2014. január 29., szerda

Hogy lehet a leggyengébb Éhezők Viadala könyvből két nagyszerű film?

Ha szerda, akkor elemzés, még mindig van pár cikkem a témában, úgy látszik, sokakat megihlet a Kiválasztott filmadaptálásának kérdése. Szerencsére gondolataitok Nektek is vannak, szóval szívesen hozom ezeket. Ezúttal a Movies.com elemzi a kérdést egy amúgy teljesen másik szempontból, mint a korábbi cikkek.

Forrás: sahinduezguen.deviantart
Francis Lawrence megcsinálta. Gary Ross helyére lépve nem csupán egy hasonlóan jó minőségű Éhezők Viadala adaptációt készített, hanem a lécet még feljebb emelte. Most azonban felmerül a kérdés: Meg tudja ezt ismételni?

A Futótűzzel kapcsolatban a remény semmilyen tekintetben nem hagyta el Francis Lawrence-t. Volt már bejáratott közönsége, nagyobb költségvetéssel dolgozhatott, a világ legjobb színészei álltak rendelkezésére, és ami a legfontosabb: kifogástalan alapanyagból építkezhetett. A trilógia számtalan elolvasása után világos, hogy ez a három kötet közül a leggördülékenyebb és telis-tele van látványos, filmre adaptálható elemekkel. Bár a Futótűz mellett az Éhezők Viadalát is könnyen lehetett filmvászonra adaptálni, de tény, hogy a Futótüzet meg lehetett csinálni anélkül, hogy fel kellett volna építeni a világot, minden meg volt már alapozva és Simon Beaufoy és Michael Arndt forgatókönyvírók természetesen ki is használták ennek előnyeit.

Most azonban itt a Kiválasztott. Ha megkérdezünk 10 embert, melyik a kedvenc Éhezők Viadala kötetük, fogadjunk, hogy egyetlen egy sem lesz, aki a Kiválasztottat válaszolja majd. A Kiválasztott nem rossz könyv amúgy, de nem olyan gördülékeny és szerethető, mint az első két rész. Bár egy hibátlan forrásanyagból minőségibb filmet lehet készíteni, a Kiválasztottat két részre szedik szét és meglehet, hogy a könyvből nem lehetne egy jó filmet csinálni, ám könnyen elképzelhető, hogy kettőt viszont igen.

A kirakós darabkái már megvannak

A Kiválasztott az Éhezők Viadalánál szélesebb körű harccal foglalkozik: egy háborúval. Emiatt aztán már nem élhet azzal a luxussal, hogy a Viadal szűkebb keretein belül marad. Míg az Éhezők Viadala és a Futótűz történetének jelentős része a Viadal előkészületeiről szól, a Kiválasztott nem egy előre ismert esemény felé halad.

Még ha kicsit kisebb körültekintéssel is nézzük meg a Kiválasztott történetét jelenetről jelenetre, annak ellenére, hogy az események láncolata nem egy konkrét dolog felé halad, nem lehet nem észrevenni, ahogy egyre kiterjedtebbé válik a lázadás. Ezúttal nem 24 kiválasztott verseng az egyetlen túlélő címéért, hanem Panem teljes lakossága és természetes, hogy a harcok bizonyos elemei - előkészületek, stratégiai egyeztetések, fizikai küzdelem és hasonlók - itt is jelen vannak.

Persze lehetséges, hogy a Lionsgate az anyagi siker lehető legnagyobb kiaknázása kedvéért döntött úgy, hogy két részre szedi a könyvet, de a forrásanyag is igényli ezt. 390 oldal nem volt elegendő arra, hogy Suzanne Collins minden elképzelését részletesen kidolgozza benne, 300 perc azonban elég lehet.





Danny Strong

Nem könnyű elfogadni, ha megváltoztatják kedvelt könyvünket, de ha valaki ezt mégis megteszi, szerecsések vagyunk, hogy Danny Strong az. Nem csupán azért, mert a fickó két Emmy díjat is nyert a Versenyben az Elnökségért-ért, hanem mert két másik nagy hatású film forgatókönyve is az ő nevéhez kapcsolódik: az Újraszámlálás és A komornyik.

Strong elismert író, ugyanakkor jól átlátja a kormányzás és a politika témáját, és ez tökéletes a leginkább politikai hangulatú Éhezők Viadalához. Az Újraszámlálásban ügyesen részletezi a történelem legvitatottabb választásának történéseit, a Versenyben az Elnökségért-ben elmeséli egy tapasztalatlan báb megvásárlását, a Komornyik pedig egy olyan férfiról szól, aki végigköveti egy országban zajló változások sorozatát, amelynek ő maga áll a középpontjában. Nem emlékeztet valamire?

Strong korábban részletekben már feldolgozta a Kiválasztott témáit és minden egyes forgatókönyve nagy részletességről tesz tanúbizonyságot, a karakterek által leírt ívek erősek és átgondoltak, épp megfelelő mennyiségű impulzus éri a nézőt, és filmjei sok olyan elemet tartalmaznak, amelyekkel könnyű azonosulni azután is, hogy lemegy a stáblista.


A Nagy Kettéosztás

Vigyázat, Spoiler! Aki esetleg még nem olvasta volna a Kiválasztottat, az ugorjon a Főbb Szereplők fejezetre.

Tudjuk, hogy szétszedik, de hol? Mindkét film, de a Futótűz egyértelműen erős függővéggel ért véget, és ez jó lehetőség Lawrence és baráti köre számára, hogy ezúttal is így tegyenek a Kiválasztott, 1. rész végén.

A Kiválasztott három nagyobb egységre oszlik: A hamvak, A támadás, A merénylő. Mindegyik szinte pontosan a könyv egyharmadát tartalmazza, így elég valószínűtlennek tűnik, hogy valamelyik fejezet végén történjen a vágás. Van azonban egy különösen meghatározó és emlékezetes pillanat, amely történetesen a könyv közepe táján található, amikor Katniss és Peeta újra találkoznak, ám a pék fia ahelyett, hogy megcsókolná régen látott társnőjét, fojtogatni kezdi. Nem csupán kifejezetten ördögi dolog volna itt félbeszakítani az 1. részt, hitetlenkedve otthagyva a közönséget, de ez lehetőséget biztosítana Strongnak arra, hogy úgy alakítsa a forgatókönyvet, hogy az megfeleljen az első két film formájának.

Az első két filmben leginkább szövegelés van, amíg el nem jutunk a Viadalig, amely egy órányi akciót jelent a filmek végén. Collins hasonlóan építette fel a harmadik filmet is, ám Strongnak ezt a nagy összességet két részben kell felépítenie. Vannak ugyan tűzbombák a könyv elején, ám Collins a nagy csatát Az Éhezők Viadala és a Futótűzhöz hasonlóan a Kiválasztott végére tartogatja, és az első film végén még ez nem lesz meg. Nem szólhat az első film a tervezgetésről és csak a második a terv végrehajtásáról.

A Kiválasztott egy nagy egészként van felépítve, Strongnak pedig ki kell(ett) találnia, hogyan ossza két részre a Kiválasztottat, hogy mind az 1., mind a 2. rész önálló filmként is megállja a helyét. A vágás akár Peeta megmentése után, akár a 8. körzet megtámadásakor, akár a 13. körzet bombázása után történik, lehet úgy szervezni, hogy az utolsó 45 perc - 1 óra elég izgalmas legyen


Főbb szereplők

A másik ok, amiért a Kiválasztott kevésbé érződik kifinomultnak, mint az Éhezők Viadala és a Futótűz, a karakterek által leírt ív. Az első rész lényege, hogy egyre jobban megismerjük Katnisst, és végigkövessük sorsát a Viadalon. A Futótűzben a karakterek új körülményekre adott reakcióit ismerjük meg és végső soron eljutunk oda, hogy Katniss elfogadja, hogy szerepe van a kialakult lázadásban.

