2014. január 15., szerda

Hol szedjék szét a Kiválasztottat?

Azt hiszem, tekinthetjük ezt a cikket is egy sorozat második darabjának, mert úgy tapasztalom, hogy elindult egyfajta trend, amely során a Kiválasztott filmváltozatáról kezdtek el gondolkodni egyes újságírók. Van néhány hasonló cikk még félretéve, ezeket lassacskán olvashatjátok majd. 

A múlt heti, Kiválasztottat boncolgató cikkben szinte tényszerűen közölte a cikk szerzője, hogy szerinte ott lesz szétszedve a két rész, amikor Peetát megmentik a Kapitóliumból, viszontlátják egymást Katniss-szel, ám viszontlátós puszi helyett Peeta fojtogatni kezdi a nem kicsit megdöbbent lányt.
Bevallom, számomra is ez a nyilvánvaló, mégpedig Francis Lawrence ezen nyilatkozata alapján:
"Azt gondolom, itt két különálló történetről van szó. Szerintem a két film céljai ugyanis nagyon különbözőek. Az első Peeta megmentéséről szól, a második pedig a bosszúról, ezért azt hiszem, a két rész könnyen szétválasztható. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy a két történetet külön-külön dolgozzuk ki ahelyett, hogy belegyömöszöljük az egészet egy filmbe." (Ezt korábban a 400 napos visszaszámlálásnál olvashattátok)
A kérdést azóta többször is nekiszegezték Francisnek, némileg konkrétabban, ám a rendező nem árult el semmit, csak azt, hogy ki van találva, hol lesz vége, de pici változások még lehetnek az utómunkálatok során.

A Hypeable cikke azt mondja, hogy bár még több, mint 10 hónap van hátra a film bemutatójáig, a két rész szétszedésének helyére vonatkozó spekulációkat nem lehet elég korán elkezdeni.


Suzanne Collins A Kiválasztott című regénye három részre tagolódik: A hamvak, A támadás és A merénylő címűekre. Az első rész nagyrészt Katnissről szól, aki sokat elmélkedik, aggódik családja és Peeta miatt és megpróbál alkalmazkodni a 13. körzet életéhez. Bár az is tény, hogy Katniss az első 9 fejezet során vállalja el, hogy a lázadás arcává váljon, és tesz egy látogatást a 8. körzetbe is, amely során szemtanúja lesz, amint a Kapitólium gépei lebombáznak egy ártatlan civileket ápoló kórházat és maga is részt vesz az ellentámadásban. 

Nos, akkor próbáljuk megkeresni, hol is lenne értelme elválasztani egymástól a két részt.

Túl korai lenne: Bármikor Peeta 13. körzetbe érkezése előtt

Persze ez már csak akkor történik, amikor igazán elértünk a könyv sűrűjéig. Ez a könyv fele környékén van, ám ha ezelőtt vágnák két részre, akkor a Kiválasztott 1. része másról sem szólna, mint hogy Katniss két órán keresztül Gale és Coin körül sündörög, és megismerkedik a 13. körzet életével. Míg a második részbe annyi cselekmény és történés kerülne, hogy azt újabb két filmre kellene bontani. Hogy a könyv első felében mennyire nem történik semmi, azt jól jellemzik az alábbi idézetek:
"Legtöbbször a lakófülkében lógok vagy a körzetben császkálok, néha keresek magamnak egy eldugott zugot, és lefekszem aludni egy elhagyott szellőzőcsatornában. Vagy a mosodában, a vízvezetékek mögött."
"Gyorsan végigveszem magamban a rejtekhelyeimet, és végül az Oktatási Központ szekrényében kötök ki, egy láda kréta mellett kuporogva."
"Reggeli után nem követem a karomra tetovált napirendet, hanem elbújok az iskolai szekrényben, és szundítok egyet."

Túl nyilvánvaló: Amikor Peeta megérkezik a 13. körzetbe és megpróbálja megölni Katnisst


Katniss belép Peeta kórtermébe és karjait ölelésre tárja, amikor a fiú kezei a torkára kulcsolódnak és megpróbálja megfojtani őt. Lassított felvétel, a képernyő elsötétül, 1. rész vége.
Nem gondolnánk, hogy így történik majd.

