2013. november 22., péntek

Suzanne Collins, Francis Lawrence exkluzív interjú, 1. rész

A TIME magazin egy ötrészes interjúsorozattal vezeti fel a filmet kinti rajongótársaink számára hétfőtől péntekig. Én kis csúszással bár, de szintén szeretném elhozni Nektek ezt a sorozatot. Egyesével nem hosszúak, naponta jönnek majd. Jó szórakozást az első részhez:


Hasonlítsuk össze Katnisst az Éhezők Viadala és a Futótűz kezdetén. Miben lett ő más?
Francis Lawrence: Nos, Katniss megváltozott, mivel végigélte a Viadalt. Számomra ez volt az egyik legérdekesebb dolog a könyvben, hogy elkezdjük megismerni a Viadal emberekre gyakorolt hatását, és az erőszak emberekre gyakorolt hatását.

Hogyan tudod érzékeltetni ezt a változást? 
Francis Lawrence: Azzal, hogy bár kedvenc helyén van az erdőben, szerintem elég ha ránézünk, ott van az arcán, amit én úgy hívok, hogy 'távolba révedő tekintet'. És nagyon gyorsan rémképek jelennek meg előtte a Viadalról, percekkel a kezdés után.

Suzanne Collins: Klasszikus poszttraumatikus stressz szindrómája van. Rémálmai vannak, emlékképek villannak fel előtte. És az elején az ember látja, hogy megpróbál elmenekülni ezek elől. Teljesen elkerüli Peetát, tudod? Megpróbál távol maradni tőle. Hogy miért? Mert minden emléke, ami vele kapcsolatos, eltekintve néhány gyerekkori élménytől, a Viadalról származik. Valamilyen szinten a Primmel való kapcsolata kérdőjeleződik meg benne, amikor nem tudja megmenteni Ruta életét. Szóval neki mindezzel meg kell küzdenie, és neki erre az a megoldás, hogy kimegy az erdőbe, egyedül van, és mindentől a lehető legtávolabb tartja magát, mert olyan sok minden van, ami kiváltja benne [ezt a stresszt] a hátköznapi életében.

És pontosan ez történik a film elején a Győzelmi Körúton is, ami azt jelenti, hogy Katnissnek el kell mennie minden egyes körzetbe, ki kell állnia és szembe kell néznie a halott gyerekek hozzátartozóival. Ezek közül van olyan - például az első körzetben - ahol mindkét kiválasztott halálát ő okozta. Marvelt és Glimmert is ő ölte meg. Szóval ez egy olyan rémálom, ami szunnyad, és vár, hogy előtörjön. És akkor mindezek tetejében Snow is épp ekkor látogatja meg őt a fenyegetésével, így Katniss már a film legelején egy idegroncs.


Három éves kislányom odáig van a Little Bear című könyvedért, nekem pedig mindig az jár a fejemben, hogy milyen vicces, hogy azt is Te írtad és az Éhezők Viadalát is. Hol a közös pont aközött a Suzanne Collins, aki a Little Beart írta, aki kedves, aranyos és barátságos és aközött, akinek nevéhez az Éhezők Viadala-trilógia fűződik?
Suzanne Collins: Minden írás alapelemei azonosak: egy jó történet kell hozzájuk. Bár a Little Bear történetek hét és fél perces írások, azt akartam, hogy jól felépítettek legyenek. Az ember egy magával ragadó történetet akar írni, amivel eléri a közönséget. Szóval az alapok ugyanazok. Egyszerűen csak más történetet ír az ember és néha vált egy kicsit, mert a korosztályt, akinek ír, más érdekli. Az emberek azt hiszik, hogy valamiféle drámai különbség van a Little Bear és az Éhezők Viadala között, pedig íróként számomra nincs.

A sorozatban két kedvenc karakterem, Finnick és Johanna is a Futótűzben mutatkozik be. Mesélj róluk - azt tudjuk, hogy nagyon összetett karakterek - a skála két szélén állnak a kimondhatatlanul szörnyű és a hihetetlenül vonzó között.
Suzanne Collins: Az én két kedvenc karakterem is ők. Finnick és Johanna mára a győztesek életét élik. Nem csupán az Éhezők Viadala borzalmain mentek keresztül, megtapasztalták már a másik oldalt is, életük hátralévő részében luxuskörülmények között kényelmesen élhetnének, amikor kiderül, hogy mégsem. A Kapitólium prostituáltat csinált belőlük. Ha bármilyen módon megpróbálnak ellenállni, akkor megölik szeretteiket vagy más módon kínozzák meg őket. Ezért aztán mindketten kifejlesztettek egy személyiséget, ami az ő kapitóliumi személyiségük, és Katniss csak ezt ismeri. A felszín alatt azonban - ők olyan karakterek, mint a hagyma: ahogyan újabb és újabb rétegeket fejtünk le róluk, az ember rájön, mi mindenen mentek már keresztül. Haymitch is ilyen - és igazából az összes többi győztes is.

Milyen volt a meghallgatási folyamat? Hogyan találtad meg a Te Finnick-edet és Johannádat?
Francis Lawrence: Mindkét szerepre több tucat embert néztünk meg. Ez egy igazán összetett válogatási folyamat volt, Sam azonban - aki végül Finnicket alakítja - az egyik legelső volt, akit láttam. Aztán egyre több és több embert néztünk meg, de a végén mégis Sam-et választottam, amiatt, mert tudjuk, hogy Finnick nem olyan, amilyennek első pillantásra tűnik. Sam nagyon sármos, kacér és jóképű, nagyszerű formában van, tudtam, hogy meg fogja tudni csinálni. De ami igazán tetszett, az [Sam] érzelmi oldala.

Suzanne Collins: A jelölteket mindkét helyzetben megnéztük: a bemutatkozó jelenetben is, és később, amikor Finnick összetörik.

Francis Lawrence: Pontosan. És megnéztünk rengeteg lányt is Johanna szerepére és köztük sok olyan volt, aki csak erőltette a rosszindulatúságot. Én pedig nem vettem be. Johanna olyan, vagy legalábbis olyan érzést kelt, mint aki zavarodott, kiszámíthatatlan. Ezt nem lehet igazán eljátszani, ennek belülről kell fakadnia. Tudtam, hogy Jena Malone be fog jönni, és nem ismertem őt, bár néhány filmjében láttam. Már a terembe is a karakterében sétált be. Szemei vérben forogtak, és valamiért nagyon dühös volt - úgy éreztem, szinte megfélemlített. Aztán megcsinálta a jeleneteket és hihetetlen volt. Egyszerűen úgy birtokolta a karaktert, ahogyan senki még csak megközelítőleg sem. Ezek után aztán elég gyorsan megkapta a szerepet.

Suzanne, dolgoztál a forgatókönyvön, láttad a szereplőválogatások, a meghallgatások egy részét. A forgatáson is ott vagy?
Suzanne Collins: Ellátogatok a forgatásra, de úgy érzem, csak látogatni megyek, és megnézni, de a munka terén már nem igazán van dolgom. Ez olyan, hogy elmegyek a forgatásra, és mindenkinek megvan a dolga, csak nekem nem. Nagyon kényelmes, hogy mindent megtudhatok a forgatásról, akár ott vagyok, akár nem, ami jó.

Hawaii-ra azért csak lementél. Biztos nagyon csábító lehetőség volt.
Francis Lawrence: Megpróbáltuk rávenni, hogy lejöjjön.
Suzanne Collins: Három másodperc alatt allergiás leszek a napfénytől.
Forrás: TIME

A 2. rész holnap várható!

6 megjegyzés:

  1. csak nekem ugrott be hirtelen az hogy a korábbi győztesek és shrek is olyanok mint a hagyma...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. akkor megnyugodtamxd mostmár a fejemben örökre összeforrtak a hagymák shrek és a korábbi győztesek.

      Törlés
    2. Én még azt is feltételeztem, hogy Collins is onnan szedte... XD

      Amúgy eddig nagyon érdekes ez az interjú, tetszik, hogy végre az egész mögött álló írónő gondolatait is részletesebben olvashatjuk, rettentő érdekes. :)

      Törlés
  2. Te jó jég, Ancsi, kínzol az ilyen cikkekkel... xd Oké, ezt most tényleg ne értsd félre, csak annyit jelent, hogy nagyon, nagyon, nagyon szeretnék találkozni Suzanne Collinsszal, szuper lenne beszélgetni vele, egy csomó dolgot tudnék kérdezni tőle a történetről és a szereplőkről, elmondhatná, hogy mi a hátterük, mesélhetne az ötleteiről, vagy hogy hogyan szokott írni. Komolyan, egy valóra vált álom lenne. Nem tudsz ilyet, ahol lehet tőle kérdezni? :3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem nagyon futottam bele ilyesmibe a promó során (sem), de majd figyelek.
      Mindazonáltal a kínzás még 4(!!) részen keresztül folytatódik, én meg csak abban tudok bízni, hogy hátha feltettek párat a TIME szerkesztői a Te kérdéseid közül is. ;) Hátha akkor megbocsátasz :D

      Törlés