2013. november 30., szombat

Nina Jacobson az erős női karakterekről

Az itt olvasható interjúban Nina Jacobson Jennifer Lawrence-ről beszél, a történetről, az Éhezők Viadala és a Futótűz filmváltozatairól és itt is olvashatunk egy kis apró morzsácskát már a Kiválasztottról is :) Én részemről imádom, hogy így érkeznek ezek az apró infók egyre több és több cikkben :)


Gratulálunk az újabb fantasztikus filmhez.
Olyan sokszor láttam már és egyre jobban tetszik. Mindig elsírom magam.

Mit gondolsz, miért tetszik ennyire a nézőknek a film?
Először is, én olyan erősen kötődöm ezekhez a karakterekhez. Van néhány pillanat, ami nagyon megfog: amikor Katniss elutazik a 11. körzetbe és beszél Ruta családjával; amikor a 11. körzet lakói elismeréssel fordulnak felé, és ezáltal minden rosszra fordul; amikor Peeta azt mondja, "Engem nem vár otthon senki", majd Katniss első, igazán romantikus csókja Peetával; és amikor Katniss nem köszönhet el a húgától. És ott van az a pillanat is, amikor fecsegőposzátává alakul, és az ember tudja, hogy Cinna ezért meglakol, de ott még Katnissé az a pillanat - az is nagyon megfog. Ezek a dolgok igazán felkavarnak. Az ember csak nézi ezeket a karaktereket, akikből csak úgy árad a fájdalom, és ezek súlya - az a teher, amin már keresztülmentek - nyomja a vállukat. És sokat gondolok a mi katonáinkra is, akik egy évtizeddel a háború után ugyanezt hurcolják magukkal, és ez is nagyon megérint.

A sajtóanyagokban azt mondtad, szeretnéd, ha ennek a filmnek is minden mozzanata annyira igényes lenne, mint az első volt. Nagyobb volt a film költségvetése, mint az első részé?
Igen nagyobb volt. Nagyobb, hiszen az első résszel ellentétben, ahol 3 helyszínen forgattunk, ezúttal ez a szám 33 lett. Sokkal nagyobb teret kellett lefednünk. [Katniss és Peeta] mindegyik körzetbe ellátogatnak. Sok időt töltenek a Kapitóliumban - a Kapitóliumi partykon - ami azzal jár, hogy meg kell mutatni a Kapitólium extravaganciáját. És ott az Aréna is. Az [első film] arénáját ember alkotta. Egy nagy természetes aréna volt, ahol a harcok leginkább a résztvevők között zajlottak, szemben azzal, hogy ebben a filmben az aréna maga is ellenség. Létre kellett hozni olyan vizuális effekteket, amelyek által az Aréna maga is egy karakter lesz. Ráadásul ezúttal a színészeknek is több pénzt kellett fizetnünk - megérdemelten. Szóval igen, ez egy drágább film volt, de szükségszerűen volt az.


Ha az ember megnézi Katniss karakterét, aki nem akar az emberek vezetője lenni, de az emberek mégis ránéznek és példaképpé válik, nem csupán a filmbeli emberek, hanem az igazi emberek számára is, különösen, hogy nem látunk túl sok erős női karaktert a filmekben. Láttam, amikor Jennifer Lawrence egy interjúban a fiatalokkal való kapcsolatáról beszél. Milyen felelősséggel jár egy ilyen erős női karakter képernyőn való ábrázolása?
Szerintem ez az egyik, amit legjobban tisztelek Jenben. Szerintem ő megérti ezt a szerepet, amire szinte úgy lett rákényszerítve, mint Katniss [a sajátjára]. Nagyon sok a párhuzam közöttük. Különösen nagyra értékelem azt a tényt, hogy valódi nézőpontot kínál a nőknek és lányoknak a testükkel kapcsolatban és nem játssza el, milyen szenvedélyesen ügyel a súlyára. Ő egy hétköznapi, vidám, lökött csaj, aki mindent megeszik, amit csak kíván. Oly módon mutat példát, amit én nagyon becsülök - hogy az ember csak őszinte legyen és becsületes.

A lányom tizenhárom éves és igencsak felnéz Jenre. Úgy érzem, ő egy olyan lány, akire érdemes felnézni. A lányom szereti ezeket a kis videókat is. Például, amikor Jen magára borítja az innivalóját a sajtótájékoztatón, és nézd, Jen elesett a lépcsőn. Ezek megmutatják, hogy ő is csak ember, és hogy mennyire nem bánja, hogy ő egy átlagos lány. Semmi csicsa, semmi túlzás - ő egy szinte hétköznapi lány. Nincs elszállva magától.

Olvastam beszélgetéseket a smink-termékek reklámozásáról, amely során kifejezetten fiatal nők gondolják úgy, hogy mindez mennyire ellentmond a film mondanivalójának. Érdekelne, Te mit gondolsz a film reklámkampányáról, és az árukapcsolásokról.
Sokat beszélgettünk erről az elején. Suzanne Collins és [a Lionsgate Marketing Igazgatója] Tim Palen között egy nagyon-nagyon nyílt és őszinte kapcsolat van. Tim azt mondta, mindenekelőtt az a cél, hogy kárt ne okozzunk. Szerintem mi megtaláltuk azt, ami egyfajta reklám feletti reklám, a Kapitólium reklámját.