Ha itt szednék szét a filmet, ugyanabba a hibába esnének, mint fentebb is írtuk - a Kiválasztott 2. részében lenne a történések háromnegyede, ami nem lenne túl szerencsés. Ráadásul, ha így érne véget a film, nem lenne túl jó, ha egy évet kellene még várni a következő részre.
Nagyjából a könyv felénél vagyunk, amikor Peetát, Annie-t és Johannát is megmentik a Kapitóliumból, ám Katnissnek hamar rá kell jönnie, hogy ez a Peeta már nem ugyanaz, akitől a Nagy Mészárláson elköszönt.

"Az arcán hitetlenkedés és még valami, sokkal intenzívebb érzelem tükröződik, amit egyelőre nem tudok hová tenni. Vágy? Kétségbeesés? Valószínűleg mindkettő, mert a következő pillanatban félrelöki az orvosokat, felpattan az ágyból, és elindul felém. A karjaimat ölelésre tárva rohanok felé. Ő is kinyújtja a kezét, gondolom, hogy megsimogassa az arcom.
Már épp kimondanám a nevét, mikor az ujjai a torkomra kulcsolódnak."

A Harry Potter-módszer: Amikor elkezdődik a Kapitólium elleni küldetés

Őszintén szólva ez tűnik a két rész szétválasztása leglogikusabb helyének. Mivel a Kiválasztott a Harry Potter nyomában jár a tekintetben, hogy ennek utolsó kötetét is két részben mutatják be, a párhuzam azzal folytatódhat, hogy az 1. részben fokozatosan épülne fel a cselekmény, mint amikor Harry, Ron és Hermione az erdőben sátraztak, hogy horcruxokat keressenek, ennek az felelne meg, hogy Katniss a 13. körzetet deríti fel, miközben vonakodva bár, de elvállalja, hogy a lázadás arcává váljon. Emlékeztek, amikor mindenki biztos volt benne, hogy az első rész vége azelőtt lesz majd, mielőtt Ron elhagyja Harry-t és Hermionét vagy azután, hogy visszatér hozzájuk? A történet szempontjából ez a fentebb tárgyalt "túl nyilvánvaló" esetre vezetne vissza, nem?

Mellesleg a könyv 3. része, A merénylő nagyjából ekkortájt kezdődik és Katniss és a 451-es osztag öt napon át a a Kapitólium külterületén sátorozik, amely során propaganda filmek felvételeire használják csupán a csapatot, igazi harcokban nem vehetnek részt. Megjelenik Peeta és folytatják a propaganda filmek forgatását, amelyeket úgy akarnak beállítani, mintha háború folyna. Ám Boggs lábát leszakítja egy bomba és káosz keletkezik. Innentől fogva a Kapitólium és Snow elnök hivatalosan is megtudja, hogy a 451-es osztag ellenük indult. Katniss egyfajta vezető szerepben házról házra vezeti a csapatot, majd a város csatornáin keresztül érünk el a végkifejletig. 

Az első rész vége legszerencsésebb esetben valahol ott lehetne, amikor a Sztár osztag behatol a Kapitóliumba, esetleg Boggs és Mitchell halála után. Különösen kulcsfontosságú pillanat Boggs halála, amikor azt mondja, ne bízzon meg "bennük".
"Boggs a kezembe nyomja a Holót. Az ajkai mozognak, de egy szót sem értek abból, amit mond. Fölé hajolok, a fülemet a szájához tartom, hátha megértek valamit a rekedt suttogásból.
– Ne bízz bennük! Ne menj vissza! Öld meg Peetát! Tedd meg, amiért idejöttél!
Hátrahajolok, hogy lássam Boggs arcát.
– Micsoda? Boggs? Boggs? – A szeme még nyitva, de ő már halott. A vére a kezembe ragasztja a Holót."

Túl késői lenne: A Kapitóliumi első harcok után

Katniss és a Sztár osztag első csatáinak lendülete semmibe veszne, hogy közvetlenül azok után érne véget az 1. rész. Bár jó alap lenne, látnánk, amint a csapat végigmasíroz a városon, mert ezzel könnyebben elérnék, hogy a rajongók nagyon izgatottan menjenek vissza a mozikba egy évvel később, a 2. rész alkalmával. Miután Katniss és csapata a halál elől menekülve egy elhagyatott házban húzódik meg, számba veszik veszteségeiket, ennivalót szereznek, majd megnézik Snow elnök élő bejelentését, amely során meghallgatják, hogy a Fecsegőposzáta és csapata meghalt. 

"Beetee visszaadja a képet Snow-nak. Látszik a fején, hogy majd szétrobbant. Gondolom, álmában sem hitte, hogy a vészhelyzetekre fenntartott csatorna adását is meg lehet zavarni. Borítékolható, hogy ezért ma este valaki meg fog halni.
Holnap reggel, amikor kiemeljük Katniss Everdeen testét a romok alól, fény derül rá, ki is volt valójában a Fecsegőposzáta. Egy halott lány, aki senkit, még saját magát sem tudta megmenteni.
Címer, himnusz, adászárás.
– Csak egy szépséghibája van a dolognak: nem fogjátok megtalálni a holttestet – mondja Finnick a sötét képernyőnek. Fején találja a szöget. Valószínűleg mindnyájunknak ez jár a fejében. Nem kapunk sok haladékot. Holnap leásnak a romok mélyére, és nem találják meg a tizenegy holttestet. Tudni fogják, hogy meglógtunk."

Nagyon-nagyon késői lenne: Prim vagy Finnick halála után

A fenti eseményekkel ellentétben ezen két karakter halála már a történet végén történik meg, túl későn ahhoz, hogy életszerű osztópont legyen. Nem valószínű, hogy Francis Lawrence azon két jelenet valamelyikével zárná az első részt, amelyben Katniss teljes pánikban van ezen karakterek elvesztése okán.

Finnick az előrenyomulás során egy csatában hal meg, és mivel karaktere nagyon kedvelt rajongói körökben, érdemes lenne méltó módon megjeleníteni a halálát. Sok olvasó szinte fel sem fogja Finnick halálát a könyvekben, amíg vissza nem tér oda és figyelmesen újra el nem olvassa a jelenetet. 

Prim halála azonban lassított felvételként zajlik és mély nyomot hagy az olvasóban (és hamarosan a nézőben is), akárcsak Katnissben magában, és mivel a könyv legutolsó fejezeteinek egyikében történik, nem lenne reális itt fejezni be az első filmet.
"Aztán keresztülfurakszom a tömegem, ahogyan az előbb próbáltam. A nevén szólítom, megpróbálom túlkiabálni a tömeg morajlását. Már majdnem ott vagyok, már a barikád közelében járok, amikor meghall engem. Felém fordul, és a nevemet mondja. Le tudom olvasni a szájáról.
És a következő a pillanatban felrobban a maradék ejtőernyő."

Most pedig Rajtad a sor! Szerinted hol kellene szétszedni a két részt?
Persze nem tudhatunk biztosat, amíg meg nem néztük a mozikban a Kiválasztott 1. részét. Hacsak addig valaki le nem lövi a lényeget. Persze nem lennénk meglepve, ha alkalomadtán Jennifer Lawrence-nek véletlenül kicsúszna a száján a film promókörútja vagy a következő hónapok díjkiosztói kapcsán készülő interjúk során.
Forrás: Hypeable
A részletek Suzanne Collins: A Kiválasztott című regényéből származnak.

19 megjegyzés:

  1. Szerintem a Harry Potter-módszer lenne a legjobb.Egyet értek azzal amít írtál.Nem hiszem hogy a közel jövőben fény derülne a részletekre,de még ott van a bemutató is. :)Köszi:L

    VálaszTörlés
  2. Szerintem ott azért nem lenne rosz : Küldjenek a kapitóliumba.-Oda nem mehetsz.Akkor küldjenek a Dióba. zsuzsi

    VálaszTörlés
  3. Hmmmmmmm...reálisnak tartom a cikket, de ezt egyenlőre nem tudhatjuk :D
    Őszintén szólva nem is akarom megtudni, legalább ennyi meglepetés legyen, ha már úgy is olvastuk a könyvet :)

    VálaszTörlés
  4. Nem tudom, de én nagyon beleéltem magam a Peeta visszaér és akkor ér véget a film verzióba, viszont szinte biztosra veszem, hogy nem bírják a filmig magukban tartani majd az infót a készítők...

    VálaszTörlés
  5. A harmadik újraolvasás közben már tudatosan próbáltam figyelni és találgatni, hogy vajon hol lesz majd a vágás. A leglogikusabbnak nekem akkor a Dió elfoglalása tűnt, mikor Katniss-t meglövik. Se nem túl hosszú, se nem túl rövid, és azért a könyvet nem olvasottaknak függővég.
    Nekem egyelőre ez a tippem, de majd kiderül. Mindenesetre nagyon várom már! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én már akkor olvastam róla, hogy szét lesz szedve a két rész, amikor megjelent a könyv. Már akkor sem értettem, hogy mi a ráció abban, hogy egy 3 részre tagolt regényt két filmben dolgozzanak fel, és már akkor próbáltam keresni az alkalmat, hogy hol lehetne szétszedni. Szerintem amúgy sehol, és bár az Alkonyatnál is azt hittem, hogy nem fog működni a két rész, mégis bejött. Meglátjuk...

      Törlés
    2. A rációt egyelőre úgy hívják nálam, hogy pénz. Még én sem vagyok meggyőzve. A cikk végül is nem érvel rosszul. Egyelőre én is azt mondom, hogy meg lehetett volna oldani egy részben, de majd meglátjuk :)
      Egyébként a leghosszabb film nekem is a Felhőatlasz volt szerintem, amit szerencsére itthon néztem és az egyéb szükségleteimet ki tudtam közben elégíteni :D Egyelőre még arról nem tudok nyilatkozni, hogy jó volt-e, hogy a könyvet egy nagyon hosszú filmre csinálták meg. A film nagyon tetszett, a könyvet a közeljövőben tervezem elolvasni. Amúgy meg a Kiválasztott esetén az a fene nagy hosszúság sincs meg, hogy ketté lehessen szedni, én már akkor húztam a szám, amikor bejelentették, de semmi jónak nem vagyok az elrontója, engem meg lehet győzni, ha valóban ésszerű. Na, de szerintem is elszólják még magukat abban, hogy hol szedik ketté :)

      Törlés
    3. Jó, mondjuk azt én is nyilván tudom, hogy a pénz a fő ok, és hogyha sikeres egy sorozat minél több bőrt lehessen lehúzni a rajongókról.
      De engem is meg lehet győzni. Az Alkonyatnál sikerült. Most meg majd meglátjuk.
      Egyelőre az oldalt végig tervezem vinni, pedig az utolsó filmért már nem leszek olyan lelkes, attól félek :(

      Törlés
    4. Mivel nekem sem a kedvenc részem a 3. (de ezt már sokszor leírtam), alapesetben én sem várnám annyira. DE! Van egy ok, amiért mégis várom: F.L. :) Engem kilóra megvett a Futótűzzel, és szerintem, már azt el fogja nálam érni, hogy a Kiválasztott filmeket jobban szeressem, mint a könyvet. Ok, nyilván meg van kötve valamilyen szinten a keze, de szerintem baromi jó filmet fogunk kapni :)

      Törlés
  6. Nagyon jól összeszedett cikk. Egyetértek a meglátásaival. Nagyjából le lehet szűkíteni a Peeta visszatérése és a 451-es osztag "magánakciója" közé a lehetőségeket. Ugye közben még ott van a Dió ostroma, ami elég fontos esemény. Gyanítom, hogy azt még valahogy beleszuszakolják az első részbe, az lehet a csúcspont.

    Amennyire sok mindent kell kidolgozni az utolsó könyvből, egyre jobban örülök, hogy egy film helyett kettőt kapunk. Ráadásul itt várható a legtöbb eltérés a könyvhöz képest. Bővítések, új, vagy éppen kivett szereplők. Szerintem maga a cselekmény sem marad majd érintetlen, a könyv "gyenge pontjait" ki kell javítani. Pl. azt, hogy Prim hogy kerül a Kapitóliumba a végén, illett volna rendesen megmagyarázni. Mert 13 éves gyerekeket nem hinném, hogy túl gyakran engednek a frontra. Így utólag már nagyjából sikerült feldolgoznom, de akkor amikor először olvastam, eléggé WTF érzésem volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem derült ki egyértelműen, de voltak kósza gondolatok arról, hogy Coin keze van a dologban. Hogy miért? Na ez az érdekes, mert az egy dolog, hogy Katniss volt a jelkép, azért az elnöki posztot nem vállalta volna. Legalábbis szerény véleményem szerint :)
      Szerintem a végén mindenkinek meg volt a hatalmas: mi a halál??? érzés...
      Egyébként én tökre hiányoltam a végén, hogy Galeről is kapjunk valami infót, azon kívül, hogy a 2.-ba ment...

