2013. november 27., szerda

7 szempont, amely szerint a Futótűz filmváltozata jobb, mint az Éhezők Viadaláé

Az E!Online taglalja cikkében, amit annak ellenére fordítok, hogy szerintem mi nem csak hét szempontot tudnánk felsorolni, és ezeket is értelmesebben ki tudnánk fejteni :) De azért jogosak.

1. A Futótűz rendezője Legendás: Gary Ross, az eredeti Éhezők Viadala film rendezőjének munkája tovább javult. Végre nincsenek kézikamerás felvételek, amelyek zavartak néhány nézőt. A Legenda vagyok rendezője sokkal sötétebben, sokoldalúbban ábrázolja az eseményeket, miközben a képi világ kitisztult. Az alig látható erőterek, a dühös mutáns majmok és a vizes jelenetek is lenyűgözőek, a legjobb azonban a filmben JLaw, aki alakításával eléri, hogy mi magunk is érezzük az ő fájdalmát.


2. Úristen, IMAX! A Sötét Lovag filmekhez hasonlóan a Futótüzet is részben IMAX formátumban vették fel. Az eredmény kiváló, és szerencsére nem 3D-s. Ez az Arénában zajló élet-halál harcok előnyére válik, ahol óránként villámlik és amely egy 12 részre osztott tó körül helyezkedik el. Ezek a jelenetek függőlegesen is kitárulnak egészen a végtelennek tűnő égboltig, és ezáltal a Viadal még valósághűbbnek látszik.

3. A jelmezek épp olyan vadak, mint a harcok: A sötétség és a végzet közepén Effie ruhái lenyűgözőek. A jelmezek sokkal mélyebb benyomást keltenek, mint az előző filmben. Kedvencünk az Aratáson viselt pillangós darab. Még Lady Gaga is nagyra értékelné Trish Summerville (Tetovált lány) jelmeztervező divatos darabjait.


4. Jobb, mint a könyv: Nem spoiler, de jó tudni, hogy ez a rész váratlanul ér véget. Ami történt és ahogyan, az (többnyire) egyezik a könyvvel, de a hangulat és a kiváló alakítások emelik az ifjúsági regény színvonalát. Példának okáért: a könyvben Effie inkább komikus szerepet játszik, Elizabeth Banks alakításában azonban elnyeri szimpátiánkat.

5. Erősebb a Kiválasztottak csapata: A Jena Malone által alakított Johanna például soha nem zárkózik el attól, hogy megdöbbentse Katnisst. A liftben való bemutatkozása után, ahol dühösen meztelenre vetkőzik Haymitch és Peeta szeme láttára, Katniss szóhoz sem jut. Szép volt, Johanna. Ha Katniss esetleg nem élné túl a Kiválasztott, 2. részét (amelyet 2015. november 20-tól láthatunk a mozikban), nem kaphatnánk egy Johanna spin-offot? Ha pedig már a Kiválasztottakat említettük, Beetee (Jeffrey Wright) és Finnick (Sam Claflin) is nagyszerű karakterek.


6. Kezdődik a Viadal: Az előző Főjátékmester, Seneca Crance nem tér vissza. Nyugdíjból tér vissza Philip Seymour Hoffman karaktere Plutarch hogy-itt-senkinek-sincs-rendes-neve Havensbee, aki elég szorosan együttműködik Snow-val, hogy Katnisst ezúttal valóban jól próbára tegyék. És teszik is.

7. Nem kell jópasikra éhezned: Katniss rengeteget smárol Peetával és Gale-lel, aminek mi örülünk, miközben egyre jobban kibontakozik a közelgő háború. És ez is tetszik nekünk. És Liam Hemsworth még félmeztelenül is látható, ha nem is azon az izzasztóan szexi módon. És igen, látjuk Claflint is. Nyami.
Forrás: E!Online

6 megjegyzés:

  1. Na ez jó kis szókimondó cikk volt és a végén az a nyami! :) Tetszett, köszi a fordítást Ancsi! :D

    VálaszTörlés
  2. Jajj az utolsó nagyon fincsiblett :D
    Tetszett, nagyon laza cikk volt, köszi :)
    Hogy itt senkinek sincs normális neve- beszólás nagyon ütött :))

    VálaszTörlés
  3. Fú. A kézikamera dologhoz hadd fűzzem hozzá, hogy nem az volt az első résszel a gond, hogy voltak benne kézikamerás felvételek, hanem hogy azok a felvételek rossz minőségű kamerával készültek. Ugyanis van olyan kamera, amelyikkel nem mozog be a kép (szintező rendszer van benne-bár gondolom a hivatalos neve nem ez), ami persze drága. Gondolom most már volt pénz, hiszen Jennifer is konkrétan a Hunger Games-es fizetésének a tízszeresét kapta.í
    Egyébként egyetértek :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Figyelj, azért előtte is kellett, hogy pénzük legyen, mert oké, hogy a Lionsgate is az Éhezők Viadala által jött fel, de már azelőtt se kis stúdió volt.
      Ráadásul Gary Ross ezt szándékkal csinálta, azt akarta, hogy teljesen Katniss bőrébe bújhassunk, de pl. nekem az elején a 12. körzet bemutatása szédítő élmény. Más kérdés, hogy a Futótűz Plutarch-Katniss táncjeleneténél is szédültem kb, de lényeg, hogy én meg úgy látom, hogy ez rendezői eszköz és stílus kérdése inkább.

      Törlés
    2. Igazad lehet, Krisztián szerint is direkt rángatták a kamerát, szóval.. Én kérek elnézést :D

      Törlés
    3. Azért elnézést kérned nem kell. :)
      Nekem sem feltétlenül van mindig igazam (sőt!), és nem is kell mindig mindenben egyetértenie mindenkinek :))
      Más kérdés, hogy az első film után itt mi már sokat beszélgettünk a kézikamerás dologról, és napi imáinkba vettük, hogy Francis ne használja. Minket nem hagyott el a remény, imáink pedig meghallgatásra találtak ;)

      Törlés