Én úgy látom, hogy mi filmesként a történetmesélés során a körzetekkel próbálunk meg azonosulni. Katniss képviseli a körzeteket, a szegények legszegényebbjét. Nemzetként azonban nagyon sok van bennünk a Kapitóliumból. Az a szakadék, amely fennáll a körzetek és a Kapitólium között - a 99% és az 1% között - ez annyira része a mi életünknek is. A Capitol Couture Kampány és azok a reklámkampányok, amelyek a Kapitólium dőzsölésére játszanak, a maguk módján arra emlékeztetnek minket, hogy ne kapjuk be a horgot. Ezek a könyvek disztópikus fikciók, de mi magunkról beszélünk. Úgy érzem ez a kampány alkalmas arra, hogy beszéljünk a Kapitólium által értéknek tartott dolgokról. És ez is nagyon fontos számunkra, hogy beszéljünk arról, hogy azért a másik oldal is megkísért minket.

Producerként észreveszed, hogy változnak a dolgok? Most, hogy egy ilyen erős női karakterről szóló filmet készítesz, érzed, hogy az embereknek jobban bejön?
Remélem legalábbis. Amikor a Disney-nél dolgoztam, mindig is tudtuk, hogy a nők a hajtóerői a piacnak, ha azt tekintjük, mely filmek azok, amire egy család beül a moziba, milyen filmek azok, amiket párok néznek meg. A nőknek erős a hangjuk a piacon. Nagyon remélem, hogy ezt egyre jobban és jobban érezzük majd.

Ráadásul korábban mindig megvolt az az idióta üzenete a filmeknek, hogy a nőknek csak hagyományos szerepük lehet a filmek terén is: hogy a nők csak szurkolnak a férfi főhősöknek, hogy azonosulnak velük, de a férfiak nem szurkolnak és nem azonosulnak a női főhősökkel. Szerintem ez baromság és remélem, ez a film segít erre rávilágítani.

Mit tanultál az első filmből, amit átemeltél a másodikba?
Hogy soha nem vihet tévútra, ha Katniss marad a film középpontjában. Nyilvánvalóan szélesítettük a [könyvek] világát. Azt, hogy az adaptálás során lehetőségünk nyílik arra, hogy megmutassunk olyan dolgokat, amiket Katniss nem lát a könyvben. Nem tudja, mi zajlik a háttérben Snow és Plutarch között, de mi látjuk. Ahogy a film halad előre egyre többet és többet látunk abból, ami nincs benne a könyvben. Ugyanakkor azonban, mindig is ragaszkodunk ahhoz, hogy a film érzelmi középpontjában Katniss látószöge és a a vele történt dolgok álljanak. Amit megtanultunk, hogy maradjunk Katniss körül - ez az, ahol az igazság gyökerezik. Mindig a dolgok jó oldalán állunk, ha mellette maradunk.

Ez sokat jelent azoknak, akik látják, hogyan terelgeted ezt a sorozatot. Én bízom benned. Van egy elképzelésed, és el is éred, hogy megvalósuljon. Tényleg úgy érzem, ez a film további beszélgetésekre inspirál. A következő, amit szeretnék megérteni, hogy miért csak tizenéves ilyen főhőseink vannak? Mikor lesznek 20-as, 30-as és még idősebb női főhősök?
Nos, ez jó kérdés. Remélem, lassan eljutunk oda is. Zseniális nők vannak a világban. Látni fogjátok, hogy Julianne Moore szerepe a Kiválasztottban sokkal nagyobb lesz, mint a könyvben volt. De akárcsak a könyvben, ezúttal is Katniss szemszögéből látjuk majd a történetet. Sok olyan jelenet lesz a filmben, amiben Katniss nincs jelen, de mi látni fogjuk. Még ha térben el is távolodunk Katnisstől, minden róla szól majd. Azt gondolom - remélem legalábbis - hogy egyre többet fogunk látni [idősebb női főhősből is], mert valóban sok zseniális nő van szerte a világban, akik több, mint képesek elvinni egy ilyen filmet a hátukon, és tudom, hogy én magam, szívesen néznék meg több ilyen filmet.

Nos, nem lenne a Beavatott, ha nem lenne az Éhezők Viadala. Ez már haladás, azt hiszem.
Én is remélem, hogy így van.
Forrás: Indiewire

4 megjegyzés:

  1. Ma (is) voltam moziban, és voltak fiatal srácok, akik csajok nélkül is megnézték a filmet, és ennek nagyon örültem :)
    Az idősebb női főszereplős filmekre szerintem még várnunk kell, de biztos az a korszak is eljön :D
    Vivi

    VálaszTörlés
  2. Szia a Donath Sutherland-fanok vok, ha érdekel kirakhatnád hírbe ezt a videót: http://www.youtube.com/watch?v=4fTux-34gl8&list=UUgP9ETA61mi7UwMbbkVsCSQ . Első hozzászólónak: Én is fiú vagyok és mégis nagyon szeretem az éhezők viadalát mi ebbe a furcsa? Na inkább az a furcsa, hogy a lányoknak ennyire tetszik!:D Jó van benne egy kis romantika a filmekben és könyvekben, de ezt ki lehet bírni. Engem pl. sokkal jobban kiborított pl. a Twilight. Azért mert az éhező viadalában, pedig egy női főszereplő van és nő írta még egy nagyon jó könyv. Harc, akció, izgalom szóval minden meg van benne. A filmekben pedig Jennifer Lawrence valami elképesztőt nyújt. Régóta nem volt ilyen tehetséges színésznő. Az X-menben, a Napos oldalban, az éhező viadalában mind-mind kitűnően játszik. Végezetül pedig a videóból Szirmai Gergely szavaival búcsúznék: "Kis Thor, nem Thor!":D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szeretném én eldönteni, mit teszek ki hírbe és mit nem. Köszi a megértést :)

      Törlés
    2. Oké semmi csak gondoltam figyelmedbe ajánlom a dolgot!:) Én jókat szoktam derülni Szirmai Gergely kritikáin és ez ugye az éhezők viadaláról szólt!:)

      Törlés