2013. október 31., csütörtök

Variety cikközön a Futótűz kapcsán, 1. rész

Nem tudom, mi történt a Variety-nél, de kedd délután a képeken kívül még három bejegyzést tettek ki, és ez segített eldönteni, hogy ezeket ne akarjam válogatás nélkül lefordítani. Most az első cikket hozom, amiből ugyan sok mindent olvashattatok is már, de azért vannak benne újdonságok. Többnyire a pénzügyi adatokat kivettem a cikkből és itt-ott azért rövidítettem, de azért így is maradt olvasnivaló.


Amikor Jennifer Lawrence két évvel ezelőtt megkapta Katniss Everdeen szerepét az első Éhezők Viadala filmben, sem Nina Jacobson, a film producere, sem pedig a film mögött álló stúdió, a Lionsgate nem sejtette, milyen nagyságrendű siker előtt állnak. 
Lawrence a Hallgatás törvényében tűnt fel Hollywood radarján, és bár a film, és benne Jennifer Lawrence előadása is Oscar-jelölést kapott, jó kritikákban részesült, ám nagyon jelentéktelen bevételre tett szert.

Azóta eltelt két év, és Jennifer Lawrence, Nina Jacobson és a Lionsgate élete is megváltozott az Éhezők Viadalát követően, amely világszerte 691 millió, az Egyesült Államokban pedig 408 millió dollár bevételre tett szert. Lawrence, aki most egyetlen részben való szereplésével 10 millió dollárt keres, az elmúlt két évben a világ legnagyobb színésznője lett. Jacobsonnak sem kell azon aggódnia, hogyan fogja kifizetni Lawrence tiszteletdíját. A Lionsgate pedig kicsi, ismeretlen stúdióból teljes értékűvé vált egy olyan sorozattal, amelynek következő része is rekordösszegű jegyértékesítést ígér.
- Mindig mondtam Jonnak [Jon Feltheimer, a Lionsgate ügyvezető igazgatója], hogy "Csak egy nagy sikerű sorozatra van szükségünk" - mondja Michael Burns alelnök. - Mindössze 12 évet kellett rá várnunk.


Jelen pillanatban elég nagy a teher a 23 éves Lawrence vállain, aki bevallja, hogy egy kicsit furcsa, hogy az utolsó két Kiválasztott filmben továbbra is 17 éves Katniss-t alakít.
- Elég idős 17 éves, ami azt illeti - teszi hozzá nevetve a színésznő egy interjúban, amelyet Atlantából, a Kiválasztott filmek forgatásáról adott.


De térjünk vissza 2011 márciusára, amikor Debra Zane casting direktor, Gary Ross rendező és Rob Bissell a Lionsgate vezetője végezték több, mint 50 színésznő meghallgatását az Éhezők Viadalára, amelynek megjelenését egy évvel későbbre tervezték. Zane azt a jelenetet játszatta el, amelyben Primrose Everdeen elbúcsúzik nővérétől, Katnisstől, aki a szinte biztos halálba készül a 74. Éhezők Viadala alkalmával. Jacobson még mindig emlékszik Lawrence előadására:
- Megszakadt a szívem. - emlékszik Jacobson. - Rengeteg csodálatos színésznőt meghallgattunk, de azon a ponton a játszma véget ért.
Rossnak hasonlóan élénk élményei vannak Lawrence meghallgatásáról: - Elakadt a szavam. - mondja. - Egy nemzedéken belül az ember legfeljebb egy ilyen tehetséget lát - ezt a fajta szenvedélyt és érzelmi erőt. Ha az ember nem találja meg a megfelelő színészt, nem azt a filmet kapja, amit akar. Szóval én akkor éreztem először, hogy "Na, most már meg tudom csinálni a filmet."

A hamarosan bemutatásra kerülő Futótűzben Katniss ismét élet-halál harcra kényszerül, miután saját Éhezők Viadala győzelme lázadást vált ki Panem körzeteiben.
- Ódzkodik attól, hogy hős legyen - mondja Lawrence a karakteréről. - Bátor, de ugyanakkor halálra is van rémülve, és tisztában van vele, hogy a dolgok sokkal rosszabbra is fordulhatnak.
A forgatáson a színésznő egyáltalán nem ódzkodik, hogy visszatérjen a szerephez, annak ellenére, hogy az általa a képernyőn életre keltett személyiség ikonikussá vált.
- Szeretek itt lenni - mondja. - Olyan, mintha egy olyan iskolába mennék vissza, ahol minden csupa móka.

Jacobson már több komoly színésznővel dolgozott együtt karrierje során.
- Ő nem díva - mondja Lawrence-ről. - Ő egy anti-díva. Egyik kedvenc pillanatom, amikor megjelenik az esküvői ruhában a Futótűz interjúja alkalmával. Ez egy nehézkes ruha, ő pedig elesett benne, ezt pedig mi újra-és-újra lejátszottuk a képernyőn. Jennifer olyan szinten nem képes alakoskodni; ő maga is csak jót nevetett magán.