A Kiválasztottban azonban már elmúltak azok az idők, amikor a Viadal vagy Snow elnök uralma miatt aggódtunk. Mindenki belekeveredik a háborúba, mindenkit közvetlenül érint a jelenlegi helyzet, és minden a harc állásának megfelelően alakul át. Ahhoz, hogy mindenki karakterének ívét átérezzük, Katnissnek, Peetának, Gale-nek, Haymitch-nek, Primnek és Finnicknek - legalább nekik - elegendő időt kell a filmvásznon tölteniük ebben az utolsó két részben. A Futótűzben elért sikere miatt Johanna több időt tölthet és kellene is töltenie a képernyőn az 1. részben [szerintem inkább a 2.-ban] és ugyanez történhet Effie karakterével is, mivel igen valószínűtlen, hogy Francis Lawrence lecsökkentse Elizabeth Banks szerepének jelentőségét az utolsó két filmre.

Bár a Kiválasztott filmekben nem ismerünk majd meg 22 új kiválasztottat, így viszont Strongnak elég lehetősége van arra, hogy legalább három új főbb szereplőt jobban bemutasson. A Julianne Moore által alakított Coin elnök szerepe valószínűleg Snow elnökével hasonló nagyságrendű lesz, és az ember nem választ ki olyan ismert arcokat, mint Natalie Dormer és Lily Rabe Cressida és Lyme parancsnok szerepére, ha nem akar velük is többet dolgozni. Az a karakter, aki majd nagy valószínűséggel elvész majd ebben a fontos csapatban, az Boggsé (Mahershala Ali). Igen, neki döntő szerepe van a lázadás erősítésében és a csaták előre haladásában, de ez igaz többek között Katnissre, Haymitch-re, Plutarch-ra és Coinra is, ezért, hogy a történet követhetőbb legyen, a szerepéből lehet, hogy bizonyos dolgokat más főbb szereplő kap majd meg.

Összefoglalva

Bár a trilógia legkevésbé népszerű része a Kiválasztott, ez azért van, mert a történet nagyon kiszélesedik és sok felesleges részletet tartalmaz. Míg az Éhezők Viadala és Futótűz forgatókönyv írói képesek voltak színt vinni a történetbe és hűek maradni az alapanyaghoz, Strongnak lehetősége volt arra, hogy kibővítse Collins írását. Tekintve, hogy az írónő milyen sok szerethető jelenetet és elképzelést sűrített bele egyetlen könyvbe, de nem volt elég tere arra, hogy ezeket igazán ki is dolgozza, a két filmes megoldás azt jelentheti számunkra, hogy mind a rajongók elégedettek lehetnek, mind pedig a történet sokkal mélyebb lehet és kibővítéseket tartalmazhat a könyvhöz képest.
Forrás: Movies.com

11 megjegyzés:

  1. Én szeretem az ilyen cikkeket :D
    Remélem Effie több szerepet kap, mint a könyvben...
    Azért elég korán elkezdték ezeket a fontolgatós dolgokat, de mi ennek csak örülni tudunk :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, mondjuk most elkezdett nagyon nagy csönd lenni, szóval én annyira nem is bánom ezeket, mert legalább tényleg a témával foglalkoznak.

      Törlés
  2. Nagyon kíváncsi vagyok a változtatásokra és a bővítésekre is. Persze ezekkel együtt is elég könyvhű lesz, nem hinném, hogy nagyon durva módosítások lesznek (szereplők halálával/a végkifejlettel kapcsolatos dolgokra gondolok elsősorban). Viszont remek lehetőség betenni pl. a 12. körzet megsemmisülését, Peeta kiszabadítását, vagy a Kapitólium elleni támadás 451-en kívüli történéseit, amikről ugye csak utalások vannak a könyvben. Már csak ezekért is megéri két filmre szedni a könyvet, mert egybe még az alapsztori is bajosan fér bele. Nem lenne idő bemutatni az új szereplőket, akik azért eléggé fontos szerepet játszanak.

    M.