      Törlés
    2. Hát Prim nem azért van ott, mert a kórházban "dolgozik" és elmegy ápolni a sebesülteket? Utoljára augusztus végén, szeptember elején olvastam el a könyveket, de nekem valami ilyesmi rémlik.

      Amúgy, lehet, hogy túl nyilvánvaló, de szerintem valahol akkortájt szedhetik szét, mikor megmentik Peetát. Ott is lehet sokkoló véget csinálni. Mondjuk kb azután van vége, hogy elkezdi fojtogatni Katnisst. Lehet, hogy nyilvánvaló lenne, de akik nem olvasták a könyvet, azok úgysem értenék mi történt, akik meg igen azoknak mindegy mikor választják szét. :D

      Amellett, hogy megértem miért választják ketté a történetet (több pénz, sok cselekmény), én még mindig nem örülök neki. Az Alkonyatnál a négy/egynél már rég nem voltam nagy rajongó, csak a nosztalgia miatt néztem meg, de nekem nem jött be a szétválasztás, a négy/kettőt már nem is moziba néztem. És a Harry Potter, ami örök kedvenc, kb. kívűlről fújom az összes könyvet, volt, hogy olyat játszottam, hogy az utolsó résztől olvastam visszafelé, és a hatodik részig a filmeket is fújom, az utolsó két részt, mindössze kétszer láttam... Szóval nem tudom, én még mindig nem vagyok feldobva.

      Törlés
    3. Én akkora már a Diónál szedém szét, de még barátkozom a dologgal, bár értem az indokot. De nehogy beleessenek a Harry Potter hibájába, mert bár borkához hasonlóan óriási rajongó vagyok, de a 7/1 kifejezetten szárazra sikeredett.

      Törlés
  7. én az alkonyat utolsó részét konkrétan végig unatkoztam a moziban... míg a 4. rész első felére kétszer is beültem, szóval nem tudom... a harry potternél az volt a szerencse, hogy a könyv vége ami a 7/2 volt az nagyon izgalmas volt, mondjuk a harry potter filmek alapból nagyon el vannak rontva a 3. résztől kezdve....a kiválasztottról pedig nem tudom mit gondoljak :\ nem tudom mennyire válik előnyére, hogy 2 részben dolgozzák fel

    VálaszTörlés
  8. előre is mindenkitől elnézést, de én nem vagyok se harry potter, se alkonyat fan. a filmek közül az alkonyatból egyet sem láttam, harry potter meg nem igazán kötött le engem, igazából nem is tudom, h miért néztem meg. nem is igazán tudnék olyan könyv adaptációt, ami egy kötetet szedett szét és szeretem. nem is tudom, hogy mire számítsak. de azt tudom, hogy ha tényleg hűek akarnak maradni és egy filmben csinálnák meg, akkor szerintem kb 3.5 óra lenne a hossza. néhány napja néztem 3 óra 15 perces filmet és nekem szenvedés volt. ki tud annyit ülni egy helyben és koncentrálni? még ha nagyon jó filmről is beszélünk, kínzás ez az időtartam. nem tudom hányan néztetek már meg több mint 3 órás filmet egy helyben, megszakítás nélkül. meg ha tényleg minőségi filmet akarnak készíteni és 1 filmben gondolkoznának, akkor mi maradna meg a könyvből? nekem a diós rész a legszimpatikusabb, hogy ott válasszák ketté a könyvet. előtte is lenne benne izgalom és nem maradna minden a második részre. ha előrébb vennék szét, akkor kicsit unalmas lenne az első rész.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nem tudom. Én nem sok filmet nézek, valahogy nem tudom miért. Mindegy. A leghosszabb film amit eddig láttam a Felhőatlasz volt, közel négy órás, és igazad van tényleg hosszú, de szerintem, ha érdekesnek találod a történetet ki lehet bírni. Én például nem akartam kimenni pisilni alatta, azán muszáj volt, de le is állítottam, mert otthon néztem, csak nem akartam megszakítani, bár nagyon elgémberedtem.

      Szerintem - és ez nem sértés! -, a Kiválasztott elején vannak olyan részek amiket skippelni lehet. Persze éreztetni kell, hogy az első részében, mint ami a cikkben is benne van, hogy nem történik semmi de ezt nem kell elnyújtani. És akkor már is lehetne egybe rakni a filmeket. Nem támadni akarok de nekem nem jött be sehol a több részes film.

      És nagyjából ide kapcsolódik, nagyjából meg nem, de a Hobbit (amit nem olvastam, de megvan itthon) a negyede kb egy Gyűrűk Ura könyvnek, az összes Gyűrűk Urát egy részben mutatták be, mondjuk nekünk itthon bővített kiadásban van meg, így két DVD-n van minden film, de azt ami amellett, hogy rengeteg helyen baromi unalmas (én a második könyv feléig jutottam a filmekből részleteket láttam), egy részben adták le, pedig tele van adattal még ha unalmas is, a Hobbitot pedig három(!!!) részben láthatjuk... És azért, mert minél több bőrt akarnak lehúzni a dologról. Ami természetes manapság, csak nem hiszem, hogy megéri azért a végtelenségig húzni valamit, hogy sok pénz legyen belőle. És ugyan a Kiválasztottat ilyen veszély hála istennek nem fenyegeti, mint a Hobbitot, és - ugyancsak nem sértésként -, de nem tartom akkora volumenűnek a dolgot, hogy két részben kelljen bemutatni, ahogy az Alkonyatot, a Harry Pottert sem, és ha hihetünk a pletykáknak és A Beavatottal is ezt tervezik, nos azt sem tartom annak. Sajnálom, tényleg nem bántás.

      Törlés
    2. Borka, nem gondolom, hogy azért mert bárkivel nem értesz egyet, az bántásnak minősülne, mert nem olyan hangnemben írtad a bejegyzést :)

      Ami engem illet, én már leírtam többször több helyen, hogy én voltam leginkább ellene az Alkonyat kettészedésének, de aztán az eredmény nekem bejött: megállt a lábán a két film, nekem mindkettő tetszett is alapvetően, nem éreztem elnyújtottnak, illetve élveztem minden percet, amit abban a világban tölthetek (jó, a 2. rész végén volt egy 10 perces kitérő, ami felcseszett, de ez egyéni szocprobléma, DVD-n már tudom ugrani :D ).

      Itt azonban nem szeretem annyira a harmadik könyvet, mint amekkora rajongója vagyok az első kettőnek. Oké, a harmadik eleje bejön, mert sok benne a Gale, de igaza van a cikknek, hogy azon valóban nincs mit mutatni, hogy Katniss épp poszttraumatikus stresszel 0-24-ben. Az utolsó film pedig gyakorlatilag egy-az-egyben háborús film lesz, menekülés, akció, halálok, kavarás. Ettől nagyon tartok, úgy értem attól, hogy nem fogom szeretni. Nem is a várakozás részt, mert azt biztos, hanem egyáltalán: a filmet magát. De ez még a jövő zenéje.

      Törlés
  9. Ancsi, én is így érzek, hogy nincs elég konkrét esemény ami elvinné a filmet, főleg két részben. mert vannak jelenetek amiket imádok, pl Katniss beszéde a 8. körzetben, felállt a szőr a kezemen tőle, annyira jó volt, meg a vége, ahogy [SPOILERT] Peeta visszatér a 12. körzetbe és elmondja, hogy miért őt választja, de ugye ezt meg nem lehet úgy leforgatni, mint pl az Alkonyat filmekben ahol Bella gondolatait is hallhattuk néha... a másik még ugye az epilógus, remélem valahogy megoldják, hogy benne legyen a "vannak ennél sokkal rosszabb játékok" rész, mert szerintem nagyon ütős lenne :)
    amúgy igen nekem is ez a bajom, hogy most 2 és fél órás filmet abból nem lehet csinálni, hogy katniss ül egy szekrényben, katniss ül egy másik kis hegyen... gondolom most is beletesznek majd egy csomó snow elnökös jelenetet meg talán lesz a kapitóliumi polgárokról is, hogy hogyan sínylik meg, hogy nem dőzsölhetnek, meg külön a körzetek harcáról :) na mindegy én azért nagyon várom, remélem nem rontják el, de legalább attól nem kell félni, ami a Harry Potter filmeknél állandósult: hogy esetleg nem lenne könyvű :)

    VálaszTörlés