2013. november 23., szombat

Suzanne Collins, Francis Lawrence exkluzív interjú, 2. rész

A TIME exkluzív interjúsorozatának második részében Francis Lawrence a Futótűzhöz való viszonyáról, Suzanne Collins pedig arról beszél, miért ír gyerekeknek háborús témáról.


Francis, mivel nyert meg magának a Futótűz? Miért érezted azt, hogy el szeretnéd készíteni ezt a filmet?
Francis Lawrence: Úgy nagy általánosságban megszerettem a történetet. A téma, és annak a feldolgozása, milyen következményei vannak a háborúnak, hogy mit tesz az emberekkel, hogyan hat rájuk a háború és az erőszak. Úgy gondoltam, hogy nincs túl sok olyan ifjúsági történet, amely valós alapokon nyugszik, és amely ilyen erős, időszerű problémát vet fel, amely sokakhoz közel áll. Aztán ott volt a lehetőség, hogy a Futótűzben gyakorlatilag kiterjeszthetem ezt a világot. Részben, mert szeretek alkotni, és bár itt az első filmben már sok minden fel lett építve, mégis itt több lehetőség volt - többet látunk a Kapitóliumból, a 12. körzetből és a többi körzetből. Teljesen új volt az Aréna is, aminek semmi köze nem volt az előzőhöz. Szóval vizuálisan sok minden volt, amibe belevethettem magam.


Ennek ellenére meg akartad tartani azt a vizuális stílust és nyelvezetet, amit [az Éhezők Viadala rendezője] Gary [Ross] megalapozott?
Francis Lawrence: Szerintem hiba lett volna teljes egészében kidobni a filmnek ezen megközelítését, hiszen sorozatról van szó. Soha nem tennék ilyet egy franchise-zal. De mint mondtam, úgy éreztem, hogy van lehetőségem arra, hogy újat mutassak, ami jelmezeket, a vizuális effekteket és általában a tájábrázolást illeti. Nekem tetszett Gary Ross természethű megközelítése. Nekem is megvan erre a magam elképzelése, a saját stílusom. Nem úgy forgatok, mint ő, más objektíveket választok, és ennek részeként sokkal közelebbről ábrázolom a karaktereket, miközben megtartom a hely szellemét. Szóval máshogy közelítem meg a dolgokat, de megtartottam a díszlettervezőt, hiszen ő tervezte a Kapitóliumot, és azt az esztétikát, ami vele jár. És még akkor is meg kell lennie az esztétikai egységnek, amikor más körzetekben járunk, szóval ezt mindenképp biztosítani akartam.

Hogy visszalépjünk egy kicsit: Suzanne, miért írsz ilyen könyveket? Miért ír az ember tizenéveseknek a háborúról és az erőszakról? Miért fontos, hogy tudjanak ezekről a fiatalok?
Suzanne Collins: Az Éhezők Viadala egy sokkal nagyobb célom része, amelynek során háborúval kapcsolatos történetet szerettem volna írni minden korosztály számára, és ez a célom gyakorlatilag teljesült, amikor szeptemberben megjelent egy képeskönyvem Year of The Jungle címen. Ez az én apám Vietnámban töltött évének életrajzi feldolgozása és a hátország történetéről szól. Rólam szól, a családomról, azokról a képeslapokról, amelyeket küldött, ez nagyon valóságos.

Az első, amit a témában írtam, a The Underland Chronicles: Gregor the Overlander a középső korosztálynak, a kiskamaszoknak szól, tehát talán 9-14 éveseknek. Aztán az Éhezők Viadala volt az ifjúsági verzió. Apám hivatásos katona volt. Már leszerelt, politológiából doktorált, tanított a West Point-ban és az Air Command Staff-on, és előadásokat tartott a War College-ben. És amikor ő visszatért Vietnamból, én hat éves voltam, ő pedig úgy hiszem, feladatának tartotta, hogy minden gyerekkel megértesse, mi az a háború, milyen költségei vannak, milyen következményekkel jár.

Így aztán úgy éreztem, olyasvalaki nevelt, akinek megvolt a háborúval kapcsolatban mind a történelmi alapja, mind pedig az életből származó tapasztalata. És ha vettem azt a 40 évet, amit az édesapám mesélt nekem a háborúról, a csatákról, elvitt engem a csatamezőkre, minden egyetlen kérdésre vezetett vissza: a háború szükségességének vagy szükségtelenségének kérdésére. Nagyjából ez az egész lényege is.

A képeskönyv csak egyfajta bevezetés a háború fogalmába, mert én magam is hat éves voltam, amikor megtudtam, mi is az. A The Underland Chronicles tovább finomítja a fogalmat, a szükségtelen háborúról szól. A The Underland Chronicles nagyon sokáig egy szükségtelen háborúról szól, amíg az szükségessé nem válik, mivel voltak pontok, ahol az emberek még kiszállhattak volna ebből az egészből, de nem tették, csak folytatták az erőszakot, amíg el nem vesztették fölötte az uralmukat. Az Éhezők Viadalában, ahogyan azt a legtöbb ember gondolja, tekintve a lázadást és a polgárháborús helyzetet, a szükséges háborúról van szó. Ezeket az embereket elnyomják, gyerekeiket elszakítják tőlük és bedobják ebbe a gladiátor játékba. Elszegényedtek, éheznek, kínozzák őket. Ezért a legtöbb ember számára ebben a helyzetben elfogadható a lázadás.

És aztán az történik, hogy ez az egész megfordul maga körül. Ha az Arénákra, mint egyedi háborúkra vagy csatákra tekintünk, az első részben egy klasszikus gladiátor játékkal találjuk szemben magunkat. A másodikban ez a lázadás színterévé növi ki magát, mert az Aréna az egyetlen hely, ahol azok a körzetek, akik nem tudnak kommunikálni egymással, ezen az egyetlen helyen nézhetnek egymással szembe. Szóval ez az a hely, ahol a lázadás kirobban.

Aztán a harmadik Aréna maga a Kapitólium, ahol aztán valóságos háború bontakozik ki. Ám annak a folyamatnak a során, amikor valódi háborúvá válik, amikor felkelés lesz belőle, most lemásolják az eredeti Arénákat. Szóval ez a folyamat ciklikus, és az erőszaknak egy olyan ciklusát mutatja be, amelyből látszólag lehetetlen kitörni.
Forrás: TIME

Folytatása holnap!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése