2013. november 12., kedd

Rajongói beszámoló a Futótűz filmverziójáról

Oké, tudom, megígértem, de... De nem kell magyarázkodnom, azért annyit tegyek hozzá, hogy azért fordítom mégis le az összefoglalót, mert az egyik általam gyakran látogatott rajongói oldal szerkesztői írták, és mivel ők is hasonló szemmel nézik a filmet, mint mi fogjuk, és talán közel állhat a véleményük a miénkhez. Természetesen nem kötelező elolvasni, de iszonyú jó ám és NEM SPOILER-es, legfeljebb annak, aki nem olvasta a könyveket, de olyanból nem hiszem, hogy túl sokan jártok erre.


Az Éhezők Viadala: Futótűzben megvan minden, amire egy rajongó vágyhat. Vannak venne érzések, humor, romantika, akció és Jennifer Lawrence kimagasló teljesítménye. És ami a legfontosabb: nagyon szorosan követi a könyv történéseit. 

A film alig néhány hónappal azután folytatódik, hogy Katniss és Peeta épségben hazatért a 12. körzetbe. Ám egy Snow elnökkel való hátborzongató találkozás után egyértelművé válik, hogy Katniss nincs többé biztonságban. Katniss és Peeta visszakerül a reflektorfénybe, akiknek cinikus mentoruk, Haymitch Abernathy segítségével bizonyítaniuk kell egymás iránti odaadásukat, hogy ezáltal elcsituljon a körzetekben általuk véletlenül gerjesztett lázadó feszültség.

Véleményem szerint a film egyik legerőteljesebb jelenete az, amikor a győztesek a 11. körzetben vannak. Csak a legérzéketlenebbek képesek végigülni Katnissnek az elhunyt kiválasztottak hozzátartozóihoz intézett beszédét anélkül, hogy egy picit elérzékenyüljenek.

Az Éhezők Viadala: Futótűz során a közönség mindvégig figyelemmel követheti, hogyan teljesedik ki Katniss és Peeta és hogyan hat rájuk egyre erőteljesebben az Éhezők Viadala. Bár Katniss továbbra is erős fiatal nő, azonban nyilvánvalóvá válik, hogy poszttraumatikus stressztől szenved. Peeta épp az ellentéte. Ő egyre erősebb és rá nincsenek hatással ezek a szarságok. Peeta láthatóan egy Győztes szerepét vette fel azáltal, hogy mindig rájön, mikor mit kell tenniük és meg is teszi, amit kell.

A Viadalt felvezető jelenetsorok igazi lehetőséget biztosítanak, hogy a többi karakter - a régiek és az újak egyaránt megmutathassák magukat. Philip Seymour Hoffman varázslatos az új Főjátékmester, Plutarch Havensbee szerepében, olyan életszerűen alakítja a karakter fondorlatosságát, hogy még azok is elfelejtik valódi szándékait, akik jól ismerik a könyvet. Sam Claflin és Jena Malone Panem új oldalát mutatják be karaktereikkel, Finnick Odair-rel és Johanna Mason-nel. Míg elsőre felszínesnek tűnnek, és úgy érezzük, érintethetetlenek azon világ által, amelyben élnek, arénában töltött idejük alatt láthatjuk, mindketten milyen milyen kiváló személyiségek és megtudjuk, valójában mennyire megkínozta őket a Kapitólium és mennyire összetörtek, amiért részt kell venniük a Nagy Mészárláson.

Nagyszerű jelenet a filmben és szerintem a rajongók szeretni fogják, amikor Johanna bemutatkozik Katnissnek, Peetának és Haymitchnek. Nem szeretnék részletekbe bocsátkozni, hogy ne spoilerezzek, de azt el kell mondanom, hogy az egész jelenetet fetrengve röhögtem végig. Akárcsak a könyvben, Katniss reakciója is itt is megfizethetetlen. 

A legjobb jelenetek azonban Katniss és Peeta jelenetei a Viadal elején. Van egy momentum, amikor Katniss azt hiszi, elvesztette Peetát, ekkor érzelmei elszabadulnak. Lawrence hitelesen ábrázolja Katniss fájdalmát és nagyon életszerűvé teszi azt. Ez az a pontja a filmnek, amikor Katniss tényleg rájön, milyen fontos is számára Peeta. 

A Viadal számítógépes effektekkel történő ábrázolása önmagában is csodálatos - a mutáns majmok és a mérgező köd ábrázolása is ijesztően valóságos. Kicsit csalódott voltam viszont amiatt, hogy a Viadalon milyen gyorsan végigrohantunk. Úgy tűnt, mintha minden jelenetet összesűrítettek volna, hogy minden beleférjen. Például Katniss nagyon gyorsan rájött arra, milyen titkokat rejt az Aréna, míg a könyvben azért ez eltartott egy darabig. 

A két filmet összehasonlítva ezúttal sokkal jobb rálátást kaptunk Panem világára. Az az 50 millió dollár többlet, amit az Éhezők Viadala: Futótűzbe fektettek nyilvánvalóan arra ment, hogy egyes jelenetekben megmutassák a Kapitólium extravaganciáját és a 12. körzet kísérőjének, Effie Trinket ruháit.
Forrás: TheHob

3 megjegyzés:

  1. Mikor lesz már jövő hétvége??? Köszi Ancsi a fordítást :)
    Épp most adták le ma már másodszor a film reklámját az RTL-en.
    Lulcsi

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszi a fordítást Ancsi! Olyan jó nem mindig a hivatalos anyagokat olvasni és az is tetszett, hogy nem spoilerezett. Mostmár még jobban várom a filmet- bár nem hiszem, hogy lehetne még ennél jobban. :)) 8 nap!! :D

    VálaszTörlés
  3. Jajj, nagyon várom a liftes jelenetet!! És olyan jó ilyen pozitívat olvasni! Bár most picit megijedtem az Aréna miatt, de az majd kiderül. :D :D

    VálaszTörlés