2013. december 3., kedd

Kiválasztott, 1. rész: Miért ne számíts extravagáns jelmezekre a filmben?

Egy újabb Kiválasztottról szóló cikk, sőt, ezúttal nem is csak részlet, hanem a teljes cikk előre utal. A cikkben a Kiválasztott jelmezillusztrátora Christian Cordella árul el [amúgy nem olyan] bennfentes infókat a film jelmezeivel kapcsolatban [csak az MTV hülyít ezzel minket a bevezető szövegében]. A cikkből az is kiderül, mivel is foglalkozik pontosan egy jelmezillusztrátor.

Liam Hemsworth a 13. körzet
egyenruhájában
Az Éhezők Viadala trilógia utolsó kötete sokkal sivárabb, mint az előző kettő. Tekintve, hogy ez az egyetlen, amelyben nem láthatjuk a kormány által finanszírozott, szórakoztató célú életre-halálra zajló Viadalt, ami hatalmas esemény [volt eddig]. Míg az első film a lepukkant körzetekben, a túldíszített Kapitóliumban és a Viadalon zajlott, ahol egyenruhát viseltek a Kiválasztottak, a sorozat harmadik része - amely a Kiválasztott első felét foglalja magában - egy titkos föld alatti városban játszódik a 13. körzetben.

Christian Cordella jelmezillusztrátor, aki az első Éhezők Viadala filmen is dolgozott, jelenleg keményen dolgozik azokon a vázlatokon, amelyek Katniss és a többi lázadó - akik a 13. körzetben kaptak föld alatti menedéket - szereléseit ábrázolják. Cordella arról beszélt az MTV Newsnak, hogy a harmadik film jelmezei mennyivel visszafogottabbak lesznek, mint az első két filmé.

- A [13. körzet a] föld alatt van, vagyis nem lesz túl sok hivalkodó jelmez - mondta. - A 13. körzetben viselt ruhák egyszerűbbek, katonai jellegűek, sokkal természetesebbek, mint a Kapitóliumban látottak.
Bár Cordella nem dolgozott a jelenleg mozikban is látható Futótűzön, Suzanne Collins sorozata első regényének filmre adaptálása során segédkezett abban, hogy ezek a jelmezek életre kelhessenek.
- Az első filmben elég sok mindenen dolgoztam a lángra lobbant ruhától kezdve a Viadal egyenruhájáig. - magyarázta. - Remélhetőleg ezek megfeleltek a nézők elvárásainak. Ez a cél, amikor az ember egy ilyen kaliberű filmen dolgozik.



Christian Cordella
A jelmez illusztrátor együttműködik a film jelmeztervezőjével, rendezőjével és a producerekkel, hogy formába öntse a karakterek jelmezeit.
- Ez egy olyan eszköz, amellyel segíteni tudunk a rendezőnek és a producereknek, hogy tiszta képet kapjanak az elképzelésekről. - mondta. - Ennek a sok embernek szüksége van arra, hogy lássa, mibe fekteti majd a tőkéjét, hogy mire megy majd el a pénze. A jelmez illusztráció segít nekik abban, hogy jobban megértsék, mi is történik - milyen anyagból, milyen tervek alapján készülnek a jelmezek.

Egy olyan projekt esetében, mint az Éhezők Viadala, a jelmeztervezőnek és jelmezillusztrátornak azzal a látszólag lehetetlen feladattal kell megküzdenie, hogy a leírt fantasztikus elemeket ténylegesen is megvalósítsák, ami különösen nehéz volt az első film alkalmával.
- Egy olyan film esetében, mint az első Éhezők Viadala film, az embernek a nulláról kell kezdenie. - mondta Cordella. - A könyv ír olyan dolgokról, amelyeknek valójában semmi értelme, hiszen fantázia elem, az ember gondolatai bármerre elindulhatnak. Aztán, amikor az ember megpróbálja megvalósítani a dolgokat, lassan rájön, hogy mi az, ami működik és mi az, ami nem.

Az, amikor a leírt dolgokat képernyőre adaptáljuk, biztosít a tervezőknek bizonyos szintű szabadságot, de vannak más szempontok is.
- Több szabadsága van az embernek, hogy kísérletezzen a karakterrel bizonyos helyzetekben, ugyanakkor figyelmbe kell venni, hány ember vesz részt a folyamatban, mekkora a költségvetés, mit lehet megtenni és mit nem. Szóval bármit is lát az ember a mozivásznon, az a legjobb, amit a jelmeztervező végül tehetett az adott helyzetben.
Forrás: MTV

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése