárcsak a könyv, a Futótűz filmváltozata is azzal a nyers, megdöbbentő kijelentéssel végződik, hogy "A tizenkettedik körzet nincs többé", a Kiválasztottban pedig akkor látjuk újra Katnisst, amikor visszatér, hogy megnézze egykori lakóhelye romjait, amelyet a Kapitólium bombái semmisítettek meg. Megtudjuk, hogy Gale fontos szerepet játszott abban, hogy a körzetnek körülbelül 800 lakóját (köztük Katniss anyukáját és húgát) megmentsék, amelyből egy lenyűgöző emlékkép sorozatot is készíthetnek, ha Strong azonnal be akar dobni minket a drámai mélyvízbe.

Egy kiegészítés érződik még nélkülözhetetlennek, amit most lenne lehetőség vászonra vinni, ez pedig Haymitch győzelme a Nagy Mészárláson. Történetében több párhuzam fedezhető fel Katniss sorsával: egy alkalommal ő maga is fogja a kezét haldokló szövetségesének az Arénában, a Viadalt úgy nyeri meg, hogy fegyverként használja az Arénát körülvevő erőteret, amire aztán a Kapitólium lázadásként tekint. Ezt követően megtorlásként megölik Haymitch édesanyját, fiútestvérét és barátnőjét is.

Ez a háttértörténet teljes egészében kimaradt a Futótűzből, de hiba lenne nem beletenni valamelyik Kiválasztott filmbe. Máris azon gondolkodunk, ki játszhatná el a fiatal Haymitch-et, aki "nagyon jóképű pasi" volt, mielőtt inni kezdett volna.


Az egyik legnagyobb nehézség, amikor egy  könyvet két filmben akarnak bemutatni, hogy megtalálják a megfelelő pontot, ahol el lehet választani két részre a történetet, ám a Kiválasztottban van is olyan pont, ahol megdöbbentő módon érhet véget az első rész. Amikor Peetát több hónapnyi Kapitóliumban való raboskodás után, Katniss határtalan örömöt érez, amikor újra láthatja... egészen addig, amíg a fiú meg nem próbálja fojatni őt. "Már épp kimondanám a nevét, mikor az ujjai a torkomra kulcsolódnak." egy olyan pillanat, amely épp megfelelőnek látszik arra, hogy záróképként sokkolja a közönséget, és színesíti is kicsit Katniss és Peeta közötti korábbi dinamikát.

Az is lehetséges, hogy a két filmben jobban megismerjünk több karaktert is, és mivel az első két filmben is voltak már kitekintések Katniss nézőpontjából, amikor Snow elnök a Főjátékmesterekkel beszélget, ez nem lehet a továbbikban sem probléma. Az sem kizárt, hogy esetleg látunk részleteket Peeta kapitóliumi fogvatartásából (bár így meg nem lenne annyira sokkoló a visszatérése) vagy többet látnánk a sérült Finnickből és Johannából, vagy a 13. körzetben az orvosok mellett dolgozó Primből.

És aztán persze ott az epilógus is. Végső leütésként viszontlátjuk Katnisst és Peetát huszonvalahány évvel később, két gyermekükkel. Sok rajongó úgy érzi, hogy Gale, akinek Katnisszel való kapcsolata központi szerepet játszik a Kiválasztott során, kicsit szűkszavúan ért véget, annak a feltételezésnek köszönhetően, hogy esetleg az általa kitalált bomba okozta Prim halálát. Katniss letudja őt annyival, hogy kapott "valami menő munkát" távol, a 2. körzetben. Ezért aztán érthető módon légiónyi Gale-tábortag szomorkodik.


Megvan a kísértés, hogy az epilógust a rajongók kedvéért további jelenetekkel bővítsék, olyanokkal, amelyekkel a Katniss és Gale között kialakult kapcsolat előtt tisztelegnek vagy további mellékszereplők sorsába mutatnak bepillantást, akikről a könyv vége említést sem tesz. Ám a szálak elvarratlansága az egyik oka annak, ami a Kiválasztott végét olyan merésszé teszi, és ami annyira illik egy ilyen nagyon sötét, morális kérdéseket feszegető sorozathoz. De bármit is változtassanak ahhoz, hogy az jobb legyen a képernyőn, a könyv utolsó mondata úgy tökéletes, ahogy van.
Forrás: DigitalSpy

6 megjegyzés:

  1. Egy piiccciit ellenségesnek éreztem a cikk első részét, bár szerintem nem a filmekkel van problémájuk, hanem a kettévágással. Szerintem ezzel mindenki jól jár, mert a rajongók többet akarnak, a készítők és támogatók több pénzt kapnak, a többieknek pedig mindegy :D
    Attól függetlenül jó a cikk, és reménykedjünk, hogy Gale is "normális" lezárást kap :)

