2014. január 16., csütörtök

Pénzügyi leckék az Éhezők Viadalából

Tudtad, hogy az olyan könyvekből, mint az Éhezők Viadala, megtanulhatsz takarékoskodni is? Az életben sok minden olyan, mint a regényekben, így ezekből életvezetési tanácsokat kaphatsz. Csak az a dolgod, hogy ténylegesen megértsd az alaptörténetet, a konfliktusokat és a megoldásokat, amelyekkel a karakterek szembetalálják magukat.

A könyveknek általában nagy hatásuk van a társadalomra. És itt nem csak a tudományos könyvekről beszélünk. Vannak olyan irodalmi művek is, amelyek arra inspirálják a jövő nemzedékét, hogy valami újat találjanak ki.
A  Chalcedon.com cikke arról ír, hogy bár a könyvek valóban leginkább a szórakoztatást kínálják, mégis bármennyire is legyen az fikció, attól még hatással lehet az olvasóra. Amikor az ember ugyanis olvas, akkor az olvasott anyagra koncentrál, ezáltal pedig még jobban beépülnek gondolataiba a különböző elképzelések.

A Nationaldebtrelief.com ennek a gondolatnak a mentén a mai egyik legnépszerűbb könyvsorozatot, az Éhezők Viadalát vizsgálja olyan szempontból, hogy pénzügyek és takarékosság kapcsán mi mindent tanulhatunk meg sorozatból.
  • Fogd vissza magad! A fogyasztói társadalomban való életnek megvannak a hullámhegyei és völgyei. Ami a pénzügyeket illeti, az utóbbi elég gyakran következik be. Ez arra ösztönöz, hogy az ember felesleget halmozzon fel, ami épp az ellentéte annak, amit az embernek meg kell tanulnia a takarékosságról. A könyv megtanítja, hogy Katnisshez hasonlóan nem érdemes egyenesen a Bőségszaruhoz rohanni, mert akkor megnő az esélye annak, hogy megölik. Az ember gyakran mindent akar, de meg kell vizsgálni, mibe kerül mindez. Ez olyan, mint amikor az ember hitelkártyát szerez. Ez lehetővé teszi, hogy az ember mindent megszerezzen, amire csak vágyik, utána azonban komoly adósságba szalad bele.
  • A kevesebb néha több. Szintén a Bőségszaru jelenetnél maradva, itt a Kiválasztottak ugye életre-halálra küzdenek, hogy a lehető legtöbbet megszerezzék ebből az egyetlen beszerzési forrásból. A legtöbbüknek ez azonban a halálát jelenti. Katniss csak egy hátizsákot kap fel, ám ez is igen hasznosnak bizonyul. Van benne hőmegtartós hálózsák, egy palack víz és egy kötél. Ez a néhány dolog, ha nem is volt sok minden, segített neki az életben maradás során. Ugyanez igaz ránk is. Ha az ember csak a puszta szükségleteire koncentrál, rájön, hogy tud élni anélkül a sok-sok dolog nélkül is, amiről azt hitte, feltétlenül szükséges. Ha kitalálod, hogyan szerezd meg életed luxuscikkeit, attól még élvezheted azokat, csak ezek érdekében ne halmozzál fel túl sok hitelt.
  • Ismerd meg erősségeidet és az eszközöket, amelyek ezeket fejlesztik. Katniss jó íjász. Képes arra, hogy még hatékonyabb legyen vele, míg mások az egyébként veszélyesebb fegyverekkel, a lándzsával vagy a karddal. Az egyik legfontosabb takarékossági szabály az, hogy az embernek meg kell tanulnia, hogy hogyan használja ki az erősségeit. Az embernek ki kell használnia azt, amiben jó, hogy meglegyen felesleges dolgok nélkül is. 
Fontos megjegyezni, hogy a takarékosság olyan viselkedési forma, amelyet mindannyian alkalmaztunk már. Volt már rá példa, hogy sokat költöttünk, és keményen dolgoztunk, hogy megszerezzünk olyan dolgokat, amelyek a társadalom szempontjából fontosnak minősülnek. Bár ebben semmi rossz nincs, fel kell hagynunk azzal, hogy másokhoz akarjunk hasonlítani. Koncentráljunk arra, amire szükségünk van, az egyéb dolgokat pedig tervezzük be előre. Ha ezeket az alapvető takarékossági szabályokat betartod, nem lesznek majd pénzügyi problémáid.

Akárcsak Katniss, aki nem félt szembeszállni a szabályokkal, hogy megmenthesse Peetát, neked is el kell döntened, mi a helyes és mi nem. Még ha más csinál is valamit [ami nem helyes], neked nem kell őt követned. Ezzel a körülötted állókat is ösztönözheted arra, hogy betartsák ezeket a takarékossági szabályokat és így megmenekülhetnek a pénzügyi problémáktól. Csak úgy, mint Katniss, Te is robbanthatsz ki forradalmat. 
Forrás: www.nationaldebtrelief.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése