2013. december 29., vasárnap

Mennyire könyvhűek a Futótűz filmváltozatának új karakterei?

Na, ha másra nem, arra jó volt, hogy elmásztam a Yahoo-ra Jennifer állítólagos majdnem-halál híréért, hogy legalább szétnézhettem, nincs-e valami jó kis semmitmondó elemzés, amiket annyira szeretünk. Jó, persze, ez lehet túlzás, de a Yahoo Movies nyáron sokszor segített ki minket olvasnivalóval, amikor épp nem volt más izgi. Ezúttal ráadásul olyan témát feszeget, amiről amúgyis mindenkinek van véleménye. Íme:

Az Éhezők Viadala: Futótűz új szereplői valóban új fényt adnak a filmsorozatnak, ha az Arénába visszatérő győzteseket alakító színészeket tekintjük. A történetben a Nagy Mészárlás bejelentése igazi fordulatot jelent, hiszen láthatjuk, hogy másodjára a győztesek egy igazán változatos keveréke tér vissza az Arénába, és hamar világossá válik, hogy győzelmi taktikáik is igencsak különbözőek voltak. Új karaktereket ismerhetünk meg, akik mind életkorban, mind testi erőben és szellemi képességekben nagyon különböznek egymástól, és szemben az előző résszel, Haymitch is arra ösztönzi őket, hogy keressenek szövetségeseket ellenfeleik között.
Mivel ezek az új karakterek jelentős szerepet játszanak az Éhezők Viadala: Futótűzben, fontos volt, hogy megfelelően adaptálják őket filmvászonra és hogy tényleg olyan legyenek, amilyennek Suzanne Collins megálmodta őket. 
Nézzük, hogyan sikerült ezt megvalósítani!

Sam Calflin mint Finnick Odair

A szereplőválogatást szervezők nagy fába vágták a fejszéjüket, amikor nekiláttak levadászni a Finnick Odair alakítására alkalmas legmegfelelőbb színészt. Vitathatatlanul ő a legnagyobb szívtipró az Éhezők Viadalában, ahogyan Katniss fogalmaz, "Finnick valószínűleg az egyik legdögösebb, legérzékibb fickó a bolygón.
Sportos alkata mellett Finnick karizmatikus, jóképű és vonzó, és mindezzel tisztában is van. Pedig a csábító külső mögött Finnicknek van egy érzékeny másik oldala is, amit majd inkább az Éhezők Viadala: A kiválasztottban fog jobban megmutatkozni, Sam Claflin pedig továbbra is tökéletes kombinációját alkotja Finnick minden pozitív tulajdonságának, amit csak a képernyőn láthatunk.
Egyértelmű, hogy mindenki, aki részt vesz a sorozat munkálataiban tökéletesen feltérképezi karaktere jellemét, ezért aztán a Futótűz során fokozatosan ismerjük meg Finnick személyiségének mélységét is, ami rendkívüli könyvhűség enged következtetni. Sam előadása hatására megszűntek a kétkedő hangok, és a dolgok csak még jobban alakulnak majd, hiszen a következő könyv adaptációjában még nagyon szerepe lesz.

Beetee szerepében Jeffrey Wright

Az új szereplők közül elsőként Jeffrey Wright-ot választották ki, aki korábban négy filmben is együtt dolgozott Jon Kilik producerrel. Wright kiválasztásáról Kilik így nyilatkozott: "[Wright] sokoldalú és rendkívül tehetséges. Ebben a szerepben olyasvalakire van szükség, aki egyszerre okos, szisztematikus, ugyanakkor kicsit veszélyes is.
A képernyőn Wright tehetségéhez hozzáadódik Beetee bátorsága és műszaki dolgokkal kapcsolatos zsenialitása, és elismeréssel adózott Katniss hatalma - mint a lázadás vezetője - iránt. A szerep alakítása során a karakter jellegzetes szemüvegét viselte. Ami azt illeti, alig várjuk, hogy még többet láthassuk a sorozat következő részében.



Jena Malone mint Johanna Mason


Az Éhezők Viadala: Futótűz egyik legnagyobb meglepetése Jena Malone volt, Johanna Masonként olyan szintű szenvedélyességet birtokolt, hogy minden egyes jelenetben magára vonta a figyelmet. Kezdve hatásos belépőjétől, amikor a liftben vetkőzik meztelenre, egészen addig a körömrágós utolsó pillanatáig, amikor látszólag Katniss ellen fordul, nyers karizmája átütő volt a képernyőn.
Malone Johanna alakítása nagyon hiteles volt, egyértelmű volt, hogy nagy rajongója Suzanne Collins eredeti történetének, egészen azóta, mióta húga megismertette a sorozattal.




Plutarch Heavensbee szerepében Philip Seymour Hoffman

Plutarch Heavensbee karakterének ívét jelentősen megváltoztatták az Éhezők Viadala: Futótűz filmváltozatában. Sok jelenetét megváltoztatták vagy kivágták, hogy még több feszültséget keltsen azon nézőkben, akik nem olvasták a könyvet, igazi szövetséges létét ezáltal teljesen elvetették. Sőt, némelyik megszólalása kegyetlenebb volt, mint Snow elnökéi. 
Havensbee-ről az egyetlen leírás a könyvben annyi, hogy "magas fickó", ám állítólag Philip Seymour Hoffman volt az első számú választás a szerepre. Láthatóan Hoffman hosszasan megváratta a producereket és Francis Lawrence-t a válasszal, amikor azok felkérték, hogy játssza el a cselszövő Főjátékmester szerepét, ám amikor elvállalta a szerepet, akkor ők és a rajongók is nagyon el voltak ragadtatva. 
A Snow elnök és Plutarch Havensbee között játszódó, kifejezetten a film kedvéért írt jelenetek új hangulatot biztosítottak az adaptációnak és a páros tagjai közötti összhang elképesztő volt. 

Lynn Cohen mint Mags


A Futótűz regény változatában Katniss azonnal megkedveli Mags-et, aki önként jelentkezik a "hisztérikus, fiatal nő", Annie helyett a 4. körzetből. 
A szeretetre méltó karaktert Lynn Cohen alakította és a könyvhű adaptáció során szoros kötelék fűzte a körzetéből származó Finnickhez, és gyakran nehéz volt megérteni zavaros beszédét.
Tekintve, hogy milyen kevés szerepe volt néhány másik új Kiálasztottal összehasonlítva, Cohen képernyőn való megjelenése fényt vitt a történetbe és méltó választás volt a többi szereplő mellett.
Forrás: Yahoo Movies



Nos, a cikk végére érve immáron bátran kijelenthetem, hogy ezúttal sem kaptunk kifejezett választ a cikk elején feltett kérdésre, de aki gondolja, nyugodtan írja le, mit gondol a karakterekről, szereplőkről, akár a könyvet és a filmet összehasonlítva.

2 megjegyzés:

  1. Lényegében egyáltalán nem kaptunk választ, de végülis mindegy...
    Én Johannában kellemesen csalódtam, a könyvben nekem kicsit sok(k) volt.
    Finicket imádtam természetesen *-*
    Mags olyan aranyos volt, még ha nem is beszélt :D
    Plutarch is jobb volt a filmben, bár ehhez egy profi színész is kellett :)
    Nem tudom, de nekem Beete nem volt annyira szimpatikus... :/
    Vivi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Johanna az Josh ugye.?és ha ő mért pont Johanna.?

      Törlés