2014. január 22., szerda

Tetszeni fog-e a Kiválasztott sötét hangulata az Éhezők Viadala rajongóinak?

Mondanám, hogy ha szerda, akkor Kiválasztott elemzés, de ennyire nem szeretném, ha kiszámítható lenne az oldal, viszont most hétfőn és csütörtökön (reméljük legalábbis) aktuális az MTV Movie Brawl, tegnap meg épp visszaszámláltunk. A cikk a Yahoo Movies oldaláról való, ha nagyon semmitmondó lenne, azért van :) De szerintem most jól összefoglalja a cikk azokat az aggodalmakat, amelyek bennem is megvannak.

Forrás: DeviantArt

Nem kétséges, hogy a 2013-as év igencsak sikeres volt az Éhezők Viadala számára. Nem csupán a Futótűz filmváltozata jelent meg a mozikban, és döntögetett bevételi rekordokat, de Jennifer Lawrence hírneve is egyre nagyobb lett, miután a világ egyik legfiatalabb színésznőjeként nyerte el a legjobb színésznőnek járó Oscar díjat. 

Így aztán az idén novemberben bemutatásra kerülő harmadik Éhezők Viadala film kilátásai különösen jók. A Kiválasztott forgatását nagy figyelem övezi, és egyértelmű, hogy komoly várakozás előzi meg a harmadik Éhezők Viadala film széles vásznon való megjelenését.

A Kiválasztott filmre való adaptálása azonban néhány nehézség elé állíthatja a film rendezőjét. A harmadik Éhezők Viadala kötet hangulata ugyanis érezhetően sötétebb, Francis Lawrence rendező pedig már megerősítette, hogy a Kiválasztott sokkal zordabb lesz, mint az első két Éhezők Viadala film.

Bár a legtöbb rajongó a teljes sorozatot nagyon szerette, nagyon sok olyan elkötelezett rajongó is volt, aki nem örült annak, hogy ilyen lett a harmadik kötet hangulata. Néhányan úgy érezték, hogy a könyv túl sötét lett az Éhezők Viadalához és a Futótűzhöz képest, annak ellenére, hogy Suzanne Collins egyértelműen leszögezte, hogy azért így írta meg a könyveket, hogy megmutassa a fiatal olvasóknak a háború következményeit. 
Ennek megfelelően egy teljesen más Katnisst látunk ebben a könyvben, aki hol poszttraumatikus stressztől szenved, hol pedig a hozzá közel állókat gyászolja azok kegyetlen halála után. Jennifer Lawrence karaktere természetesen nagyon sötét dolgokat él át ebben a harmadik kötetben, és a széles vásznon is majd egy teljesen más Katnisst láthatunk, mint akit korábban megkedveltünk.

A Kiválasztott cselekménye maga is tele van erőszakkal és kegyetlenséggel, és bár a szerző néha beiktat néhány kellemes pillanatot is kedvelt karaktereinkkel, a végén kegyetlenül megöl néhány Katnisshez közel álló személyt. Mindazonáltal  a könyvvel ellentétben, amely viszonylag optimista felütéssel végződött, a filmet két részletben láthatjuk, így nemigen számíthatunk happy endre a Kiválasztott, 2. részének végéig. 

Ez azt sugallja, hogy a Kiválasztott 1. része lehet, hogy tényleg nagyon sötét lesz. Bár az Éhezők Viadala rajongók kétségkívül hosszú, tömött sorokban várják majd, hogy láthassák a filmet, érdekes lesz látni az átlagos mozinéző és a kritikusok véleményét a filmről. 
Forrás: YahooMovies

10 megjegyzés:

  1. Persze, hogy mindenki ki van/lesz akadva a Kiválasztott miatt...de mégis rajongók vagyunk, és teljesen be vagyunk zsongva, hogy mikor láthatjuk majd a mozikban :D

    VálaszTörlés
  2. Valahogy a befejező kötetek mindig sötétebbek... :(

    VálaszTörlés
  3. Azért én nem nevezném happy endnek a könyv végét, szóval a kiválasztott 2 végére sem nagyon számíthatunk erre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én azért bízom abban, hogy jó érzésekkel fogjuk sorsukra hagyni a szereplőket :)

      Törlés
  4. Én is pont ebben reménykedem... Amikor befejeztem a könyvet legszívesebben földhöz vágtam volna és oda mentem volna Collinshoz hogy felpofozzam és megkérdezzem miért csinálta ezt velem... :D Aztán utána kicsit átgondoltam, és rájöttem, hogy a sok borzalom után ami történt igenis jó vége lett... Hiszen Katniss ha nem is önfeledten de boldog lett...
    Azért ettől függetlenül nyugodtan kiszínezhetik... Nagyon szeretném azt látni hogy mindenki túllép a történteken a maga módján... szóval szeretném látni hogy mi lett Katniss anyjával, Gale-el (habár nem igazán nőtt a szívemhez a 3.könyvben) Johannaval...
    Jó lenne látni hogy ők is jól vannak :)

    VálaszTörlés
  5. Már az első két könyv is elég sötét, a harmadik csak erre tesz rá egy lapáttal. Mindenkinek úgyse tetszhet. A vége pedig a körülményekhez képest "boldog". Talán több lesz a drámai pillanat, de pont ezekre emlékszünk vissza leginkább. A leghatásosabb jelenetekre, mint pl. az Aratás, Rue halála, a beszéd a 11. körzetben, stb. Akkor lesz igazán hatásos a befejezés, ha még a legérzéketlenebb tuskók is könnyek között jönnek ki a moziból. :D Én már nagyon várom, hogyan felel meg F. Lawrence a Futótűz után immár sokkal magasabb várakozásoknak. Bízom benne, hogy nem adja lejjebb a színvonalat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, abban én is bízom, hogy F. L. hozza az - immáron - kötelezőt :)

      Annak meg örülök, hogy vannak gondolatok az elemzős cikkekre, mert vannak még félretéve :)

      Törlés
  6. Ma nincs jó viszonyom a netemmel, elveszett amit írtam. Ha mégsem, akkor túlbeszélem.
    Szerintem ennek a történetnek a legfontosabb mondanivalója a most következő moziban lesz. Egy háborút és a következményeit nem lehet áldozatok nélkül, színesen, feloldóan bemutatni.
    Emellett szerintem nagyon kegyetlen a vége az egésznek pont azért, mert életre ítéli a főhőseit Collins.

    VálaszTörlés
  7. Fu, ez a poszter nagyon jól néz ki! :))) Már nagyon várom a Kiválasztottat!

    VálaszTörlés