2013. december 10., kedd

Elizabeth Banks ScreenRant interjú

Na, úgy 2-3 hónapja először érzem, hogy megcsappantak a hírek, de mivel én feltöltöttem raktáraimat és félretettem azokat az anyagokat, amiket nem bírtam lefordítani, még tudok mit kitenni Nektek. Ezúttal - ahogyan azt a címből is láthatjátok - egy Elizabeth Banks interjút olvashattok.
A Screen Rant riportere Effie sajátos karakteréről, arról, miképp vette át az uralmat Francis Lawrence a Futótűz felett és az Éhezők Viadala témájáról általánosságban beszélgetett Elizabenth Banks-szel.

Amikor visszatértél a Futótűz forgatására, hogy ismét újra együtt dolgozz Jenniferrel, Josh-sal, Woodyval és mindenki mással, jobb volt a hangulat, mint korábban?
Ó, igen, persze. Egész karrieremet azzal töltöm, hogy újra és újra ugyanazokkal az emberekkel dolgozok, mert azt gondolom, hogy ha valakivel az ember már eljut a bizalom egy szintjére, akkor nem is csak a kényelemről van szó, hanem a szó szoros értelmében az ember tudja, mire számíthat a másiktól. És ez az, amire az ember vágyik, tudom, szerintem a színészek tudják, hogy a filmkészítés lényege az együttműködésben van. Egymásra vagyunk utalva, hogy kihozzuk magunkból a legjobbat. És itt, ennél a filmnél a bizalomnak egy olyan kimondatlan szintjére van szükség, Jennifertől kezdve, aki a főszereplő és aki csodálatos és tökéletes választás Katniss szerepére és aztán ott van Josh is. Szerintem ez egy nagyon jól összeválogatott szereplőkből álló film és mindent nagyra értékelünk, amit bárki magával hoz a forgatásra.


Francis Lawrence hogyan illeszkedett bele ebbe a dinamikába?
Simán. Ő egy nagyon laza fickó és nagy tiszteletet mutatott az első film és mindenki munkája iránt. Nem volt ok, hogy nagy ügyet csináljunk a váltásból. Szinte minden filmünk alkalmával másik rendezővel dolgozunk. Így aztán itt sem volt szó káoszról vagy ilyenek. Könnyű volt az átmenet. Színészként csak egy jó vezetőre van szükségünk, akiknek nagyon jó elképzelései vannak, és Francis épp ilyen.

Akkor azt gondolod, hogy túlzás a hiszti, ha egy sorozat egyes részeit más rendező rendez?
Egyértelműen. Különösen, amikor megtartjuk a folytonosságot azáltal, hogy a díszlettervezők nagy része a helyén marad, és a színészek sem változnak. Szóval tényleg túlzás a hiszti, kivéve, amikor valaki teljesen új elképzelést talál ki, amit senki más nem támogat, de itt szó sem volt ilyesmiről. Nina Jacobson... a producerek az egész sorozat hírnökei. És Ninának az a célja, hogy vigyázzon a sorozatra és ügyeljen arra, hogy Katniss kapcsán ne vesszen el a folytonosság. Ő pedig elég határozottan azt hirdeti, hogy "Amíg Katniss nézőpontjánál maradunk, nem tévedhetünk rossz útra."

Mennyit gyűjtöttél össze Effie-ből a könyvekből, amit az átlagos néző nem lát a filmekben, de neked segít, hogy teljes mértékben azonosulhass vele?
Nos, nagyon sokat. Szerintem egy dolgot kell megérteni a Futótűzből, hogy a film kezdetén Effie szakmai sikereinek csúcsán van. Nem hinném, hogy valaha is lett volna győztes a kezei között. Szerintem azelőtt ő csak olyan gyerekeket küldött az Éhezők Viadalára, akik aztán nem tértek vissza. Ezért aztán a tény, hogy nem hogy egy, de rögtön két győztest is terelgethet, csodálatos dolog és ezt ő visszatükrözi. Tudod, ő egy nagyon önző ember. Szerelmes a gondolatba, hogy körülötte minden érte történik. Tehát, ahogy mondtam, Effie - és vannak utalások is az első filmből, amikor panaszkodik, miután Katniss kilövi az almát a malac szájából a Kiképzőközpontban, hogy a Nagy Testvér mindent lát, és ennek következményei lesznek. Tudod, Effie nem csak a poén kedvéért ragaszkodik ahhoz, hogy viselkedjenek a mentoráltjai. Hanem azért, mert tudja, hogy ha a Kapitóliumban nem a Nagy Könyv szerint viselkedik az ember, akkor annak ára van. És Effie nem akarja megfizetni ennek az árát. Neki az az érdeke, hogy nyugalom legyen. Ő fél a változástól. És tudod, végül bebizonyosodik számára, hogy ez esetben a rossz oldalon áll a történelemben.

Azért megtörik ő egy kicsit ebben a filmben. Megismerjük az érzelmes oldalát is. Jó volt elkötelezni magad emellett és látni, hogy hogyan fejlődik a karakter?
Abszolút. Igen. Tudod, ebben a filmben feléled Effie-ben az anyai ösztön. Egyrészt szintén amiatt, mert még sosem volt lehetősége arra, hogy ilyen közelről megismerjen győzteseket, és szerintem tényleg nagyon büszke rájuk, és arra számít, amire mindenki más is, hogy az útjuk a hírnév és a biztonság felé vezet. Így aztán, amikor bejelentik a Nagy Mészárlást, Effie nem csak arra jön rá, hogy ez a Viadal milyen igazságtalan, hanem arra is, hogy a Kapitólium milyen könyörtelen, és hogy a kormányzat milyen messze képes elmenni, hogy megőrizzék hatalmukat.


Mennyire felszabadító érzés, amikor belebújsz ezekbe a jelmezekbe és Elizabeth Banks végleg eltűnik? És fordítva, nem nagyon szűkek ezek a ruhák?
Imádom. Mindent kihasználok. Szóval az a tény, hogy a ruhák kényelmetlenek és szűkek, csak emlékeztetnek arra, hogy hogy Effie maga is egy kényelmetlen és szűk társadalomban él. Mindennek megvan a maga célja. Tudod, Effie a Kapitólium fizikai megtestesülése. Egyik filmben sem találkozunk nagyon sok kapitóliumi lakossal. Ezért aztán Effie az, aki emlékezteti az embereket arra, hogy milyen pazarló a Kapitólium, és ez az, ami ellen fellázadnak a körzetek.

Politikai szempontból mit mondanak neked ezek a filmek?
Nagyon sok mindent.

Mondd el kevesebb, mint 30 másodpercben.
Nézd, én nagyon büszke vagyok arra, hogy részese lehetek valaminek, amiről úgy érzem, hogy segít abban, hogy a fiatalok még jobban odafigyeljenek a körülöttük lévő világra. Szerintem Suzanne-nek ez a világképe nagyon csalafinta. Szerintem egy olyan történetet hozott létre, amely arról a szorongásról szól, amely épp most is körülvesz minket. És természetesen a gazdagok, a felső tízezer és a munkásosztály közötti különbség még olyan globális probléma, amelyre megoldást kell találni.

Mire számíthatunk Effie-től a Kiválasztottban, mi az amit elmondhatsz spoilerek nélkül is azoknak, akik nem olvasták még a harmadik könyvet?
Nem hinném, hogy túl sokat elmondhatnék a Kiválasztottról. Annyi, hogy Effie jobban kinyitja a szemét saját helyzete kapcsán. Szerintem sokkal szimpatikusabb lesz a lázadók és a körzetek számára is.
Forrás: ScreenRant

5 megjegyzés:

  1. Én nagyon megszerettem Effiet a filmben, örülök hogy "rendesebbé" tették.
    Már nem azért de Effie a kiválasztott legvégén szerepel csak :D de lehet, hogy berakják az előkészítő csapathoz, és akkor látni fogjuk :)

    VálaszTörlés
  2. én éreztem egyedül a filmben, hogy effie peeta és katniss szerelmét nem vette be? mert mondja katnissnek a házában, hogy nagyon szerelmesnek kell látszanod mielőtt találkozna peetaval. a könyvben sokkal naivabbnak tűnik. még tudjátok melyik részt nem tudom hova tenni a filmben? amikor petaa az interjúnál bejelenti a hírt és kinéz haymitchre, josh olyan pimasz (talán ez a legjobb szó rá, amivel jellemezném) tekintetet vesz fel. a könyvbeli rész olyan ártatlan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ez azért van hogy tudjuk, a baba ügy kamu :) mert aki nem olvasta a könyvet az végül is gondolhatja azt, hogy Katniss tényleg terhes...
      Bár Haymitch aztán mondja hogy szép volt a baba ötlet...de szerintem ezért olyan pimasz Josh/Peeta :D

      Törlés
  3. Ez alapján, akkor többet fogunk találkozni Effievel a filmekben, mint a könyvben? :) Kíváncsi vagyok, mit tudnak kihozni a karakteréből.

    VálaszTörlés
  4. Egyre szimpatikusabb nekem ő is :) Effie karakterét pedig nagyon szeretem a könyvekben és a filmekben is, remélem, tényleg megismerhetjük kicsit jobban az utolsó filmben.

    VálaszTörlés