2014. január 17., péntek

Mellékszereplők: Bruno Gunn edzésterve

Folytatódik mellékszereplős rovatunk, bár már nem olyan sok cikkem van ebben a kategóriában. Ezúttal a Bodybuilding magazin Bruno Gunn interjúját olvashatjátok, amelyben leginkább azt firtatták, milyen edzésprogram segítségével készült fel Gunn Brutus szerepére. 


Bruno Gunn TV-s és filmes története elég sokoldalú. Gunn szerepe szerint alakított már börtönőrt, rendőrt, nyomozót, különböző gonosztevőket és olyan férfiakat, akik elég félelmet keltőek. Gunn izmos, 182 cm-s, 82 kilós testalkata kétségtelenül nagy szerepet játszott abban, hogy ilyen sokszor felfigyeltek rá. Néhányan talán azt mondanák beskatulyázzák, ám Gunn szereti karaktereit és jól kelti őket életre. Ha megnézzük szerepei következetes sorát azt is elmondhatjuk, hogy Hollywood is szereti őt.

Gunnak megadatott a lehetőség, hogy színsészi képességeit több millió sikítozó rajongó előtt villantsa meg a nagy sikerű Éhezők Viadala sorozat második részében, a Futótűzben. Vitathatatlanul ez legnagyobb szerepe, Gunnt a végsőkig elszánt, vérszomjas Brutus szerepére választották ki.

Gunn a szerep kedvéért a testét új szintre emelte. A kőkemény edzések és a szénhidrátmentes diéta eredményeképpen Gunn további 7 kiló izmot szedett magára, miközben testzsír arányát 10 %-kal csökkentette. Elszántsága, hogy testét a lehető legjobb formába hozza az Éhezők Viadala: Futótűz kedvéért, figyelemre méltó. A Bodybuilding.com utánajárt Gunn edzésmódszerei részleteinek, annak milyen étrendet tartott és milyen táplálékkiegészítőket fogyasztott, és ami a legfontosabb, mi áll gondolkodása középpontjában.

Mióta edzesz? Mennyire voltál fitt életed során?
Sportolóként nőttem fel. Fociztam, birkóztam, baseball-oztam, és a főiskolán is belekóstoltam jópár sportágba. Tehát a mozgás mindig is része volt életemnek. Mindig is jó erős fizikumom volt.
Főiskola óta következetesen igyekszem hetente jó három alkalommal megfordulni edzőteremben. De mint mindenkinek, az én testsúlyom is ingadozik. Vannak jobb hónapjaim és vannak kevésbé jók is. Ez normális, különösen, ha az ember nem űzi profi módon a mozgást. Én pedig nem vagyok sem testépítő, sem személyi edző, de a fitnesz nagyon fontos része annak, aki vagyok.

A mozgás mindig is része volt életemnek. Mindig is jó erős fizikumom volt.


Hogy kerültél bele a Futótűzbe?
Az edzőmmel éppen súlyt emeltünk a Gold konditermében. Megcsörrent a telefonom. Szinte soha nem veszem fel a telefont, ha edzek, de most az ügynököm volt, szóval felvettem. Miután letettem, közöltem az edzőmmel, hogy "Haver, most le kell lépnem. El kell mennem egy szerep meghallgatására az Éhezők Viadala: Futótűzbe." Mire ő közölte, hogy "Haver, akkor tudod mit? Most lépj le, majd legközelebb folytatjuk." Szóval hazarohantam és a szó szoros értelmében alig néhány órám volt, hogy összerakjak egy előadást.

Olvastad a könyveket előtte? Tudtál bármit is Brutusról?
Nem olvastam előtte a könyveket. Én csak egy könyvről tudtam. Miután meghallgattak, eltelt egy hét, majd felhívtak. Azt mondták én voltam az egyik a sok közül, akire komolyan felfigyeltek. Azt gondoltam, hisz ez nagyszerű. Színészként sose élem bele magam semmibe [ami nem biztos]. Az ember megmutatja, mit tud, aztán jól érzi magát attól, amit tud. Aztán továbblép. De miután felhívtak, már nagyon akartam a szerepet.


Nyilvánvalóan meg is kaptad. Mit szóltál, amikor megtudtad?
Egy héttel azután az első hívás után épp Rómába tartottam egy családi összejövetelre. Torontoban voltam és volt még úgy egy órám a gép indulásáig. Megcsörrent a telefonom, és az ügynököm szólt bele, hogy "Helló, mit csinálsz épp?" Én meg mondtam, hogy "Épp az Olaszországba tartó gépemet igyekszem elérni" Ő pedig azt válaszolta: "Nos, nem ez az egyetlen dolog, amit épp elérsz. Megszerezted Brutus szerepét is!" Megbénított a hír.

Nem árultam el sok embernek, hogy meghallgattak a szerepre. Mert ahogy mondtam, ezek a dolgok jönnek-mennek, az ember sose tudhatja [mi jön össze]. Csak néhány közeli barátomnak árultam el a hírt, de míg repültem, nem igazán mondhattam semmit. Szóval ott ültem a repülőn egy életemet megváltoztató hírrel, és kilenc órán keresztül nem beszélhettem róla senkinek! Szóval csak magamban ünnepelhettem. Volt kilenc órám, hogy kitaláljam, hogyan mondom majd el a családomnak. Varázslatos idő volt.

Hogyan edzettél a filmre? Hogyan készültél fel rá?
Egy fantasztikus edzőm van. Kezdjük azzal, hogy egy jó edző meg tudja változtatni az ember testét. Egy jó edző meg tudja változtatni az ember gondolkodásmódját és életét. Drew Logan elérte ezt nálam. Mindketten tudtuk ezt. A testnek van egy rezgése, van energiája. Ha az ember fitt, az energiái jók. És ez hat minden másra, amit az ember csinál.
Szóval Drew és én egy hullámhosszon voltunk. Emiatt aztán nagyszerűen együtt tudtunk működni. A Futótűz előtt az volt a célunk, hogy életem legjobb formájába kerüljek. Egy olyan pont volt ez, amikor változtatnom kellett valamin. A testemmel kezdtem. Színészként az első, amit az ember megtanul, hogy a tested a legfontosabb eszközöd - az egyetlen eszközöd. Ami engem illet, én tényleg a testemben élek. Ez határozza meg a hangulatomat és hogy hogyan érzem magam. Fontos része annak, ki is vagyok.

Amikor visszajöttem Olaszországból, Drew-val úgy döntöttünk, hogy úgy állunk a dolgokhoz, hogy többet adunk a Futótűznek, mint amit vártak [tőlem]. Tudtam, hogy ez egy fizikai jellegű szerep. Brutus egy harcos. Egy spártai küzdő. Többet akartam mutatni a forgatáson, mint amit a meghallgatáson láttak tőlem. Nagyobb, erősebb és még vadabb versenyző akartam lenni. Szóval Drew megváltoztatta az étrendemet és az edzésprogramomat. 6-8 héttel később úgy jelentem meg a forgatáson, hogy a testzsír arányom 10%-kal csökkent. Jobb formában voltam, mint gondoltam, hogy lehetséges.

Brutus egy harcos. Egy spártai küzdő.

Milyen gyakorlatokat végeztél?
Az edzésnapokat két részre osztottuk, voltak elsődleges és másodlagos napok. Az elsődleges napokon nagy egységekre koncentráltunk, nagy súlyokat emeltem, 6-8-szor ismételve. A nagy izomcsoportokra koncentráltunk: mellizmok, láb és hát.
A másodlagos napokon szálkásítottunk: 15-20 ismétléseket csináltam kisebb súlyokkal. A kimerülésig nyomtam. Felpörgettük a pulzusomat, ugróköteleztem, ugróköteleztem és pliometrikus [az izmok rugalmasságát fokozó] edzéseket végeztem. Gyűlöltem Drew-t.
Szerintem ez jó jel az edző számára. Nem kell, hogy szeresd az edződet. Sokkal inkább olyan, mint egy szülő, nem pedig egy haver.