    VálaszTörlés
  2. A HP-nél már a negyedik résztől kezdve kettéválaszthattak volna minden könyvet, annyira sok történést kellett feldolgozni. Szerintem a 4., 5., 6. rész is baromira el lett kapkodva, szinte már élvezhetetlenül gyorsan zajlottak az események. Mintha minden 10. oldalt olvasnál el a könyvből. Persze lehetetlen lett volna ezeket kettévágni, mert nincs olyan csúcspont, aminél indokolt lenne. A 7-nél nagy szerencse, hogy belátták, lehetetlen egy filmen bemutatni az egész záró kötetet. Egy pocsék helyett 2 remek filmet kaptunk. A Hobbit már más kérdés, bár az első rész még teljesen korrekt. A másodikat még nem láttam, de a reakciókat olvasva kár volt erőltetni ezt a trilógia dolgot, bőven elég lett volna két film is. A sztori hiánya miatt tele kell tömni teljesen felesleges mellékszálakkal, amik csak elvonják a figyelmet a lényegről, és ha unalmas nem is lesz, de a vontatottság már erősen érződik. Persze nem ítélkezem, mielőtt látom, de nincsenek nagy elvárásaim, nehogy nagyot csalódjak. Tudva, hogy hol kezdődik a harmadik rész, az utolsó filmből sem lesz könnyű két és fél órás produkciót készíteni. Az Alkonyatnál az első rész után feladtam, arról nem tudok nyilatkozni.

    Amitől a legkevésbé félek a Kiválasztott kapcsán, az az, hogy nincs elég esemény két filmhez. Mert van bőven, plusz rengeteg új karaktert kell bemutatni, sok lehetőség van a történet bővítésére is. Egyedül attól tartok, hogy az első film kicsit eseménytelenebb lesz, ezért támogatom a minél későbbi kettévágást. Amellett pedig mindkét félnek önmagában is meg kell állnia a helyét, külön-külön. Valljuk be, a lényeg a könyv harmadik harmadában lesz, de én bízom a forgatókönyvírókban, hogy tudják kezelni ezt a helyzetet. Ne csak a rajongók igényeit elégítsék ki, hanem a szélesebb nézőközönségét is. Pont ezért nem kell szóról szóra megismételni a könyvet, még annál is nagyobb szabadság fér bele, ami az első két filmnél volt.

    M.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem a 2 részre bontás csak akkor jó ötlet ha tényleg sok minden történik és egy részben tul tömör lenne ( pl szerintem a HP 5 részét is már igy kellet volna) bár az Éhezők viadala könyveket sajnos nem olvastam (csak az első részt láttam mert itt sajnos nincs mozi a közelben igy marad a dvd) de szerintem az epiologust itt kihagyhatnák mert az már a HPban is borzalmas volt.
    Vision

    VálaszTörlés
  4. Szerintem a részletek kidolgozásának nagy teret ad, ha két film van az utolsó könyvből. Minden részletet ki lehet gondolni és plusz dolgokat bele lehet tenni, ami csak tetszene a rajongóknak. Engem pl. érdekelne, hogy mi lett aztán Johannával, Annievel vagy Enobaria hogy úszta meg... stb. Ezekben el lehet szakadni a könyvtől, mivel ez nincs benne.
    Amit szintén kihagytak, és ugye Peeta kínzásánál fontos volt, az Avoxok szerepe. lényegében, aki nem olvasta a könyvet, annak - szerintem - nem is nagyon tűntek föl, hogy voltak szolgák a filmben. Erre kíváncsi leszek, hogy hogy fogják megoldani. Mondjuk tény, hogy Peetát együtt kínozták Johannával, szóval lehet hogy ezzel le is tudják. Mindegy. lényeg, hoyg rengeteg apró részlet van, amivel izgalmassá lehet tenni a két filmet, kérdés inkább csak az, hogymennyire akarják az ezekben a részletekben rejlő lehetőséget kihasználni. Ha csak a minél nagyobb bevétel miatt vágják ketté az utolsó részt, akkor sok jóra nem számíthatunk, de ha mernek elrugaszkodni némileg a könyvtől a forgatókönyvben, akkor kaphatunk két igazán jó filmet is akár. :)
    Szerintem kell epilógus. A HPben igen nagyon béna volt, főleg azért, mert 18-19 évesekkel akarták eljátszatni, hogy majd 40 évesek, ami így elég nevetségesre sikerült, a kicsit erőltetett monológokról nem is beszélve. De ebben a filmben egyrészt Jennifer L. már elmúlt 23, Josh H meg 21, és mivel nem gyerekként kerültek a filmbe, mint Harry Potterék, így könnyebben elhisszük róluk, hogy megöregednek, ha megöregednek. Másrészt meg több lehetőség van a karaktereikben, illetve hát a rajongótábor is várja, hogy lássák az epilógust, ami az igazi "happy endet" jelenti. És egy jó mozisikerben mindig van feloldás, legalábbis ha el akarják adni a filmet, akkor tutira. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem az volt a baj a HP epilógusában, hogy túl fiatalok voltak a színészek.Mindhárman túl voltak már akkor a 20-on, ebből a szempontból nincs különbség. Sőt, szerintem nagyon jól sikerült az a bizonyos utolsó jelenet, leszámítva azt, hogy kicsit jobban is öregíthették volna őket. Most megjósolom, hogy a Kiválasztott végén is mindenki fanyalogni fog az öregítés minősége miatt.
      M.

      Törlés
    2. Igazából én nem látom okát miért kéne rajtuk öregíteni... elég ha ott vannak a végén (talán Peetanak egy kis borosta vagy hasonló) két kisgyerekkel. Nem látom sok értelmét annak hogy 40 év körülinek nézzenek ki hol ott lehetnek fiatalabbnak beállítva (ahogy én is elképzeltem)...

      Törlés