Jacobson emlékeztet arra, hogy az egyik fő oka Lawrence kiválasztásának az volt, hogy a nyilvánosság nem ismerte még nagyon.
- Tudtuk, hogy olyasvalakit kell kiválasztanunk, akinek a neve nem kötődik erősen más szerephez. - jegyzi meg. - A Hallgatás törvényében hihetetlenül jól alakított. Mi pedig olyat kerestünk, aki gondoskodó, de azért van benne egyfajta női vadság.

Francis Lawrence, aki A Futótűztől kezdve Rosst követte a rendezői székben, hasonlóan áradozik főszereplőjéről:
- Jen engem örökölt meg rendezőként és nagyon jól kezelte a helyzetet. - emlékszik vissza Francis Lawrence. - Akkor hívtam fel, amikor Prágában volt, és elsőre elfogadott, én pedig meg voltam döbbenve, ez milyen simán is ment. Ő a legkövetkezetesebb ember a forgatáson is.

Nina Jacobson és Francis Lawrence
A Kiválasztott filmek forgatása szeptember 29-én kezdődött el, és novemberben szünetet tart, hogy a színészek megfelelő módon promotálhassák a Futótüzet, amely olyan nagy érdeklődésre számot adó, ünnepek során vetítésre kerülő filmekkel száll harcba, mint A hobbit: Smaug pusztasága.
A Lionsgate a Kiválasztott filmeket 2014 illetve 2015 ugyanezen novemberi hétvégéjén kívánja bemutatni [mint idén a Futótüzet]. Francis Lawrence elismeri, hogy nagy kihívást jelent három egymást követő évben is ilyen kaliberű filmet vászonra vinni.
- Azt mondják, van abban valami izgalmas, amikor egy fegyvert a fejedhez téve kell dolgoznod, szemben azzal, amikor úgy áll neki az ember a film kidolgozásának, hogy nincs még bemutatási dátum. - elmélkedik. - Más izmokat mozgat meg. Az ember azt hinné ez a nehezebb.

Amikor Jacobson mindössze 1 millió 250 ezer dollárért megszerezte a sorozat megfilmesítési jogait, alig 180.000 példány kelt el az első kötetből. Mire azonban 2011-ben kiválasztották Jennifer Lawrence-t a főszerepre, már hatalmas szenzáció volt. Amikor pedig az első film megjelent a mozikban, már a második és a harmadik kötet, a Futótűz és a Kiválasztott is bestseller lett.

Két héttel a film megjelenése után Gary Ross úgy döntött, mégsem vállalja a folytatás, a Futótűz rendezését, arra hivatkozva, hogy túl szűkösek számára a film elkészítésével kapcsolatos határidők. Pár héttel később a Lionsgate leszerződtette A vizet az elefántnak rendezőjét, Francis Lawrence-t.
Michael Burns és Jon Feltheimer [a Lionsgate vezetői] úgy döntöttek, hogy Collins A kiválasztott című regényét két filmben jelentetik meg, folytatva a hagyományt, amelyet a Summit az Alkonyat és a Warner Bros. a Harry Potter utolsó könyveivel már korábban bevezetett.
Mire a Futótűz forgatása szeptemberben elkezdődött volna, Francis Lawrence már a két Kiválasztott film forgatására is aláírt.

Mindeközben Jennifer Lawrence elnyerte a Legjobb színésznő Oscar-díját a Napos oldalban látott előadásáért, idén karácsonykor pedig látható lesz a szintén David Russell által rendezett Amerikai Botrányban. Azóta egy újabb Lionsgate filmre szerződött le, amelynek a címe Burial Rights, egy 1829-ben Izlandon játszódó könyvadaptáció, amelyet pedig szintén Gary Ross rendez majd. Lawrence abban a filmben egy olyan nőt alakít, akit főnökének meggyilkolása miatt halálra ítélnek.

Lawrence tartja magát ahhoz, hogy nem változtak meg a színészethez kapcsolódó érzései az Oscar-díj elnyerése után: "Nagyon hálás vagyok" - és bevallja, hogy az Éhezők Viadalában alakított szerepe kissé még mindig rémisztő számára.
- Furcsa belegondolni, mekkora méreteket ölt - ismeri be. - Soha egyetlen film kapcsán sem beszélünk a rajongótáborról. Kicsit olyan, mintha a Nagy Testvér nézne le ránk.
Forrás: Variety

3 megjegyzés:

  1. Jó cikk volt, köszi a fordítást :)

    VálaszTörlés
  2. ez jó cikk volt.,csak kár hogy csak most találtam az oldalra, filmre és a könyvre amiből egyböl megvettem mind a 3-at :D

    VálaszTörlés