Minden nap edzettél?
Heti hat napot edzettem és egy pihenőnapot iktattunk be. A pihenőnap volt a legnehezebb, mert alig vártam, hogy újra mehessek kondizni és kinyírhassam magam. De az edzőm azt mondta, nyugi. A szervezet a pihenő alatt regenerálódik és erősödik, de olyan nehéz volt.

Mi jellemezte a táplálkozásodat?
A dolog arról szólt, hogy jó döntéseket hozzunk táplálkozás kapcsán. Sok fehérjét ettem, csak jófajta zsírokat és odafigyeltem a szénhidrát bevitelre. Az volt a célunk, hogy nőjön a testtömegem, hogy hízzak. Az edzés célja az volt, hogy elégessem a bevitt energiát. Ehhez a nagyobb teljesítményhez viszont ennem kellett. Naponta 4-5 alkalommal ettem, 3-4 óránként.

Az egész nagyon nehéz volt. Olasz vagyok, nagy kajás. Szeretek enni. Imádom az édességeket. Imádom a csokit, különösen a csokis süteményeket. De Drew megtanította, hogy a szénhidrátbevitelnek az edzésnapokhoz kell illeszkednie. Az elsődleges napokon több szénhidrátot ettem.  Drew sok mindent megtanított táplálkozás tudományból.

Most, egy évvel később teljesen másképp nézek ki. Most talán 7 kilóval vagyok könnyebb, sokkal vékonyabb vagyok és szálkásabb. Nem kell 5-7 kiló pluszsúlyt cipelnem, mert nincs olyan szerep, amihez szükségem lenne rá. Az egyik legjobb dolog, amit ennek kapcsán megtanultam, hogy hogyan szedjek fel plusz izmot ha kell, és hogyan adjam le utána.

Heti hat napot edzettem és egy pihenőnapot iktattunk be. A pihenőnap volt a legnehezebb,
mert alig vártam, hogy újra mehessek kondizni és kinyírhassam magam.

Hogyan edzettél a forgatás során?
Hajnalok hajnalán keltem. Hajnali négykor már edzettem, ha hatkor forgatáson kellett lennem. Kifogás nem volt, de azért a testemre hallgattam. Ha az azt súgta, hogy "Hé, haver, nyugi van", akkor tartottam egy pihenőnapot.
Drew-t magammal vittem és a forgatás során minden második héten együtt edzettünk. Tudatos volt a döntés, hogy megmaradjon a napi rutin. Hajnali fél 5-kor már a szálloda előterében csináltam a kitöréseket kezemben a 15 kilós súlyzókkal. Elég intenzív volt.

Mit mondanál azoknak, akik úgy szeretnének kinézni, mint Brutus?
Azt mondanám, hogy a táplálkozással kell kezdeni. Az egész a táplálkozással kezdődik és a konditeremben végződik. Súlyokat kell megmozgatni. Nagy súlyokat kell felemelni és kinyomni. Ez működik. A nagy súlyon a hangsúly.
El nem hinnéd, milyen sokan mondták, hogy én motiválom őket arra, hogy még jobb formába kerüljenek. Szerintem ez nagyon klassz.
Forrás: Bodybuilding.com

2 megjegyzés:

  1. Hát tényleg rohadtul kigyúrta magát *-* :D

    VálaszTörlés
  2. This game is very popular because it allows you to enjoy dancing while burning fat.
    If they aren't interested in the more popular pursuits, something like Karate or Ballet may be an option.
    In the game of “All's Fair in Love and Fitness,
    " there's a new exercise giant in town.

    Also visit my website; ออกกำลังกาย

    VálaszTörlés