2013. november 10., vasárnap

Jobb, mint az első film: a legelső Futótűz kritika

Na, ezt is megértük. A Sun nyomtatott verziójában megjelentették az első Futótűz kritikát, azt olvashatjátok most. Ami azért érdekes, mert a világpremier előtt nem nagyon illik filmkritikákat kiadni, de sebaj, mert nem túl hosszú (amúgy nem is túl konkrét), ellenben az első.

Ami a Futótűz kritikákat illeti, a tavalyival ellentétben, idén nem nagyon fogok a film előtt további kritikákat megosztani. (Persze aztán lehet, megszegem saját ígéretemet) Nem azért, mert ezek ilyenkor még bőven nem spoileresek, de emlékszem, tavaly ezek hatására vártam (vártuk?), milyen tökéletes lesz a film, de aztán sokan nem voltunk maximálisan elégedettek az eredménnyel. Ezért azt mondom, idén hagyjuk, hogy saját véleményünk alakuljon ki.

A másik gondolat. Nem tartom valószínűnek, hogy magyar nyelvű Futótűz kritikákat linkelni vagy idézni szeretnék majd a későbbiekben. Ennek pedig az az oka, hogy nem vagyok benne biztos, hogy a nagy filmes blogok odáig lesznek tőle, arra meg semmi szükség, hogy egy Rajongói oldalon negatív kritikák tömegét tegyem közzé, csak mert a nagy filmes kritikusok nem nagyon szeretik a világjelenségeket. Előre javaslom Nektek (de főleg az érzékenyebbeknek), hogy bár ezek véleményét is fogadjátok el, de ne érezzétek rosszul magatokat miatta! A filmmel kapcsolatos érzéseid a sajátjaid lesznek, azokat nem veheti el tőled senki!!

És akkor most a SUN rövid összefoglalója:

Az Éhezők Viadala: Futótűz lángra lobbant - és tüzes csóvát húz maga után szerte a világon. 

A Suzanne Collins regényein alapuló sorozat második filmjében, amely a jövőben játszódik, ahol az egyik körzet dúskál a gazdagságban és az extravaganciában, míg a többség szenved. Katniss Everdeent - akit az Oscar-díjas Jennifer Lawrence alakít - újra kényszerítik, hogy életre-halálra megküzdjön az Éhezők Viadala nevű valóságshowban. Ez olyan, mint a Nagy Testvér, azonban csak egy maradhat életben. Olyasvalakiként, aki úgy gondolja, hogy a második könyv kevésbé megkapó, döbbenten állapítottam meg, hogy a film viszont még jobb, mint az előző. Sötétebb, ijesztőbb és még valóságosabb.
Katnissnek ismét el kell hagynia első szerelmét, Gale Hawthorne-t (Liam Hemsworth), így ő és Peeta (Josh Hutcherson), aki viszont szerelmes a lányba, szövetséget kötnek másokkal, hogy túléljék a kegyetlen Viadalt. Eltart egy darabig, amíg eljutunk az akcióig, de aztán nagyon nagyszabású lesz - lesznek ott emberevő majmok és nagyszerű új karakterek is.
A legjobb közülük a szigonyt dobáló Finnick, akit zseniális sármmal alakít a brit Sam Claflin. 
A veteránok közül Stanley Tucci, Philip Seymour Hoffman és Woody Harrelson biztosítják a klasszist.
Mivel sok a történés, a film két és fél óráig tart. A folyamatosan fennálló kérdés azonban, hogy kiben bízhat meg Katniss, minden nézőt magával ragad. 
A film november 21-től látható a mozikban, és újabb kasszasikernek ígérkezik.

5 megjegyzés:

  1. Ohh, hát gondolom én ha negatív lenne a kritika nem jelentették volna meg a világpremier előtt. :-D
    Komolyan el se hiszem, hogy kevesebb mint két hét van hátra.

    VálaszTörlés
  2. Ez a " Katnissnek ismét el kell hagynia első szerelmét, Gale Hawthorne-t " szöveg nekem nem nagyon tetszik, de nem azért mert Peetát jobban szeretem, hanem azért mert ez így nem teljesen igaz, mivel Katniss még a harmadik könyvben sem nagyon tudja, hogy melyiküket hogyan szereti. Na, mindegy, ez az én saját véleményem viszont el sem hiszem, hogy már csak 11 nap van hátra (még kimondani is furcsa).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sejtettem, hogy emellett nem mindegy, hogy mindenki elmegy, de ne felejtsük már el, hogy a Sun újságírója nem biztos, hogy feltétlenül annyira képben van, mint mi. Bármennyire is Gale-párti vagyok, azért én magam sem gondolom, hogy Gale szerelem lenne, de a cikk így fogalmazott. Nyilván a fickó (aki írta a cikket), abból szűrte le ezt, hogy csókolóztak (ugye a haveroddal nem feltétlenül szoktál?), plusz mivel látta az első filmet, látta, hogy Gale-nek milyen piszok rosszul esik Katniss néhány reakciója az Arénában.

      Amúgy az a 11 csak 10. :D Holnaptól egy számjegyű!!! :) Nemsoká filmezünk!!

      Törlés
    2. * emellett nem BIZTOS, hogy mindenki, na...

      Törlés
  3. Láttam a filmet, és sajnos nem tudok egyet érteni az angol kollégákkal... az első rész frissessége elpárolgott, viszont a Futótűz sokkal sötétebb, bár ezt a könyv elolvasása után már sejthettük. Annak azért örülök, hogy meghagyták a könyv lezárását, és nem spoliereztek a következő részből, ami szerintem magasan a legjobb (remélhetőleg a dupla filmek is hozzák majd a szintet) - a rajongók imádni fogják, aki viszont nem ismeri a könyvet, könnyen belezavarodhat.

    VálaszTörlés