    VálaszTörlés
  3. De jó téma ez is. Nem tudom miért érzem, hogy meg kell védenem a 3. kötet. Az egész történet precízen felépített. Amikor olvastam még nem tudtam, hogy a könyvek írója tévés, de végig az volt az érzésem, hogy filmszerűen van felépítve a történet. A harmadik kötetben a fojtogatós résznél azt éreztem, tuti itt vágják majd. Mintha kicsit ezért lenne pont ott ez a rész.
    A filmet szerencsére nem egy nézőpontból mutatják be, így viszont annyi lehetőség van benne. Örülök, hogy a könyv számomra egyetlen hiányosságát ellensúlyozzák és belemennek a részletekbe. Bennem - bár ez nyilván a legkevésbé vigasztalná a készítőket, ha tudnák -, semmi félelem nincs, hogy ennek a kötetnek unalmas lenne a filmfeldolgozása. Kicsit azt érzem, hogy az újságírók gerjesztik ezt az érzést.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért kell "megvédened" vagy azért érzed úgy, hogy meg kell védened az utolsó kötetet, mert tényleg az okozta a legtöbb csalódást. Nem az unalmassága miatt, de én magam sem érzem, hogy több lenne benne, mint az első kettőben, hanem ugye az értelmetlen áldozatok és több szál elvarratlansága miatt.

      De érdekes, mert még mindig 3 (+1??) cikk van csak ebben a témában, ezeket mindenképp hozni szeretném, kíváncsi vagyok, mit lehet még hozzátenni. Nem lehet azt mondani, hogy nincs körüljárva a 3. könyv filmadaptációjának témája :D De szinte ez az egyetlen, ami tényleg komoly Éhezők Viadala téma mostanában. Belassultak a hírek, na. (De kitartunk és lesz ez még jobb is :)

      Törlés
    2. Örülök, ennek a témának, szívesen olvasnék még róla.
      Nekem nem volt csalódás a 3. könyv. Nagyon sajnáltam, hogy kiírja a kedvelt szereplőket, de nem volt öncélú egyik sem. Talán Finnick igen, annak semmi értelme nem volt, de tényleg maradtak nyitott szálak. Vajon ad lezárást ezeknek a film? Mit gondolsz?

      Törlés
    3. Bízom benne legalábbis, hogy az időkeret lehetőséget biztosít rá. Maradjunk abban, hogy "Nem hagy el a remény" :)

      Törlés
    4. A történet szempontjából egyik haláleset sem értelmetlen. És milyen lenne már, ha csak simán végigmasíroznának a Kapitóliumon, kinyírják az összes ellenséget, majd Katniss végez Snow elnökkel és happy end? :) Az lett volna az igazi csalódás.
      A szálak elvarratlansága és a kidolgozatlan részek okozzák a problémát. Igazából tudju, hogy mi történik a főbb szereplőkkel a történet végén, de csak pár odavetett sorból. Ennél azért többet érdemel pl. Gale. Plusz remélem kivágják a gyík mutánsokat a forgatókönyvből, és Finnick máshogy hal meg. A könyv lehet, hogy nem a legjobb a 3-ból, de szerintem a filmek legalább olyan jók lesznek, mint az első kettő.

      M.

      Törlés
    5. Értem mire gondolsz (és tudom is, hogy nem nekem reagálod), de számomra minden halál értelmetlen, ami háborúban történik. Engem ezért szomorít el a könyv vége :(

      Törlés
    6. Az első két könyvben is meghalt néhány pozitív szereplő, nem emiatt lesz rosszabb a harmadik. Tehát aki szerette eddig a sorozatot, az nem Finnick, vagy Prim miatt fogja megutálni. Mindenkit elszomorít szerintem a könyv vége, de ettől még jó a történet. Nekem Katniss után Prim a kedvenc szereplőm, szóval eléggé ledöbbentem. Remélem a filmben jobban fel lesz vezetve a halála, és nem lesz "hát ő meg hogy kerül ide" érzésünk.

      M.

      Törlés
  4. Szia Ancsi azt nem tudod mikor lesz az elso kivalasztott elozetes?????

    VálaszTörlés